Web Analytics

Bästa träoljan 2024 – Skydda och vårda dina utemöbler och altan

Har du en träaltan eller kanske utemöbler i trä som du är rädd om? Då är det viktigt att se till att olja in dem med jämna mellanrum. Då håller dina träprodukter hög kvalité längre och ser bättre ut!

När det kommer till att olja in sina möbler eller sin terrass finns det inga genvägar. Det är bara en bra träolja som kan få jobbet gjort. Det oljan gör är att den skyddar det annars känsliga trät från fukt och väder. Tack vare att olja är så trögt skyddar det väldigt bra.

Det är de väderförhållanden vi har i Sverige som ser till att vi måste olja in våra trädäck och terrasser med ett års mellanrum. I Sverige har vi ju allt från starka vindar, till regn, och till skinande sommarsol. Alla dessa olika saker skadar träet på olika sätt. Som tur är behövs bara ett skydd, och det är träoljan.

En bra tumregel är som sagt att försöka olja sina trämöbler och andra träytor cirka en gång om året. Detta gäller även träplattor man kan köpa hos exempelvis Bauhaus. Det är annars lätt att glömma träplattorna då man inte tänker på dem som man gör med andra träprodukter.

När vi testade olika träoljor stod det klart att det fanns olika alternativ för olika kunder. Premiumalternativet blev Wolwax Träolja Meranti 2,5l. Efter den hittar vi mellanalternativet, Teknos Träolja Woodex Aqua Wood, 2,7 L. Bästa budgetalternativet är V Premium Träolja. Läs vidare för att få mer information samt en köpguide!

Wolwax Träolja Meranti 2,5l

Bild på Wolwax Träolja Meranti 2,5l

Meranti har gjort en riktigt bra produkt med sin Wolwax träolja som ger ett mycket bra resultat. Oljan sjunker in djupt i träet och tar fram dess naturliga glans, med en varmare underton. Med den här oljan vet du att du får en riktigt hög kvalité och som ser till att skydda ditt trä mycket bra. Det går dessutom fort att applicera oljan då den torkar väldigt fort.

Som med mycket annat så kan man säga: smakar det så kostar det. Den här träoljan är av det lite dyrare slaget, men priset är väl värt det i vår mening. Resultatet väger upp kostnaden. Vet man att man är ute efter den bästa träoljan man kan hitta till sin altan eller sina fina möbler behöver man inte leta längre. Wolwax Träolja är en toppenprodukt!

Teknos Träolja Woodex Aqua Wood, 2,7 L

Bild på Teknos Träolja Woodex Aqua Wood, 2,7 L

I mellanklassen hittar vi Teknos träolja. Har man letat efter träolja eller färg innan är det inte omöjligt att man stött på Teknos förut. De gör kvalitativa produkter och den här träoljan är inget undantag.

Här får du en dryg olja som anpassar sig efter ditt trä. Torrhalten är på 22% som göra att den är väldigt lätt att applicera. När du jobbar med den här oljan behöver du inte oroa dig för att få överflödigt med olja. Oljan är väldigt lättarbetad och går därför bra att be barnen hjälpa till med.

V Premium Träolja

Bild på V Premium Träolja

Här har vi det bästa alternativet som också är snällast för plånboken. Det handlar om V Premium träolja. Den här oljan får jobbet gjort och fungerar på alla typer av trä. Den här oljan går att få i olika utförande beroende på vilken färgton du är ute efter. Ett bra och flexibelt budgetalternativ med andra ord!

Oljan lämpar sig bäst för utomhusbruk och är väldigt lättarbetad. Rekommenderas starkt för den prismedvetna.

Köpguide för träolja

I inledningen fastställde vi att olja var viktigt att använda för att ens trä ska må bra. Vi har också visat tre produkter som vi tycker är särskilt bra. Men vad ska man tänka på när man köper träolja? Det ska vi gå igenom i den här sektionen av artikeln.

En träolja består ofta av en kombination av olika ämnen. Däribland hittar vi till exempel linolja och lösningsmedel. En bra träolja ska dessutom absorberas lätt av träet, samt vara tunn i konsistensen för att upplevas som lättarbetad. En bra kvalitetsolja känns alltid mycket lätt att arbeta med.

Måttet för hur mycket av träoljan som är faktisk olja ges av torrhetsmåttet. I de allra flesta fall vill man att torrheten på oljan ska ligga mellan 20 och 30%. Om träoljan är för utspädd med andra ämnen minskas hållbarheten av träoljans jobb. Motsatsen, om träoljan har för mycket olja i sig, gör att den istället blir svår att arbeta med eftersom olja kan vara väldigt kladdigt.

Tips på hur man använder träolja:

  • Gör man så som tillverkaren av oljan säger får man oftast ett mycket bra resultat oavsett olja. Därför är det viktigt att man läser noga på burken innan man börjar jobba.
  • Olja gärna in mer ofta än sällan. Oljan har fler funktioner än att bara få träet att se fint ut. Oljan skyddar från mögel och alger, och ju oftare du oljar desto säkrare kan du vara på att skyddet fungerar.
  • Snåla inte när det kommer till träolja. Oftast är det billigare att köpa en dyr olja än att byta ut en träaltan som blivit dålig.
  • Jobba under skydd med oljan. Nyapplicerad olja har inte fått tid att sätta sig ordentligt i träet och kan vara känslig för yttre påverkan. Därför är det bra att försöka skydda den inoljade ytan mot väder tills den torkat in.
  • I de allra flesta fall ska oljan appliceras med en pensel, och där man sedan torkar bort överflödig olja efter cirka 15 minuter. Lägg hellre på för mycket olja än för lite när du väl gör jobbet. Men som sagt tidigare, följ i första hand instruktionerna på din olja.
  • Innan du sätter igång med att olja ditt trä gäller samma regel som innan man börjar måla. Man vill ju såklart att ytan ska vara så ren som möjligt så att man kan vara säker på att oljan sätter sig som den ska. Om oljan inte får bra fäste spelar det ingen roll hur bra den är. Har den dålig kontakt med träet kommer du få ett dåligt resultat.

Gör det rätt första gången

Gör du ett bra jobb med din olja kommer ditt trä att se nära på nytt ut när du är färdig. Det är dock inte bara att börja olja hur som helst. Du måste lägga grunden först.

Börja med att tvätta av det du ska olja in. Tvätta det noggrant. Vi rekommenderar att du använder en vanlig skurborste tillsammans med lite såpa för att få det rent. Skölj sedan av med lite vatten. Ett annat populärt alternativ är att använda en högtryckstvätt. Det kan många gånger fungera jättebra, och går dessutom fortare än vanlig tvätt. Det man måste tänka på här dock är att tvätten kan skada träet. Håller du munstycket för nära träet kan det skadas så pass mycket att du måste slipa ned det innan du kan börja olja in det. Extra arbete tackar vi gärna nej till, så var försiktig med högtryckstvätten!

Vilka verktyg finns för träoljan?

Många oljor vill att du använder en pensel för att olja med. Det fungerar jättebra om du bara ska olja in en möbel eller mindre yta. När storleken sticker iväg kan det vara trevligt med lite snabbare verktyg.

En roller är ett bra alternativ. Den tar åt sig mycket olja och du kan snabbt täcka stora ytor med rollern. Om du känner att rollern inte räcker till när du ska olja in din träaltan finns det specialverktyg för att täcka in stora ytor. Ett populärt alternativ till rollern är ett verktyg som ser ut som en golvmopp fast som är designad för att olja in stora ytor.

Täck alla ytor med träolja

När du använder en pensel för att olja in ditt trä är det ofta inga problem att komma åt överallt. För det är viktigt att du gör just det. För att oljan ska ha så bra effekt som möjligt är det viktigt att den täcker allt trä. När man använder en roller kan det ibland vara svårt att komma åt överallt. Det är då väldigt viktigt att komma ihåg att lägga lite extra olja med penseln där man missat.

För mycket olja, vad gör man?

När du jobbar med att täcka in alla ytor med träoljan kan det vara lätt att man blir lite för liberal med mängden träolja. Du vill akta dig för att lägga på ett för tjockt lager. Därför är det bra om man låter oljan sitta en stund, varpå man sedan torkar av den för att få bort överflödig olja.

När du torkat bort oljan får du inte glömma bort att ta hand om trasorna du använt. Eftersom de är indränkta i olja som kan vara utspätt med lösningsmedel och lacknafta är de en brandrisk. Elda upp dem manuellt eller dränk dem i vatten innan du gör dig av med dem.

Placering av möbler efter inoljning

Hur du förvarar dina utemöbler är alltid en viktig fråga. Står de utsatta för väder under stora delar av året kommer de att behövas oljas in oftare. Det är dock inte regn eller vind som är det mest skadliga för utemöbler. Fukten som oftast skadar utemöbler kommer faktiskt från marken. Om man flyttar runt möblerna slits oljan, och om de får stå i direkt kontakt med fukt hela tiden så slits den så också. Just ändarna är ofta också små och tar åt sig ganska lite olja.

Det optimala är alltså att inte ha utemöblerna direkt på marken. Ofta finns det inget smidigt sätt att lösa det på. Det finns dock ett knep man kan göra med oljan, och det är att hälla upp lite olja i burkar och sedan ställa ned utemöblernas ändar i dessa burkar och låta dem stå så i ett dygn. Då har du maximerat förutsättningarna för att träet ska hålla så länge som möjligt.

Bäst i test bland träolja

Nu går vi igenom de träoljorna vi funnit vara bäst i test. Vi har redan gått över dessa lite snabbt, men här dyker vi djupare. Vi kollar dessutom på några andra träoljor som utmanar de vi valt ut.

Premium: Wolwax Träolja Meranti 2,5l

Bild på Wolwax Träolja Meranti 2,5l

Den här otroliga träoljan från Meranti hör verkligen hemma i premiumklassen. Den gör allt du vill att en olja ska göra och lite till.

Den här oljan sitter riktigt länge i trädet som ett resultat av att den sjunker in väldigt djupt i träet. En av anledningarna till dess goda kvalité är att den är vaxbaserad och inte innehåller några organiska lösningsmedel. Detta gör att du inte behöver underhålla träet lika ofta!

Träoljan har som tidigare nämnt en lite varmare ton som gör att träet ser väldigt friskt ut. Den plockar fram den naturliga lystern som trä har, utan att ta över för mycket. Träets naturliga ådring kan också komma att förstärkas.

Som vi sa tidigare i artikeln är detta en dyrare träolja. Men en som enligt oss är väl värd sitt pris. Vill man spara in en slant kan man läsa vidare för att hitta fler bra träoljor.

Medium: Teknos Träolja Woodex Aqua Wood, 2,7 L

Bild på Teknos Träolja Woodex Aqua Wood, 2,7 L

Ännu ett bra alternativ för något mindre pengar. Med den här träoljan får du väldigt bra väderbeständighet. Oljan är dessutom väldigt bra om du vill att träet ska behålla sin naturliga färg då den här oljan är färglös. Den har istället effekten av att den förstärker den naturliga träfärgen.

Innan du börjar jobba med den här oljan måste den först röras runt i. Detta är för att den ska bli helt homogen innan du börjar arbeta med den. På så sätt vet du att du får samma goda resultat över hela ytan du oljar in. Den här oljan går dessutom att använda med alla olika typer av verktyg du kan tänka dig. Önskar du att få oljan lite mer lättarbetad, och öka absorberingen hos träet något kan du förtunna oljan med 10 till 30 procent.

När du väl jobbar med den tar det 6 timmar i 23 gradig värme för oljan att bli dammtorr, och helt torr efter ett dygn. När du applicerar oljan är det okej att torka bort överflödig olja efter 30 minuter. Som med all oljning gäller det att tvätta utrustning noggrant när du är klar.

Eftersom den här oljan går att späda ut och den överlag är väldigt bra, gör att det är en mycket prisvärd olja!

Billigast & Bäst: V Premium Träolja

Bild på V Premium Träolja

Här har vi en olja som inte bara är billig, men som också har lite specialfunktioner de tidigare två inte riktigt haft på samma sätt. Den här oljan har blivit speciellt utvecklad för att kunna användas på åldrande produkter. Den är extra effektiv på vissa trätyper. Träoljan förebygger åldrandet av träet och motverkar sprickor som kan uppstå.

Du kan alltså använda denna olja både för att göra redan sprucket trä mer behagligt, men också för att förhindra att helt trä blir sprucket. Väldigt smidigt om du har ett trädäck eller en träaltan som behöver en behandling.

En stor fördel med den här prisvärda varianten är att den kommer i olika utföranden beroende på vad du vill ha den till. Den finns att få i olika färger som ger olika upplevelser när den blivit applicerad. Kan vara smidigt om man vill skilja på oljningen på olika möbler. Den här oljan är dessutom vattenburen vilket ger den en långvarig effekt och en fallenhet för att stöta bort vatten bra.

Den här oljan, likt många andra, skyddar också mot alger och mögel. Väldigt smidigt, men man får inte glömma att det också betyder att man måste hålla livsmedel borta från inoljade ytor. Alltså fungerar detta bäst utomhus. En sista grej som kan vara bra att nämna är att den här oljan bara fungerar på redan impregnerade trä. Mycket som används utomhus är impregnerat så det borde inte vara några konstigheter.

Träoljor som utmanar

Nu har vi tittat på vilka vi tycker är bäst. Nu ska vi gå över till att titta på vilka som utmanar dessa positioner.

Granngården Träolja med Linolja, 3 L

Bild på Granngården Träolja med Linolja, 3 L

Här har vi en förhållandevis stor flaska med kvalitativ träolja. Den säljs av det etablerade trädgårdsmärket Granngården. Vi kan alltså med det i bakhuvudet vara säkra på att detta är en bra produkt.

Den här oljan är en en kombination av alkydolja och linolja. Den innehåller också lacknafta som lösningsmedel. Detta gör att det är mycket viktigt att tvätta din utrustning noga när du är färdig med den. Den här oljan delar många kvalitéer med tidigare oljor vi undersökt. Granngårdens träolja skyddar ditt trä från fukt, alger, sprickor, och mögel.

Cuprinol Träolja

Bild på Cuprinol Träolja

Här har vi en bra träolja från Cuprinol. Den här varianten passar alla typer av tryckimpregnerat trä. Träoljan är förhållandevis transparent och bevarar därför träets naturliga färg. En fördel många upplever med den här oljan är att den är lättarbetad. En nackdel det för med sig är att den också är tunn, så flera lager kan behövas för att det ska bli perfekt.

Den här oljan skyddar ditt trä från fukt, sprickor och mögel.

Byggmax Classic Träolja 4,6l Färglös

Bild på Byggmax Classic Träolja 4,6l Färglös

Nästa utmanare i listan är en bra träolja från Classic. Den här ger en god täckning av träet och absorberas mycket bra. Tack vare att oljan är gjord på lacknafta och linolja får vi en olja som är väldigt vattenavvisande. Den är dessutom väldigt lättarbetad och skyddar mot mögel tack vare den lacknaftan som finns i den.

Den här träoljan skyddar också mot alger då den förutom lacknafta och linolja också innehåller fungicider som är speciellt bra på att motverka det. På grund av att träoljan består av dessa produkter är det såklart viktigt att man tar hand om eventuellt skräp på ett miljövänligt sätt när man är färdig med oljan.

Eftersom den här oljan är lättarbetad kan du använda såväl pensel som roller när du ska olja in din altan nästa gång. Om du inte känner dig nöjd efter en strykning med olja kan du vänta en timme så att oljan hunnit sätta sig ordentligt. Då kan du torka bort överflödig olja och sedan stryka på ett lager till.

Herdins Träolja Kinesisk 1 L

Bild på Herdins Träolja Kinesisk 1 L

Här har vi listans första kinesiska olja. Vad skiljer den åt från övriga här? Jo just den här modellen är väldigt inträngande och sätter sig djupt i träet. Detta är tack vare att den har en torrhalt på hela 49 procent. Detta medför också att oljan blir mycket bra på att avvisa vatten.

Den här varianten kan man använda även på obehandlat trä och impregnerat sådant. Man får dock ha i åtanke när man köper denna att den kan vara svårare att hantera än andra oljor man kanske är mer van vid. Detta är då på grund av att den här har en så hög torrhalt. En liter utav den här oljan täcker cirka 4 till 10 kvadratmeter.

Byggmax V Basic Träolja

Bild på Byggmax V Basic Träolja

Nästa träolja i listan är en mycket prisvärd sådan. Det här är en klassisk träolja som du kan använda till alla typer av trä. Smidigt att ha en burk av detta hemma om du kommer på dig själv med att behöva olja något. Även denna oljan är gjord av bland annat linolja, vilket gör den vattenavvisande och välskyddande.

Den här oljan är mycket mindre komplex än till exempel den kinesiska oljan vi just tittade på. Det för med sig att den här är relativt lättarbetad men att det också är viktigt att du applicerar den en gång om året för att försäkra dig om att den skyddar väl. Du kan få en burk att räcka väldigt länge då den tål att spädas ut med vatten. Dessvärre har den här oljan bara en torrhet på 18% vilket kan göra att den tar längre tid än andra på att torka.

Viktigt att tänka på är att den här oljan i huvudsak är gjord för utomhusbruk. Att du inte borde använda den inomhus kanske inte gör något då den väl utomhus skyddar mot både mögel och alger.

Premium Träolja 2,5L

Bild på Premium Träolja 2,5L

Sist ut bland utmanarna hittar vi Premium Träolja. Denna är speciellt avsedd att skydda mot sprickor och lämpar sig bra för gammalt trä. Den har en torrhalt på 22% som gör den lättarbetad och som inte mår dåligt av att appliceras två gånger.

Den här oljan går dessutom få i olika färger beroende på var du vill använda den. Det kan komma att vara en väldigt smidig funktion!

Den här oljan vill du använda på impregnerat trä utomhus och även denna skyddar mot mögel och alger. En mycket prisvärd olja!

Träolja som utgått hos leverantörer

Under den här sektionen tar vi upp bra träoljor som har utgått hos leverantörer men som du fortfarande kan hitta om du har tur.

Cuprinol Teakolja

Bild på Cuprinol Teakolja

En fantastisk träolja i sprayform. Den här är lätt att applicera på lite svårare platser där du helst inte går på med en pensel eller roller. Just den här varianten är dessvärre inte avsedd för trädäck eller andra tryckimpregnerade trän. Alla andra typer av ädelträ går dock jättebra.

Den här oljan likt många andra i listan skyddar mot fukt, sprickor, och åldring. Den förstärker träets naturliga färg och ger en god lyster. I vanlig ordning gäller det att ytan du ska olja in är ren och torr. Extra bra är om du kan undvika direkt solljus.

När du applicerar oljan gäller det att du först sprutar på ytan du ska behandla, varpå du sedan stryker ut oljan längs med träet. Torkningstiden är cirka ett dygn.

Kinesisk Träolja Spray

Bild på Kinesisk Träolja Spray

Allra sist ut i artikeln hittar vi en kinesisk träolja, men den här gången i sprayform. Den här oljan är lite unik i det att den är speciellt avsedd för impregnerat trä, men att den också kommer i en förhållandevis liten förpackning. Det optimala användningsområdet är därför om du har lite mindre ytor att olja in.

Oljor som man sprayar på går ofta väldigt fort att applicera. Det gör den här produkten väldigt bra då den går snabbt att applicera samtidigt som den också är väldigt bra. Den är vattenavvisande och tränger in djupt i träet för maximal välgörande förmåga. En av anledningarna till att den kan tränga ned så djupt är tack vare oljans molekylära strukturer.

Det här är en mycket bra sprayolja som du med fördel kan använda för att skydda ädelträ såväl som impregnerat trä. Den kommer till något av en hög kostnad, men det är en väl värd investering.

Sammafattning

Nu har vi kommit till slutet av artikeln där vi gått igenom ett stort urval av kvalitativa träoljor. Nästa gång du är på jakt efter en träolja vet du vad du ska leta efter tack vare vår köpguide i den här artikeln.

Köper du någon av de träoljorna vi rekommenderar här kommer nästa oljning att gå som en fröjd. Som sagt, det är ofta billigare att spendera lite pengar och tid på att olja in sin altan än att anlägga en ny för att den gamla blev dålig. Så se till att ta hand om ditt trä väl, så håller det sig fint länge!

KategoriTräoljaBästa pris
PremiumWolwax Träolja MerantiLäs mer…
MediumTeknos Träolja Woodex Aqua WoodLäs mer…
Billigast & BästV Premium TräoljaLäs mer…

Wolwax Träolja Meranti

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar