Potatisen är en enastående frukt. För det är ju just vad det är, även om det i potatisens fall handlar om en rotfrukt. Potatisen är otroligt populär i kosten och går att använda till mycket. Bättre blir det också av att den är väldigt enkel att odla, och att nästan vem som helst kan lyckas!
Potatisen är en väldigt förlåtande planta och klarar av att odlas i diverse olika miljöer. I allt från ett stort potatisland till en djupare hink på balkongen. Känner man att man saknar något att göra, eller att man skulle vilja använda lite mer närodlad mat kan detta alltså vara den perfekta sysslan att ägna sig åt på våren och sommaren. Man kombinerar nöje med nytta och har roligt samtidigt som man får mat på köpet. Det är inte illa!
Som vi redan nämnt är det inget svårt att odla potatis, men för att lyckas riktigt bra är det inte fel om man har lite grundläggande kunskap på området. Det är just därför vi skriver den här artikeln. Med denna artikel i bagaget kan du enkelt komma igång och lyckas med din potatisodling på nolltid.
En tumregel man kan ha med sig när det kommer till potatisodlingen är att resultatet allt som oftast blir bättre i relation till hur mycket tid och engagemang man ger potatisen. Det finns olika tekniker som tar lite olika lång tid och som ger olika förutsättningar när potatisen väl ska odlas.
Ett exempel på detta är att du kan förodla din sättpotatis. Resultatet är att du får en snabbare odlingsprocess. Detta är såklart helt upp till dig. Det går också bra att bara sätta potatis på det vanliga sättet, men då tar det lite längre tid.
Med inledningen bakom oss är det dags att ge oss in i guiden för potatisodling. Följer du vår guide kommer du snabbt att bli en effektiv potatisodlare och du har snabbt potatis nog för att stå dig en bra bit in på hösten. Först ut i guiden pratar vi om var man kan odla potatisen! Det är ju ändå en förutsättning att veta var man kan odla innan man ens kan börja.

Var kan man odla potatis?
Som vi tidigare pratat om är det relativt enkelt att odla potatis just för hur flexibel odlingsplatsen är. Du kan odla potatis lika väl i en hink som i ett dedikerat potatisland. Något som är bra att tänka på dock är att det är viktigt att din potatis får gott om solljus. Detta är en av grundförutsättningarna för att du ska få en bra odling.
Variera din odlingsplats
Något som gör potatisen något mer klurig att odla är att det inte är en bra idé att sätta potatis på samma plats år efter år. Detta är kanske inte ett problem om du odlar i hink då du enkelt kan byta ut jorden och uppnå en ”ny odlingsplats”. Om du däremot odlar i ett potatisland kan det vara lite knepigare. Vårt tips till er är att inte sätta hela marken full med potatis. Istället kan du odla halva åt gången, så att du kan använda den andra halvan året efter. På så sätt kan du alternera mellan dina två olika odlingsplatser. Platsen som inte används för potatis kan naturligtvis användas till annat, som till exempel rädisor eller morötter.
Anledningen till att jorden är dålig för potatis två år i rad är för att potatisplantorna kan angripas av ett väldigt ihärdigt mögel som inte ger sig i första taget. Om man då odlar på samma plats två år i rad får möglet mer tid på sig för att växa sig starkare. För att motverka möglet så mycket som möjligt kan du enkelt plocka bort sådana potatisblad som ser ut att ha blivit angripna av möglet.
Vilken potatissort kan jag odla?
Detta valet är ett viktigt sådant då det kan vara avgörande för din odling. Det är sällan en bra idé att sätta vilken potatis som helst utan att veta något om den. Du vill ju trots allt göra ett bra förebyggande arbete så att din odling har de bästa förutsättningarna.
Det vi rekommenderar dig att göra är därför att välja det som kallas för certifierat utsäde. Det kanske låter komplicerat, men allt det innebär är att potatisen genomgått kvalitetskontroll. På så sätt vet du att du får kvalitativ sättpotatis. Med bra sättpotatis har du alla förutsättningar för att få en mycket bra odling.
Går det att använda potatis från affären?
Det korta svaret är att, ja, du kan använda sådan potatis. Vi rekommenderar det dock inte då sådana potatisar inte är kvalitetssäkrade för odling. De går naturligtvis bra att äta, men det är inte säkert att de är odlingsdugliga. De kan till exempel sitta på eventuella potatissjukdomar som förstör hela din odling.
När ska jag sätta min potatis?
När det kommer till själva planteringen så ska du göra den vid lite olika tillfällen beroende på var i Sverige du bor. Det påverkas också av om du hade tänkt förodla dina potatisar. Det generella odlingstipset för potatisar som inte ska förodlas är att potatisarna bör sättas någon gång mellan mitten av april och mitten av maj.
Hur och när du borde plantera din potatis är såklart avhängt på temperaturen. Därför kan du ofta sätta potatisarna tidigare i de södra delarna av Sverige, samtidigt som det kan vara bra att vänta lite längre för att sätta potatisarna längre norrut. Du kan naturligtvis sätta potatisarna tidigare än rekommenderat givet att du har fiberdukar att täcka över odlingen med. På så vis skyddas de från kylan bättre.
Om du har tänkt att förodla dina potatisar kan du vänta lite längre med att sätta dem då de kommer att växa snabbare tack vare sin förodling. Själva förodlingsprocessen tar dock mellan 4 och 5 veckor, så detta är bra om du har med i din planering.

Vad betyder det att förgro potatis?
Nu har vi nämnt det ett par gånger i texten, och kanske är ni några som undrar vad det innebär att att förgro potatis. Det är inte jätteavancerat, och bygger rakt av på att man snabbar på odlingsprocessen så att man snabbare får matdugliga potatisar. Du behöver heller inte oroa dig för att det skulle vara avancerat att förgro potatis då det enda du behöver göra är att låta din potatis få lite solljus. På så sätt väcks de ur sin vila och börjar utveckla gröna groddar.
Man sparar oftast lite tid på det här sättet då potatisen snabbare får fäste i jorden när det väl kommer till planteringen. Detta är alltså smidigt att göra om du snabbt vill få resultat från din odling.
Faktum är att förgro potatis kan ha flera fördelar än att det bara går snabbare. Om potatisen får växa snabbare i början av odlingen kan det vara så att du hinner få en bra skörd innan det värsta bladmöglet slår till. Bladmöglet kommer ofta runt mitten av sommaren, och då har du mycket att göra med att plocka bort de dåliga bladen. När man rycker bort bladen kan potatisen stanna upp i sin tillväxt och din skörd kan bli sämre.
Detta problem försvinner alltså nästan helt om man förgror potatisen då den redan kan vara färdigvuxen innan möglet kommer och bråkar. Som sagt måste man inte förgro sin potatis, men det kan också ge fördelar. Om du känner dig intresserad av att prova så behöver du bara följa dessa steg:
Förgro potatis steg för steg
- Välj ut en lämplig behållare för dina potatisar. Detta kan vara en valfri låda, kartong, eller hink.
- Placera din valda mängd potatis i din behållare.
- Ställ behållaren på en plats som både har solljus och som är sval. Det är viktigt att potatisen inte riskerar att frysa.
- Det går att snabba upp processen med lite fuktig sand i behållaren.
- Processen tar sedan 4-5 veckor, varefter potatisen bör ha utvecklat stadiga groddar.
- Plantera potatisen i marken. Kontrollera att temperaturen i jorden överstiger 8 grader för att få ett bra resultat!
Skillnaden mellan att förgro och att förodla potatis
Dessa två termer används ofta i anslutning till varandra, men de är inte riktigt samma sak. Idén är den samma, och man gör det hela för att potatisen ska gå snabbare att odla. Skillnaden mellan att förodla och att förgro är själva processen. För att förgro behövde du ju bara lägga potatisen i solen. Om du istället vill förodla din potatis så görs detta i jorden! Idén är att potatisen ska utveckla rötter snabbare så att den sedan kan växa snabbare. Om du vill prova gör man såhär:
Förodla potatis steg för steg
- Välj ut en behållare att sätta potatisen i. Här kan du välja en vanlig kruka, eller kanske en gammal mjölkkartong. Om du använder kartongen är det bra om du gör några hål i botten.
- Bestäm hur många potatisar du vill förodla. Varje potatis behöver en enskild behållare.
- Fyll upp dina behållare med jord.
- Sätt en potatis i varje behållare, och se till att halva potatisen är ovan jord.
- Placera dina behållare på en ljus och sval plats.
- När det väl växer skott från potatisen ska du börja vattna. Det är viktigt att inte övervattna. Jorden behöver bara vara fuktig.
- Efter ungefär 4 veckor borde potatisarna ha ett bra rotsystem, och då är de redo att sättas i sin slutgiltiga plats.

Att plantera potatisen
Efter att ha gått igenom dels var man kan plantera potatisen, samt hur man kan förbereda den är det nu äntligen dags att titta på hur man faktiskt gör för att plantera potatisen. När du faktiskt sätter potatisen i jorden börjar planteringen på riktigt, men innan vi börjar prata om det kan det vara bra att ta upp några saker som är bra att tänka på:
- Jordens temperatur. Det är viktigt att temperaturen överstiger 8 grader. Då kommer potatisen att trivas som bäst, och du kommer få ett bra resultat därefter. Detta är ett av de viktigaste kraven.
- Planteringsjorden. För att få det bästa tänkbara resultatet vill du använda dig av en mullrik och luftig jord. En klassisk rekommendation är att använda sandjord då den passar väl för potatisodling.
Hur du sätter potatis i landet – steg för steg
När du väl kontrollerat såväl jordens temperatur, som dess typ, är det dags att sätta igång med själva potatissättningen.
- Se till att jorden är fri från ogräs och annat oönskat. Vid detta skede kan du också gödsla om du tror att din jord är näringsfattig.
- Gör upp fåror i jorden. Fårorna ska ha ett mellanrum på cirka 60 centimeter, och jorden kan du lägga bredvid fårorna. Jorden ska sedan användas för vad som kallas för kupning.
- När du sätter potatisen ska du sätta dem med cirka 30 centimeters avstånd. Detta gör att potatisen får gott om plats för att växa, samt att du minskar risken för bladmögel.
- Sätt ned potatisarna cirka 8 centimeter ned. Du kan behöva sätta dem djupare om de har ett stort rotsystem efter förodling eller förgrodden.
- Nu är det dags för vattningen av potatisarna.
- Nu har vi kommit till kupningen vi pratade om i steg 2. Du vill använda jorden du har kvar för att bygga upp som en kupa kring plantan som sticker upp ovanför jorden. Packa inte plantan för tätt med jord.
Anledningen till att det är viktigt att kupa potatisen är för att se till att skydda plantan från för mycket solljus. Om potatisplantan får för mycket solljus kan potatisen bli grön och då är de giftiga att äta!
Det är också viktigt att tänka på att vattna regelbundet för att se till att jorden ska hålla sig fuktig. Detta blir naturligtvis ännu viktigare då det är extra torrt ute.
Hur gör man för att odla potatis i mindre odlingar?
Som du märkte ovan så handlade den texten om att sätta potatis direkt i marken. Om du inte har möjlighet till det eller hellre vill prova att odla på andra sätt så kommer här en steg-för-steg-lista på hur du går tillväga. Det är en snarlik process till hur man gör för att sätta i marken, men det kan ändå vara bra att gå igenom!
Hur du sätter potatis i mindre odlingar – steg för steg
- Välj ut odlingsplats. Detta kan vara en pallkrage, hink, eller kruka.
- Det är viktigt att den valda behållaren är dränerad så att vattnet inte fastnar i behållaren.
- Fyll upp behållaren med jord. Sikta på att få 10-15 cm med jord i hela behållaren.
- Sätt potatisarna med cirka 30 centimeters mellanrum och cirka 8-10 centimeter ned i jorden.
- Placera behållaren på en ljus plats.
- När bladen börjar växa är det dags för kupningen. Läs mer om det ovan.
- Glöm inte att vattna regelbundet för att få en bra odling! Jorden borde alltid vara lite fuktig.

När kan man skörda sin potatis?
När potatisen fått växa till sig ett tag är det snart dags för själva skörden. Hur går den till och när ska man göra den? Det svarar vi på här!
Beroende på vilken typ av potatis du odlat så kommer själva tillväxtperioden att ta olika lång tid på sig innan den är redo att skördas. Det finns dock en generell regel som säger att man kan skörda potatisen när själva potatisplantorna blommar. Man tolkar då blomningen som ett tecken på att potatisen har blivit av ätbar storlek. Detta är ingen exakt vetenskap så man får ta detta med en nypa salt.
För att ha något lite mer säkert att gå efter kan du alltid känna efter i jorden. Det är ofta ganska enkelt att få en känsla för potatisens storlek. Om du tycker att den känns för liten kan du avvakta i någon vecka och känna efter igen.
Generell växtperiod
Om du har förgrott din potatis kan du oftast räkna med att det tar 8 veckor innan potatisen är redo att skördas. Har du inte förgrott din potatis kan det istället ta cirka 10 till 12 veckor innan du kan skörda potatisen. Ett viktigt riktmärke att hålla sig efter är att se till att skörda potatisen innan det blir frost ute.
Vissa potatissorter blommar inte
Det kan vara riskabelt att hålla sig efter potatisens blomning som ett tecken på skörd. Detta är på grund av att vissa potatissorter helt enkelt inte blommar. Du kan alltså stå och vänta på något som aldrig kommer. Av denna enkla anledning är det ofta smart att känna efter med handen för att få ett garanterat resultat.
Bladmögel på potatisplantan
Som vi nämnt ett par gånger i texten är det inte ovanligt att potatisplantan drabbas av vad som kallas för bladmögel. Det är inte konstigare än att bladen på potatisen helt enkelt möglar. Om du är snabb kan du plocka bort de utsatta bladen. Har du mindre tur kan det sprida sig till hela din odling. Då måste du plocka bort alla blad, men trots detta kan potatisen vara kvar i marken och fortsätta växa.

Olika potatissorter
Under textens gång har vi sagt att lite av själva odlandet är beroende på vad man har för sort av potatis. Oftast kan dessa sorter grupperas enligt sådana som ger tidig, mellantidig, och sen skörd. Vi går igenom dessa nedan så att du har en idé om vad du vill plantera. Olika sorter ger olika smak, storlek, färg, och konsistens.
Tidiga sorter
- Princess
- Andrean Sunshine
- Magda
- Gourmandine
- Maria
- Rocket
- Solist
Mellantidiga sorter
- Inova
- Cerisa
Sena sorter
- Sparrispotatis
- Bintje
- King Edward
- Mandelpotatis
- Asterix
Sammanfattning
Om du har tagit dig hela vägen från inledningen till sammanfattningen vågar vi säga att du har bättre koll på att odla potatis än de allra flesta andra har! Förhoppningsvis känner ni också att vi svarat på alla era frågor om hur man kommer igång med sin potatisodling. Som ni säkert förstår av texten också så är det inte särskilt svårt att lyckas med att odla potatis så sätt för all del igång med denna roliga och passiva fritidssysslan.
Allt du faktiskt behöver tänka på är vilken jord du använder, hur varm jorden är, samt bladmögel och kupningen. Vi får såklart inte glömma vattningen också, men om du fixar alla dessa sakerna kommer du snart ha mängder och åter mängder av goda potatisar att njuta av!