För många är jordgubbar synonymt med sommaren. Vad är då inte bättre än att lära sig att odla alldeles egna jordgubbar? Tänk dig att alltid ha jordgubbar nära tillhands. Du kan använda dem som garnering på sommartårtan, eller till glassfikan, eller kanske bara som de är. Om du får till en ordentlig odling kan du ju för all del spara undan några jordgubbar för att göra både saft och sylt.
Som du hör finns det många goda anledningar till att titta närmre på att odla jordgubbar. Faktum är att jordgubbar du odlar själv nästan alltid smakar bättre än de du kan köpa i affären. Detta beror på att de i affären plockas innan de blivit helt mogna för att de ska hålla längre när de är i butiken. När du odlar själv kan du ju välja att plocka jordgubbarna precis när de är färdigmognade och på så sätt få de godaste jordgubbarna.
Med alla dessa fördelar till att odla jordgubbar kanske du också tror att det är svårt att lyckas med just odlingen? Så är inte fallet då jordgubbsodling faktiskt inte är särskilt svårt. Det är dock bra om man vet hur man ska göra, och framförallt hur man ska börja. Med lite tid och engagemang kan man dock få till en riktigt fin odling.
Om detta låter lika intressant för dig som för mig så gäller det bara att läsa vidare här i vår guide till att odla jordgubbar så har du snart stenkoll på hur allt går till. I texten kommer vi att gå igenom i princip allt som har med jordgubbsodling att göra. Vi kommer ta upp var och hur du borde plantera dem, när du vet att du kan skörda dem, samt vilka olika typer av jordgubbar som finns. För det finns faktiskt några olika sorter, men det kanske du redan visste!

Var borde man odla jordgubbarna?
Jordgubbar går som sagt i inledningen att odla hemma. Frågan som kvarstår är då: var borde jag odla jordgubbarna? Det är inte jättesvårt, jordgubbarna har krav som är ganska lätta att tillgodose. De mår som bäst om de får en egen plats att växa på. Samtidigt mår de också väldigt bra av att ha gott om solljus och värme där de står och växer.
Olika platser att plantera på
Oftast när du odlar jordgubbar så gör du det rakt ner i marken. Du kan också göra det i pallkrage eller i en större kruka. Fördelen med att göra det i en pallkrage eller kruka är att jordgubbarna har en helt egen jord och växtplats. Detta är ju trots allt något som jordgubben mår bra av.
Om man inte vill ha en pallkrage för sina jordgubbar går det dock fortfarande bra att odla direkt i marken. Har man ett växthus på tomten kan man också överväga att odla jordgubbar i det. Då får jordgubbarna en varm miljö att växa i, och den är dessutom också skyddad från sniglar och andra skadedjur som kan skada jordgubbsplantan.
Ett annat odlingsalternativ är att odla jordgubbar på höjden. På så sätt tar de inte upp lika stor yta. Detta kan vara att föredra om man bara har en liten balkong men ändå vill kunna odla jordgubbar.

När kan man odla jordgubbar?
Efter att nu har tagit upp var för någonstans man borde odla sina jordgubbar kan vi nu gå vidare till att prata om när man borde odla sina jordgubbar. Jordgubbar är väldigt smidiga plantor då du kan odla dem hela vägen från mars till september.
Ett starkt tips är dock att du borde börja odla jordgubbarna tidigt för att ge plantorna god tid att växa sig starka innan vintern kommer. Om du börjar odlingen mellan juli till september kallas det för sommarodling, och på samma sätt kallas det för vårodling om du börjar i mars.
Sommarodling kan vara ett bra alternativ om du snabbt behöver få fram lite jordgubbar då vi oftast har gott om sol och värme. Men vårodlingen är oftast bättre för att överlag få en bättre skörd.
Det här behöver du tänka på när du ska odla jordgubbar
Okej, nu när vi gått igenom det mest grundläggande är det dags att skifta fokus och titta på lite olika saker som är bra att tänka på när du ska börja din odling. Det är som sagt ingen avancerad vetenskap att få jordgubbarna att växa, men det kan kräva lite engagemang och tid.
Välj rätt jord
Till att börja med är det en bra idé att välja rätt jord för jordgubbarna. Rätt jord ger de bästa förutsättningarna för en bra skörd. Jorden som är allra bäst för jordgubbar är en sandblandad och mullrik jord. Anledningen till detta är att sandblandad jord är mycket lätt att underhålla och rensa. Vi har tidigare sagt att jordgubbarna uppskattar att ha jorden för sig självt. Detta blir mycket lättare att se till om det också är lätt att rensa bort ogräset.
Tänk på pH-värdet!
Sandblandad jord är det alltså man ska ha utkik efter. Det är också viktigt att pH-värdet är rätt i jorden. För optimala odlingsförhållanden vill du att jorden ska vara något åt det sura hållet. Om du kan mäta pH-värdet ska det ligga mellan 5.5 och 6.5. För att sänka pH-värdet i jorden kan du alltid blanda i lite torv.

Så har planterar du jordgubbar steg för steg
För att göra det så enkelt som möjligt för er att göra rätt med odlingen så går vi igenom hur man gör steg-för-steg.
- Till att börja med är det bra att plocka bort allt ogräs som växer på platsen. Genom att göra detta som första aktivitet så lägger man en bra grund för sig själv. Det blir då lättare att se till att jorden håller sig ren och så att jordgubbarna får gott om plats att breda ut sig på.
- Det andra steget är att tillsätta lite extra näring till jorden. Detta är inget krav men kan vara bra för att ge jordgubbarna en skjuts i början.
- Nu är jorden redo för jordgubbarna. Sätt dem i jorden med cirka 20-30 centimeters avstånd. Avståndet mellan raderna ska vara det dubbla. Anledningen till detta är att jordgubbsplantorna ska får gott om plats att breda ut sig på.
- Jordgubbsplantorna ska sättas ned cirka 2-3 centimeter i jorden. Detta är i de flesta fall tillräckligt för att täcka rotsystemet, utan att det blir för djupt. Jordgubbsrötterna mår bra av att inte växa för djupt.
- När du kommit såhär långt är det dags att vattna plantorna. Det är fortsatt viktigt att hålla jorden fuktig under tillväxttiden.
När du har följt stegen ovan bör du ha ett fint jordgubbsland. Det du dock inte får glömma är att rensa landet på ogräs med jämna mellanrum. Det är som sagt viktigt att jordgubbarna får gott om utrymme att växa på.
Hur tar man hand om jordgubbsplantorna?
Nu när du har lyckats plantera dina jordgubbsplantor återstår det bara att ta hand om dem. Det är under den här processen du kommer att se som mest tillväxt och det är också nu du lägger det grundläggande arbetet för att jordgubbarna ska kunna bli riktigt goda och fina.
Här kommer vi att ta upp några saker du borde ha koll på för att få ett så bra resultat som möjligt.
Rensa ogräs
Med risk för upprepning är det alltså mycket viktigt att rensa ogräs. Ju mer du rensar desto bättre. Om du dessutom gör ett bra förebyggande arbete som vi har pratat om tidigare så får du i längden ett bättre resultat. Det gör också att ogräset får mindre chans att sätta sig bra. När ogräset bara sitter på ytan går det ofta fort att plocka bort det. Om du gör ett bra jobb med rensningen kommer du att märka att det bara är under sommaren som ogräset faktiskt kommer fram, och så jobbigt är det ju inte att bara hålla lite koll på landet under sommaren.
Täck marken
För att hjälpa jorden att hålla fukten bättre kan du med fördel täcka över marken. Att täcka marken gör det dessutom mycket svårare för ogräs att få fäste. För att täcka jorden kan du använda halm, gräsklipp eller täckbark. Alla dessa alternativ är bra för att hålla fukten inne, och jorden varm. De håller också borta ogräset då jorden runt om själva plantorna täcks från solljus.
Bevara revorna
När jordgubbsplantorna är i tillväxtstadiet kan det hända att de börjar grena ut sig i området mellan dina rader av plantor. Detta är inte nödvändigtvis ett problem. Det du vill göra är att se till att även dessa revor har tillräckligt med jord så att de kan ta sig ordentligt.
När de rotat sig ordentligt kan du kapa av dem och sätta dem i en kruka istället. På så vis tar de inte näring från de andra jordgubbarna, och du har dessutom en till planta redo att sättas till nästa jordgubbssäsong. Det är alltså mycket smidigt att göra på detta sätt för att på sikt få fler och fler jordgubbsplantor.
Ha tålamod
En väldigt viktig sak när det kommer till att odla jordgubbar är densamma som när det kommer till att odla mycket annat också. Man måste ha tålamod. Man måste ha tålamod, och lita på att processen gör det den ska. Med lite tålamod kommer man långt, och det är bättre att man ger plantorna lite längre tid än lite för lite. Då kommer du att märka att du får ett riktigt bra resultat med mycket goda jordgubbar att äta av.
Jordgubbar är en sådan planta som behöver ganska mycket tid på sig innan den ger ifrån sig maximal skörd. Du behöver oftast vänta i hela två år innan du får den största möjliga skörden. Du kommer naturligtvis att få skörd även första året, men inte fullt så mycket som du kommer att kunna få åren därpå. Med detta sagt är det alltså viktigt att man sköter om plantorna väl under hela tiden tills de är fullmogna och kan ge den bästa skörden.
Byt ut jordgubbsplantorna
Jordgubbsplantorna tar alltså cirka två år innan de fungerar som bäst. Men faktum är att jordgubbsplantorna också kan bli för gamla. Efter cirka 5 år börjar plantorna bli gamla. De kommer fortfarande att producera jordgubbar, men inte lika bra som när de var yngre. När de blir äldre får de också problem med att de lättare får sjukdomar eller blir skadade.
När du märker att dina plantor börjar bli lite gamla har du två huvudsakliga alternativ. Du kan antingen plocka bort de gamla plantorna för att de inte ska ta näring från de andra plantorna. Eller så kan du byta ut en gammal planta mot en ny för att helt enkelt föryngra ditt jordgubbsland. Om du ska byta ut dina plantor kan det också vara en god idé att försöka byta ut jorden om du har möjlighet till det. När du byter jord minskar du också chansen för sjukdomar.
Lätt att få sjukdomar
Vi har redan nämnt risken med gamla jordgubbsplantor och sjukdomar, men faktum är att även de yngre jordgubbsplantorna kan bli sjuka. Det finns faktiskt flera olika sjukdomar som kan drabba plantorna.
Det finns dock saker du kan göra både för att förebygga sjukdomar men också för att bota sjuka plantor. Vi går in i detta i lite närmre detalj nedan.

Sjukdomar för jordgubbar
Tyvärr kan jordgubbar få sjukdomar, men det behöver inte betyda att din skörd är förstörd. Det är lätt hänt att jordgubbar drabbas av en sjukdom och här går vi igenom dem i lite närmre detalj.
Det lättaste sättet för dig att motverka att dina plantor får sjukdomar är genom att helt enkelt välja jordgubbssorter som är bra på att stå emot sjukdomar. Det finns också lite andra saker du kan göra, och här går vi igenom dina alternativ för alla de vanligaste sjukdomarna:
- Gråmögel. Den här sjukdomen är en klassisk svampsjukdom. Den angriper bären under tiden de håller på att mogna. Du känner igen detta av att jordgubbarna är täckta av ett grått ludd. För att förhindra gråmögel ska du plantera dina jordgubbar med bra mellanrum, och du ska också tänka på att inte använda för mycket gödning.
- Mjöldagg. Den här sjukdomen angriper inte bären. Istället går den på själva jordgubbsplantan. Du märker av sjukdomen genom att undersidan av bladen på plantan är täckta i en gråbrun hinna. För att motverka detta kan du välja sorter som är bra på att stå emot sjukdomen. Det underlättas också av att du inte vattnar på kvällarna.
- Kvalster. Den här sjukdomen är den svåraste att förebygga. Små kvalster kan angripa plantan och du ser detta genom att plantan blir missfärgad.
Olika sorter av jordgubbar växer olika länge
Likt hur det oftast finns en massa olika sorter av alla andra växter så finns det också olika typer av jordgubbar. Jordgubbarna går att sortera in i tre olika kategorier. Det rör sig om tidiga, mellantidiga, och sena jordgubbar. Med detta syftar man på tiden på året då de växer.
I den första kategorin, tidiga jordgubbar, hittar vi jordgubbar som mognar i slutet av juni. Mellantidiga mognar istället i början på juli och den senare sorten mognar i mitten av juli. Förutom sorterna så påverkas detta också av var du bor i landet. Ju längre söderut desto varmare, och därmed växer också jordgubbarna snabbare.
Ett bra tips här är alltså att blanda din odling av olika typer av jordgubbar för att se till att få jordgubbar under hela sommaren. Det är fantastiskt trevligt att kunna gå och plocka egna jordgubbar hela sommaren.
Kuriosa om jordgubbar
Innan vi avslutar artikeln tänkte vi att det hade kunnat vara roligt att bara ta upp lite saker som kan vara kul att veta om jordgubbarna!
Visste du att jordgubbarna kom till Europa först på 1700-talet? Vi har alltså inte kunnat njuta av dem särskilt länge med tanke på hur länge mänskligheten funnits! Röda jordgubbar tillverkar ett protein som kan ge utslag hos allergiker. Detta protein finns inte i vita jordgubbar, och därför är de bättre för allergiker!
Jordgubbar innehåller faktiskt mer C-vitaminer än vad apelsiner gör. Det kanske är svårt att tro men så är det faktiskt! Det slutar inte där. Jordgubben har dessutom också många gånger högre antioxidanthalt än vad exempelvis äpplen har.
Sammanfattning
Nu har du tagit dig igenom hela artikeln om hur du odlar jordgubbar. Som du säkert har insett är det inte särskilt avancerat att odla jordgubbar, så varför inte sätta igång direkt? Allt du behöver är lite tid, tålamod, och engagemang. Nämnde vi förresten att du måste rensa bort ogräset från ditt jordgubbsland? Om inte så säger vi det nu.
Du kan odla jordgubbar såväl i landet som i krukor, och när du haft odlingen igång i två år har du en riktigt fin jordgubbsskörd att ta av. Jordgubbsodling är både enkelt och roligt så vi hoppas att du kan dra nytta av den här artikeln och börja odla dina egna jordgubbar!