Web Analytics

Bästa häcksaxen 2024 – Styla häckar och buskar

Om din häck där hemma har börjat att växa till sig ordentligt och kanske till och med blivit lite för stor så kan det vara dags att plocka fram häcksaxen. Häcksaxen är det bästa sättet att hålla nere häckens eller buskarnas storlek. Du kan enkelt själv välja hur stor häck du vill ha, samt vilken form du vill att den ska ha. 

Med en bra häcksax finns det ingen buske som är för svår för att tygla. När det kommer till häcksaxar är det numera vanligt att man köper en motordriven sådan för att kunna arbeta snabbt och med hög prestanda. Det tar det annars tunga jobbet och gör det bra mycket mer tillgängligt för alla. 

Den här typen av häcksax består i princip oftast av ett “svärd”, en motor, samt två byglar som du håller i. För att aktivera häcksaxen drar du byglarna i motsatt riktning från varandra. Detta gör att du alltid måste vara helt medveten om vad du gör för att häcksaxen ska fungera. Det innebär också att olyckor där man är oaktsam minimeras. 

För att ta det snäppet längre har vissa modeller även en startknapp man trycker in samtidigt som man drar i byglarna. Dessa motordrivna häcksaxar kan antingen drivas på bensin eller på el. De eldrivna kan i sin tur delas upp i batteridrivna och sådana man kopplar in i väggen. 

Skulle du däremot inte vilja ha en motordriven häcksax går det ju absolut fortfarande att hitta de klassiska modellerna. Dessa har med åren blivit väldigt bra och ergonomiska så det borde inte vara några konstigheter för dig att få ett bra jobb utfört även med dem. 

Den manuella häcksaxen kan till och med vara smidigare att komma åt med på svåra ställen då du inte behöver tänka på att hålla den på ett visst sätt för att den ska fungera. 

För att vara så mångsidiga som möjligt har vi med både maskindrivna och manuella häcksaxar i den här topplistan. Värt att tänka på är dock att den maskindrivna häcksaxen kan vara att föredra om du har en större häck eller buske då det snabbt blir väldigt fysiskt krävande. 

Sedan finns det lite mer saker att tänka på när det kommer till vilken typ av häcksax som är rätt för din typ av buske. Om du har mjukare buskar så som tuja eller liguster behöver du inte ha en så stark häcksax. Då räcker det med en svagare variant då grenarna på den här busken inte är så tjocka. 

Har du istället exempelvis hagtorn kan du behöva köpa en mer kraftfull häcksax då hagtorn gärna växer sig mycket stark. För att underlätta ditt jobb oavsett typ av häck så kan du se till att klippa den regelbundet. Då hinner grenarna aldrig bli för tjocka. 

När du ska välja drivmedel för din häcksax gäller det att bensindrivna ofta är starkare. Nackdelen här är att de låter högre, är dyrare i drift, samt ger av bensinångor. Har man inte behov av en stark häcksax kan man med fördel välja en elektrisk. 

Tar man en batteridriven kan det vara bra att köpa till ett extra batteri så att man hinner köra klart i hela trädgården innan batteriet tar slut. 

För att hjälpa dig hitta rätt häcksax har vi naturligtvis tagit fram en topplista över de bästa häcksaxarna just nu, och den går vi igenom nedan! 

Black & Decker Häcksax GTC36552PC-QW

Black & Decker Häcksax GTC36552PC-QW

Black & Decker har gjort sig kända genom att gång på gång leverera kvalité och så även denna gång. Vår premiumvinnare är alltså från Black & Decker och de har gjort en riktigt fin häcksax som är mycket kraftfull. Denna är batteridriven så du vet att den går relativt tyst. 

För att vara en batteridriven modell är den förvånansvärt kraftfull och du tar dig igenom de allra flesta hindrena utan minsta bekymmer! 

Metabo Häcksax HS 45

Metabo Häcksax HS 45

Detta är det givna valet för dig med en lite mindre trädgård. Ännu bättre är den om dina grenar inte är alltför tjocka och svåra att ta sig igenom. Denna häcksax är alltså eldriven och därmed inte den kraftfullaste typen.

Denna går inte på batteri, utan istället kopplar du in den i väggen. Det smidiga här är att du själv kan välja hur lång kabel du behöver då du köper till denna separat. Det gör att du kan få en liten billigare modell om du inte behöver en så lång kabel!

Hecht Häcksax med Teleskopiskt Handtag

Hecht Häcksax med Teleskopiskt Handtag

Eftersom att vi strävar efter att kunna ha något att erbjuda för alla er läsare där ute har vi också med oss en manuell häcksax i listan! Denna använder alltså handkraft och den är faktiskt mycket fin och kvalitativ. Anledningen till att den ligger i budgetkategorin är alltså eftersom att den helt enkelt är billigare än de motordrivna. Den är inte budget alls när det kommer till kvalité eller materialval. 

Hecht som är tillverkaren av den här häcksaxen har en lång historia av många fina produkter inom just trädgårdsskötsel. Därför vet vi att vi kan lita på dem även när det kommer till häcksaxen!

Stihl Häcksax HSA 56

Stihl Häcksax HSA 56

När vi snackar om STIHL snackar vi inte bara om en otroligt trevlig häcksax som är ergonomisk och lätt att använda, vi snackar också om en helt enastående maskin. Denna häcksax har tagit sig in på försäljningslistor runt om i hela Europa, och alltså inte bara i Sverige. 

Det enda du behöver göra för att den ska fungera i toppform är att du smörjer den då och då, samt ser till att du har batterierna laddade. Kan du se till detta kommer du att ha en riktigt kraftfull häcksax en lång tid framöver.

Varför kan du lita på oss?

Produkterna i den den här topplistan är noggrant utvalda för att ge en så tydlig bild av den nuvarande marknaden som möjligt. För att kunna göra rätt val har vi konsulterat en stor mängd tidigare gjorda tester, samt generella andra iakttagelser när det kommer till branschen i övrigt. Det har gjort att vi fått en djup kunskap om hur häcksaxar fungerar samt vad som skiljer dem åt.

Vem behöver en häcksax?

Häcksaxen är i princip ett måste för alla som har någon form av buske eller häck som man vill försöka hålla ordning på. En häck växer sig snabbt vild om man inte tar hand om den och skär ner den med jämna mellanrum. Om det är så att du delar en häck med en granne kanske ni kan gå ihop och köpa en häcksax tillsammans. Det är otroligt mycket bättre att kunna gå ut med häcksaxen och ha jobbet gjort på bara några minuter snarare än att behöva stå med exempelvis en liten sekatör i flera timmar.  

Bäst i test bland häcksaxar

Premium: Black & Decker Häcksax GTC36552PC-QW

Black & Decker Häcksax GTC36552PC-QW

När vi gör en lista om trädgårdsverktyg och trädgårdsredskap hade det varit ett brott att inte ha med en av de mest framstående producenterna. Nämligen Black & Decker. De är kända för sin ihärdiga kvalité och sin goda ergonomiska design. Detta är bara några av de saker som gjort att deras häcksax knipit premiumplatsen. 

Denna häcksax är inget annat än ett världsfenomen. Det är en batteridriven häcksax som går mycket tyst och effektivt. För att vara en batteridriven häcksax är den också otroligt kraftfull. Så pass så att du enkelt tar dig igenom de allra flesta typer av grenar. 

När det kommer till själva svärdet är detta på hela 55 centimeter. Detta innebär då alltså att du kan jobba otroligt snabbt. Du kommer snabbt att jobba dig igenom hela häcken och resterande buskar på tomten. 

När du köper den här modellen får du med både laddare och batteri. Detta ser vi som ett plus då detta inte alltid är självklart när det kommer till batteridrivna produkter. När du jobbar med den kommer du också att märka dess goda ergonomi och hur trevlig den faktiskt är att använda. 

Medium: Metabo Häcksax HS 45

Metabo Häcksax HS 45

Metabo kommer härnäst, och deras häcksax är också ett toppenval när det kommer till förmåga och kvalité. Denna har en såglängd på 45 centimeter, så även här kan du jobba på ganska fort. För att ge en så bra upplevelse som möjligt är skären på sågen diamantslipade. 

Som vi pratat om tidigare är säkerheten viktig med häcksaxar. Det tycker Metabo också. Därför har de utvecklat och patenterat ett väldigt smart snabbstopp till den här häcksaxen. Om den skulle märka att ett problem uppstår så kan den stoppa sågen på 0,05 sekunder. Det är minst sagt imponerande! 

Förutom dess stoppteknik är denna även utrustad med ett stötskydd med kvistmatning. Det ser till att skydda dig när du kör med sågen samtidigt som den blir lättare att använda. För att du inte ska råka dra ut elkabeln när du kör så finns det också en bra dragavlastning. 

När du köper den här häcksaxen får du också med dig en mycket behändig förvaringslåda. Det gör att den blir enkel att ställa undan när du är färdig med den. Vi rekommenderar denna för dig som också vill ha en lite lättare häcksax då denna bara väger 3,4 kilo! 

Billigast & Bäst: Hecht Häcksax med Teleskopiskt Handtag

Hecht Häcksax med Teleskopiskt Handtag

Nu har vi kommit till alternativet för dig som hellre använder en manuell häcksax! Denna ligger under budgetkategorin mest för att den helt enkelt är billigare än de andra, och inte för att den är budget när det kommer till kvalité eller material! Denna häcksax har ett teleskopiskt handtag som går att ställa i 4 olika nivåer. Det gör att du kan anpassa den efter hur du gillar att arbeta. Det ger också en ergonomisk aspekt till häcksaxen som ökar dess värde ännu lite till. 

Tillverkaren av den här häcksaxen är ingen mindre än de välbekanta Hecht. Det är ett stort företag med många år på nacken. De är kända inte minst för sin goda kvalité, men också för hållbarheten på deras produkter. Med andra ord kan man säga att detta är ett smart val av häcksax!

Om du inte prompt behöver en maskindriven häcksax kan vi verkligen rekommendera denna. En mycket fin produkt! 

Special: Stihl Häcksax HSA 56

Stihl Häcksax HSA 56

Sist ut har vi en riktigt högpresterande modell från STIHL. Denna har kammat hem många testvinster och är överlag en riktigt solid häcksax. 

Du får en överlägsen användarupplevelse med den här häcksaxen då den faktiskt är så tystgående att du inte ens behöver använda hörselskydd när du kör med den. För att arbeta så effektivt som möjligt är denna modellen utrustad med dubbelt diamantslipade sågblad. Detta gör att häcksaxen tar sig igenom alla hinder utan minsta bekymmer. 

Att den är dubbelslipad gör att den är lika vass åt alla håll. Det för i sin tur med sig att du kan arbeta i flera olika ergonomiska positioner och fortfarande vara maximalt effektiv. 

För att fortsätta att lägga till fler fördelar så har den här modellen också ett särskilt inbyggt knivskydd. Detta gör att du kan arbeta nära murar och marken utan att behöva oroa dig för att skada knivarna.

Även handtagen är speciella på den här modellen. De är kraftigt vibrationshämmande så att du ska kunna jobba länge utan att det blir tungt eller jobbigt. De har också en smidig av- och påknapp. För att öka säkerheten ytterligare finns en låsspärr på häcksaxen. 

Med den här häcksaxen kommer du att bli mer effektiv än du någonsin varit förut. Den väger knappt 3 kilo samtidigt som den har en såglängd på 45 centimeter. Du tar dig alltså snabbt igenom stora partier i trädgården.

Hur gick testerna av häcksaxar till?

Våra testvinnande häcksaxar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Häcksaxen är det ultimata verktyget för att du ska kunna få ordning i din trädgård. När dina buskar och dina häckar växer ur styr är häcksaxen där för att hjälpa dig tygla trädgården igen. Det finns både manuella och maskinella häcksaxar. De maskindrivna är överlägset mest populära, men det finns fortfarande ett antal bra manuella häcksaxar också om man gillar sådant. För att du ska kunna veta vilken du borde välja borde du alltid kolla in vår topplista över de bästa häcksaxarna just nu. Det är det enklaste sättet för dig att veta att du tar rätt beslut varje gång! 

KategoriHäcksaxBästa pris
PremiumBlack & Decker Häcksax GTC36552PC-QWLäs mer…
MediumMetabo Häcksax HS 45Läs mer…
Billigast & BästHecht Häcksax med Teleskopiskt HandtagLäs mer…
SpecialStihl Häcksax HSA 56Läs mer…

Källor:

Black & Decker Häcksax GTC36552PC-QW

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar