Web Analytics

Guide till att plantera häck

Det bästa insynsskyddet till din trädgård är det som smälter in och gör ett bra jobb. Visst kan du sätta upp både plank och staket, men det blir sällan perfekt. Istället rekommenderar vi att man tar den lite mer naturliga vägen istället. Med det menar vi såklart att man fixar insynsskydd med hjälp av en häck!

Om du som många andra med hus och tomt uppskattar en stor och öppen trädgård, men gärna vill ha lite insynsskydd är häcken rätt val för dig. Den smälter in fint i naturen och den gör dessutom ett ypperligt jobb. Det finns dessutom många olika typer av häckar att välja på så att man enkelt ska kunna välja en som passar hur trädgården ser ut.

Det bästa av allt med att plantera häck är dock att det inte är så väldigt avancerat. Vi kan med säkerhet säga att vem som helst kan plantera en häck med rätt vägledning. Visst tar det lite tid att få upp en bra häck, men svårt är det däremot inte.

I den här artikeln ska vi gå igenom allt du behöver veta för att kunna plantera din egen häck. Med den här kunskapen kommer du sedan enkelt kunna rama in hela trädgården, eller kanske skapa som rum i trädgården som avgränsas med häckar.

Pelar/Häcktuja 'Brabant' 50-80 cm

Varför ska man plantera häck?

Vi har redan avhandlat den största anledningen, nämligen det naturliga insynsskyddet. Men förutom detta gör häcken även andra bra saker.

När din häck växt sig stor och stabil kommer den inte bara skydda från insyn, utan även blockera buller och annat oljud som kan komma från dina grannar eller från gatan där du bor. Häcken kan även blockera vind så att du får en mer vindstilla trädgård och det är ju sällan fel!

Förutom de funktionella anledningarna ovan är häcken dessutom också fin att se på. Det finns ju många olika typer av häck men ofta blir häcken som en fin och grön vägg in till trädgården. Detta är något man får glädje av både på insidan och utsidan av häcken.

Häcken är ju dessutom inte begränsad till att användas runt hela tomten utan kan ju också sättas för att bygga som små rum i själva trädgården. När du väl börjat odla häck kommer du att märka att du kommer vilja sätta häck lite överallt!

Något som kan vara värt att nämna är att häcken är en del av den biologiska mångfalden, och därför kommer den att bjuda in fler insekter och fåglar till din trädgård. Detta är oftast inget man störs av, men det kan vara bra att veta innan man sätter en häck tätt inpå uteplatsen.

Vad ska man tänka på när man ska välja häck?

När du ska plantera din häck finns det huvudsakligen en sak som är viktig att tänka på. Häcken kommer ju att stå på samma plats en lång tid framöver, och därför är det viktigt att du gör ett bra val från början så att du kan känna dig nöjd med häcken.

Välj rätt sort

När det kommer till att välja rätt sort handlar det om mer än bara hur den ska se ut. Det är exempelvis också bra om häcken kommer att trivas i jorden där du vill plantera den.

Förutom detta är dock det viktigaste att den smälter in bra med huset och resten av trädgården. Det är också bra att man kontrollerar så att häcken kan växa i den växtzonen man bor i.

Värt att tänka på är också att vissa typer av häck kräver mer uppmärksamhet och omtanke än andra typer av häck. Så om detta är något som är viktigt för dig så bör du hålla utkik efter det.

Jorden

Vi har redan nämnt att jorden kan vara viktig när det kommer till att plantera häck. Vissa typer av häck växer olika bra i olika typer av jord. Ofta kan en häck börja växa även om jorden inte är helt rätt, men för att få optimalt resultat är det bra om jorden är av toppkvalité.

Man kan i viss utsträckning påverka jorden där man bor, men oftast är det bästa alternativet att välja en häck som trivs i den jorden man har hemma.

Växtläge

Detta är också ganska viktigt att tänka på. Vissa typer av häck vill stå i solen hela tiden, medan andra typer trivs bättre i halvskugga.

Vissa sorter är också känsliga för stark vind när de håller på att växa upp så detta kan också vara något som är värt att tänka på när det kommer till att plantera häck.

Hur planterar man häcken?

Nu har vi kommit till den roligaste delen av texten, nämligen hur man går tillväga för att plantera häcken! För att göra det så enkelt som möjligt för er att hänga med har vi delat upp stegen i en punktlista nedan.

Tänk på att du får ett bättre resultat ju mer tid och ju mer noggrann du är när du ska plantera din häck. För att göra resultatet ännu lite bättre kan du också låta dina häckplantor stå i vatten ett tag innan du sätter ned dem i jorden.

1. Förbered grunden

Först ska du börja med att förbereda grunden där du vill sätta din häck. Ofta kan det finnas gräs och ogräs där häcken ska stå och det är viktigt att du får bort allt detta innan du sätter din häck.

När detta är gjort ska du förbereda jorden genom att gräva ett planteringsdike som ska vara cirka 40 centimeter djupt och cirka 60 centimeter brett.

2. Blanda jorden

Innan du ska sätta plantorna är det en god idé att blanda jorden i marken med speciell planteringsjord du kan köpa. Om du gör detta ger du dina plantor de bästa förutsättningarna för att växa sig stora.

Om du vill kan du också blanda i kompostjord eller annan näring om du tror att det behövs. Det underlättar resten av processen om du ser till att jorden är ordentligt uppluckrad.

3. Sätt plantorna

När jorden är redo och ordentligt uppluckrad kan du försöka gräva som en liten grop för varje planta. Tänk på att ta vara på jorden för du ska nämligen använda den för att täcka över plantorna när du väl satt dem.

Om du önskar att sätta dina plantor på ett visst sätt rekommenderar vi att du drar ut en lina eller använder något annat för att se till att du sätter dina plantor rakt. Om du har köpt häcken i kruka kan du använda det som riktlinje för hur djupt du behöver sätta den i marken. Den ska inte sitta djupare än den satt i krukan.

4. Täck plantan

När du satt ned plantan i jorden ska du täcka för dess rotsystem med jord och sedan vattna. Sedan fyller du på med mer jord, vattnar, och trycker till så att jorden blir stabil för plantan.

Sedan upprepar du samma steg för varje planta!

5. Tålamod

När du kommit såhär långt kommer det svåraste med hela processen. Nämligen att ha tålamod och vänta på att plantorna ska börja växa sig stora.

Man brukar säga att en häck blir ordentligt fin efter några år, men att du lätt kan se resultat redan efter första sommaren. Så nu har du helt enkelt ett nytt trädgårdsprojekt att se till. Med rätt typ av omsorg och bevattning kommer du att få en mycket fin häck!

Tips och råd

Här tänkte vi ta upp lite tips och råd som kan göra odlingsprocessen både roligare, snabbare, och bättre! Det är ju som bekant inte särskilt svårt att lyckas med häckplanteringen, men med dessa tips kanske det blir ännu lättare!

Plantera på höst eller vår

Något som är trevligt med häcken är att du nästan kan plantera den närsomhelst på året. Med det sagt är de bästa perioderna hösten eller våren. Det är den bästa tiden för att det varken är för varmt eller för kallt, och jorden har gott om näring.

På våren och hösten får plantorna chansen att rota sig ordentligt innan nästa högsäsong.

Bevattningen

Som vi skrev i vår odlingsguide är det viktigt att du vattnar plantorna när du precis satt dem i jorden. Det kan vara en bra idé att forma en fåra runt plantorna så att vattnet kan tränga ned till rötterna. På så sätt kan du garantera att dina växter får vattnet de behöver.

Efter att du satt plantorna kan det sedan räcka att du vattnar en gång i veckan för att se till att de har allt de behöver för att må bra. När häcken väl vuxit sig stark behöver du sällan vattna om det inte är så att det blir en period av torka. Olika typer av häck behöver olika mängd vatten också.

Gödsla jorden

Förutom att vattna jorden kan det också vara en god idé att gödsla jorden. Det kan vara en god idé att tillsätta lite gödsel på våren då plantorna vaknar upp ur sin vintervila. Vi rekommenderar att du använder kogödsel på våren, och sedan tillsätter trädgårdsgödsel när de gröna bladen börjar komma.

Olika skötsel för olika häckar

Eftersom det finns olika typer av häckar finns det naturligtvis också olika skötselråd för varje häck. Det är därför viktigt att man anpassar sin skötsel efter den plantan man jobbar med.

De typer av häckar som är vintergröna kan behöva skydd från solen när den är som starkast till exempel. Detsamma gäller kanske inte för de häckar som tappar sina blad på hösten.

Det finns också andra sorter som man behöver ha lite extra åtanke med. Till exempel tuja, idegran och oxel är sådana sorter man måste avvakta med att beskära. Man ska vänta tills de är så höga som man vill ha dem för att de ska må så bra som möjligt.

Olika typer av häckar

Det finns ju som sagt olika typer av häckar och i den här delen av texten kommer vi att gå igenom några olika typer och vad som skiljer dem åt. Vi kommer också ta upp sådant som är bra att tänka på när det kommer till de olika sorterna.

Friväxande häckar

En friväxande häck är precis vad det låter som. Det är en häck man låter vara för sig själv så att den får växa som den vill. Det är ovanligt att man beskär och friserar en friväxande häck mer än för funktionella anledningar. Som man hör på namnet är ju faktiskt tanken att de ska få växa fritt.

En friväxande häck tar lite större plats och ger ett mer rörigt intryck. En sak som många gillar med de friväxande häckarna är att de ofta blommar när de får växa fritt.

Några typer av friväxande häckar:

  • Aronia
  • Forsynthia
  • Ölandstok
  • Syrén
  • Häggmispel

Formklippta häckar

Formklippta häckar är vad man kan kalla motsatsen till friväxande häckar. Här är tanken att du ska beskära dem för att få dem att se ut så som du vill. Dessa går att använda för att göra som gröna väggar runt trädgården eller liknande.

En formklippt häck vill du beskära cirka två gånger per säsong för att den ska hålla sig fin länge. En formklippt häck kan ge ett ordentligt intryck, samtidigt som de tar mindre plats i trädgården.

Några typer av formklippta häckar:

  • Måbär
  • Liguster
  • Bärhäggmispel
  • Avenbok

Färdighäck

Denna typ av häck är oftast den dyraste typen. Du köper den när den redan har vuxit sig stor och stark. När du väl satt den hemma behöver den bara rota sig, sedan har du en färdig häck! Dessa går att hitta i allt från en till två meter höga när du köper dem.

Detta är alltså det bästa alternativet om du snabbt vill få insynsskydd och inte orkar vänta på att din häck ska växa upp.

Barrotade plantor

Barrotade plantor är nästan raka motsatsen till en färdighäck. Här får du plantan i sin mest grundläggande form, med svaga rötter som inte hunnit växa sig starka än. Den här typen av häck är den billigaste att köpa då den hänger på att du ska göra allt jobb själv.

Dessa växer ganska fort men de kräver som sagt mer omtanke. Dessa är det bästa alternativet om du vill sätta många plantor då de går snabbt att plantera, samt är snälla mot plånboken.

När du köpt en barrotad planta får du vänta i max en vecka innan du planterar den. Om du ska sätta den på våren vill du göra detta i april eller maj.

Krukodlade plantor

Dessa är som ett mellanting mellan färdighäck och barrotad planta. Här får du en buske som du kan sätta i jorden när du vill sålänge jorden inte är för hård för att grävas i. Dessa går naturligtvis fort att få till full storlek och är alltså ett bra alternativ om du vill att det ska gå fort att få fart på häcken.

Vintergrön och lövfällande häck

En vintergrön häck är en sådan som är grön året runt, och en lövfällande är en häck som man ju hör på namnet, fäller sina löv på hösten. Den vintergröna varianten är alltså den bästa för insynsskydd året runt, och den dämpar alltså också ljud året runt.

Några friväxande vintergröna växter är tall, lagerhägg, och rhododendron, och formklippta varianter är tuja, idegran, och järnek.

De lövfällande sorterna passar bättre i landets varmare delar då de får vara fina en längre tid på året.

Gröna och blommande häckar

Den här skillnaden är inte lika stor som den mellan lövfällande och vintergröna häckar. Här handlar det istället bara om du vill att din häck ska få blommor eller inte.

Något som är värt att nämna om de blommande häckarna är att de oftast måste växa fritt för att få fina blommor. Om du bara vill ha en grön häck kan du alltså formklippa utan problem.

Detta är som sagt bara för utseendets skull och handlar mest om hur du själv vill att din häck ska se ut när den är färdigvuxen.

Sammanfattning

Nu har vi kommit till slutet av texten, och nu har du säkerligen blivit klokare på vad som gäller vid plantering av häck. Som du förstår är det inte särskilt svårt, och det gäller bara att man vet vad man vill ha. Vill man ha en vintergrön eller lövfällande häck? Vill man att häcken ska ha blommor eller inte? Hur snabbt måste det gå innan den är färdigvuxen? Med vår odlingsguide i början av texten kan du lyckas med din häck på nolltid!

Lämna en kommentar