Web Analytics

Bästa jordfräsen 2024 – Renovera trädgården enkelt

Om du går i tankarna att anlägga en trädgård eller kanske göra om i en nuvarande sådan så kan en jordfräs vara den bästa investeringen för dig. Du kan också använda en jordfräs om du vill förbereda mark för gräsmatta, eller om du vill luckra upp jord för ett blomsterland. Du kan såklart göra allt detta utan en jordfräs men det hade tagit otroligt mycket längre tid.

Med en jordfräs kommer du snabbt igång och blir snabbt färdig. Beroende på styrkan på jordfräsen kan du ha ett nytt blomsterland på bara några timmar. Som om att det inte redan fanns tillräckligt med argument för jordfräsen så är det ju också så att en jordfräs minskar belastningen på rygg och leder. Du kan gå med jordfräsen som om det vore en gräsklippare. Det är en rakt igenom trevlig upplevelse.

Om en jordfräs låter som en intressant investering rekommenderar vi verkligen att du läser vidare för att ta reda på vilka som är de bästa jordfräsarna just nu! Det finns ju ett helt gäng att välja på. I denna lista tar vi fram en jordfräs i premiumklassen, en i mellanklassen, ett prisvärt alternativ, samt en specialare som på något sätt sticker ut lite.

Hecht Bensindriven Jordfräs med Kraftig 4-takts Motor

Hecht Bensindriven Jordfräs med Kraftig 4-takts Motor

Den här jordfräsen har kraft så det räcker och blir över. Med en kraftfull 4-taktsmotor driven på bensin får du mycket jobb gjort på kort tid. Du kan enkelt göra om i trädgården med denna jordfräs och du kommer aldrig känna att den inte räcker till.

Något som gör den här modellen lite extra speciell är faktumet att den är justerbar. Det innebär att du kan justera arbetsbredden till så brett som du behöver för just din trädgård. Resultatet av detta är att du får en mycket bra jordfräs som du kan ha till alla möjliga typer av situationer.

Husqvarna Jordfräs TF 325

Husqvarna Jordfräs TF 325

Den här jordfräsen är från de erkända mästarna Husqvarna. Den fungerar mycket bra för trädgårdsarbetet och du kommer inte slitas av att använda den. Du kan justera denna jordfräs både vertikalt och horisontellt för att få en så ergonomisk inställning som möjligt. Detta är något vi vill se mer av bland trädgårdsmaskiner!

För att enkelt kunna flytta runt jordfräsen utan att förstöra marken har denna modell utrustats med ett transporthjul. Och vad det gäller motorn så är den väldigt kvalitativ och enkel att underhålla. För att sedan förvara din jordfräs kan du enkelt fälla ihop handtaget så att maskinen tar upp mindre plats.

AL-KO Jordfräs MH 350-4

AL-KO Jordfräs MH 350-4

Den här jordfräsen är en mycket lätthanterad sådan. AL-KO har med den här modellen lyckats bygga en väldigt effektiv, praktisk, men framförallt prisvänlig jordfräs. Den är väldigt enkelt att köra och du kommer gång på gång att leta efter nya projekt i trädgården med en jordfräs som är så rolig att använda som denna.

Den här jordfräsen har bara en växel, och i många fall hade det räknats som en svaghet men den här jordfräsen lyckas gång på gång att göra allt man vill att den ska göra. Den här rekommenderar vi varmt för alla som vill spara en slant utan att tumma för mycket på kvalitén.

STIHL MH 585 Jordfräs

STIHL MH 585 Jordfräs

Den här jordfräsen är vår specialare. Den valdes ut av en enkel anledning, och det är att denna modellen är väldigt justerbar. Det betyder att du kan använda den här jordfräsen till en stor mängd olika uppdrag. Med denna kan du justera arbetsbredd, köra på många olika ytor, samt till och med ändra hacksatsen. Det är långt ifrån alla jordfräsar som har den här typen av möjligheter.

Du kan även justera handtaget på den här jordfräsen, så att den ska vara ergonomisk för dig. Förutom detta har den också två växlar för att kunna gå både bakåt och framåt, samt att den har ett reglage för hastighet. Om du är ute efter en mycket stabil och mångsidig jordfräs behöver du inte leta längre än såhär.

Köpguide för jordfräs

Innan du går till köp av jordfräs kan det vara en god idé att gå igenom lite kort vad du faktiskt kan göra med den. Det kan också vara bra att få en grundläggande förståelse för hur maskinen fungerar så att man därigenom också förstår dess begränsningar. Vi tar en titt på detta i denna delen av artikeln!

Användningsområden för jordfräsen

Jordfräsen kan du med fördel använda för att anlägga nya blomsterland, eller för att utföra annan typ av renovering i trädgården. Den kan också användas för att luckra upp jord innan plattläggning, eller anläggning av gräsmatta. Om du har en riktigt hård bit av jord kan du behöva luckra upp det översta lagret med en jordfräs innan du kan börja gräva ordentligt. Du kan också behöva använda en kraftfull jordfräs om du har mycket rötter i din jord som du behöver komma igenom.

Du kan göra alla ovanstående saker för hand men det kommer ta väldigt mycket längre tid. Förutom att det kommer ta av din tid kommer det också ta av din energi, samt slita på kroppen. Det är knappast ergonomiskt att stå och hålla på med spadar eller handplogar hela dagarna.

Vissa jordfräsar är mer mångsidiga än andra. Dessa kan du montera på tillsatser på för att kunna göra mer än att bara fräsa jord. Till exempel kan du montera på verktyg för att kunna använda maskinen som kantskärare, ogräsrensare, och andra smidiga funktioner. Detta gör jordfräsen till en vettig investering då du kan använda den år efter år för tråkiga trädgårdssysslor som annars kan ta lång tid.

Hur är en jordfräs byggd?

Grundkonstruktionen på en jordfräs är inte särskilt avancerad. I princip är det en stor roterande kniv med 4 eller 5 knivblad på. Denna roterar med hjälp av kraft från en motor. Motorn är allt som oftast en bensinmotor. Jordfräsen använder knivarna för att vända upp jorden och jordfräsen rör sig som standard framåt och lite nedåt. Anledningen till att jordfräsar fortfarande i stor utsträckning använder sig av bensinmotorer har att göra med att billiga elmotorer oftast inte är starka nog för att ta sig igenom tung mark.

Vem behöver en jordfräs?

En jordfräs är en bra investering för alla som brukar jobba i trädgården. Om du har ett större trädgårdsland kan det vara bra att köra igenom det med en fräs då och då för att göra jorden mer lätthanterad. Detta blir väldigt slitsamt att göra för hand, och då är en jordfräs verkligen rätt verktyg för att underlätta det hela. Jobbar man mycket och länge med att gräva för hand med spade är det inte alls omöjligt att man får ett ryggskott. Det är riktigt otäcka grejer som man helst slipper, och då är jordfräsen räddaren i nöden.

Saker att tänka på innan köp av jordfräs

Jordfräsen är ett motorredskap du använder i trädgården och är betydligt större och mer kraftfull än många andra saker du kanske redan har hemma. Trots detta är det inte en jätteavancerad process att välja ut rätt jordfräs. Det finns bara ett fåtal saker att tänka på innan du köper din egna jordfräs och dem går vi igenom nedan.

Först och främst har vi storleken på jordfräsen. Ju större den är, desto tyngre kommer den vara. Om den är tung kan den ibland kännas klumpig och svår att köra. Fördelen är dock att den oftast också har en väldigt kraftfull motor som gör att den är riktigt bra på att just fräsa jorden. Med en större jordfräs bearbetar du större ytor på kortare tid.

En mindre jordfräs är naturligtvis lättare att köra och hantera, men då får man också tänka på att en mindre jordfräs har fler hinder än vad en större har. Om du inte har en så stor trädgård eller bara vill ha din jordfräs till enklare underhåll kan det absolut vara tillräckligt med en mindre variant.

Om du däremot står inför en stor ombyggnad av trädgården kan det vara en god idé att kolla in en lite större och mer kraftfull modell. Det kan då vara en bra idé att se till att jordfräsen har en stor arbetsbredd för att kunna jobba effektivt. För att göra jordfräsen ännu något bättre kan man leta efter en sån modell som har framåt och bakåtväxlar för att göra manövreringen enklare.

Något annat vi rekommenderar att du tittar närmre på är ergonomiska handtag till din jordfräs. Med sådana kommer du att orka jobba längre utan att slita på kroppen. Det gör att du kan få mer gjort utan att bli trött av fel anledningar.

Sist men inte minst är det dags att prata om själva knivarna på jordfräsen, eller aggregatet som det heter. Det finns i regel två typer av jordfräsar. Den ena varianten har ett frontmonterat aggregat, och den andra varianten har ett bakmonterat aggregat. Överlag brukar man kategorisera dem så att de med frontmonterade aggregat oftast är mindre och lämpar sig för lättare arbeten. Den här typen av jordfräsar kan man ofta också byta aggregat på för att få en kantklippare, plog, eller mossrivare.

Om du istället behöver tyngre artilleri till dina arbetsuppgifter så är det ett bakmonterat aggregat du är ute efter. Då får du en mer kraftfull jordfräs som får jobbet gjort snabbt och enkelt.

Bäst i test bland jordfräsar

Härefter följer vår topplista över de bästa jordfräsarna just nu.

Premium: Hecht Bensindriven Jordfräs med Kraftig 4-takts Motor

Hecht Bensindriven Jordfräs med Kraftig 4-takts Motor

Den här praktiska och stabila premiummodellen är ett mycket bra val av jordfräs. Denna modellen har en justerbar arbetsbredd som gör denna jordfräs mycket praktisk. Du kan välja mellan att ställa in fräsen på 31, 52, eller 75 centimeters bredd. Du har alltså stor valmöjlighet med denna jordfräs.

Den här jordfräsen gör sig alltså mycket bra för dig som har trädgårdsland i alla olika typer av storlekar. Med denna jordfräs kan du enkelt underhålla landen eller skapa helt nya. Arbetsdjupet för den här jordfräsen är på 30 centimeter, och knivhastigheten varierar mellan två olika hastigheter. När jordfräsen går framåt roterar knivarna med 145 rpm. När man istället backar med jordfräsen så går den istället i 51 rpm.

Det enda som är tråkigt med den här modellen är att handtaget inte går att justera. Det har en ergonomisk vinkel från början, men vi hade gärna sett att det gått att justera ytterligare. Det ergonomiska handtaget som sitter där är dock förvånansvärt enkelt att använda och man kan enkelt hantera jordfräsen trots att den väger hela 56,5 kilogram!

Medium: Husqvarna Jordfräs TF 325

Husqvarna Jordfräs TF 325

Här har vi en kraftfull jordfräs från svenska Husqvarna. Det är en frontmatad modell som du alltid kan lita på. Du hanterar den enkelt och smidigt. Den här modellen går att komplettera med tillval som ger den kantskärning och metallhjul för fler funktioner.

För att underlätta vid förflyttning mellan olika arbetsområden är den här jordfräsen utrustad med bra transporthjul. Tack vare ett inbyggt plantskydd i jordfräsen är det enkelt att använda den med precision utan att förstöra sånt du vill ha kvar. Jordfräsen har också en motvikt som gör den enklare att hantera.

Den här jordfräsen har en väldigt smidig konstruktion då du enkelt kan ta ut transmissionsdelen för att smörja denna. Det ger den här jordfräsen en väldigt lång hållbarhet. Det gillar vi starkt! När det kommer till transmissionen kan den här jordfräsen köras både i en framåtväxel, och i en bakåtväxel. Den är alltså väldigt enkel att köra och hantera.

Eftersom att den här jordfräsen är från Husqvarna kan du i princip vara helt säker på att motorn är av högsta kvalité och att du kan ha nytta av den i många år framöver. Arbetsdjupet på den här jordfräsen är 30 centimeter, och arbetsbredden är 60 centimeter. Så det går fort att få mycket gjort. Eftersom att den här jordfräsen också bara väger 46 kilo gör att du kör runt den enkelt.

Billigast & Bäst: AL-KO Jordfräs MH 350-4

AL-KO Jordfräs MH 350-4

Den här jordfräsen har en något smalare arbetsbredd än de tidigare vi tittat på. Här har vi en bredd på 35 centimeter. Det betyder att hela jordfräsen är snäppet mindre och därför också väldigt enkel att manövrera. AL-KO har gjort ett strålande jobb med att leverera en kvalitativ jordfräs som också är snäll mot plånboken.

Oavsett om du så tänkt blanda torv, plantera något, eller bara bearbeta din jord kommer den här jordfräsen att göra ett exemplariskt jobb. Aggregatet har 4 vassa knivar som arbetar på bra för att ge dig ett fint resultat. Den går snabbt att använda och du kan avverka mycket jord på kort tid trots den smala arbetsbredden.

Jordfräsen drivs av en kraftfull bensinmotor, och till denna finns en väl tilltagen bensintank. Du behöver alltså sällan fylla på med bränsle när du jobbar. Den här fräsen har bara en växel, och ibland kan det vara begränsande. Det kan vara bra med växlar om du behöver göra avancerade uppdrag. Men om du bara ska ha en praktisk jordfräs utan några särskilda behov så räcker en växel gott och väl.

Special: STIHL MH 585 Jordfräs

STIHL MH 585 Jordfräs

Sist ut har vi vår specialare från STIHL. Det är en kraftfull allround jordfräs. Den här är en stark testvinnare som presterar väl under alla typer av omständigheter. Du kan enkelt använda den här jordfräsen på såväl stora som små ytor då den är justerbar. Motorn i den här jordfräsen är dessutom väldigt kraftfull och tar sig enkelt igenom alla möjliga typer av terräng. Det spelar alltså ingen roll om du har en hårt packad mark, eller ett poröst blomsterland. Den här jordfräsen tar sig igenom allt.

Som sagt är den här jordfräsen justerbar och det gör att du kan använda den både i mindre rabatter och större jordbruksområden. Hacksatsen kan ändras vid behov, och likaså kan arbetsbredden justeras. Hacksatsen kan delas och arbetsbredden kan gå ner till 60 centimeter för att kunna jobba med mer precision.

Något som gör att den här jordfräsen sticker ut lite extra är att den har ett inbyggt antivibrationssystem. Det gör den här jordfräsen mycket behaglig att använda även under längre arbetspass. Positioneringen av styret, och anpassningen av det bidrar också till att användandet av den här jordfräsen blir en fröjd.

Den här specialaren är högt prissatt men det är inte utan anledning. Vi rekommenderar denna till alla som vill ha något lite extra när de köper sin jordfräs.

Sammanfattning

Jordfräsen är människans bästa vän när det kommer till att göra lite mer omfattande trädgårdsarbeten. Ibland är det bra att luckra upp rabatter och blomsterland för att ge nytt liv till jorden. Då är jordfräsen verktyget du behöver. Likaså om du ska anlägga en ny trädgård eller göra större ändringar i trädgården är jordfräsen rätt väg att gå. Du minskar slitage på armar, leder, och rygg, och du får dessutom jobbet gjort snabbare. För att veta vilken jordfräs du borde köpa behöver du bara kolla in vår lista ovan!

KategoriPRODUKTTYPBästa pris
PremiumHecht Bensindriven Jordfräs med Kraftig 4-takts Motor
MediumHusqvarna Jordfräs TF 325
Billigast & BästAL-KO Jordfräs MH 350-4
SpecialSTIHL MH 585 Jordfräs

Hecht Bensindriven Jordfräs med Kraftig 4-takts Motor

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar