Web Analytics

Odlingskalender – Missa aldrig när nästa odling ska börja!

Trädgårdsodling är både roligt och utmanande. Det är alltid något roligt med att få se något man jobbat hårt med växa upp och bli en stor och fin planta. Problemen som kan uppstå kommer dock när odlingen blir mindre rolig och mer utmanande. Det kan kännas svårt att veta när man ska odla vad, och hur det ska odlas. 

För att försöka råda bot på detta och se till att fler kan ta del av det härliga som är odling har vi försökt sätta ihop den här “odlingskalendern”. Vi kommer helt enkelt att ta upp vad du borde odla, och när. Vi tar också givetvis upp lite tips på sånt som kan vara bra att veta eller tänka på när det kommer till odlingen! 

För att ge texten lite bättre och mer lättillgänglig struktur delar vi upp den i fyra delar, där varje del motsvarar tre månader. På så sätt kan vi enklare ge tips och råd för varje period, och det du borde odla i den perioden! 

Målet med den här texten är alltså att göra odlingen lättare och mer lättillgänglig för fler personer. Vi tycker att odling är bland det bästa som finns och därför hoppas vi att fler kan dela vår glädje mot slutet av den här texten! 

Januari – Februari – Mars

Januari

Vi drar inte ut på det mer än så, utan vi sätter igång direkt. Lämpligtvis tänkte vi att vi börjar då året börjar så första kategorin blir alltså januari, februari, och mars. Som bekant är det ofta väldigt kallt ute i den här perioden, och marken kan ofta vara för frusen för att arbeta med. 

Vi kan alltså inte riktigt börja med odlingen direkt. Så det vi gör istället är såklart att förbereda för när vi väl kan börja odla! Detta kommer att underlätta stort när odlingen väl kan ta fart. Det vi rekommenderar att du gör är att delvis köpa sådana frön som du vill odla, samt planera själva odlingsprocessen. Du kan också passa på att inventera dina odlingsverktyg. Det blir ett ypperligt tillfälle för att se till att du har allt du behöver, samt för att försäkra dig om att inget är sönder. För att underlätta i din planering kan du använda dig av en trädgårdskalender då dessa är väldigt smidiga.

Om du har en trädgård med mycket buskar och träd kan det också vara en god idé att se till att dessa mår bra och inte blir krossade under enorma mängder snö. Rabatterna kan du däremot ofta låta ha snön på sig. Den agerar faktiskt som isolering och kan hjälpa jorden att hålla värmen bättre! 

Något annat du kan göra, men som är något skiljt från trädgårdsarbete och odling, är att lägga ut mat till fåglarna! Delvis för att det är en god handling då mat ofta kan vara svårt att komma över på vintern. Men också för att det alltid är trevligt att kunna sitta och titta på fåglarna när de kommer förbi! 

Om du vill köpa fågelmat rekommenderar vi talgbollar, alternativt matrör som du kan fylla med fågelmat. Dessa är de bästa då fåglarna inte riskerar att sprida sjukdomar till varandra lika lätt. Det är faktiskt en risk med fågelsjukdomar om deras fötter kommer i kontakt med mat som en annan fågel sedan äter!

Februari

I februari kan vi göra lite mer än vad vi kunde göra i januari. Vi kan påbörja det som kallas för att förodla. Vad det egentligen innebär är att du sår dem i krukor och har inomhus. På så sätt börjar tillväxten tidigare, och plantorna är starkare när du väl sätter dem ute i trädgården.

Du kan förodla chili, purjolök, selleri, och kronärtskocka. Dessa mår bra av att sättas i jord tidigt på året för att de ska hinna bli så starka som de behöver bli. Förutom dessa kan du också sätta jätteverbena, pelargoner, och heliotrop för att bara nämna några. 

För att ge dig själv de bästa förutsättningarna är det bra om du använder speciell jord och kruka till förodlingen. Vi rekommenderar att du köper såjord och såkrukor, då dessa som du hör på namnet, är gjorda för ändamålet. Du kommer att få ett mycket dåligt resultat om du använder gammal jord. Du kan dock använda gamla krukor så länge du ser till att de är hela och rena. 

För att vidare förbättra dina chanser för att lyckas kan du använda ett minidrivhus. Dessa snabbar på processen ytterligare. Förutom detta rekommenderar vi också att du kollar en extra gång på din fröpåse så att du följer de rekommendationer som står där. 

Förodlingen kan du göra under februari och mars!

April – Maj – Juni

April

Nu går vi mot varmare tider och snart kan du börja sätta dina fröer i marken! När det konsekvent är över fem grader varmt ute kan du så dina fröer i jorden. Några exempel på sådant som brukar växa bra är kålrot, spenat, ärtor, bondbönor, rädisor, och palsternackor. 

Notera att du kan börja så nu, men du måste inte! Den bästa temperaturen för sådden är mellan 15-20 grader, så det är fullt förståeligt om du hellre avvaktar. Det du däremot kan göra är ännu mer förodling. I början av april rekommenderar vi att du börjar förodla sommarflox, blomstertobak, lejongap, murbinka, zinnia, och buskkrasse för att ta några exempel.

I andra halvan av april rekommenderar vi att du går vidare till några andra blommor. Dessa kan vara rosenskära, blåklint, lobelia, luktärt, och solros. Det gäller naturligtvis fortfarande att du använder såjord och hela och rena krukor för att du ska få ett så bra resultat som möjligt. 

För att du lättare ska kunna ha en överblick över dina odlingar rekommenderar vi att du använder små skyltar, eller alternativt använder dig av fröpåsen. Du kan ta fröpåsen och fästa på blompinnar eller tandpetare, och på så vis använda påsen som en skylt. 

Det börjar också bli dags att fundera på var man vill ha sina sommarblommor. Dessa bör du dock bara sätta ute när du nästan helt garanterat kan säga att det inte kommer att bli någon frostnatt. Detta är viktigt då en frostnatt enkelt kan döda eller skada dina sommarblommor. För att vara helt på den säkra sidan kan du vänta ända in i juni. För att förbereda blommorna för att vara utomhus kan du göra det som kallas för en avhärdning. Då sätter du ut blommorna någon timme första dagen, och sedan trappar du upp detta tills blommorna är helt utomhus. Då hinner de bygga på sig mer styrka för att hantera vind och sol och liknande. 

Maj

När maj har kommit är det oftast tillräckligt varmt för att du ska kunna börja så grönsaker utomhus. Det du kan så då är till exempel spenat, rädisor, morötter, sallat, och rödbetor. Du borde dock vänta med att så bönor och squash utomhus då dessa vill ha en jordtemperatur på cirka 20 grader. Det du kan göra istället är att förodla dessa inomhus och vänta tills värmen är där den ska vara. 

När det kommer till sommarblommor så finns det ett gäng som inte gillar att förodlas, så dessa kan sättas direkt i marken. Det är till exempel blåklint, ringblomma, aster, zinnia, blomsterlin, romersk riddarsporre, clarkia, kinesisk förgätmigej, kranskrage, inkakrage, slinger- och buskkrasse, jätteeternell, och praktmalva. 

Juni

När juni väl kommit kan du börja fundera på att plantera buskar, träd, och perenner! Nu är det både varmt nog, och också så att butikernas utbud brukar vara som bäst. Så passa på att sätta några buskar. 

För att få ett bra resultat med detta vill du gräva igenom jorden mycket. Detta för att den ska luckras upp lite så att rötterna får lättare att breda ut sig. Ta också bort allt ogräs du kan. För att maximera förutsättningarna kan du blanda din jord med lite planteringsjord eller kogödsel. 

Juli – Augusti – September

Juli

Nu har vi tagit oss förbi den största odlingstiden, och vi rör oss istället mot tiden då vi skördar det vi odlat. Det enda du behöver göra i detta steget är att vattna på bra, så kommer du märka att dina plantor mår fantastiskt. Om du har sått tomater är det nu dags att toppa dessa för att de ska fortsätta att ge fler tomater! 

Du kan också se efter om du inte kan skörda dina rödbetor, bönor, ärtor, tomater, och morötter! Dessa bör ha mognat till sig fint under juli och augusti. 

Ett annat tips vi kan slänga in här är att lägga lite gräsklipp mellan dina rader i trädgårdslandet. Lägg ungefär 5 centimeter tjocka band med gräs mellan dina rader för att ge lite extra näring samt motverka ogräs! 

Augusti

När augusti kommit kan du faktiskt börja plocka frön från din egen odling. Det är ju faktiskt väldigt smidigt eftersom du då slipper köpa nya frön till nästa år. Det du gör med fröna är att lägga dem i ett kaffefilter. Detta lägger du sedan på någon bra plats och inväntar nästa odlingssäsong. 

Något annat som kan vara värt att nämna här är att dina sommarblommor kommer att fortsätta få en massa knoppar under hela sommaren. För att få dessa att blomma ut rekommenderar vi att du vattnar en gång i veckan. När du vattnar kan du också passa på att tillsätta lite extra näring. Då borde du ganska så snart få se resultat. Det är till och med så att du kan fortsätta underhålla dina sommarblommor en bit in på hösten. De har en god chans att överleva så länge det inte blir frost ute. När du kommit in en bit på hösten behöver du dessutom inte vattna lika ofta. 

September

I september kan man fortsätta processen med att sätta både träd, buskar, och perenner. Du kan dessutom också sätta lite bärbuskar i september. Detta är något vi kan rekommendera då det knappast finns något bättre än att kunna gå ut i trädgården och plocka egenodlade bär! 

Oktober – November – December 

När vi kommer till hösten så brukar frosten inte vara långt borta. Det är nu det gäller att förbereda sina växter för detta. De växterna du vill ska överleva till nästa år borde du ta in och ha i värmen under hösten och vintern. Tänk på att växterna föredrar att stå lite svalt, men att de fortfarande vill ha mycket ljus. Det betyder alltså att du vill se till att ha växterna på ett välbelyst ställe! Du kan behöva komplettera med fler lampor om du märker att dina växter mår dåligt. 

Vissa växter klarar sig fortfarande ett tag utomhus, och kan vara trevliga att ha kvar som dekoration. Exempel på dessa är ljung, alunrot, och prydnadskål. Dessa brukar klara av att stå emot frosten en bit längre än andra växter. 

Oktober

När oktober är här kanske du tänker att det är dags att plocka in trädgårdsutrustningen och invänta våren, men riktigt så enkelt är det inte. Du kan faktiskt passa på att plantera både rosor och häckar i oktober. Givet att du inte bor i de kallaste delarna av landet förstås, för då kan det bli väldigt svårt att gräva i jorden. 

Förutom detta finns det inte jättemycket mer att göra. Du kan som vi nämnde i början av artikeln börja titta på att fixa mat åt fåglar, och kanske fixa ett dekorativt matningsbord om du vill. Men bortsett från det kan man inte göra så mycket mer. 

Om snön hinner börja komma i oktober gäller detsamma som vi sa i början. Rabatten mår bra av ett snötäcke, medan träd och buskar helst är utan då det kan skada deras grenar. 

November och december

När vi kommit så här långt på året kan du naturligtvis inte odla något mer utomhus. Istället får du fokusera på att ta hand om växterna du har inomhus. Även dem behöver få lite kärlek för att växa sig stora och starka. 

Sammanfattning

Det spelar ingen roll om året just börjat, eller håller på att lida mot sitt slut. Det finns alltid saker du kan göra i trädgården när det kommer till odling och plantering. Däremot gäller det ju att man har koll på alla våra olika årstider och vilka utmaningar de för med sig. Så bara för att du kan vara aktiv med din odling och plantering hela året betyder det inte att du kan göra samma saker året runt! 

Detta är ju dock något vi egentligen uppskattar! Det ger en direkt sortering på vad du kan göra och när du kan göra det. Du behöver heller aldrig känna att du bara går och gör samma saker hela tiden eftersom varje ny månad kommer med nya möjligheter. 

Tidigt på året kan vi börja med vår planering av odlingen, samt förodla de växter som uppskattar det. När våren kommer kan vi sakta men säkert börja flytta ut våra växter. Sedan när sommaren börjar närma sig på riktigt kan vi ta ut alla våra växter och fortsätta odlingsprocessen utomhus. Det är också nu man kan börja skörda grönsaker om man planterat sådana. 

Om man har sommarblommor gäller det att man inte ger upp på dem. De kan faktiskt klara sig en bra bit in på hösten om man ger dem gott om näring och vatten hela sommaren. Även vissa grönsaker går att skörda sent in på året. Men annars börjar det bli dags att ta in växterna på vinterförvaringen. 

Under hösten kan du dock välja att sätta lite rosor eller kanske en häck om du så vill, detta är nämligen den bästa tiden för att göra det. Men annars gäller det bara att ta hand om de växter man tagit in för säsongen. 

Som vi kommit fram till i den här texten finns det alltså något att göra under hela året så varför inte ge dig in i odlingshobbyn? Det är inte bara roligt, det är belönande också! 

Lämna en kommentar