Idag ska vi prata om en växt som många är bekanta med. Antingen har man haft en planta hemma sedan tidigare, eller så har man åtminstone ätit eller druckit något gjort på plantan. Jag pratar om Rabarbern! Rabarbern är en väldigt populär växt och den hittas i många svenska trädgårdar. Det är inte konstigt att den är så populär som den är. Man kan ju trots allt använda rabarbern för att både göra saft och för att bland annat göra rabarberpaj. Två goda saker som många säkert känner igen!
Rabarbern har dock inte alltid funnits hos oss i Sverige. Den kom till oss först under 1800-talet, och innan dess Europa under 1600-talet. Den har alltså varit i trakterna ganska länge, men inte för alltid. I början användes växten för sina medicinska egenskaper, men allteftersom tiden gick blev den vanligare och vanligare att ha som mat. Rabarbern ökade i popularitet i samband med att socker blev mer lättåtkomligt.
De allra flesta vet nog vad en rabarber är och många har en idé om hur växten ser ut. Däremot är det nog inte så många som planterat egna rabarber. Det tycker vi är synd, och om du läser den här artikeln tycker du nog som vi. Därför tycker vi att det är dags att göra ändring på detta.
Oavsett om du redan har rabarber hemma eller funderar på att odla nya rabarber kan den här artikeln vara till nytta. Här ska vi gå igenom allt du behöver veta och tänka på inför och under din odling av rabarber. Vi kollar också närmre på rabarberns ursprung, när man ska skörda, och en massa annat!

Varför ska man odla rabarber?
Om du inte redan har rabarber hemma, och om du ännu inte är säker på om du ska plantera egna rabarber så kanske du kan bli övertygad av den här delen i texten. Här tar vi upp fördelarna med att odla rabarber själv! Att odla rabarber själv är inte ens särskilt jobbigt så vi skulle garanterat säga att dessa fördelarna verkligen gör det värt!
Växer tidigt på året
Rabarbern är en rolig växt att ha hemma just tack vare faktumet att den blir mogen tidigt på året. Nästan all annan frukt behöver man vänta med att äta till sommaren kommer. Så är inte fallet med rabarbern! Du kan börja skörda den på våren och under sommaren och med andra ord ha en fast tillgång till allt som behövs för att göra mängder med god saft eller paj!
Flera användningsområden
En annan fördel hos rabarbern är att den har många användningsområden. Som vi tidigare nämnt i texten har rabarbern en historia av medicinsk användning. Även om det inte är lika vanligt idag används den fortfarande för medicin. Men det är antagligen inte relevant för dig som odlar rabarber själv. Nu för tiden använder man ju ofta rabarber i matlagningssyfte, och även där är rabarbern mångsidig. Du kan göra allt från rabarberpaj, till rabarbersylt, rabarberglass, och rabarbersaft. Listan kan göras lång!
Förutom detta kan rabarbern has i desserter och bakverk, och den gör sig bra i matlagning tack vare sin syrlighet. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan använda rabarbern till.
Rabarber är gott!
Detta är förvisso subjektivt, men du hade antagligen inte läst så här långt om du inte höll med. Nu talar vi också om tillredda rabarber. Råa rabarber kan sannerligen vara lite väl syrliga och är kanske inte vad man tänker på när man pratar om goda rabarber. Lite socker är allt som krävs för att locka fram smaken vi förknippar med rabarber.
Lätt att odla
Sist men inte minst är en stor fördel med rabarberna att de är lätta att odla. Det är nästan huvudsaken. Det är inte en särskilt stor utmaning att lyckas få rabarber att växa sig stora och fina i trädgården. Sett till mängden jobb man behöver lägga får man otroligt mycket tillbaks!

Rabarberns ursprung
Innan vi sätter igång och pratar om hur man ska odla rabarbern kan det vara hög tid att prata om rabarberns ursprung. Detta är naturligtvis inte viktigt för dig som bara vill veta hur man odlar den, men vi tyckte det kunde vara lite roligt med kuriosa om rabarbern. Det kan alltid vara roligt att komma med lite spännande rabarberfakta nästa gång du har gäster på besök.
Namn och familj
Likt alla andra blommor och växter har även rabarbern ett latinskt namn. Detta namn är Rheum Rhabarbarum. Namnet säger inte jättemycket, men vi kan också nämna att rabarbern är en del av slideknäväxter, som också kallas för Polygonaceae.
Rabarbern kallas också för en perenn vilket innebär att den lever i flera år och kan klara de flesta levnadsförhållanden. Det är mycket svår terminologi när det kommer till växter och vi är tacksamma för att dessa namn inte används så ofta!
Ursprung
Rabarbern har sitt ursprung från Östra Sibirien, Mongoliet, och Kina. Den tros vara runt 3000 år gammal, och i början odlades den enbart för sitt medicinska syfte. Rabarbern ska vara effektiv mot vissa symptom och vissa sjukdomar. Det står fortfarande oklart när rabarbern började användas som ingrediens i mat.
Smaken på rå rabarber är sällan det godaste man ätit, men med lite socker blir det snabbt en annan historia. Det var efter att sockret blev billigare som rabarbern slog igenom stort i Sverige under 1800-talet.
Utseende
När det kommer till att visuellt identifiera en rabarberplanta är det inte särskilt svårt. Många vet redan hur den ser ut. Om man inte har full koll på hur den ser ut så rör det sig om ganska stora plantor med stora gröna blad som sitter fast med stora röda eller gröna stjälkar. Storleken mellan rabarberplantorna kan variera stort, och vissa plantor kan bli upp till två meter höga.
Kan rabarber vara giftigt?
Rabarber kan faktiskt vara lite giftiga. När man säger så pratar man ofta om själva bladen. Bladen på en rabarberplanta kan nämligen vara lite giftiga då de innehåller oxalsyra. Detta är dock bara farligt om man intar för stora mängder av det.
Om man överkonsumerar rabarber kan man uppleva att man får magont samt att njurarna börjar strula lite. Utöver det är det dock ingen fara. Något man kan tänka på är att vara försiktig med att ge för mycket rabarber till små barn då de är känsligare.

Detta ska du tänka på innan du odlar rabarber
Som vi sagt tidigare i texten är det inte särskilt svårt att odla rabarber. Det betyder att du kan lyckas bra så länge du ger dina plantor lite näring när det behövs, samt håller ogräs borta från dess jord. Som du förstår kan alltså i princip vem som helst lyckas med att odla rabarber. Det är alltså inte jättesvårt att få ett bra resultat, men för att få ett toppenresultat finns det lite saker som kan vara bra att tänka på, och dem listar vi här:
Välj rätt jord
Rabarberna är inte så känsliga när det kommer till plantering, men de föredrar viss jord över annan. Den jorden som fungerar bäst för rabarber är sådan som är väldränerad samt näringsrika. Det är också en fördel om jorden är mullrik. Om du kan välja jord med specifik pH-halt så ska du satsa på en med värden mellan 7.0 och 7.5.
Om jorden du har i trädgården är lerig behöver det inte innebära att du inte kan plantera rabarber. Det enda du måste vara noggrann med är att jorden ska vara väldränerad.
Plantera vid rätt tid
Som med alla växter finns det vissa tider på året som de trivs bäst. Detta gäller även för rabarbern. För bäst resultat ska du plantera din rabarber sent på hösten eller tidigt på våren.
Tänk på platsen
Som vi sagt så är det viktigt att jorden är väldränerad. Förutom detta är det också bra om plantan planteras på en plats där det är halvsoligt till soligt och varmt. Då mår rabarbern som bäst. Det gör inget om platsen är lite fuktig heller.
Plantera inte för djupt
Ett vanligt misstag många gör är att plantera sina rabarber för djupt. För att få bästa möjliga förutsättningar är det bra om jorden inte täcker mer än några centimeter av plantans topp.
Välj odlingssätt
När man tänker på rabarbern tänker man ofta på en planta som sitter i marken. Detta är det vanligaste sättet att plantera den på. Du kan dock göra på fler sätt. Om du vill kan du plantera den såväl i krukor som i pallkragar. Eftersom att rabarbern är en ganska förlåtande växt har du ganska stora möjligheter. Det är dock bra om du bestämmer hur du vill göra tidigt, så att du kan köpa rätt verktyg då dessa skiljer sig åt mellan odlingssätten.
Hur planterar man rabarber?
Nu har vi alltså kommit till det vi alla har väntat på. Hur man planterar rabarber. Först och främst är det viktigt att beakta de punkter vi gått igenom ovan så att man väljer en så bra plats som möjligt för sin rabarber. När detta är gjort kan man sätta igång med själva planteringen. Vi går igenom hur man planterar rabarber i steg för steg nedan.
1. Utgör växtplatsen
Oavsett hur du vill odla din rabarber, om du så vill göra det i ett kärl eller i marken så måste du ta hänsyn till den storlek plantan kommer att ta. Rabarber är en stor planta som gärna breder ut sig och då är det viktigt att den får plats med sina rötter.
Om du ska odla i en kruka är det viktigt att du väljer en kruka som är djup nog för att ta hand om de rötter som skapas. För att ge en riktlinje brukar en kruka på 10 liter vara ganska lagom, men om du valt en stor variant av rabarber kan du behöva en större kruka.
När du ska odla direkt i trädgården kan du försöka sätta av ungefär en kvadratmeter per planta.
2. Förbered jorden
När du vet vart du vill placera din rabarber är det dags att förbereda jorden så att den är så bra som möjligt. Det du behöver göra är att se till att den har den uppsättning av näring som rabarbern gillar. Om din jord saknar mull och näring kan du blanda i sådant som kompost, bark, och löv för att ta några exempel. Det finns ju också färdig jord att köpa för ändamålet.
3. Sätt ned plantan
När jorden och växtplatsen är klar är det dags att sätta ned själva plantan. När du planterar plantan är det viktigt att den inte sätts för djupt. Räkna med att du vill ha 5 centimeter jord ovanför plantans topp.
Själva knopparna eller stjälkbaserna ska inte ligga under markytan. De ska gärna vara i linje med marken, alternativt lite högre än marken. Detta för att motverka att plantan ruttnar i den fuktiga jorden.
Ett tips om du planterar på våren är att ge plantan lite extra näring i form av kogödsel. Då får den fart snabbare. Om du planterar på hösten är det bra om du väntar med gödsel till våren kommer. Om du är orolig över din rabarber under vintern kan du täcka över den med ris för att skydda den från kylan.
4. Vattna plantan
När plantan sitter fint i jorden och du täckt den med en lagom mängd jord är det dags för vattningen. Detta steget är viktigt att inte glömma. Det är som allra viktigast under plantans första år då rötterna ännu inte hunnit breda ut sig så mycket.
5. Ha tålamod
När du har planterat din rabarber är det dags för det svåraste med hela planteringen. Att vänta på resultatet. När du planterat din rabarber är det nämligen viktigt att du låter den växa ifred ganska länge innan du börjar skörda den.
Om du tar skörd från den för tidigt kan den bli skadad och i fortsättningen producera sämre rabarber. Det du vill göra är att vänta hela första året. När rabarberns andra år kommer kan du börja titta på att skörda några stjälkar, men inte för många.
När tredje året väl har kommit är rabarbern redo på riktigt. Nu kan du börja ta skörd från din fina rabarberplanta, och om du tagit väl hand om den under de senaste tre åren kommer du att få riktigt fina och stora rabarber att använda till såväl pajer som saft och matlagning.

Föryngring och förökning av rabarberna
Rabarberplantan är en sådan som lever ganska länge. Något få dock vet om är att man kan behöva föryngra en planta man har haft en längre tid. Detta är för att plantan ska få nytt liv och kunna producera mer rabarber. Under den här föryngringsprocessen kan man också passa på att föröka rabarberna.
Efter cirka fem till sju år har en rabarberplanta börjat bli trött. Det är i den här åldern man ska passa på att göra föryngringen. Själva processen går ut på att du gräver upp och delar på plantorna. Sedan planterar du dem på en ny plats för att de ska få en nystart. Detta bör antingen göras på våren eller hösten då plantorna naturligt vilar och inte kommer att störas.
För att passa på att få flera rabarber vid föryngringen ska du ta så mycket av en planta som krävs för att den ska klara sig själv. Det som behövs är minst en knopp och rötterna som tillhör. Görs detta rätt kan du få mängder av rabarber.
Kan man flytta rabarberplantor?
Som vi nämner ovan är en flytt essentiell för att föryngringen ska lyckas. Du kan dock också flytta plantorna av andra skäl. Som vi redan nämnt gäller det att den bästa tiden är våren eller hösten.
För att lyckas riktigt bra med förflyttningen finns det lite man kan göra för att få optimala förutsättningar. Till att börja med rekommenderar vi att du vattnar ordentligt runt plantan innan du börjar gräva. Detta gör så att rötterna mjuknar upp. Genom att göra detta minskar du risken för att rötterna ska ta skada.
När detta är gjort kan du börja gräva. Det är viktigt att du får med alla rötterna när du ska gräva. En bra riktlinje för att veta var du ska gräva är att sikta på att gräva 30 centimeter runt själva plantan. Då är det stor chans för dig att få med alla rötterna. En aspekt av detta som är bra att ha med sig är åldern på plantan. Ju äldre plantan är, desto större rotsystem har den. Det betyder också att den är svårare att flytta på.
När du känner att rotklumpen släppt från jorden kan du försiktigt lyfta upp den. Om du märker att vissa rötter har skadats eller lossnat så gör det inte jättemycket. Huvudsaken är att plantan överlag är intakt.
För att välja en ny grop för din rabarber kan du bara följa stegen vi gick igenom ovan i artikeln!
Hur sköter man om rabarber?
Nu när vi gått igenom det mesta med rabarberna är det bara dags att prata om hur man tar hand om den. Vi har tidigare sagt att detta är en tålig planta som är lätt att ta hand om, så den här biten av artikeln kommer inte att bli så lång.
Ogräsbekämpning
För att låta rabarbern ta den plats den behöver är det bra om du är noga med att ta bort ogräs där rabarbern växer. Då behöver den inte dela med sig av näringen. Om du gjorde ett bra jobb vid planteringen av rabarbern är det osannolikt att mycket ogräs får fäste.
Ta bort blomskott
Detta är det viktigaste för dig som vill ha rabarbern för att använda till matlagning och dylikt. Du måste vara redo på att plocka bort blomskotten från plantan. Gör man detta stimulerar man plantan så att den producerar fler bladstjälkar. Det är ju bladstjälkarna man vill komma åt. Om blomstjälkarna får växa ut stoppas växten av bladstjälkar.
Ge näring och vatten
Som vi sagt tidigare är det viktigt att du vattnar rabarbern mycket vid plantering. Det är också viktigt att jorden hålls fuktig under rabarberns första tid i jorden. På så sätt kan den breda ut sina rötter bra. Om rabarbern behöver mer näring kan man lägga på gödsel på våren. Man kan också använda gräset från gräsklippningen som mull att lägga på jorden.
Sammanfattning
Då har vi kommit till slutet av texten. För att sammanfatta det hela kan man säga att rabarberplantan är en mycket lättodlad växt som går att plantera i nästan hela Sverige. Den kan användas i många olika typer av matlagning och det är lätt att få mycket av den. Något att tänka på är att den inte bör skördas förrän sitt tredje år. Sedan är det viktigt att man kommer ihåg att föryngra plantan när man har haft den i mellan fem till sju år. Gör man detta kan man vara säker på att ha ett stadigt flöde av rabarber en lång tid framöver!