Web Analytics

Bästa röjsågen 2024 – Fixa i trädgården snabbt och smidigt

Med en trädgård upptäcker man ganska snabbt att det finns mycket man måste underhålla. Titt som tätt blir det fullt med gräs och sly som helst inte skulle vilja ha i trädgården. Ibland kan det också bli dags att röja lite tyngre saker i trädgården. För att hjälpa dig med allt detta kan det vara en mycket väl värd investering att köpa en ordentlig röjsåg. Röjsågen kan du dra nytta av flera gånger om året och du kommer aldrig att fatta hur du klarade dig utan den när du väl har den.

Med en riktigt bra röjsåg kan du ofta byta ut klingan till olika typer. Det ger din röjsåg ökad flexibilitet och möjlighet till att göra fler jobb i trädgården. Oftast kan man byta mellan olika stora sågblad, men du kan också ofta sätta på en vanlig spole med tråd.

Använder man röjsågen med rätt teknik kan man enkelt avverka stora områden med gräs och annat. Röjsågen gör sig som bäst där en vanlig grästrimmer är för svag, och där en gräsklippare har svårt att ta sig fram. På tal om grästrimmern är det viktigt att man håller isär den och röjsågen. De kan se liknande ut men röjsågen är oftast bra mycket starkare när det kommer till motorn. Med en stark röjsåg kan du ta dig igenom mycket mer än vad du kan med en grästrimmer. Vidare gäller det att du lättast använder röjsågen med en sele, medan du oftast klarar av att bära trimmern utan sele.

Röjsågens grundläggande design är snarlik med motorsågen. Det är en klinga som drivs av en bränslemotor. Klingan roterar och skär ned sådant man inte önskar att ha i trädgården. När man väl vant sig vid att använda röjsågen blir snabbt duktig på att få ut det mesta av den. För att veta vilken du borde köpa ska du kolla in vår topplista nedan. Där går vi igenom röjsågar i olika prisklasser.

Premium: Husqvarna 555 FX Röjsåg

Husqvarna 555 FX Röjsåg

Husqvarna är ett märke vi lärt oss att förvänta oss god kvalité av. Så är fallet även med denna röjsåg. Du kan köra den i väldigt tuffa förhållanden, och du kommer snabbt igång då motorn är väldigt effektiv. Den här röjsågen går att använda i professionellt syfte då den klarar alla krav för en proffs-röjsåg.

Något som gör den här modellen något mer intressant är att klingan på sågen går att vinkla. Det ger dig möjligheten att röja med högre precision.

Medium: Husqvarna 545 FXT Röjsåg

Husqvarna 545 FXT Röjsåg

Hör och häpna! Även mellanklassen går till Husqvarna. Den här röjsågen är för dig som har stor mark att röja på men som kanske inte behöver den allra bästa röjsågen.

Denna röjsågen ger dig dock en väldigt bra avvägning mellan pris och prestanda och har fortfarande väldigt mycket kraft i sig. Den enda gången du inte borde välja denna röjsåg är om du tänkt att använda den professionellt. Då är premiumvinnaren ett bättre val.

Billigast & bäst: Husqvarna 535iFR Röjsåg

Husqvarna 535iFR Röjsåg

Den här röjsågen är inte som de andra i listan då denna drivs av batteri. Att den drivs på batteri betyder att den går tystare än vanliga röjsågar, men det betyder också att den är något svagare och inte går att köra lika länge.

Detta är alltså alternativet för dig som behöver använda röjsågen för lite mindre projekt. Har du större ägor du behöver röja på så rekommenderar vi någon av de andra röjsågarna.

Special: STIHL Röjsåg FS 490 C-EM KW

STIHL Röjsåg FS 490 C-EM KW

Den här röjsågen har vi med på listan som lite av en specialare. Den är något utöver en vanlig röjsåg. I denna ingår nämligen en väldigt praktisk bärsele som gör det enkelt att jobba länge. Du kan också använda denna på vintern utan att förfrysa dina fingrar. Den här röjsågen har nämligen inbyggd handtagsvärme.

Detta är röjsågen för dig som gärna jobbar länge, och som gärna jobbar året runt. Den är ergonomiskt utformad och sliter inte ut dig lika snabbt.

Köpguide för röjsåg

Innan du går ut och köper första bästa röjsåg du kommer över kan det vara en god idé att tänka över beslutet både en och två gånger innan du gör ditt val. Det finns lite olika saker som kan vara bra att ha i åtanke, och vi går igenom de viktigaste sakerna här!

Röjsågens prestanda

Innan du väljer röjsåg är det såklart viktigt att säkerställa att den du väljer klarar av jobbet du tänkt dig. Det är alltså viktigt att röjsågens prestanda matchar jobbet du tänkt göra. Om du har en för svag röjsåg kan den fastna i tyngre vegetation och då får du inte mycket jobb gjort. Om sågen inte är tillräckligt vass kan det också hända att den helt enkelt bara viker undan gräset som du vill slå ned.

Förutom själva sågen i sig är det viktigt att du orkar jobba med den länge. Det uppnår du genom att använda en ordentlig sele. Den fördelar röjsågens vikt jämnt över din kropp så att du blir så stark som möjligt. Om du har möjlighet att välja en röjsåg med anti-vibrationssystem är det också att föredra då det gör det enklare att jobba en längre tid.

Det är viktigt att tänka på att röjsågens prestanda avgör hur mycket den väger. En kraftfull motor är ofta större än en svagare, och då väger den också mer. Har du inte tänkt att jobba med så tunga arbetsuppgifter med din röjsåg kan det absolut vara en bra idé att kanske gå ned ett steg i prestanda för att få en såg som inte är lika tung.

Tillbehör till röjsågen

När du köper en ny röjsåg får du i regel med dig två saker förutom själva sågen. Du får delvis med dig ett röjsågsblad och en trådspole. Detta räcker för de flesta, men utöver detta finns det fler typer av klingor du kan köpa till din röjsåg. De andra klingorna som finns har områden de är särskilt bra på, och de olika klingorna listar vi här:

  • Kompostklingan – Denna är avsedd för tovigt gräs och svårarbetade snåriga områden.
  • Slyklingan – Denna klinga är till ingens stora förvåning tänkt att användas för att jobba med sly.
  • Gräsklingan – Även denna klinga har ett tydligt namn och är tänkt att användas för gräs.
  • Röjsågsklingan – Den här är avsedd för vedartad vegetation.

Något som kan vara värt att passa på att köpa samtidigt som du köper din röjsåg är ett verktyg för att kunna slipa klingan. Sågklingan kommer precis som alla andra knivar och sågar att slitas och bli ovass, och därför är det bra att vara förberedd så att man kan slipa upp sitt sågblad.

Verktyget kallas för filmall, och du behöver också en fil för att göra ett bra jobb. När det kommer till vanlig trådspole finns det inte jättemycket att säga. Det är bra om din röjsåg klarar av att jobba med tjock tråd då du enkelt avverkar mycket gräs och ogräs med en tjockare tråd. Trådspolar säljs både färdiga, men också som lös tråd som du själv kan rulla ihop och använda.

Säkerheten

Om man inte är helt hemma i att använda en röjsåg är det viktigt att man är försiktig tills man blivit van vid att arbeta med röjsågen. Eftersom att röjsågen är en motordriven sågklinga är röjsågen givetvis ett farligt verktyg om man tappar kontrollen över den.

För att göra det enkelt att inte råka skada någon kan man följa arbetsmiljöverkets rekommendation att hålla minst 15 meter till närmsta annan person. På så sätt är risken liten att någon skadas. Det är också viktigt att tänka på röjsågens kraft när man sågar nära inpå sådant som är känsligt. Det är lätt hänt att man råkar såga in i staketet om man inte är uppmärksam.

Priset för en röjsåg

Vanligtvis hittar vi röjsågar från runt 1000 till 10000 kronor. Det är alltså en väldigt stor skillnad mellan den dyraste och den billigaste röjsågen. Det som varierar absolut mest mellan de dyrare och billigare röjsågarna är främst kvalitén och mängden funktioner.

En dyr röjsåg kan ha alla möjliga typer av funktioner utöver att just få en sågklinga att rotera. En dyrare röjsåg har oftast också mycket bättre kvalité än de billigare alternativen. Det betyder i sin tur att en dyrare röjsåg oftast håller mycket längre än en billigare.

Något annat som också ofta rör sig med priset är prestandan på röjsågen. Om du inte ska jobba med så tunga områden behöver du kanske inte köpa en så dyr röjsåg då den billiga varianten kan göra jobbet lika bra. Men om du har ett större område kan det vara en god idé att kolla in en dyrare modell så att du har prestanda så det räcker.

Bäst i test bland röjsågar

Här kommer vår mer utförliga topplista över de bästa röjsågarna just nu. Oavsett vilken av dessa du väljer kommer du att få en mycket kompetent röjsåg som du kan lita på för att få jobbet gjort.

Premium: Husqvarna 555 FX Röjsåg

Husqvarna 555 FX Röjsåg

Husqvarna är en av de svenska mästarna när det kommer till långlivade och kvalitativa motorer. Röjsågen 555 FX är utrustad med en sådan motor och därför är den här röjsågen ett mycket kraftfullt alternativ. Den här röjsågen är framtagen för att du ska kunna arbeta heltid med den här röjsågen.

För att göra arbetet enklare för dig när du väl är igång så har Husqvarna sett till att den här röjsågen accelererar mycket snabbt. Det gör att det blir enkelt att anpassa arbetstempot efter omgivningen. Förutom detta är motorn också bensinsnål vilket har den medföljande effekten att den släpper ut väldigt lite avgaser. Du kommer alltså att kunna jobba i en god miljö med den här röjsågen.

För att göra jobbet mer ergonomiskt kan du vinkla sågbladet i 24 grader. På så sätt kan du enklare göra dig av med kvistar och annan grövre vegetation. Arbetsupplevelsen görs behaglig då sågen har väldigt få vibrationer, samt att den levereras med en bra sele. Selen kan du enkelt anpassa så att den ska passa dig perfekt.

Medium: Husqvarna 545 FXT Röjsåg

Husqvarna 545 FXT Röjsåg

Husqvarna 545 FXT är relativt lik premiumvinnaren, men denna modell är något mindre effektiv. Det som gör denna röjsåg speciell är dock att den har uppvärmda handtag. Det är något du verkligen kommer att uppskatta när du är ute och jobbar i kylan. Alla vet att man jobbar sämre när det är kallt. Det är dessutom svårare att göra finkänsliga rörelser med fingrarna om du är nedkyld.

För att göra jobbet ännu lite behagligare har den här röjsågen en bra konstruktion som gör att vibrationerna från sågen märks väldigt lite. Förutom detta följer det också med en väldigt bra sele som sköter belastning på ett bra sätt. Med selen kan du enkelt jobba under en längre tid.

Även denna röjsåg har ett sågblad som går att rotera 24 grader för att göra det enklare för dig att kontrollera röjsågen. För att nämna ytterligare en bra grej så drar denna röjsåg relativt lite bensin, och det betyder också att den har låga utsläpp.

Billigast & Bäst: Husqvarna 535iFR Röjsåg

Husqvarna 535iFR Röjsåg

Här har vi en unik röjsåg. Den här röjsågen drivs av ett batteri! Även här är det en röjsåg från Husqvarna, men den här varianten är alltså unik på det sättet att den inte drivs på bensin. För att få en uppfattning om hur kraftfull denna röjsåg är så kan den jämföras med en motor på 35cc.

För att få ut det mesta av den här röjsågen har den tre hastighetsinställningar. Det gör att du kan välja en långsammare hastighet om du inte jobbar med en så tung belastning. Det är ett smidigt sätt att hantera faktumet att röjsågen drivs på elektricitet. När det handlar om elektricitet kan det ibland finnas en oro över att det ska sluta fungera i dåligt väder. Så är inte fallet här då denna röjsåg är IPX4-klassad. Det innebär att du kan köra denna röjsåg i vilket väder som helst.

En stor fördel med den här röjsågen är att den väger mindre än vanliga röjsågar. Detta är så klart eftersom att det inte sitter en tung bensinmotor på röjsågen. Detta är överlag en av de största fördelarna med eldrivna verktyg.

När du köper den här röjsågen får du med en bra sele, ett vanligt trimmerhuvud, en 3-tandad gräsklinga, samt en röjklinga. Du får alltså ett mycket bra paket. Något som dock inte följer med, är batterier samt batteriladdare. Det är tråkigt att behöva köpa till batterier, men motivationen bakom det är att batterierna kan användas till många av Husqvarnas eldrivna verktyg. Alltså kanske du har tur och redan äger ett batteri!

Special: STIHL Röjsåg FS 490 C-EM KW

STIHL Röjsåg FS 490 C-EM KW

Sist ut tar vi en titt på vår specialare från STIHL. Anledningen till att detta är vår specialare är för att denna röjsåg är väldigt komplett i sitt utförande. Här får vi en röjsåg med vinkelväxel, handtagsvärmare och en mycket effektiv motor som drar lite bränsle.

När du köper den här kompetenta röjsågen får du med dig en robust sele som hjälper dig avsevärt med jobbet. Röjsågen kan kännas ganska tung men med selen blir det ändå enkelt att jobba effektivt. Du får också med en sågklinga i köpet. För att kontrollera röjsågen har konstruktionen gjorts mycket smart. Alla kontroller sitter runt samma handtag så att det ska vara enkelt att komma åt allt. Det gör att du alltid har nära till att stänga av sågen och detta är något vi verkligen gillar då det ökar säkerheten avsevärt! Röjsågen har också en fjädrande start- och stoppknapp som gör röjsågen väldigt effektiv att använda.

För att du ska kunna köra med den här röjsågen året runt finns det två olika lägen. Det är dels sommarläget, och dels vinterläget. Vinterläget stänger av nedkylningen av motorn så att den får gå varm och hindra sig själv från att stängas av. Detta är en smidig funktion som låter dig vara effektiv året runt.

Sammanfattning

Röjsågen är det ultimata verktyget för den större trädgården. Det går snabbt att få bort envist gräs och ogräs. Med en bra röjsåg får man dessutom funktionalitet som gör att man kan arbeta sig igenom även tyngre vegetation. Det är aldrig fel att hålla det snyggt och prydligt i trädgården, och det blir ännu enklare av att ha en bra röjsåg! Vi hoppas att vår topplista kan vara till hjälp när du ska välja ut din nästa röjsåg!

KategoriRöjsågBästa pris
PremiumHusqvarna 555 FX Röjsåg
MediumHusqvarna 545 FXT Röjsåg
Billigast & BästHusqvarna 535iFR Röjsåg
SpecialSTIHL Röjsåg FS 490 C-EM KW

Husqvarna 555 FX Röjsåg

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar