Web Analytics

Bästa uterummet 2023 – Ett extra rum, året runt!

En av de största fördelarna med att ha ett hus eller egen fastighet är att du får göra lite vad du vill med det. Du kan exempelvis göra diverse tillbyggnader eller sätta upp sådant som friggebodar eller attefallshus som vi har skrivit om tidigare. I den här artikeln ska vi dock prata om något annat, men som också har blivit väldigt populärt på senare tid.

Vi ska kolla lite närmre på uterum i den här artikeln. Uterummet är en tillbyggnad till huset som antingen kan ställas fristående på tomten, eller i direkt anslutning till bostaden. Konstruktionen är oftast ganska enkel och är sannolikt en bidragande faktor till att det blivit en så pass populär tillbyggnad. Uterummet fungerar sedan som en inglasad altan. På vintern kan du ofta använda uterummet en plats för dina plantor som inte tål kylan så bra. Om du däremot har ett väldigt välisolerat uterum kan du naturligtvis använda det året runt!

En väldigt populär användning av uterummet är att använda det som utbyggnad för sommarstället. Då är dina möjligheter många, och beroende på om du gör det välisolerat eller inte kan du ju även använda det på vintern.

Skånska Byggvaror Vidablick Komplett Aluminium-Uterum

Skånska Byggvaror Vidablick Komplett Aluminium-Uterum

Premiumvinnaren är ett fint hus med stomme i aluminium, gjort av Skånska byggvaror! Du får ett mycket snyggt och stilrent uterum i en väldigt nutida funkisstil som aldrig går fel. Med detta uterum blir det inte alls svårt att spendera mängder av timmar blickandes ut över trädgården.

Alla väggar är av glas och själva rummet är mycket väl tilltaget i storlek. Du kan dessutom välja mellan olika storlekar så att du kan få ett som passar perfekt för ditt hem.

Palram Uterum Sanremo

Palram Uterum Sanremo

Mellanklassens vinnare är istället ett uterum från Palram. Uterummet är mycket elegant och smälter in fint med resten av trädgården. Något som gör detta till ett ännu bättre val är hur prisvärt det är. Du får mycket uterum för pengarna med andra ord!

Även detta uterum har en stabil stomme i det väderbeständiga aluminium. Det gör det också väldigt enkelt att montera och få upp på nolltid. Något som är extra smidigt med detta uterum är att stommarna har inbyggda stuprör som hanterar regn och snö mycket bra!

Skånska Byggvaror Fira Uterum Fyrkantigt

Skånska Byggvaror Fira Uterum Fyrkantigt

Det är svårt att tro att detta skulle vara vinnaren i den mer prisvärda kategorin med tanke på hur pass avancerat detta uterum är. Detta är ett väldigt flexibelt uterum som går att få i massor av olika storlekar. Det är alltså aldrig ett problem att välja den perfekta storleken för din trädgård.

Uterummet Fira går dessutom att få i olika motiv. Flexibiliteten stannar inte där, utan det går också att välja olika typer av glas till fönstren i uterummet. Beroende på vilket glas du väljer kan du få olika hög isoleringsgrad som gör att du kan använda uterummet året runt. Detta rum går dock inte att placera fristående utan måste ställas mot fasaden på bostadshuset.

Bli inte lurad och tro att detta skulle vara av lägre kvalité bara för att den ligger i budgetklassen. Nejdå, detta är ett mycket välproducerat och kvalitativt uterum som du absolut inte kommer att bli besviken av!

Köpguide för uterum

Om du som många andra börjat bli sugen på att titta närmre på uterum kan det vara bra att gå igenom vår köpguide först. Här kommer vi att ta upp diverse saker som är bra att tänka på, samt nämna sådant man oftast missar.

Först ut bland saker att fundera över är just vad du har tänkt att använda ditt uterum till. Om du önskar att ha ett vackert uterum på sommaren, men nöjer dig med det behöver du inte tänka särskilt mycket på eventuellt isolerande glas i fönstren. Men om du istället ser framför dig hur du hade kunnat dra nytta av ett uterum året runt så ska du absolut ta en närmre titt på ett välisolerat uterum.

Om du vill ha ett uterum att använda året runt är det inte alls otänkbart att rummet har ett fint tillbyggt golv, och kanske ska du till och med slå till på lite golvvärme när du väl är igång? Då kan du få till ett riktigt bra utrymme!

Det kan däremot vara ganska kostsamt att ha ett sådant uterum då det oftast är dyrare vid inköp. För många räcker det därför gott och väl att ha ett uterum som fungerar mer som en inglasad altan på sommaren. Då kan du sitta skyddad på sommarkvällarna och slipper onödigheter som blåst, myggor, och regn.

Placeringen av uterummet

En annan stor sak att tänka på är uterummets fysiska placering. Alltså var i trädgården du tycker att uterummet passar in bäst. Har du en väl tilltagen trädgård står du sannolikt inför flera olika möjligheter. Du kan ju placera uterummet antingen så att du får den härliga kvällssolen, eller den trevliga morgonsolen. Det finns lite olika alternativ.

Förutom just solens läge är det också bra att tänka på hur det ser ut som utbyggnad till ditt nuvarande hus. Vissa sidor av huset kanske ser bättre ut med ett uterum än andra. Sedan är det också en god idé att fundera lite på hur det fungerar med insidan av huset. Oftast får uterummet störst användning om det sätts i anslutning med exempelvis vardagsrummet eller köket. Det är ju sådana platser man ofta är på så då blir det naturligt att enkelt gå ut i uterummet.

Något du också kan fundera på är om du vill ha en liten altan eller ett trädäck i anslutning till ditt uterum för att få maximal användning av rummet. I sådana fall är detta något du måste ta in i din planering.

Som vi pratat om lite tidigare har de olika väderstrecken betydelse för upplevelsen i uterummet. Till exempel är söderläge att föredra för den som vill ha mycket naturlig värme. En nackdel med detta läge är dock att det kan bli otroligt hett då konstruktionen på uterum oftast inte skiljer sig jättemycket från växthus.

Norrläge kan vara bra för att du får mycket ljus över hela dagen. Dessvärre får du inte jättemånga soltimmar. En bra kompromiss på de alla olika fördelarna är att välja sydvästligt läge. Då kommer du sannolikt att bli väldigt nöjd med din placering.

Om du inte hittar ett bra ställe längs med ditt hus kan du ju alltid fundera på om du inte istället borde slå till på ett fristående uterum. Det finns gott om sådana på marknaden!

Golvet i uterummet

Golvet i uterummet behöver du också ägna några tankar åt. Beroende på vad du har tänkt att använda rummet till så behöver golvet anpassas. Har du bara tänkt att ha uterummet som en inglasad altan på sommaren fungerar det ju utmärkt om uterummet placeras på ett trädäck, eller direkt på betong. Om du redan har ett trädäck hemma och vill sätta uterummet där fungerar det alldeles utmärkt.

Om du däremot tänkt använda rummet även på vintern vill du sannolikt ha ett något bättre golv än bara trädäck. Ska du använda rummet året runt är det bra om du bygger det på betong med golvvärme i, eller på betongplintar med träbjälkar. Det är viktigt att du kan få till en bra isolering i golvet för att motverka att rummet blir nedkylt från marken.

Uterummets stomme

När det kommer till valet av stomme så handlar det i princip bara om tycke och smak. De allra flesta uterum som finns på marknaden idag är av hög kvalité så stommen som används bör inte vara avgörande.

Något som däremot kan vägas in i beslutsprocessen är mängden underhåll som krävs av dig när rummet är på plats. Om du valt en stomme i aluminium behöver du i regel inte tänka alls på underhåll. Har du istället valt en stomme i trä får du räkna med att behöva måla eller olja träet med jämna mellanrum.

Uterummets glaspartier

De allra vanligaste uterummen på marknaden i dagsläget har väggar av glas. Av detta enkla skäl är det glasets kvalité som avgör rummets isolering. Glas med en tjocklek på 4 millimeter lämpar sig utmärkt för ett uterum som bara är tänkt att användas på sommaren. Vill man även vistas i rummet på vintertid krävs tjockare glas.

Vill du ha ett vinterbonat uterum ska du titta på något som kallas för energiglas. Det är ett speciellt typ av glas framtaget för hur bra det är på att isolera värme. Här varierar isoleringsgraden beroende på vilket glas man väljer, men i regel kan man säga att ett glas som isolerar bättre också kostar mer.

Om du vill kunna använda uterummet precis som vilket annat rum som helst, alltså så att uterummet får inomhusvärme, måste du använda ett särskilt isoleringsglas. Ett isoleringsglas består av två glasskivor med ett utrymme med argongas emellan. Detta är en väldigt effektiv typ av isolering. Görs detta måste du också se till att rummet har en god ventilation för att motverka att kondens uppstår.

Uterummets tak

Det enda vi behöver säga här är att takets tjocklek föga förvånande påverkar rummets isoleringsgrad. Vill du bara ha ett sommarrum räcker det med ett tak som har en tjocklek på 16 millimeter. Vill du ha det mer isolerat än så vill du satsa på ett tak med en tjocklek på 32 millimeter.

Planera hellre för mycket än för lite

Innan du sätter igång med arbetet kring uterummet är det väldigt viktigt att du gör en noggrann planering för att se till att undvika misstag. Det är bättre att du låter planeringssteget ta lite längre tid om det också innebär att resultatet blir bättre!

När du ska planera för ditt uterum kan det vara en god idé att ha planritningen för huset framme. Då blir det enklare att se hur slutresultatet kommer att se ut. Det blir också enklare att prova olika storlekar för att se hur det passar på trädgården.

Ett tips är att verkligen ha villans utseende i åtanke när ni väljer uterum. På så sätt kan du enklare välja ett uterum som passar in bra och som smälter in med resten av trädgården.

Sist men inte minst kan det också vara bra att kolla ifall ditt planerade uterum kräver någon form av bygglov eller bygganmälan hos kommunen. Detta är enkelt att kontrollera och görs hos kommunen. Kolla också så att ditt uterum räknas in i din försäkring för huset.

Bygglov

Vi har redan nämnt det kort men det är viktigt att det inte missas så därför får bygglov också en egen rubrik. Som sagt, kontrollera huruvida bygglov krävs för uterummet. Oftast är det inte fallet om du bara ska bygga ett sommarrum, men om du vill göra mer än så kan bygglov krävas. I de fall uterummet faller inom ramarna för en friggebod behövs sannolikt bara en bygganmälan. Observera att detta bara gäller i de fall då du inte redan har en friggebod.

Viktigt att tänka på inför köp av uterum

Priset

Om du ska ta dig an att bygga ett uterum rekommenderar vi starkt att du låter det kosta vad det behöver kosta. Det är ingen idé att snåla med uterummet då det ofta innebär att du behöver göra mer underhåll i framtiden eller att du inte blir nöjd med resultatet. Tänk på att uterummet kan fungera som en utbyggnad av bostadshuset, och då vill du ju naturligtvis att uterummet ska hållas i lika bra skick som resten av huset.

Bygglov

Med risk för att verka tjatig är det bra att dubbelkolla allt som har med bygglov att göra. Ha dina ritningar redo om det skulle uppstå några bekymmer.

Taket

Om du ska bygga uterummet i anslutning till det vanliga huset kan det behövas en takläggare för att se till att taket blir ordentligt gjort på rummet. Det är otroligt viktigt att fukt inte kan komma in och förstöra.

Utrustning

Om du bygger ett uterum får du heller inte glömma bort att tänka på sådant som stuprör, takrännor, och liknande. Detta är viktigt för dräneringen av uterummet.

Rotavdrag

Ska du bygga uterummet i anslutning till huvudbyggnaden på tomten kan du kanske använda dig av rotavdraget när du ska bygga rummet. Detta kan vara bra att undersöka innan du sätter igång.

Bäst i test bland uterum

Här följer vår topplista över de bästa uterummen just nu!

Premium: Skånska Byggvaror Vidablick Komplett Aluminium-Uterum

Skånska Byggvaror Vidablick Komplett Aluminium-Uterum

Skånska byggvaror är en stabil producent av välbyggda uterum i högkvalitet. Med detta uterum med namnet Vidablick har de tagit fram ett uterum i snygg och stilren funkisstil. Rummet har en stabil stomme i aluminium som innebär att underhållet på uterummet blir minimalt.

Vidablick är förhållandevis flexibelt och går att välja i flera olika storlekar. För att göra det hela snäppet bättre finns det också fem olika tak att välja på. Ett av taken ger gott om ljusinsläpp då taket är helt i glas.

De andra taken du kan välja på är olika typer av kanalplast som har diverse värmeavvisande tekniker. Ett av dessa alternativen är dessutom isolerat nog att det klarar av vinteranvändning. Det går snabbt att få upp det här uterummet, men dessvärre är det svårare att göra så att du får inomhusvärme i rummet på vintern.

Medium: Palram Uterum Sanremo

Palram Uterum Sanremo

Här har vi ett uterum som står emot ur och skur utan minsta problem. Det är ett mycket elegant uterum som ser mycket stilrent och snyggt ut. Du kan dessvärre inte vinterbona rummet men det gör sig utmärkt som uterum på sommaren. Väggarna som ser ut att vara helt i glas är i själva verket i akryl och de är därför mycket tåliga.

Akrylen gör att de skyddar mot UV-strålning, samtidigt som de har en lång hållbarhet och god ljusinsläppningsförmåga. Något som gör detta uterum ännu bättre är att det går att öppna skjutdörrar på alla rummets utåtriktade sidor. Det möjliggör för god ventilation och motverkar ”växthuseffekten” som annars kan uppstå.

Inte nog med att det blir enkelt att ventilera rummet så blir det också enkelt att komma och gå som man vill. Det är väldigt trevligt att kunna göra en dörr i den väggen man är närmst! Du behöver heller inte oroa dig för säkerheten då det är enkelt att låsa dörrarna inifrån.

Stommen är i aluminium vilket gör rummet till näst intill underhållsfritt. Det går också fort och enkelt att montera rummet, även om man inte är så många som jobbar med det. När du väl är färdig med att montera rummet behöver du inte ens tänka på takrännor och liknande då det kommer inbyggt i stommen.

Billigast & Bäst: Skånska Byggvaror Fira Uterum Fyrkantigt

Skånska Byggvaror Fira Uterum Fyrkantigt

Sist ut har vi uterummet Fira. Detta är ett mycket lättmonterat uterum som du snabbt kommer igång med. Det är bara en av många anledningar till att detta uterummet är väldigt populärt. Själva utformningen på rummet är mycket stilrent, och tack vare sin enkla design passar det till i princip alla hus.

När du lägger beställningen på uterummet får du själv välja storlek, färg, design, och isoleringsnivå. Detta är alltså det mest flexibla uterummet i listan. Detta är det bästa valet för dig som vill ha många alternativ.

Stommen till detta uterum är i limträ. Det är ett oerhört hållbart material som står sig väl mot vårt svenska väder. Inom sex månader av monteringen är det bra om du ytbehandlar limträet för att se till att det håller sig bra och fint. Tack vare att stommen är i detta träslaget kan du välja isolerande fönster till uterummet. Detta är alltså förutsättningen för att få ett vinterbonat uterum.

När det kommer till passagen till och från uterummet så finns det skjutdörrar längs ena kortsidan, samt långsidan. Detta är inte bara bra för tillgängligheten, utan också för ventilationen. Något som dock är bra att kontrollera innan köp är vilken snözon man bor i. Beroende på vilken storlek du väljer på detta uterum så har det olika hållbarheter för snö. Detta är dock enkelt att ta reda på.

Sist men inte minst kan vi nämna att detta rummet är P-märkt. Detta innebär att rummet uppfyller krav på vattentäthet, lufttäthet, vindhastighet, bärförmåga, och energiprestanda. Detta är alltså ett otroligt bra val för dig som vill ha ett kvalitativt uterum.

Hur gick testerna av uterum till?

Våra testvinnande uterum i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Uterummet är den ultimata tillbyggnaden till huset. Beroende på vad du vill ha rummet till kan du använda det såväl på sommaren som på vintern. Det är mycket härligt att ha en inglasad altan man kan använda för att få ut det mesta av sommaren. Du kan alltid komma tillbaks och kolla in vår topplista för att veta vilket uterum som är bäst just nu!

KategoriUterumBästa pris
PremiumSkånska Byggvaror Vidablick Komplett Aluminium-UterumLäs mer…
MediumPalram Uterum SanremoLäs mer…
Billigast & BästSkånska Byggvaror Fira Uterum FyrkantigtLäs mer…

Källor:

Skånska Byggvaror Vidablick Komplett Aluminium-Uterum

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar