Web Analytics

Bästa Motorsågen 2024 – Effektiv avverkning och bearbetning

Motorsågen kan vara dig behjälplig i flertalet av olika situationer i trädgården. Allt från att kapa stora träd till att fixa iordning lite ved till den öppna spisen. Motorsågen kan underlätta det mesta! 

Förr brukade motorsågen gå hand i hand med en dyr prislapp, men så är inte längre fallet. Förutom att motorsågen också blivit billigare så har det blivit enklare att välja en som passar en själv väldigt bra. Anledningen till detta är såklart enkel. Det finns helt enkelt fler motorsågar att välja av på marknaden. 

Att det har blivit så är ju naturligtvis en fördel för alla konsumenter men det för också med sig att det kan bli svårare att välja rätt! Det är här vi kommer in i bilden. I den här artikeln har vi nämligen sammanställt vilka som är de bästa motorsågarna just nu så att det ska bli lättare för dig att göra ett bra val! 

Vi har tittat på såväl klassiska bensindrivna motorsågar som modernare eldrivna varianter och vi ska naturligtvis gå in i mer detalj i dessa senare i texten. Förutom att skriva om vilka som är bäst just nu ska vi också skriva lite mer allmänt om vad du borde tänka på innan du går till köp av motorsåg så att du kan vara säker på att få ut så mycket som möjligt av din såg.

Milwaukee Motorsåg M18 FCHS-0

Milwaukee Motorsåg M18 FCHS-0

I kategorin för premiumprodukten hittar vi en fin motorsåg från Milwaukee. Denna är dessutom också batteridriven! Denna motorsågen lämpar sig utmärkt för dig som har lite växtlighet på tomten eller på sommarstället. Du får snabbt jobbet gjort och denna eldrivna motorsåg är utan tvekan en av de starkaste vi har sett! 

Makita Motorsåg El UC3541A 35cm 3/8″ 1,1mm 1800W

Makita Motorsåg El UC3541A 35cm 3/8" 1,1mm 1800W

Denna modellen av motorsåg är likt de andra eldriven, men denna går med kabel! Du kan alltså köra den för alltid givet att du har nära till ett eluttag. Du behöver aldrig tänka på varken batteri eller bensin. Detta är ett bra val för dig med en lite mindre trädgård eller dig med lång förlängningskabel. Förutom att vara eldriven är den också lätt och därför mycket enkel att hantera.

Bosch Motorsåg AKE 30 S

Bosch Motorsåg AKE 30 S

Förvånansvärt som det är så hittar vi faktiskt en motorsåg från Bosch i budgetkategorin. Värt att tänka på här är såklart att motorsågen inte är dålig på något sätt utan att den är budget eftersom att den helt enkelt är billigare än många av de andra motorsågarna som testats. Denna modellen är alltså ett riktigt kap där du får mycket för pengarna.

Husqvarna Motorsågspaket 135

Husqvarna Motorsågspaket 135

Givetvis har vi också med en motorsåg från Husqvarna i vår topplista. Denna är dock med i specialkategorin. Detta är för att den här motorsågen inte bara säljs som den är, utan också i ett paket. I paketet får du med ett komplett set med skyddsutrustning. Du kan alltså köpa det här paketet och sedan vara helt redo för att börja jobba med din motorsåg. 

Det ingår också ordentliga stövlar, skyddande byxor, samt en hjälm med inbyggt visir och hörselskydd. Du får alltså allt du kan tänkas behöva. Motorsågen som följer med i paketet är en modell 135, och är alltså en av Husqvarnas bästa bensindrivna motorsågar. 

Köpguide för motorsåg

Vilka typer av motorsågar kan man köpa?

Det finns en mängd olika typer av motorsågar och sådant som skiljer dem åt kan exempelvis vara deras storlek, deras kraft, och deras drivmedel. Vissa är bensindrivna, andra batteridrivna, och vissa kopplar man in med elkabel i väggen. Gemensamt för de alla är att de går att använda för alla möjliga typer av arbeten som handlar om att avverka träd och skog. 

Generellt om motorsågen

För att kort bara beskriva motorsågen kan man kalla den vid ett annat namn. Nämligen kedjesåg. Du har ett sågsvärd runt vilket en motordriven kedja snurrar. Den avverkande principen blir att kedjan tuggar sig igenom de träd eller grenar som ska tas bort. 

Bensindrivna motorsågar

Den bensindrivna motorsågen är nog också den som räknas som den klassiska motorsågen. De flesta motorsågar är av den här typen och det är också dessa som är mest kraftfulla. Dessa brukar man använda för att fälla träd. 

Batteridrivna motorsågar

Den batteridrivna motorsågen är ett alternativ till den bensindrivna. Den stora skillnaden här är såklart drivmedlet, men det för med sig lite andra ändringar också. Den batteridrivna motorsågen är till exempel oftast svagare än den bensindrivna. Detta gör att den kan lämpa sig bättre för lättare arbete och kanske bearbetning av byggmaterial. 

Förutom detta för den batteridrivna varianten med sig att den låter mindre eftersom att den har en enklare elmotor. Du slipper också stå och jobba i bensinångor eftersom motorn inte förbränner någon bensin.

Det finns också de motorsågar du kopplar in med kabel. Fördelen med dessa är att de alltid kommer att fungera så länge de är inkopplade, men man blir istället begränsad av längden på kabeln.

Vem behöver en motorsåg?

En motorsåg är ett mycket praktiskt redskap som du kan har stor nytta av oavsett om du jobbar med mycket skog eller inte. Du kan naturligtvis ha den på landet om du har områden där du behöver röja lite, eller om du har några träd du gärna tagit bort. 

Förutom detta kan en motorsåg användas för att såga till virke att elda med, eller byggmaterial om du har något projekt på gång. Det kan givetvis skilja sig lite på vilken typ av motorsåg du behöver. Om du ska jobba mycket med att fälla träd, eller kanske till och med använda en motorsåg professionellt behöver du en ganska så kraftfull motorsåg. 

Om du bara ska köra med din motorsåg på tomten så kan det räcka mycket väl med en eldriven variant som då också blir billigare i drift! 

Vilken skyddsutrustning behövs för motorsåg? 

Att köra med motorsåg kan kännas lite obehagligt, och det är med god anledning. Man håller ju trots allt i ett motoriserat verktyg som enkelt tar sig igenom stora träd. Det är alltså ingen leksak man har att göra med. Förutom att just motorsågen är farlig kan det också sticka fram vassa grenar när man är ute och arbetar, och det kan också flyga en massa flis. 

Det är alltså en god idé att få lite koll på hur man använder en motorsåg på rätt sätt, samt att man använder skyddsutrustning. De företag som arbetar professionellt med motorsågar har oftast särskilda regler de följer för att minimera risken med att arbeta med verktyget. Dessa regler kan vara goda riktmärken även för privatpersoner. 

Det vi rekommenderar att du använder är dock hjälm, visir, hörselskydd, och handskar. För att vara extra säker rekommenderar vi också att du väljer till att använda särskilda skyddsbyxor och skyddsstövlar. Dessa är designade för att de ska vara riktigt svåra att såga igenom. På så vis får du ett extra lager av skydd om du skulle slinta med motorsågen. 

Hur underhåller man en motorsåg?

För att din motorsåg ska hålla sig i fint skick är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. Detta inkluderar att du underhåller den efter varje användning. Det du behöver göra är att se till att det finns en tillfredsställande mängd kedjeolja. Det är också viktigt att kedjan är ordentligt spänd. Förutom detta är det en bra idé att slipa kedjan då och då så att den håller sig skarp. 

Det är också viktigt att se till att luftfiltret är rent på motorsågen, och att du annars ser till att rengöra detta efter varje användning. Detta möjliggör en effektiv användning och du sparar in på slitage på motorn om du håller den frisk och fin längre. 

Det finns att köpa underhållningssats till motorsågar så att man kan vara säker på att få de verktyg man behöver ha. 

Behövs tillstånd för att köra med motorsåg?

Som vi redan redogjort för är motorsågen ett kraftigt verktyg som lätt kan orsaka stor skada om den missköts. Det är också vanligt att det sker olyckor med motorsågar varje år. Det bästa generella tipset vi kan ge är att alltid ta det försiktigt och lugnt när du jobbar med motorsågen. 

Om du kör motorsåg ofta kan det vara en god idé att kolla på om du inte kan skaffa ett körkort för motorsåg. På så sätt får du gå på en kort utbildning om hur man hanterar en motorsåg på bästa sätt. Det skadar aldrig att få lite mer kunskap! Då kan du lära dig mer om trädfällning och annat som har med motorsågen att göra. 

Tänk på att du kan behöva söka tillstånd för att fälla vissa träd, samt om träd ligger nära inpå grannar eller andra ägodelar som kan ta skada vid fällningen. 

Bäst i test bland motorsågar

Premium: Milwaukee Motorsåg M18 FCHS-0

Milwaukee Motorsåg M18 FCHS-0

Först ut hittar vi i vanlig ordning vår premiumvinnare. Den här gången har vi en fin motorsåg från Milwaukee. Motorsågen är inte bensindriven. Istället drivs den på batteri, men det är en av, för att inte säga den, kraftfullaste batteridrivna motorsågen på marknaden. Den har en särskilt utvecklad teknik för att se till att den har nog med kraft för att ta sig igenom även väldigt grova träd. 

Motorn är av en variant som är fri från kolborst. Det blir även bättre än så då hastigheten är fullständigt valbar. Det gör att du kan köra den långsammare om du inte har så tungt jobb och således spara in batteriet. Det är också enkelt att hålla koll på oljenivåerna. Detta är tack vare ett litet fönster till behållaren som gör att det är enkelt att se hur nivåerna ser ut. 

Enligt Milwaukee själva ska den här motorsågen klara av att såga igenom hela 150 stycken reglar på en enda laddning. Det är inte alls illa. Det är faktiskt riktigt hög prestanda. Flera andra tester indikerar också att denna modellen är en riktigt kraftfull sådan. 

Med i köpet med den här motorsågen får du också förutsättningarna för enklare underhåll och bevaring. Du får med 80cc svärd- och kedjeolja, och också ett kedjeverktyg samt svärdskydd. Alltså allt du kan tänkas behöva för att komma igång med sågandet. 

Medium: Makita Motorsåg El UC3541A 35cm 3/8″ 1,1mm 1800W

Makita Motorsåg El UC3541A 35cm 3/8" 1,1mm 1800W

Nästa motorsåg vi tittar på är en vass rackare från Makita. Med den här motorsågen behöver du aldrig fundera på att ladda något batteri eller på att fylla tanken med bensin. Du kopplar nämligen in denna rakt in i ett eluttag. Den kan således köra på precis så länge som du vill. Då denna begränsas av längden på kabel rekommenderar vi den här till dig som inte har den största ytan att jobba på, eller du som ska ha den till byggande. 

För att fixa en god ergonomi har Makita sett till att klä handtaget i ett bekvämt gummi. Detta gör att det går enkelt att jobba med motorsågen en längre tid utan att det blir jobbigt. För att ge en god räckvidd är motorsågen utrustad med ett svärd på 35 centimeter. Det gör att den här sågen lämpar sig utmärkt för medelstora till små uppdrag. Eftersom att sågen också är helt eldriven har den en låg vibrationsnivå och också en låg bullernivå. 

Med en kedjehastighet på 14,5 m/s kan du ta dig igenom mycket material på kort tid och du kommer att märka att sågen går att göra otroligt mycket med.

Billigast & Bäst: Bosch Motorsåg AKE 30 S

Bosch Motorsåg AKE 30 S

Budgetvinnaren är en motorsåg från Bosch. Det är ovanligt att se dem komma in i budgetkategorin men i detta fallet handlar det helt enkelt om att Bosch har prissatt den här motorsågen väldigt bra. Då denna motorsågen är eldriven följer det naturligtvis att den också är ganska lättviktig och därför mycket enkel att arbeta med. Vikten är endast 3,9 kilo. 

Du kan jobba i långa perioder utan att bli trött. Och för att inte behöva tänka på batteri eller bensin kopplar du in denna rakt i väggen och kan således hålla på så länge du vill. När det kommer till hastigheten på kedjan så är denna på 9 m/s. Kedjan rör sig runt svärdet som i sin tur är 30 centimeter långt. Du kan alltså utföra medelstora till små jobb med den här motorsågen. 

För att köra runt används en stark elmotor på 1800 watt. För att också öka säkerheten finns en väldigt stark stoppfunktion som bromsar kedjan mycket snabbt. Det enda som är en nackdel med den här motorsågen är att du måste köpa både laddare och batteri separat. 

Special: Husqvarna Motorsågspaket 135

Husqvarna Motorsågspaket 135

Husqvarna kommer in som specialare. Anledningen till detta är såklart att du får med ett helt paket med saker som du kan använda för motorsågsarbete. Själva motorsågen är en bensindriven modell som heter 135. Den är mycket kraftfull och kan alltså användas till allt från trädfällning till byggarbeten. 

För att vara en bensinsåg är den mycket effektiv och har en låg bränsleförbrukning. Detta för också med sig att den släpper ut förhållandevis låga mängder avgaser. För att du ska kunna köra sågen så effektivt som möjligt använder du dig av kedjesträckaren som sitter monterad på sågen. På så vis kan du vara säker på att sågen fungerar optimalt. 

När det kommer till komforten vid användning så är även denna hög. Du kan köra sågen länge tack vare en vibrationsdämpare. Det gör det skönare att hålla i motorsågen, och även handtagen är mjuka och sköna att hålla i. 

Förutom själva sågen får du också med Husqvarnas klassiska hjälm med inbyggt visir och hörselskydd. Hjälmen har en 6-punktskonstruktion som gör den väldigt säker att använda, och det är också enkelt att spänna åt hjälmen så att den sitter bra på ditt huvud.

Det medföljer också byxor och stövlar. Dessa kläder är speciellt förstärkta så att du får ett extra lager av skydd när du kör med din motorsåg. Förutom detta har byxorna också ventilationshål baktill för en ökad komfort. 

Hur gick testerna av motorsågar till?

Våra testvinnande motorsågar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Om du har något projekt på gång eller något träd som står fel så kan en motorsåg vara lösningen du är ute efter. I djungeln av motorsågar hittar du en stor mängd motorsågar och det finns allt från eldrivna till bensindrivna varianter. Det gäller bara att veta vilken typ som är rätt för dig. För att hjälpa dig med detta finns vi. I vår topplista tar vi fram de bästa motorsågarna just nu och vi har också en behändig köpguide du kan använda dig av för att lättare ta rätt beslut när du ska gå till köp av motorsåg. 

KategoriMotorsågBästa pris
PremiumMilwaukee Motorsåg M18 FCHS-0Läs mer…
MediumMakita Motorsåg El UC3541A 35cm 3/8″ 1,1mm 1800WLäs mer…
Billigast & BästBosch Motorsåg AKE 30 SLäs mer…
SpecialHusqvarna Motorsågspaket 135Läs mer…

Källor:

Milwaukee Motorsåg M18 FCHS-0

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar