Det finns nästan lika många olika typer av attefallshus som det finns människor. Av det enkla skälet hör det ju också till att de olika modellerna av attefallshus kostar olika mycket. Med detta sagt rekommenderar vi inte att du handlar attefallshus baserat på deras kostnad. Istället tycker vi att det är viktigare att du tänker mer på vad du faktiskt ska ha attefallshuset till.
Utbudet av de attefallshus du har att välja på blir begränsat om du exempelvis vill ha ett attefallshus som du kan vinterbona. Om du hellre bara har ditt attefallshus som en liten större friggebod så har du istället ett större utbud att välja från.
Något annat som kommer med köpet av attefallshus är ju såklart själva bygget av huset. Nu för tiden levereras ofta attefallshus med en väldigt gedigen byggmanual. På så vis kan du enkelt bygga ditt attefallshus även om du aldrig tidigare jobbat med sådant. Naturligtvis har du alltid möjligheten att anlita en byggfirma som kan göra det åt dig!
Men för att återgå lite till prisbilden av attefallshuset kan vi enkelt konstatera att det billigaste alternativet är att ha ditt attefallshus som ett kallförråd. På så sätt behöver du inte ens isolera det för vintern. Det kan också stå på plintar, och på så sätt behöver du inte tänka på att förbereda marken. Det motsatta är alltså det dyraste. Att fixa ett vinterbonat attefallshus och också göra en ordentlig markförberedning med avlopp och el.
Sedan får man inte glömma att säga till kommunen att man tänker uppföra ett attefallshus. Det krävs i regel inget bygglov, men kommunens inspektion kan fortfarande kosta en slant. Andra kringkostnader är sådant som hör till markförberedningen. Plattor och plintar är ju nämligen inte gratis.

Pris på attefallshus
Som vi hittills redan konstaterat är det mycket som påverkar priset på ett attefallshus. Men trots detta kan man ju så klart ge ett prisspann där man hittar många attefallshus. Du kan ofta hitta paket med färdiga attefallshus med allt som du behöver för mellan 30000 och 50000 kronor. Detta innefattar bara själva huset, och inte någon förberedning eller avlopp, el, eller liknande.
Vill du ta attefallshuset ett steg längre kan du räkna med att kostnaden kryper upp till minst 70000 kronor. Isoleringsjobbet och vattendragning och liknande är ju faktiskt inte alls gratis. Beroende på hur du vill göra det kan du få priset att sticka iväg en bra bit mer än så också.
Att bygga ett attefallshus
När du vill börja bygga ett attefallshus finns det vissa saker som är bra att tänka på. Det absolut första du måste göra är att lämna en bygganmälan till din kommun. Notera att detta inte är samma sak som ett bygglov, men det behövs ändå göras. När du gör bygganmälan kan det ibland vara så att du måste skicka med extra dokument. Vi rekommenderar att du kontaktar din kommun för att ta reda på exakt vad som gäller för dig.
Beroende på vilken kommun du bor i tar själva handläggningen olika lång tid. För att vara på säkra sidan i din planering kan du räkna med att handläggningen tar ett par månader. Så fort du fått klartecken från kommunen är du alltså redo att börja köpa in byggmaterial.
Det är alltid viktigt att du dubbelkollar vad det är du köper. Beroende på leverantör och återförsäljare kan du få väldigt olika saker. I de allra flesta fallen får du med virke till väggar, tak, fönster, och dörrar. Dessa paket går ofta fort att sätta ihop och du har snart ett attefallshus redo att användas.
Du, eller en anlitad byggfirma måste också se till att förbereda husgrunden så att attefallshuset har någonstans att stå. Om du anlitar en byggfirma att göra jobbet åt dig kan det ta mellan 2 och 5 månader innan allt är helt färdigt.
Nu har vi ju bara pratat om att köpa ett nyckelfärdigt attefallshus. Detta beror på att det är så pass mycket smidigare än att bygga ett själv från grunden. När du köper ett nyckelfärdigt hus brukar dessa också vara designade med ett loft och detta är ju också väldigt smidigt då höjden till nocken får vara hela 4 meter. Så det gäller att ta vara på all yta som finns tillgänglig.
När du ska bygga attefallshus är det enda viktiga att du redan har en bostad på tomten, och att du inte tänkt bygga ihop attefallshuset med bostadshuset. Förutom detta finns också kravet att det måste gå att ta sig runt huset för att kunna utföra diverse underhållningsarbeten.
Om du känner för att dra in vatten till ditt attefallshus kan du räkna med en cirkakostnad på 50000 kronor. Detta för att du måste se till att gräva ned rör djupt för att de ska klara kylan på vintern. Det är också en bra idé om du läser på om vilka typer av avloppsystem som är godkända i din kommun. På så sätt kan du göra rätt vid första försöket.
Vill du sedan också köra på och dra in el till attefallshuset så är detta i regel mycket billigare. Det är oftast billigare tack vare att du bygger attefallshuset nära din vanliga bostad. Resultatet av detta blir därför att elen inte behöver dras så långt. Elen är dessutom mindre känslig än vad vatten är. Tänk dock på att anlita en legitimerad elektriker för att utföra installationen. Ett cirkapris för att dra in el ligger på runt 10000 kronor. Tänk dock på att alla kostnader vi listar här är generaliserade uppskattningar, och att det kan variera från fall till fall.

Tjäna pengar på ditt attefallshus när du hyr ut
När du väl har fixat ett attefallshus, och dessutom också gjort det redo för åretruntboende så finns det faktiskt något väldigt smidigt du kan göra för att tjäna in dina pengar du lagt ut. Du kan nämligen hyra ut det!
Antingen hyr du ut det under en längre tid till en och samma gäst, eller så använder du dig av något smidigt program för att göra det lättare att hyra ut veckovis. Vi rekommenderar att du kollar in AirBnB om detta låter intressant.
Om du bor nära ett attraktivt turistområde kan det absolut vara en god idé att hyra ut veckovis eller per dygn. På så sätt kan du få tillbaka så mycket som möjligt av de pengar du lagt ut på att bygga huset.
Generella regler för attefallshus
När det kommer till attefallshus finns såklart lite regler. Man får ju inte göra vadsomhelst. Till att börja med får attefallshuset inte vara större än 30 kvadratmeter. Något du däremot kan göra är att dela upp det, så att du exempelvis kan ha två attefallshus på 15 kvadratmeter var. Detta är mycket smidigt och gör att du kan använda det ena som förråd och det andra som bostad.
Förutom ytan får taknockens höjd som högst vara 4 meter. Att det är så högt gör det ju mycket enkelt och smidigt att bygga ett loft i attefallshuset. Det gör också att du utnyttjar din yta på bästa tänkbara sätt.
Som vi sagt innan gäller det att ett attefallshus måste vara fristående och alltså inte ihopbyggt med andra byggnader på tomten. Här gäller det också att det finns tillräckligt mycket rum runtomkring själva byggnaden för att kunna komma åt att göra underhållsarbete som exempelvis måleri.
Om du är intresserad av att bygga ett attefallshus som är vinterbonat är det en god idé att kontrollera vad som gäller för en komplementbostad, och en komplementbyggnad. Dessa är två helt olika saker. Komplementbostaden är den du får bo i året runt om du vill men för att få göra detta är det viktigt att attefallshuset följer riktlinjerna från boverket.
Boverkets riktlinjer handlar om sådant som säkerhet, energivärde, isolering, ventilation, och så vidare. Allt detta måste alltså vara lika bra som i ett vanligt bostadshus. För att få detta att gå igenom behöver du alltså skicka in ett bygglov. Skulle du inte göra detta kan du komma att få väldigt stora böter, och om attefallshuset är felaktigt konstruerat kan du behöva riva det.
Detta är anledningen till att många väljer att ha kvar sitt attefallshus som gäststuga eller fritidsboende. Då behöver man inte tänka på bygglov. Om det skulle vara så att du använt ditt attefallshus som åretruntboende trots att det inte varit registrerat som sådant, så gäller inga försäkringar eller liknande.

Sammanfattning
Ska du bygga ett attefallshus får du räkna med att lägga ut lite pengar. Om du tänkt vara händig och göra ritning och bygga allt själv kan du räkna med att behöva köpa virke och sådant för runt 30000 kronor.
Om du istället väljer att köpa en nyckelfärdig byggsats kan priset variera desto mer. I dessa byggsatser kan du få allt ifrån bara väggar och tak, till kök, och badrum. Detta gör att priserna också varierar kraftigt. Om du satsar på ett sånt här attefallshus måste du också ta in elkostnad, och avloppskostnad i priset. Det är ju inte helt gratis att dra in sådant till attefallshuset nämligen. När allt är på sin plats kan ditt attefallshus alltså kosta allt från 50000 till 800000 beroende på materialval och hur pass utrustat du vill att ditt hus ska vara.
Det är nästan bara fantasin (och boverket) som sätter gränserna när det kommer till attefallshus så det gäller att veta vad man själv är ute efter när man ska köpa sitt hus. Annars kan det bli väldigt dyrt!