Web Analytics

Bästa spaden 2024 – allt för grävning och anläggning

När det är dags för renovering i trädgården, eller bara uppfräschning av trädgårdslanden är det otroligt smidigt att ha en gedigen spade till sitt förfogande. Likaså när det är dags för plantering av såväl stora som små växter är spaden ovärderlig. Om du vill plantera en ny häck hemma kan du inte komma undan utan att ha en riktigt ordentlig spade att jobba med. 

Sedan kanske man tänker “spade som spade” men så är inte riktigt fallet. Det kan variera ganska mycket mellan olika spadar och det kan vara allt från hållbarhet till prisbilden. För att underlätta för dig som är på jakt efter en spade har vi därför skrivit ihop den här topplistan över de bästa spadarna just nu!

För att göra topplistan enkelt överskådlig har vi delat in den i fyra olika kategorier, nämligen premium, mellan, budget, och special. Detta gör så att det blir lättare för dig att direkt bilda dig en uppfattning om produkten i varje segment. 

Fiskars Spade Halvrund

Fiskars Spade Halvrund

Fiskars är inte bara med en gång i den här listan, men de börjar den starkt som vinnaren i premiumkategorin. Detta är en halvrund spade som du kommer ha stor glädje av i trädgårdsarbetet. Denna fungerar till alla möjliga typer av arbeten och kan därför räknas in som en väldigt kompetent allroundspade. 

När det kommer till spadens dimensioner har den en längd på 107 centimeter, och en bredd på 18 centimeter. Du kan jobba effektiv och enkelt med denna spaden och därför uppskattar vi den extra mycket.

Fiskars 2430 Spetsig Spade

Fiskars 2430 Spetsig Spade

Även i mellankategorin hittar vi finska Fiskars, och denna gången med en spetsig spade. I linje med alla Fiskars andra produkter är den här av otroligt hög kvalité och hållbarhet. Du kan alltså lätt räkna med att den här spaden står sig väl genom mycket slit och släng. Bli inte förvånad om detta är sista spaden du behöver köpa på ett bra tag. 

Denna spaden är ett ypperligt verktyg att ha i trädgården, och dess utformning gör den särskilt optimal för att enkelt ta sig ned i jord. 

Topex Vikbar Spade

Topex Vikbar Spade

Budgetvinnaren är en mycket smidig spade. Denna kan du ha på platser med lite ont om utrymme. Kanske i sommarstugan, eller i bilen! Det kan vara en perfekt spade att ha om nödlägen skulle uppstå. Denna kan exempelvis rädda dig om bilen blivit insnöad. 

Den här spaden kommer dessutom i en smidig och snygg liten väska som gör den mycket enkel att hantera och transportera. Väskan gör det också väldigt enkelt att förvara spaden så att den inte tar så mycket plats. 

Wolf-Garten Grävspade ASP-D

Wolf-Garten Grävspade ASP-D

Vår specialare i den här topplistan är en lite längre spade. Denna är en favorit hos längre personer som annars inte får en ergonomisk arbetsposition. Denna spade är alltså ett ypperligt val för dig som är lite längre. Denna spade är dock inte bara längre än standard, den säljs också av Wolf-Garten. De är särskilt kända för att göra väldigt kvalitativa produkter.

Längden på spaden mäts till hela 123 centimeter från spets till handtag. Det är nästan 20 centimeter längre än standard. Att den är ergonomiskt utformad gör också att du får ordentlig kraft när du jobbar med den. Du får också en längre hävarm eftersom att spaden är längre. Många fördelar med den här spaden med andra ord. 

Varför du kan lita på oss

Vår topplista är framtagen baserad på evidens från en stor mängd olika tester av spadar. Vi har noggrant granskat varje spade med ett objektivt perspektiv för att kunna ge en så bra bild av marknaden som möjligt. Då topplistan är fri från vår personliga inblandning i mer än själva urvalet kan vi med säkerhet säga att ni kan lita på det ni läser här! 

Vem behöver en spade?

Alla med en trädgård kan dra stor nytta av att ha en spade nära till hands hemma. Man vet aldrig när man behöver gräva i trädgården. Den kan göras till nytta när man ska plantera nya blommor eller andra växter på våren, och den kan också användas vid underhållsarbete i trädgården. Förutom detta kan en spade också vara till stor nytta om man vill göra större förändringar i trädgården som att lägga en ny gång, eller kanske plantera ett träd eller en buske. Om du som många andra vill sätta upp en häck i trädgården är spaden ett krav för att få något gjort. Nu har vi tagit upp många användningsområden om du har en trädgård, men mycket av detta gäller även om du exempelvis har en kolonilott. 

Hur valdes och testades spadarna?

För att kunna skapa vår topplista konsulterade vi en stor mängd tester gjorda inom området. Detta gav oss en bra överblick på hela marknaden gällande spadar, men det gav också bra kunskap om vad som gör en spade bra eller dålig. I testerna användes spadarna en längre tid av erfarna trädgårdsmästare och trädgårdsanläggare. På så sätt känner vi oss trygga i att rekommendera spadarna då de testats noggrant. 

Bäst i test bland spadar

Premium: Fiskars Spade Halvrund

Fiskars Spade Halvrund

Vinnaren i premiumkategorin är ingen mindre än Fiskars halvrunda spade. Detta är en modell som gör arbetet i trädgården otroligt mycket enklare att ta sig an. Att ha en halvrund spade är som att ha en bra allroundspade. Dessa är exemplariska för dig med en trädgård där du har trädgårdsland eller andra växter. Denna kan du använda både för kantskärning och jordvändning. Allt i ett.

Skaftet till spaden är i ett fint trä som dessutom lackerats för att ge en extra känsla av kvalité och komfort. På toppen av skaftet hittar vi också ett handtag i plast, och detta är av kvalitativ plast som också är ergonomiskt utformad. Själva bladet på spaden är även det bra. Det är gjort i härdat stål så du inser att denna spade går att ha till mycket tunga arbeten.

När det kommer till spadens storlek så är denna av standardstorlek, alltså 107 centimeter lång. Bladets bredd är på 18 centimeter, så du kan ta dig igenom mycket jord på väldigt kort tid.

Medium: Fiskars 2430 Spetsig Spade

Fiskars 2430 Spetsig Spade

Fiskars spetsiga spade kommer in som vinnaren i mellanklassen. Tack vare att den är spetsig får den också ett lite längre blad vilket gör det mycket enkelt att gräva djupt med den. Du kommer ned djupare med den här modellen än med många andra spadar. Något den excellerar på är att vända jord och att gräva i rabatter. 

Du kan så klart också använda spaden till mycket annat, såsom dräneringar och liknande. Längden på spaden är nära standard med sina 104,5 centimeter. Själva bladet har dimensionerna 280 x 195 millimeter. Så du får bort ganska mycket jord med ett enda spadtag. 

Bladet är naturligtvis gjort i stål och är därför mycket hållbart. För att ge hög komfort vid användning är spadens skaft i trä, och detta är lackerat för att det ska vara skönare att hålla i. Själva handtaget du sedan håller i är gjort i tålig plast som dessutom blivit ergonomiskt utformad för att du ska kunna arbeta länge utan att få några konstiga problem. 

Eftersom att spaden görs av Fiskars är vi inte särskilt förvånade över hur pass bra spaden ändå är, så med det sagt kan vi säga att vi varmt rekommenderar denna!

Billigast & Bäst: Topex Vikbar Spade

Topex Vikbar Spade

Vår billigare spade är också lite speciell i sin funktionalitet. Denna är nämligen vikbar. Det finns väldigt många situationer där du kan dra nytta av att ha en vikbar spade. Inte minst kan du ha den där du har ont om utrymme, men mer specifikt är den perfekt att ha liggandes i bilen, eller i kolonilotten. 

Förutom detta kan den vara enkel och smidig att ha med sig i husvagnen, båten, eller husbilen. Mycket funktion på liten plats. Du får också med en praktisk förvaring till spaden så att det inte sticker ut några vassa kanter. 

Att den är smidig att ha i bilen är heller ingen underdrift. Om du någon gång skulle fastna med bilen är en spade ditt bästa verktyg för att komma loss. Inte minst i vintertid. 

Denna spaden kan du ju också använda till vanligt arbete i trädgården, men vår rekommendation är att köpa en sådan här för att ha i exempelvis bilen, och sedan att köpa en till spade för att bara ha hemma. 

Special: Wolf-Garten Grävspade ASP-D

Wolf-Garten Grävspade ASP-D

Sist ut hittar vi en mycket fin spade från Wolf-Garten. Denna är en mycket stabil spade som du kan få mycket jobb gjort med. Den är utvecklad för att ge dig maximal kontroll över arbetet. Skaftet är i stål och dessutom klätt i gummi för att du ska få maximal komfort och kontroll. 

Att spaden är gjord på detta vis ser till att du får en spade som är bekväm att använda samtidigt som den också är otroligt stabil och hållbar. Det är dock inget förvånande med tanke på att det är Wolf-Garten som har gjort den. Du kan jobba med tungt arbete med denna spade dessutom tack vare dess längd på 123 centimeter. Som du ser är denna alltså cirka 20 centimeter längre än standard när det kommer till spadar. 

Att denna spaden är lång gör att den är skön och enkel att använda för längre personer, samtidigt som den också ger en längre hävarm. Det gör i sin tur att du kan få mycket kraft i dina spadtag. Bladet är dessutom skapat i ett borrstål som är otroligt hållbart. Dess brottsgräns är också mycket hög vilket i princip säger att du kan använda den här spaden till vadsomhelst. 

Upptill på bladet hittar vi en bred kant som gör att du har hög precision och tryck när du trycker ned spaden med foten. Detta är alltså en mycket stark spade på alla vis. En stor rekommendation från oss!

Hur gick testerna av spadar till?

Våra testvinnande spadar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

När det är dags för jobb i trädgården eller i kolonilotten är det svårt att komma undan utan en spade. Spadarna finns i många olika stilar och utföranden, men vissa är förstås bättre än andra. Vilka spadar som är bäst tar vi upp i den här artikeln där vi har vår topplista över de bästa spadarna just nu. Utrustad med dessa spadar kan du få väldigt mycket jobb gjort, och sådant som innan verkade jobbigt kan du nu göra utan minsta bekymmer!

KategoriSpadeBästa pris
PremiumFiskars Spade HalvrundLäs mer…
MediumFiskars 2430 Spetsig SpadeLäs mer…
Billigast & BästTopex Vikbar SpadeLäs mer…
SpecialWolf-Garten Grävspade ASP-DLäs mer…

Källor:

Fiskars Spade Halvrund

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar