Web Analytics

Bästa jorden 2023 – Rätt jord för varje odling

När det kommer till jorden du ska använda när du vill plantera något så gäller det att välja den med eftertanke. Det blir sällan bra om du väljer första bästa jordpåse du ser. Istället är det bra om du väljer en jord som är särskilt bra för just det du ska odla. I den här texten ska vi ta upp de bästa jordarna för att odla potatis, tomater, och gräsmattor. 

Anledningen till att det är bra med olika jordar för olika växter är helt enkelt för att olika växter vill ha olika näring. Det är just näringhalten som ofta skiljer sig åt mellan de olika typerna av jord. Det är också därför vi ville skriva den här topplistan och fokusera på sådana saker som är populära att odla hemma. 

Efter att du läst den här texten kommer du att ha en helt ny förståelse för planteringsjorden och dess påverkan på det slutgiltiga resultatet. Detta kommer också att göra att du har mer kunskap när du väl ska köpa din jord, och på så vis kan du få den bästa köpupplevelsen och det bästa resultatet med din plantering! Du har alltså inget att förlora!

Weibulls Planteringsjord Naturgödsel Krav 40l

Weibulls Planteringsjord Naturgödsel Krav 40l

Den här jorden är utformad för mer krävande växter. Ett exempel på en sådan, och också det vi fokuserar på här är tomater. De vill ha en mycket näringsrik jord för att kunna ge ifrån sig goda tomater. Den här jorden är alltså en mycket näringsrik och lyxig jord som tomaterna uppskattar. 

Något extra som är bra med den här jorden är att den är naturgödslad, och krav-märkt. Det är ju alltid trevligt att kunna göra köp som man vet är bra både för sig själv och naturen. En nackdel beroende på hur mycket jord du behöver, är att jorden bara säljs i en storlek.

Hammenhög Planteringsjord 40l

Hammenhög Planteringsjord 40l

När du ska odla potatis vill du ha en annan jord än den du har till tomaterna. Detta är fortfarande en näringsrik jord, men skillnaden på den här och många andra jordar är att denna är mer porös. Detta är en stor fördel när det kommer till potatisodling då detta är en av förutsättningarna för att få riktigt fin och bra potatis. Använder du den här jorden är resultatet oftast stora potatisar men liten blast. 

Weibulls Återvunnen Jord 40l

Weibulls Återvunnen Jord 40l

För att odla gräs har vi ytterligare en jord att presentera för er. Denna är från Weibulls och det handlar om en sammansättning av barkmull, fibermull, och trädgårdskompost. Utöver denna härliga blandning finns också mineraler och naturgödsel. Detta är en jord som gör sig mycket bra för gräsodling, men förutom detta kan denna faktiskt också användas för tomatodling! Detta är också en bra jord att använda som utfyllnad om du behöver fylla på i någon annan odling. 

Rätt jord för bäst resultat 

Med rätt jord till odlingen kan din plantering nå nya höjder. Tvärtom gäller detsamma, om du har fel jord kan du få ett mycket tråkigt resultat. För många kan det verka konstigt när man pratar om jord på det här sättet. De allra flesta har väl redan jord i marken där de bor? Är det något fel på den jorden? 

Sådan jord som “redan finns” kallas för matjord och är sådan som underhålls av att daggmaskar och andra insekter bryter ned diverse material till jord. Den innehåller mineraler och näring. När du däremot vill plantera saker i jorden rekommenderar vi att du tillsätter speciell jord för att vara säker på att näringskraven av dina växter tillgodoses. Matjorden kan nämligen utarmas på näring väldigt fort annars. 

Det är alltså den extra tillsatta jorden vi talar om när vi säger att det är viktigt att välja rätt jord till planteringen. 

Beställa jord går snabbare än att köpa i butik

Det bästa av allt med att bli lite av en “jord-snobb” är att det är otroligt enkelt att få tag på bra jord. Nuförtiden behöver man bara slänga iväg en beställning för att få hem jorden till ett utlämningsställe kort därpå. Förutom att det är mycket smidigare än att gå och handla i butik, så är det oftast också billigare! 

Att välja rätt jord

Att välja rätt jord kan kännas lite klurigt. Inte minst för att det beror på vad du ska ha jorden till. Om du ska odla med jorden är det exempelvis viktigt att jorden är vad som kallas arbetsbar. Förutom detta är det också viktigt att jorden har de näringsämnen som de plantor du tänkt odla kräver. Om du ska göra en större odling med många flera växter kan det därför vara bra att köpa lite olika jordar som alla anpassats för dina växter. På så sätt maximerar du dina förutsättningar för en perfekt skörd. Något som säger sig självt är att du också får bättre resultat ju högre kvalité din jord har. 

Olika jordar och olika näring

Som vi redan kommit fram till behöver olika växter olika näringskombinationer. Det finns dock några saker där samma sak gäller för alla jordar. Det är dåligt om en jord har en för hög halt av fosfor. 

Fosfor används av alla växter för att de ska kunna växa alls, men som med mycket annat kan det bli dåligt med för mycket av det goda. Det som händer om du har en för hög koncentration av fosfor är att dina växter kan bli dåliga på att absorbera andra viktiga ämnen och då blir växterna överlag svagare. Två andra näringsämnen som är bra för väldigt många växter är både kalium och kalcium. Dessa två är särskilt viktiga för tomater.

Ytterligare en faktor som kan påverka odlingens resultat är jordens pH-värde. Oftast vill du ha en balanserad jord då en obalanserad jord kan leda till att dina växter får dålig näringupptagningsförmåga. 

Jord för tomater

När du ska odla tomater är det viktigt att du har en mycket näringsrik jord. Förutom att den ska vara näringsrik är det också bra om den är porös och rik på gödsel. Om du odlar dina tomater på friland är det viktigt att du förbättrar jorden med grönsaksjord eller näringsrik kompost. Du kan också odla dina tomater i pallkrage eller på balkongen. Även i dessa fall vill du tillsätta näringsrik grönsaksjord och kanske till och med extra näring. 

Förutom att tomater behöver näring så behöver de likt alla andra växter också vatten. Om du slår stort på din tomatodling behöver du stora mängder vatten. Då kan det vara smart att ha en regnvattentunna där du kan samla upp regnvatten för att vattna med. 

För att ge dig själv en tjuvstart med odlingen kan du köpa tomatplantor som redan börjat växa och är halvvägs klara. Men om du vill göra allt från början så kan du göra detta också. Då gäller det att du börjar i god tid så att tomaterna får tiden de behöver för att bli stora och fina. En riktlinje är att börja med odlingen i mars, och att du börjar med att förodla dina tomater inomhus. 

När du förodlar vill du ha små såkrukor som du fyller med din näringsrika jord. Sedan sätter du ett frö i krukorna och låter de stå ljust i cirka 20 graders värme. Ju mer ljus tomaterna får desto starkare blir plantan. En planta i mörker växer sig rangligare än en planta som fått tillräckligt med ljus. 

Jord för potatis

När du ska välja jorden till din potatis ska du tänka lite annorlunda jämfört mot tomaterna. Det är fortfarande bra med en balanserad jord som har ett ett balanserat pH-värde. Den behöver däremot inte ha lika mycket näring som tomatjorden. Det räcker alltså med en mer mager jord i det här fallet. Något annat som är viktigt med jord till potatisen är att den ska vara väldränerad så att den inte blir för våt. 

Om du tänkt odla dina potatisar på friland finns det egentligen bara ett bra tips att ge. Det är att du flyttar runt din odling lite varje år. Detta ser till att potatisarna alltid får sitta där det finns bra näring. Om du planterar i pallkrage rekommenderar vi att du byter ut jorden efter varje odling. 

När det kommer till mer specifika näringsämnen så är det bra om jorden inte har en för hög kvävehalt. Detta ger stora blad på blasten, men desto mindre potatisar. Om du vill gödsla din odling kan du göra detta med välbrunnet naturgödsel. 

För att odla potatis väntar du tills det är 8 grader i jorden. Då kan du sätta potatisarna på cirka 10 centimeters djup. Därefter väntar du tills blasten vuxit till sig, och när denna når 10-15 centimeters höjd är det dags att kupa potatisen genom att föra upp jord längs med hela blasten. Det är också viktigt att du vattnar noggrant. 

Jord för gräsmatta

För att odla gräs krävs en större ansträngning än för tomater och potatis. Det är mer förarbete bakom en lyckad gräsmatta. Något av det viktigaste att tänka på är om det är lerig jord eller inte där du ska plantera din gräsmatta. Det är inte bra om jorden är för lerig, och i sådana fall behöver du tillsätta sandig jord för att balansera den. Om du tvärtom har en sandig jord istället för en lerig kan du tillsätta torv. För att sedan blanda ihop den nya jorden med matjorden i marken använder du en jordfräs. 

När det kommer till jordens pH-värde så ska detta ligga på mellan 6,5 och 7. Då maximerar du dina chanser för att få en jord som varken blir för mossig eller torkar ut. 

Som sagt är det bra om du kör igenom matjorden med en jordfräs. Denna vill du ska gå på en halvmeters djup. Anledningen till detta är att jorden oftast är väldigt hårt packad. Resultatet av det kan vara att det blir svårt för det nya gräset att få fäste. Du kan börja hela processen med att ta bort det översta lagret av matjord. 

När du luckrat upp jorden med en jordfräs kan du sedan tillsätta din jordförbättring, och till sist återföra matjordens topplager om detta såg bra ut. För att ge dig själv de bästa förutsättningarna är det bra om jordlagret är på cirka 20 till 30 centimeters djup. Då får du en mycket stabil gräsmatta. För att vidare se till att du har en välmående gräsmatta rekommenderar vi att jorden inte är för tät, utan istället lite porös och luftig. Förutom detta tycker vi också om att odla med naturligt gödsel för att försäkra oss om att inga insekter kommer till skada. 

Innan du kan börja så och etablera din gräsmatta är det ju viktigt att du har rätt mängd gräsfrön. För att hjälpa dig måtta ut det kan du räkna med cirka 32 kilo gräsfrön till 100 kvadratmeter gräsmatta. Ett tips är att du blandar runt fröna i påsen så att du får en snarlik kvalité av gräsfrön över hela gräsmattan. När detta är på plats så måste du också bara se till att marken är så platt som möjligt. Detta ger de bästa förutsättningarna. För att ge gräset en chans att få ett bra rotsystem kan du vänta med att klippa gräset tills det är cirka 8 centimeter långt.

Bäst i test bland jordar

Nu har vi äntligen kommit till topplistan där vi går in i lite djupare detalj om de olika jordarna för tomater, potatis, och gräs. Läs vidare för att hitta de bästa jordarna just nu!

Bästa jorden för tomater: Weibulls Planteringsjord Naturgödsel Krav 40l

Weibulls Planteringsjord Naturgödsel Krav 40l

Den här planteringsjorden är utmärkt för odling av tomater. Denna kan du använda för att sätta tomater i såväl pallkragar som växthus och krukor. Det är alltså en mångsidig jord som går att ha i många olika format. Något som är särskilt med den här jorden är att den är det som kallas för långtidsverkande. Detta innebär att den är mycket näringsrik och att näringen släpps ut allt eftersom plantan växer. Detta gör att din tomatplanta har en stadig tillförsel av näring. 

Förutom att vara bra för att odla tomater är jorden också bra att använda som jordförbättrare när du vill ge dina buskar och bär nytt liv i trädgården. Planteringsjorden är också mycket luftig, något den får tack vare sin sammansättning av lagrad bark och ljus torv. Detta är en av anledningarna till att denna jorden går mycket bra att använda i pallkragar och krukor. Eftersom att jorden också är så näringsrik som den är behöver du ofta inte kombinera den med annan näring. 

Jordens pH-värde ligger på 6 så den är alltså mycket balanserad. För att uppnå den här balansen innehåller jorden en sammansättning av kompost som lagrats i två år, hönsgödsel, och magnesium. Allt detta tillsammans ger alltså en mycket fin jord som också är välbalanserad. Du kan inte gå fel med din odling om du satsar på den här planteringsjorden. 

Bästa jorden för potatis: Hammenhögs Planteringsjord 40l

Hammenhög Planteringsjord 40l

När du ska sätta potatis kan vi rekommendera den här jorden från Hammenhögs. Det är en väldigt fin planteringsjord som gör sig lika bra i ett växthus som ute i trädgården. Du har alltså fritt val när det kommer till att välja platsen för dina potatisar. Att den här jorden fungerar bra för just potatisen kommer från faktumet att den är väldigt balanserad. Den håller sin balans utan att ha ett överskott av näring. Detta är precis vad som behövs för en bra planteringsjord för potatis. 

Jordens sammansättning består av sand, kalk, torv, och gödsel. Resultatet är alltså en mycket balanserad jord som också är mycket stabil. Då jorden inte är alltför dyr rekommenderar vi att du köper på dig så att du har en hel del till din potatisodling. Då vet du att du kommer att lyckas utan tvekan. 

Bästa jorden för gräsodling: Weibulls Återvunnen Jord 40l

Weibulls Återvunnen Jord 40l

Även när det kommer till gräsodling är Weibull märket vi siktar in oss på. Denna jorden är också lite extra speciell då den är återvunnen och därför extra miljövänlig. För att jobba vidare med miljöaspekten kan vi också nämna att den innehåller naturligt gödsel. Jorden är mycket bra för att både använda till blomrabatter som till gräsmattan. Tanken här är att du använder denna jorden i kombination med matjorden som redan finns på plats. På så sätt får du ett bra näringstillskott till din gräsmatta.

Att den här jorden ska kombineras med befintlig jord gör att det kan vara lite klurigare att få konsistensen helt rätt. Om jorden känns för lerig kan du tillsätta extra mycket sand. Men om jorden redan är sandig kan du istället bara tillsätta mer av den här planteringsjorden. Då är det en god chans att du får en bra jord. 

Weibulls gör med andra ord väldigt kvalitativ jord eftersom vi hittar dem på två olika platser i den här topplistan. Denna jorden är dessutom KRAV-märkt vilket gör den snäppet mer attraktiv att välja!

Hur gick testerna av jordar till?

Våra testvinnande jordar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Om du vill ge dig i kast med odlingens alla konster är det en god idé att först tänka på vad det är du ska odla. Detta ger dig nämligen lite olika utgångspunkter när det gäller att välja jordsorten. I den här topplistan tittar vi på olika jordar som lämpar sig olika bra för tomatodling, potatisodling, och gräsodling. Du kan alltså kolla in vår topplista om du har som mål att odla någon av dessa trevliga växter! 

KategoriJordBästa pris
Bästa tomatjordenWeibulls Planteringsjord Naturgödsel Krav 40lLäs mer…
Bästa potatisjordenHammenhög Planteringsjord 40lLäs mer…
Bästa gräsjordenWeibulls Återvunnen Jord 40lLäs mer…

Källor:

Weibulls Planteringsjord Naturgödsel Krav 40l

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar