Web Analytics

Bästa attefallshuset 2024 – Ett extrahus när det är som bäst!

Ett attefallshus är det perfekta tillbygget till tomten. Du kan använda det som en gäststuga eller kanske ännu bättre, ett extrahus till tonåringen. Med ett attefallshus får du ett smidigt extrahus på tomten helt utan bygglov. Det öppnar upp en rad nya möjligheter som vi verkligen tycker att ni borde kolla närmre på.

Storleksmässigt är ett attefallshus väl tilltaget och får vara upp till 30 kvadratmeter stort. Nockhöjden på detta får sedan vara 4 meter. Det är alltså tillåtet med en nockhöjd som är en meter högre än friggeboden. Till attefallshuset får du dessutom också dra in el, vatten och avlopp, och på så sätt får du ett komplett åretruntboende.

Att skaffa sig ett attefallshus är enkelt. De som tillverkas idag är nyckelfärdiga och går snabbt att få i ordning. För att du ska få en så snabb överblick som möjligt har vi listat marknadens bästa attefallshus nedan.

Premium: Attefallshus Louise 24,6kvm Polhus Obehandlad

Attefallshus Louise 24,6kvm Polhus Obehandlad

Detta fantastiska attefallshus ger dig allt och lite till. Det är väl tilltaget i storlek och låter dig få plats med allt du kan tänkas behöva för att göra stugan till ett åretruntboende.

Stugan ger dig tre rum plus ett rymligt loft på hela 9 kvadratmeter. Det är alltså inga problem att få plats med såväl sovplatser som kök och toalett.

Medium: Attefallshus Njuta Elegant 29kvm Vibostugan Obehandlad

Attefallshus Njuta Elegant 29kvm Vibostugan Obehandlad

Det här attefallshuset är det perfekta komplementet till det vanliga huset. Passar sig perfekt som extrahus, eller som tonårsbostad. De väl tilltagna fönstren tillåter ett stort ljusinsläpp som får attefallshuset att verka ännu större. Detta attefallshus kan du med fördel också komplettera med en altan.

Bäst Billigast: Attefallshus Pernilla 24,6 kvm Palmako Obehandlad

Attefallshus Pernilla 24,6 kvm Palmako Obehandlad

Detta attefallshus har en fin design som närmast påminner om en klassisk stuga. Den passar väl in i den svenska trädgården. I den här prisnivån får du väldigt mycket attefallshus för pengarna. Detta attefallshus kan även enkelt isoleras som gör det prisvänligt även när det kommer till värmehållning.

Hur valde vi våra bäst-i-test attefallshus?

För att ta reda på vilket attefallshus som är det bästa just nu har vi tagit på oss att leta igenom hela marknaden efter vilka olika modeller som finns. Vi kontaktade bygghandlare för att ta reda på vilka olika saker man ska ha i åtanke när man väljer sitt attefallshus. För att bli ännu säkrare på vår sak tog vi kontakt med många kunder av attefallshus för att ta reda på vilka aspekter av huset de värderar högst. När vi väl tagit reda på all information som går att hitta om attefallshus kände vi oss sedan redo att sätta ihop listan över de bästa attefallshusen just nu.

Vem borde köpa ett attefallshus?

Om du någon gång känt att du inte får plats i din villa kan det vara dags för ett attefallshus. Likaså om du bara vill ha ett extrahus för andra skäl. En populär anledning för många att skaffa ett attefallshus är för att ha ett extrahus som tonåringshus. Sist men inte minst är det ju väldigt smidigt att du både kan vinterbona det med isolering, samt att du inte behöver bygglov för att få slå upp ett fint attefallshus på tomten.

Bra att veta om attefallshus

Attefallshus har på senare tid ökat markant i popularitet. Mycket av detta är tack vare att reglerna kring friggebodar ändrades 2014. Från och med dess är det tillåtet att sätta upp komplementbyggnader på upp till 30 kvadratmeter på tomten. Det som gör dessa extra speciella är faktumet att de inte kräver bygglov. Istället för bygglov behöver man bara anmäla att man vill bygga ett attefallshus. Du gör enkelt en anmälan och lämnar in till kommunen. När anmälan väl är gjord får du oftast direkt ett startbesked varpå du direkt kan börja bygga på ditt attefallshus.

Attefallshus är som sagt okej att bygga utan bygglov. Detta är dock bara sant så länge attefallshuset är mindre än 30 kvadratmeter. Större än så måste du ansöka om bygglov. Du kan hitta attefallshus på upp till 40 kvadratmeter. Det finns dock lite olika skäl till att det kan behövas extra tillstånd för att få bygga sitt attefallshus. Det kan bli lite problem om du vill bygga ett attefallshus på känslig mark. Detta kan till exempel vara kulturhistoriska områden, eller om du bor i närheten av en flygplats. För att reda ut dessa problem kan kommunen tillsätta en kontrollant. Detta kan ibland kosta pengar. Det är oftast inte jättemycket pengar det handlar om men det kan vara en bra idé att ha detta i åtanke.

Vidare när det kommer till placeringen av attefallshuset så får du inte ha det för nära tomtens huvudbyggnad. Då kan attefallshuset räknas som ett utbyggnadshus till huvudbyggnaden och till detta behövs bygglov. Du får heller inte placera huset för långt ifrån huvudbyggnaden så att det inkräktar på allemansrätten. Det finns inga hårda mätvärden för detta så om man är orolig över att man planerat fel kan man kontakta sin kommun för en bedömning.

En bestämmelse som finns är att det måste vara möjligt att gå runt attefallshuset utan problem. Detta är för att kunna utföra underhåll enkelt. När det sedan kommer bebyggelse nära tomtgränsen kan det kräva extra tillstånd från grannen. I regel får du inte bygga ett attefallshus närmre än 4,5 meter till tomtgränsen. Vill du ställa det närmre än så måste du ha skriftligt intyg från din granne. Om du istället för en granne har en offentlig plats eller en väg där du vill bygga ditt attefallshus krävs bygglov.

Det som gör att attefallshuset blivit så omtyckt är just att man kan använda det som permanentboende. Det som krävs för detta är att attefallshuset är ordentligt inrett. Kravet är toalett, kök, och sovrum. Det krävs också att attefallshuset är minst 21 kvadratmeter stort.

Om du är nyfiken på namnet ”attefallshus” så kommer det från namnet på bostadsministern som satt 2014. Det var ju det året man bestämde att komplementhus skulle få byggas, och ministern hette Stefan Attefall. När det klubbades igenom var gränsen satt till 25 kvadratmeter men sedan dess har storleken utökats till 30 kvadratmeter.

Det sista som kan vara bra att nämna om attefallshus är att du är tillåten att bygga ut en friggebod så att den blir som ett attefallshus i storleken. Du får också bygga till en altan till ditt attefallshus, men den får inte överstiga 15 kvadratmeter i storlek.

Bäst i test bland attefallshus

Premium: Attefallshus Louise 24,6kvm Polhus Obehandlad

Attefallshus Louise 24,6kvm Polhus Obehandlad

Detta är ett mycket fint attefallshus från Polhus. Det heter Louise och är snäppet under 25 kvadratmeter stort. Planlösningen i attefallshuset är mycket bra och du kommer att få väldigt mycket utrymme för pengarna. Du får 4 stycken rum, där ett av rummen är ett väl tilltaget sovloft, och där ett annat av rummen kan inredas till toalett.

Attefallshuset har flera små fönster som ger dig generöst med ljusinsläpp. Även detta bidrar till att göra så att huset känns större än vad det är. Fönstren har spröjs som passar in i den stuglika designen.

Som sagt kan du göra ett av rummen till toalett, men om du avstår från detta får du ju ännu ett rum med mycket bra golvyta. Här kan du ju välja om du vill ha exempelvis kontor eller ännu ett sovrum. Möjligheterna är många med detta attefallshus.

Attefallshuset levereras komplett med allt du behöver. Du får också en enkel ritning att följa för att du så snart som möjligt ska ha attefallshuset färdigt. Du får också med fönster och dörrar. Något som inte följer med är takbeläggning eller invändig isolering, så detta är något du får köpa till själv. Du får dock med ett dokument för bygganmälan så att du så enkelt som möjligt ska kunna komma igång med byggandet. För att täcka över taket på bästa sätt kan du antingen välja tjärpapp, plåt, tegel eller shingel. Det är alltså upp till vad du tycker blir bäst.

Medium: Attefallshus Njuta Elegant 29kvm Vibostugan Obehandlad

Attefallshus Njuta Elegant 29kvm Vibostugan Obehandlad

Detta attefallshus har ett modernt utseende som passar väl in i den svenska trädgården. Huset har höga fina fönster som ger dig gott om ljusinsläpp. Fönstren hittas på alla gavlar och detta attefallshus är ett perfekt komplement till sommarstugan eller som övernattningshus för dina gäster.

Detta attefallshus är enkelt att vinterbona med lite isolering. Detta är inget som medföljer när du köper attefallshuset, men det går lätt att köpa till. Vinterbonar du detta huset får du en elegant extra bostad på tomten. Det är smidigt att isolera huset med en gång för att passa på när man redan är igång med byggandet.

Det du behöver köpa till innan byggandet är eventuella stuprör och fönsterbleck. Detta medföljer alltså inte. Det är också bra om du köper gott om skruv och spik tills du ska sätta ihop huset då även detta inte medföljer. Du får dock med dig en instruktionsbok som är enkel att följa.

Billigast & Bäst: Attefallshus Pernilla 24,6 kvm Palmako Obehandlad

Attefallshus Pernilla 24,6 kvm Palmako Obehandlad

Detta attefallshus är ett otroligt prisvärt alternativ som vi tror kommer passa många. Det har ett fint klassiskt sadeltak som gör sig fint på en stuga i den här storleken, och de små men många fönstren gör sig mycket bra på detta fina attefallshus. Något vi tycker är extra bra med detta attefallshus är att du enkelt kan justera planritningen och lägga till fler fönster om du så önskar.

Det här attefallshuset kallas Pernilla, och är på nästan 25 kvadratmeter. Tillverkningsmaterialet är nordisk gran. Detta betyder att huset är byggt i ett väldigt hållbart och tåligt träslag som kommer att hålla en lång tid framöver. Efter några års användande kommer detta attefallshus att påminna starkt om en klassisk svensk stuga. Tack vare sin goda hållbarhet går denna stuga bra att använda såväl i skärgården som uppe i fjällen. Det finns många möjligheter här!

Du kan göra några olika tillval när du ska köpa ditt attefallshus och dessa är följande:

  • Takpapp SBS – Ytbeläggning som är väderbeständig, håller bra i låga temperaturer.
  • Takshingel – Liknar vanlig ytpapp men är mer elegant i sitt utförande. Går att få i olika färger
  • Underlagspapp – Bra grund för alla typer av ytskikt
  • Takavvattning – Stuprör och hängrännor

Detta attefallshuset levereras omålat, men målas enkelt. Vi rekommenderar såklart en röd stuga med vita knutar för att få den härliga svenska känslan, men även andra färger kommer att göra sig fina på detta attefallshus.

Attefallshus som utmanar

Här listar vi några av de attefallshus som nästan kom in på topplistan. Dessa är med andra ord riktigt bra produkter som du absolut ska kika närmare på om du är ute efter ett bra attefallshus.

Jabo Attefallshus Flex Paket 25 m²

Jabo Attefallshus Flex Paket 25 m²

Här har vi ett väldigt snyggt och modernt attefallshus som vi gissar kommer falla många i smaken. Med detta attefallshus får du stora moderna fönster. Det ger dig ett väldigt gott ljusinsläpp och du kommer njuta av varje sekund du spenderar vid huset. Attefallshuset köps omålat. Det betyder att det blir upp till dig att sätta din egen prägel på det hela. Du får alltså möjligheten att göra det likt en klassisk svensk röd stuga med vita knutar, eller kanske köra på något helt annat.

Det du får när du köper detta attefallshus är ett gäng olika delar. Du får gavelspetsar, tak, golv, och 18 stycken täta väggmoduler. Du behöver köpa till fönster och dörr själv, men det gör ju att du kan välja precis vilken design du tycker passar bäst. Till exempel kan du ju köpa fönster med spröjs i om du vill gå för en mer klassisk stuga. I namnet hör man ju att detta är ett flexibelt alternativ, så det är inte konstigt att det är enkelt att göra det till ditt eget.

När det kommer till storleken på detta attefallshus så har vi en area på 25 kvadratmeter. Den får vi genom en längd på 5,593 meter, och en bredd på 4,368 meter. Upp till taket har vi också 2,37 meter som längst.

Attefallshus Njuta 25kvm Vibostugan Obehandlad

Attefallshus Njuta 25kvm Vibostugan Obehandlad

Här har vi ett attefallshus som heter Njuta. Ni kanske tror att vi gjort ett misstag och tagit med samma attefallshus både här och i topplistan, men så är inte fallet! Det är bara så att Vibostugan som gjort dessa attefallshus har samma namn för många av sina modeller. Detta är ett fint och rymligt attefallshus på 25 kvadratmeter.

Detta är ett attefallshus som gör sig riktigt bra som gäststuga på tomten, eller kanske som strandhus då det är relativt litet och mysigt, samtidigt som det ser modernt ut. Du får gott om ljus inne i stugan tack vare de moderna fönstren som får plats i detta hus.

Detta attefallshus kommer levererat med takdelar, golvdelar, och väggar. Dessvärre får du köpa till dörr och fönster, men det betyder också att du kan välja precis hur stora eller små fönster du vill ha. Du kan också välja en dörr som passar bra in till resten av stilen på ditt attefallshus. Detta är ett bra alternativ som nästan tog sig hela vägen in på topplistan!

Sammanfattning

Attefallshus är en strålande investering som inte bara ger dig mer yta men som också ger dig en massa möjligheter. Du kan ha det som ett lite finare förråd, eller som en extra bostad. Vill du så kan du inreda det åt tonåringen där hemma, eller som en gäststuga. Kanske vill du bygga ut din sommarstuga lite utan att faktiskt bygga ut den? Då är attefallshuset rätt väg att gå. Det finns som sagt många möjligheter och i princip bara fantasin sätter gränser. Du kan själv enkelt måla huset så som du vill att det ska se ut. Själv kan du också ofta välja dörrar och fönster för att få ett hus som ser ut precis som du vill ha det. Mycket smidigt!

Kolla in vår topplista över de bästa attefallshusen just nu för att se till att du tar det bästa tänkbara beslutet när du väl ska köpa ditt attefallshus! Vi har också passat på att skriva lite om vad du kan ha attefallshus till, och varför du kanske borde skaffa ett.

KategoriAttefallshusBästa pris
PremiumAttefallshus Louise 24,6kvm Polhus Obehandlad
MediumAttefallshus Njuta Elegant 29kvm Vibostugan Obehandlad
Billigast & BästAttefallshus Pernilla 24,6 kvm Palmako Obehandlad

Källor

  • https://www.byggmax.se/attefallshus-louise-246kvm-polhus-p7103002
  • https://www.byggmax.se/attefallshus-njuta-elegant-1-29-kvm-vibostugan-p7103887
  • https://www.byggmax.se/attefallshus-pernilla-palmako-p7103782
  • https://www.byggmax.se/attefallshus-flex-paket-25m2-jabo-p7103674
  • https://www.byggmax.se/attefallshus-panel-liggande-25-njuta-vibostugan-p7103523

Attefallshus Louise

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar