Det är dags att börja spara in tid på hösten och börja använda lövblåsen! Förbi är tiden då vi behövde lägga hela dagar på att kratta upp fallna löv från marken. Nu tycker vi att det är hög tid för alla att inse smidigheten och lyxen som kommer med att använda en lövblås. Helt plötsligt går jobbet som brukade ta en hel dag på bara några timmar.
Fördelarna med lövblåsen stannar inte där. Med en bra lövblås behöver du alltså aldrig kratta igen. En stor fördel med detta är att du kommer bespara din rygg en massa lidande. Du slipper gå halvböjd en hel eftermiddag och då sliter du också mycket mindre på ryggen. Så gör både din fritid och rygg en tjänst och slå till på en lövblås!
Nu kanske du funderar på vilken lövblås du borde köpa? Det finns en herrans massa olika att välja på så det kanske inte är helt lätt att hitta rätt. Det är ju såklart därför vi har skrivit den här artikeln, så att det ska bli lättare för dig att direkt kunna välja den bästa lövblåsen!
Makita Luftblås EB5300TH

Premiumvinnaren är en lövblås från Makita. Denna är en bensindriven variant och den är därför väldigt kraftfull. Den har en separat bränsletank som gör den lätt att använda. Den startas i tre steg och du klär på dig den som en ryggsäck och därefter är den redo att användas!
För att göra det enkelt för dig att arbeta är handtaget ergonomiskt och lätt att hålla i. Vid handtaget sitter också ett vred för att bestämma luftstyrkan. Med på köpet med denna lövblås får du två olika munstycken samt förlängningsrör som gör det lättare att jobba med maskinen. Detta gör också att lövblåsen blir enkel att använda oavsett hur lång du är, och hur du vill använda lövblåsen.
Sist men inte minst har denna också en ryggplatta som fördelar tyngden jämnt över din rygg och din höft. Detta gör att du kan jobba länge utan att det blir jobbigt.
Dewalt Luftblås DCM572N XR FlexVolt

Här har vi alternativet för dig som är intresserad av en eldriven lövblås. Detta är en batteridriven lövblås som är utrustad med en kolborstfri motor. För att fatta mig kort här kan jag säga att den har en otrolig kapacitet så detta är en modell som verkligen ger dig valuta för pengarna.
Som vanligt när det handlar om eldrivna trädgårdsmaskiner så får man kompromissa mot hur man hade fått göra om man hade en bensindriven maskin. Så med denna sparar du på bensin, och du slipper att arbeta i bensinångor. Men det innebär också att du får en kortare drifttid. Med ett fulladdat batteri kan du här köra i 15 minuter. Ett hett tips är alltså att köpa två batterier så att du alltid kan ha ett på laddning när det andra används.
Einhell GE-LB 36 LI E Sladdlös Lövblås

Detta är modellen för dig som inte behöver ha den mest avancerade lövblåsen. Denna varianten är enkel att använda och du kommer snabbt igång med den. Den här lövblåsen får jobbet gjort och den räcker gott och väl för att köras några gånger om året.
Även denna modellen är batteridriven. Det gör att den inte väger så mycket, och du kommer inte bli sliten av att köra med den.
Husqvarna 320iB Komplett Batterilövblås

Detta är alternativet för dig som gillar närproducerade maskiner. Denna modellen kommer från Sveriges stolthet, nämligen Husqvarna. Lövblåsen väger väldigt lite men trots detta besitter den en otrolig kraft. Du kan utan problem använda denna lövblås även vid lite skräpigare omständigheter.
Trots dess effektivitet och prestanda låter den inte särskilt högt. Den kommer inte över 80 dB. Med detta sagt rekommenderar vi att man alltid använder hörselskydd när man arbetar med bullriga maskiner under en längre tid.
Köpguide för lövblås
Vem behöver en lövblås?
Lövblåsen gjordes för dig som till slut har tröttnat på att kratta löv på tomten år efter år. Lövblåsen är till för att underlätta arbetet, och inte minst också se till att det går snabbare. Naturligtvis är det mer vettigt för dig att köpa en lövblås om du har mycket lövträd och buskar som du ofta måste städa efter.
Vad ska man tänka på inför köp av lövblås?
Vi har pratat lite om hur lövblåsen är tänkt att ersätta den klassiska krattan. Detta innebär alltså att du kommer att använda lövblåsen istället för krattan, och således är det viktigt att lövblåsen har en god ergonomisk passform så att du kan använda den utan att bli sliten. En bra lövblås kommer med en bärsele som fördelar sin vikt över din rygg så att du kan bära den utan bekymmer.
Det kan i samband med detta också vara bra att tänka på att kanske välja en modell som inte är jättetung om man tror att detta skulle kunna bli ett problem. Vidare kan det också vara av intresse att välja en modell som inte låter så högt. Då blir den enklare att köra en längre tid.
Värt att tänka på överlag är dock att använda både hörselskydd och skyddsglasögon. På så sätt minimerar du risken för att få något i ögonen, och du bevarar också hörseln.

Vilka modeller av lövblåsar finns?
När man ska leta efter lövblåsar inser man ganska fort att det finns många varianter och modeller att välja på. Det kan därför vara en god idé att ta reda på vilka olika som finns och vad som gör dem speciella. Då kan du också lättare veta vilken typ som passar dig bäst. Läs vidare för att få lite information om varje typ av lövblås.
Lövblås med nätkabel
Den här modellen av lövblås drivs på el. Sättet den fungerar på är att du helt enkelt kopplar in en strömkabel i väggen. Därefter kan du köra på hur länge och hur mycket du vill. Detta betyder alltså att du inte behöver tänka på att fylla en tank med bensin, eller ladda batterier. Lövblåsen kommer alltid att fungera.
Däremot kan det vara en god idé att planera så att längden på strömkabeln är tillräckligt lång för dina ändamål. Det kan också vara jobbigt att använda den här typen av lövblås när du har mycket buskar och träd på gården då kabeln kan trassla in sig.
Lövblås med batteri
Ett annat alternativ till lövblås är såklart den batteridrivna varianten. Med denna slipper du tänka på att trassla in dig i en nätkabel, men å andra sidan kan du inte köra med en batteridriven modell hur länge som helst. En stor fördel med både den batteridrivna och nätkabelsdrivna lövblåsen är att du slipper tänka på att andas in en massa bensinångor.
Det som är viktigt att tänka på med den batteridrivna lövblåsen är att den måste ha en tillräckligt hög effekt så att du kan blåsa bort tyngre löv och skräp. Det är också viktigt att ha koll på hur stort batteriet är så att du kan köra ett tag utan att behöva stanna för att ladda.
Bensindriven lövblås
Detta är den vanligaste varianten av lövblås. Du kan i princip jobba hur länge som helst så länge du har bensin att fylla på tanken med. Med detta sagt brukar bensindrivna lövblåsar vara väldigt bensinsnåla. Värt att tänka på här är dock att bensinen kan bli ett kostsamt drivmedel och att du kommer behöva arbeta i bensinångorna.
Ytterligare en sak som kan vara bra att tänka på med bensindriven lövblås är att den ofta väger mer än de andra alternativen.

Kan man ställa styrkan på en lövblås?
Beroende på vad du har köpt för lövblås så har du olika alternativ. De enklaste varianterna har oftast bara två lägen. Av och på. Om du istället har en mer avancerad variant så kan du ställa kraften på lövblåsen hur du vill, och också låsa ett läge du tycker är lagom.
Det är smidigt att ha en reglerbar styrka på din lövblås om du har områden i trädgården som är känsligare än andra. Blomrabatter och liknande kan må bra av en svagare blåst medan du vill använda starkare på öppna ytor.
Något som kan vara värt att nämna när det kommer till inställningar på lövblåsen är att vissa har en inställning som gör att de går att använda som lövsug. Dessa fungerar oftast så att du kopplar på en säck på lövblåsen för att sedan suga in löv i säcken. Vissa är så pass avancerade att de också har en inbyggd kompostkvarn som finfördelar löven och gör dem redo för komposten.
Är det svårt att använda en lövblås?
Lövblåsen som mycket annat kräver lite övning innan man blir helt bekväm med hur den fungerar. Det kan tyckas se enkelt ut när man ser dem användas, men ganska snart märker man att det inte är fullt så enkelt som det ser ut. Man lär sig dock ganska snabbt och snart är man väldigt effektiv med lövblåsen.
Sedan är det ju också så att olika lövblåsar ger olika förutsättningar. Har du en svagare lövblås måste du anpassa din teknik efter det på ett annat sätt än om du haft en stark lövblås. Det är sådana här saker man lär sig ju mer man använder lövblåsen.
En väldigt kraftfull lövblås kan ibland blåsa bort mer än man tänkt så det gäller att man inte tar i för mycket innan man är bekväm med kraften man kontrollerar.
Bäst i test bland lövblåsar
Nu har vi kommit till topplistan över de bästa lövblåsarna just nu.
Premium: Makita Luftblås EB5300TH

Först ut hittar vi premiumvinnaren. Det är en lövblås från Makita. Denna modellen är utrustad med en fyrtakts bensinmotor och den är således väldigt kraftfull. För att hjälpa till med tyngden så bär man denna på ryggen.
Motorn är som sagt kraftfull, men med det sagt relativt tystgående. Trots detta bör du alltid använda hörselskydd när du utsätts för bullriga ljud.
Den här lövblåsen går att använda till allt möjligt. Du kan ha den för att blåsa bort löv som namnet antyder, men du kan också blåsa bort annat skräp. På vintern kan du till och med använda den för att blåsa bort pudersnö om du inte vill skotta.
Bensinen som används till denna är ren och förvaras i en 1.8 liter stor tank man har på ryggen. Bensinen i kombination med motorn ger en luftmängd på 900 m³/h så det är inga små mängder det handlar om här. Du behöver heller inte oroa dig för att den ska vara jobbig att använda. Trots sin stora kraft är väldigt vibrationsdämpande och därför lätt att använda länge.
Medium: Dewalt Luftblås DCM572N XR FlexVolt

Mellanvinnaren är en batteridriven lövblås från Dewalt. Denna har en hög kapacitet så du kan jobba med stora mängder löv och skräp utan problem.
Med den här lövblåsen får du möjlighet att ställa in styrkan på blåsten, och du kan också låsa styrkan om du hittar en viss nivå som är lagom för dig. Det är sedan mycket enkelt att låsa upp styrkan igen om du behöver byta.
Motorn i den här är kolborstfri och mycket effektiv. På ett fulladdat batteri kan du köra i 15 minuter, så för att maximera din användning av denna modellen rekommenderar vi att du köper till ett extra batteri. Det kan vara smidigt om du hamnar i en situation där 15 minuter inte räcker.
När du köper den här modellen får du också med en tillsats. Denna gör att du får bättre blåskraft, något som kan vara bra vid lite svårare partier. I köpet ingår också ett batteri, men om du vill ha fler än ett måste du alltså köpa till det. Du måste också köpa laddaren separat.
Om du har flera maskiner från Dewalt sedan innan är chansen god att du kan använda samma batteri till flera maskiner, så därför kanske du redan har både extrabatterier och laddare hemma.
Billigast & Bäst: Einhell GE-LB 36 LI E Sladdlös Lövblås

Denna lövblåsen är perfekt för dig som vill ha något att blåsa löv med men som inte behöver den mest kraftfulla lövblåsen på marknaden.
Den här lövblåsen är batteridriven och ger dig en kapacitet på 816 m³/h. För att enkelt kunna bära den har den en sele du enkelt trär över axeln. Sedan håller du i det ergonomiska handtaget och kör på.
Motorn är kolborstfri och väger mycket lite. Detta är en positiv sak då det innebär att alla i familjen kan köra den utan problem. Något som är värt att tänka på här är att varken laddaren eller batteri ingår i köpet, så detta måste du köpa till om det är något du vill ha.
Lövblåsen är mycket smidig och lätt att använda, så därför kan vi rekommendera den till alla som vill prova att köra med lövblås men som kanske inte behöver något jätteavancerat.
Special: Husqvarna 320iB Komplett Batterilövblås

Den här lövblåsen från Husqvarna är riktigt bra. Den är batteridriven och ger dig en bra prestanda. Du kan köra på länge utan att det blir jobbigt då lövblåsen både väger lite och har en låg ljudnivå.
Att ljudnivån är både skönt för dig, men också dina grannar. Du kan också använda den senare på kvällen utan att det stör din omgivning för mycket.
Med den här lövblåsen får du inte bara lövblås på köpet. Du får också laddare, och batteri. Förutom detta får du också två års garanti. Det är verkligen inte illa, och det talar för att Husqvarna levererar kvalitativa produkter.
Hur gick testerna av lövblåsare till?
Våra testvinnande lövblåsare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.
Sammanfattning
Lövblåsen kan spara din rygg mycket lidande, och du kan dessutom bli snabbare i trädgården på köpet. Vi rekommenderar starkt att alla som tröttnat på att kratta löv söker sig till en lövblås i stället. Det är mycket trevligare att använda och det gör jobbet både roligt och effektiv. Kolla in vår topplista för att köpa den bästa lövblåsen just nu!
Kategori | Lövblås | Bästa pris |
Premium | Makita Luftblås EB5300TH | Läs mer… |
Medium | Dewalt Luftblås DCM572N XR FlexVolt | Läs mer… |
Billigast & Bäst | Einhell GE-LB 36 LI E Sladdlös Lövblås | Läs mer… |
Special | Husqvarna 320iB Komplett Batterilövblås | Läs mer… |
Källor:
- https://www.gardenstore.se/lovblas-makita-eb5300th
- https://www.gardenstore.se/dcm572n-xj-lovblas-dewalt-dcm572n-exkl-batteri–laddare
- https://www.computersalg.se/i/4615647/einhell-l%C3%B8vbl%C3%A6ser-2-18-v-ge-lb-36-li-e-li-ion-solo-utan-batteri-och-laddare
- https://soderstroms.nu/produkt/320ib-batterilovblas-komp-husqvarna/
- https://www.byggahus.se/forum/threads/loevblas-test-och-kretsloppsanpassad-metod-foer-att-samla-loev.304522/