Web Analytics

Bästa robotgräsklipparen 2024 – Slipp klippa gräset någonsin igen!

Vad är vardagslyx för dig? Kanske är det att ha en diskmaskin för att slippa diska för hand. Eller så kanske det är att ha en torktumlare för att slippa hänga upp all tvätt på tork. Oavsett vad det är kan vi alla komma överens om att vardagslyx, eller helt enkelt bara redskap och andra prylar som gör livet lättare och låter oss fokusera på de roliga sakerna i livet är väldigt uppskattade. En robotgräsklippare är ett strålande exempel på en produkt som gör livet bra mycket roligare. Med en bra robotgräsklippare behöver du aldrig klippa gräsmattan igen. Otroligt skönt!

Tänk dig att det är sommar och att du just gått på semester, eller att du just kommit hem från jobbet. Det är strålande fint väder, och du hinner fortfarande njuta av några av soltimmarna för dagen. Men så kommer du på att du måste klippa gräset, och det kan inte vänta till imorgon. Så otroligt trist. Med en robotgräsklippare har du inte det problemet. Då kan du schemalägga när du vill att gräsklipparen ska köra istället. Med vissa modeller kan du sköta allt sånt i en tillhörande app. Då kan du till och med välja hur högt eller lågt klipparen ska gå.

Om du känner att du skulle vilja bli en nöjd ägare av en robotgräsklippare kan du läsa vidare för att se vilka vi tycker är bäst. Du hittar också en köpguide för vad du ska tänka på inför ditt köp. De produkter vi listar har vi i tre kategorier, premium, mellan, och budget. Vi tar också upp några som nästan tog sig in i någon av kategorierna.

Husqvarna Automower 450X

Bild på Husqcarna Automower 450X

I premiumklassen hittar en robotgräsklippare som inte lämnar någonting att önska. Den här modellen kommer från svenska Husqvarna som arbetat med maskineri oerhört länge. Det är ingen förvåning över att de också har gjort en riktigt bra robotgräsklippare. Husqvarna anses vara världsledande inom robotgräsklippare.

Med den här modellen får du en robotgräsklippare som klarar av hela 5000 m². Den navigerar den här ytan med hjälp av både GPS och ultraljudssensorer. GPS:en ser till att gräsklipparen håller koll på var den har varit. Ultraljudssensorn ser till att robotgräsklipparen inte krockar med något.

Om du har en trädgård som lutar så klarar Automower 450X även det. Den här robotgräsklipparen klarar av att arbeta i 45% lutning. Som om det inte vore nog går den även att styra med både Alexa och Google Assistant. Med ett enkelt kommando kan du be din gräsklippare att börja klippa gräset. Otroligt smidigt!

Gardena Smart Sileno 1600

Bild på Gardena Smart Sileno 1600

Nästa kategori är mellanklassen. Här hittar vi en robotgräsklippare från trädgårdsgiganten Gardena. Här har vi modellen Smart Sileno 1600. Det är den smarta versionen av deras vanliga Sileno 1600. Den här robotgräsklipparen är väldigt prisvärd och kommer med många funktioner som oftast återfinns för en högre prislapp.

Gardena Smart Sileno 1600 har en en kapacitet på 1600 m². Klippområdet mäts upp med robotgräsklippar-tråd. Det gör det enkelt för gräsklipparen att alltid hitta rätt. Den här gräsklipparen kan också känna av sitt underlag och anpassa klipphöjden för att ge en så fin klippning som möjligt.

En spännande bonus som kommer med den här robotgräsklipparen är att den kan sammankopplas med fler av Gardenas produkter. Om du till exempel har ett Gardena bevattningssystem kan du se till att robotgräsklipparen bara kör när du inte vattnar. Väldigt smidig funktionalitet som gör att du kan få en helt automatisk trädgård. Den här modellen kommer också med en app där du kan göra alla möjliga inställningar.

Robotgräsklippare Bosch Indego 400 Connect

Bild på Bosch Indego 400 Connect

Här har vi en mycket prisvärd robotgräsklippare från Bosch. Bosch behöver knappast en närmare introduktion, de bygger kvalitativa verktyg och ligger ofta i framkant vad det gäller pålitlighet och hållbarhet.

Med Bosch Indego 400 Connect får du en robotgräsklippare som märker av när det är bra och dåligt väder och således kan anpassa klippningen efter det. Den här robotgräsklipparen är gjord för lite mindre trädgårdar, och klarar av att klippa ytor upp till 400 m². Perfekt för dig med en mindre trädgård, eller dig som bor i ett radhus med tillhörande gräsyta.

För att vara i budgetkategorin har den här robotgräsklipparen många premiumfunktioner. Den här modellen kan exempelvis styras genom Alexa, och genom den tillhörande appen.

Köpguide för Robotgräsklippare

Om du inte riktigt vet vad du ska leta efter när du är ute efter en robotgräsklippare kan du vara lugn. Här går vi igenom lite saker som är bra att tänka på inför köpet. En tumregel när det kommer till robotgräsklippare är dock att dyrare klippare ger dig större yta, och ofta längre batteritid.

Typ och storlek av gräsmatta

Först och främst måste du välja en robotgräsklippare som är tillräckligt kraftfull för att klara av din typ av gräsmatta. Det kan betyda lite olika saker. Antingen kan du ha en jättestor trädgård, och behöver i sådana fall ofta investera i en lite större, lite dyrare robotgräsklippare. Detta är för att klipparen ska klara av att klippa hela gräsmattan samt för att den ska klara av att köras i längre intervall.

Har du istället en lite mindre gräsmatta kan det räcka med en mer grundläggande variant av robotgräsklippare. Det man kan tänka på är att en gräsklippare som klarar en större gräsmatta alltid klarar en mindre men inte tvärt om. Därför kan det vara bra att slå till på en variant bättre än den man behöver. En robotgräsklippare håller länge, och oddsen är att du kanske har kvar den om du flyttar till en ny gräsmatta. Flyttar du till en större kanske du redan täcker in den om du köpte en bättre än du behövde innan. Flyttar du till en mindre vet du garanterat att det kommer att fungera.

Förutom storleken är det bra om du också vet hur mycket din gräsmatta lutar, och om den har andra hinder i sig. Många bra robotgräsklippare klarar av ganska branta lutningar, men det kan vara bra att dubbelkolla det så att man inte råkar köpa en modell som sedan inte klarar av att göra jobbet den var byggd för. När det kommer till hinder brukar de flesta robotgräsklippare vara utrustade med sensorer som ser till att klipparen svänger undan från hinder. Det betyder att den kommer undvika såväl stenar som fotbollar, så det är bra att se till att ha sådant ur vägen när man vill klippa sin gräsmatta.

Klipp-alternativ

Nästa sak som kan vara bra att tänka på är hur man vill att robotgräsklipparen ska klippa. Med det menar vi hur brett den ska klippa, samt hur högt eller lågt man vill att den ska klippa. Kanske vill du kunna ha ett förhållandevis högt gräs, eller så kanske du gillar att variera din klipphöjd i olika delar av trädgården. Oavsett måste du veta vad du vill ha för möjlighet till inställning. De flesta robotgräsklippare går att ställa in i ett intervall på några centimeter. De riktigt avancerade modellerna går att styra från en app i mobilen.

När det sedan kommer till klippbredd så handlar det delvis om personlig preferens, men det är också kopplat till hur snabbt gräsklipparen arbetar. Har den en bredare klippbredd så avverkar den i regel mer gräs på kortare tid. Det är dock inte alltid en sanning. Detta är för att bredare robotgräsklippare kan ha problem med att komma åt överallt på mindre gräsmattor eller trånga utrymmen. Detta är ofta just eftersom en bredare klippbredd är avhängigt på en större generell storlek av robotgräsklippare. Alltså, om du har trånga passager, eller en allmänt liten trädgård kan det vara bra att välja en modell som inte är överdrivet bred.

Användarvänlighet

När det kommer till användarvänlighet är det inte jätteavancerat. Man behöver bara fundera på vilka grundläggande funktioner man vill att robotgräsklipparen ska ha. Man får ha i bakhuvudet att allt jobb robotgräsklipparen gör är sådant du slipper, så ju mer den kan göra, desto mer fritid får du.

Den ideella framtiden för dig hade varit att du kommer hem med din robotgräsklippare, laddar den och sen kör igång. Riktigt så simpelt är det dock sällan. Först måste du placera ut laddningsstationen. Sedan måste du se till att du avgränsar vilka områden gräsklipparen får lov att röra sig på och inte. När allt det är gjort kan du börja fundera på hur du vill att den ska klippa. Har du en smart variant kan du göra allt sånt från appen. Då kan du styra den om du är på semester eller om du är på jobbet, eller hemma. Har du inte en smart robotgräsklippare kan du istället behöva ställa in alla inställningar på själva robotgräsklipparen. Visst, fortfarande smidigare än att klippa gräset själv, men fortfarande något du måste göra.

Stöldskydd

Beroende på hur du bor, och hur dina klippinställningar ser ut kan ett stöldskydd vara mer eller mindre nödvändigt. Om du bor i ett villaområde med mycket rörelse kan det vara tryggande att veta att ens robotkompanjon har ett stöldskydd på sig. Men om du bor ute på landet, där grannar är mer sällsynta kanske du inte behöver fundera lika mycket på det.

På samma sätt, om du har ställt in din klippare att bara klippa när du är hemma och vaken kanske du inte behöver något larm då du ofta kan ha översikt. Om du däremot vill att den ska klippa när du är på jobbet, eller när du sover så kan det vara en idé att se till att gräsklipparen är försedd med larm. Det finns lite olika varianter så det gäller att kolla ut en som passar dig bäst. De bästa stöldskydden har både GPS-spårning och PIN-kod.

Bäst i test bland Robotgräsklippare

Nu när vi gått igenom de viktigaste sakerna att tänka på när man köper en robotgräsklippare är det dags att kolla in vilka vi tycker är bäst. Vi går in på lite mer detalj på våra premium-, mellan-, och budgetkategori-val samt tar upp andra bra alternativ. I den här listan finns det något för alla!

Premium: Husqvarna Automower 450X

Bild på Husqcarna Automower 450X

Från världsledande Husqvarna är det inte konstigt att vi hittar listans absolut bästa alternativ. Som vanligt så gäller det att, smakar det så kostar det, men oj oj oj vad det smakar i det här fallet. Man får en otroligt kompetent robotgräsklippare i Husqvarnas Automower 450X.

Den här gräsklipparen kommer levererad tillsammans med appen Automower Connect. Den låter dig kontrollera klipparen, och du kan starta, stoppa, och parkera den från din telefon. Du kan också justera andra inställningar. Förutom det kan du också få larm i mobilen om den blir stulen, och tack vare dess GPS kan du alltid veta var den är. Som extra grädde på moset kan du med hjälp av den här appen använda både Alexa och Google Assistant för att styra din robotgräsklippare.

Som sagt har Automower 450X GPS-spårning. Det gör att den här robotgräsklipparen kartlägger din trädgård medan den kör den. Till den interna kartan lägger robotgräsklipparen till dina begränsning- och guidekablar. När den har gjort detta blir det hur enkelt som helst för den att se till att alla ytor klipps, och med hög kvalité.

Om du har funderat på att låta din robotgräsklippare köras på natten är det inga problem med den här modellen. Den kommer utrustad med både ultraljudssensor och strålkastare. Det gör att du kan se den, och att den kan se eventuella hinder. Mycket smidigt att kunna låta den gå på natten medan du sover.

Eftersom Husqvarna är från Sverige så vet de vad det svenska klimatet innebär. Automower 450X klarar därför av att köras ute dygnet runt oavsett vilket väder det är. Väldigt imponerande. Den här kraftfulla klipparen kan dessutom klippa gräset i hela 45% lutning, och täcker in hela 5000 m². Perfekt för dig med stor gräsyta.

Medium: Gardena Smart Sileno 1600

Bild på Gardena Smart Sileno 1600

Gardena, mästare på trädgårdsutrustning har här en robotgräsklippare som ger ett mycket högt värde för pengarna. Den här modellen klarar av att klippa 1600 m² och det i 35% lutning. Inte illa för att vara i mellankategorin. Den här modellen går dessutom väldigt tyst vilket gör att du behöver oroa dig för att störa dina grannar om du vill klippa på obekväma tider.

Även den här modellen kommer med en tillhörande app. Med appen kan du styra hur du vill att din robotgräsklippare ska bete sig. Har du dessutom fler smarta produkter från Gardena kan du styra dem från samma app. Du kan till exempel ställa in så att din Smart Sileno 1600 aldrig klipper samtidigt som du har automatisk bevattning.

Den här robotgräsklipparen har som namnet hintar om, smarta funktioner. En av de framstående funktionerna förutom appuppkopplingen är att den kan känna av hur gräsmattan ser ut medan den klipper. Det gör att den kan anpassa klipphöjden dynamiskt för att se till att du alltid får ett perfekt resultat.

Den här robotgräsklipparen ger dig också extra trygghet med larmfunktion med pinkod. Det gör att eventuella tjuvar håller sig på långt avstånd.

Billigast & Bäst: Bosch Indego 400 Connect

Bild på Bosch Indego 400 Connect

Här har Bosch byggt en testvinnande robotgräsklippare som gör väldigt mycket för pengarna. Detta är en modell som trots sitt lägre pris ändå har smarta funktioner. Den här klipparen kollar nämligen av väderprognoser för att veta när det är optimalt att klippa. På samma sätt åker den tillbaks till sin laddningsstation om det blir dåligt väder.

Bosch har utrustat sin Indego 400 Connect med tekniken LogiCut som ser till att klipparen klipper i effektiva och parallella rader. Det ger ett mycket gott resultat. Den här modellen har dessutom också en tillhörande app. Du kan enkelt och bekvämt säga åt klipparen när du vill att den ska börja arbeta.

Den här robotgräsklipparen klarar av att klippa 400 m² och är därför ypperlig för mindre gräsmattor. Den har många sensorer för att se till att den gör ett så bra jobb som möjligt. Den är mycket bra på att klippa nära kanter och komma åt på svåra platser.

Robotgräsklippare som utmanar

Nu när vi tittat på vår topplista kan vi ta en titt på de klipparna som nästan kom in på listan.

Robomow RS615U

Bild på Robomow RS615U

Robomow RS615U kommer från företaget Robomow. Faktum är att Robomow är specialiserade på robotgräsklippare, och är det enda de tillverkar och säljer. Med andra ord vet de vad de håller på med.

Den här modellen är utrustad med en stark motor, robust chassi, och vassa knivar. Den klarar av ytor på upp till 3000 m² och lutningar i upp till 36%. Det är en mycket hållbar modell som du kommer kunna ha nytta av väldigt länge. Tack vare sin breda klippbredd avverkar den snabbt stora områden, och skulle batteriet ta slut så återvänder den till sin laddstation. Att ladda fullt tar två timmar, och då får den en batteritid på 70 minuter.

Robomows robotgräsklippare kommer också med en väldigt stor variation i klipphöjd. Du kan få allt mellan 2 och 8 centimeter, så du kan garanterat hitta något som passar dig. En liten nackdel med den här modellen är att den låter högre än sina konkurrenter med sina 70db. Det du dock kan glädjas av är att du kan starta och stänga av den när du vill med hjälp av den tillhörande appen.

Den här modellen är främst avsedd för dig med stora öppna gräsmattor då den har en stor klippbredd. Men den passar också utmärkt till mindre ytor. Den här modellen är dessutom utrustad med en pinkod som ger den ett stöldskydd. Du behöver alltså aldrig vara orolig för att den ska bli stulen.

Robotgräsklippare STIHL Viking MI 422 P

Bild på Stihl Viking MI 422 P

Här har vi listans första robotgräsklippare från tyska Stihl. Stihl känner många säkert igen som tillverkare av bland annat motorsågar och andra trädgårdsverktyg. Alltså ytterligare en producent som är veteran inom området. Stihls Viking MI 422 P är en kraftfull robotgräsklippare som enkelt tar sig runt för cirka 1000 m², och som mest i 40% lutning. Det är en väldigt stark kombination.

Det här är första robotgräsklipparen vi kollat på hittills som inte har en tillhörande app. Istället sköts alla instruktioner och inställningar via en display på själva robotgräsklipparen. Displayen är klart och tydligt belyst och har hög kontrast som gör den enkel att arbeta med även i direkt solljus.

Den här modellen är utrustad med lyftstopp och stötdämpare. Det innebär att om du lyfter gräsklipparen så stannar knivarna. Alltså ingen risk för att bli skadad! Stötdämparfunktionen som finns innebär att kraften som sker vid en eventuell kollision leds naturligt genom karossen utan att orsaka någon skada.

Den här robotgräsklipparen är tystare än den föregående då denna som mest ger ifrån sig 62 db. Den är dessutom utrustad med en larmsignal som går så fort någon försöker lyfta upp den. Det är en prisvärd robotgräsklippare, men den tar sig inte riktigt in på vår lista.

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 430X

Bild på Robotgräsklippare Husqvarna Automower 430X

Vi avslutar listan starkt med den mindre versionen av Automower 450X som tog hem premiumpriset i vår lista. Den här robotgräsklipparen kommer alltså också från världsledande Husqvarna, och är från samma serie som vår premiumvinnare.

Den här varianten klarar av lutningar på upp till 45% och ytor på upp till 3200 m² så den gör sig mycket bra i mellanstora till stora trädgårdar. Husqvarna Automower 430X är dessutom också utrustad med GPS vilket ser till att klippningen blir klockren varje gång. Det hjälper även till som stöldskydd. Mycket skönt att inte behöva oroa sig för att den ska bli stulen när man ändå har investerat en bra summa i den.

Här har vi en av listans absolut tystaste robotgräsklippare som ser till att du kan köra den ohindrat dygnet runt. Den mäter upp till 58 db som mest. För att klara av att köra ute dygnet runt är den mycket väderbeständig och kraftfull. Den hittar såklart också tillbaks till sin laddningsstation själv.

Den här kraftfulla robotgräsklipparen kommer givetvis också med en app som gör att du kan styra och ställa med din gräsklippare precis hur och var du vill. En otroligt smidig grej som vi tycker är roligt att se att flera tillverkare lägger in i sina robotgräsklippare!

Sammafattning

Nu har vi kommit till slutet av artikeln. Vi hoppas att ni fått inspiration till att införskaffa er en robotgräsklippare för att återfå er fritid! Vi har listat våra favoriter bland robotgräsklippare samt tagit upp några punkter som är extra bra att tänka på när man ska köpa en robotgräsklippare!

KategoriRobotgräsklippareBästa pris
PremiumHusqvarna Automower 450XLäs mer…
MediumGardena Smart Sileno 1600Läs mer…
Billigast & BästRobotgräsklippare Bosch Indego 400 ConnectLäs mer…

Husqvarna Automower 450X

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar