Web Analytics

Bästa fasadfärgen 2024 – Ger skydd och stil

Det bästa fasadskyddet är det du får med hjälp av en ordentlig fasadfärg. Varför ska du tänka på din fasad då? Jo för att om du vill ha en fin och skyddande fasad så gäller det att du tar väl hand om den. Det finns mycket man kan göra för att ta väl hand om sin fasad, men en av de största sakerna är att måla den i en bra fasadfärg. För att få ett så bra resultat som möjligt med din fasadfärg är det bra om du planerar upp din målning. Det är också viktigt att ta hänsyn till detaljer kring fönster och dörrar, så att man inte bara köper färg för själva väggarna.

Det finns ett gäng olika typer av fasadfärg som alla har olika funktioner och egenskaper. Det vanligaste man brukar göra när man ska måla husets fasad är att kolla vilken färg man använt sist och köra på samma. Detta fungerar oftast ganska bra, men i de fall då man inte vet vilken färg som använts innan finns det lite alternativ. Antingen försöker du ta reda på vilken färg som använts sist, anlitar en professionell målare, eller provar en ny fasadfärg.

Det finns också lite olika knep för att måla fasaden som vi ska ta upp senare i artikeln. Dessa knep kan komma att spara in tid för er när ni ska måla. En sista grej som kan vara bra att nämna är att det är viktigt att vara ordentligt påläst om fasadfärger och målning om man ska anlita någon för att göra jobbet. På så sätt kan du se till att det går rätt till. För att veta vilken fasadfärg du borde köpa nästa gång det är dags att stärka fasaden kan du läsa vidare för se vad vi tagit upp i vår topplista över de bästa fasadfärgerna just nu!

Svensk Slamfärg Grå Fasadfärg

Svensk Slamfärg Grå Fasadfärg

Svensk slamfärg får sällan fel, och med denna klassiska varianten får du en mycket bra färg. Inte nog med att färgen sitter bra, den är dessutom miljövänlig! Denna färgen är alltså en kombination av bra egenskaper. Det känns alltid bättre när man använder färg man vet inte är skadlig för sig själv eller miljön. Det får nästan resultatet att kännas ännu bättre!

Puts- & betongfärg V Fasadfärg

Puts- & betongfärg V Fasadfärg

Den här färgen är enkel att använda vilket gör den till ett ypperligt val för dig som gärna målar om själv. Den här färgen visar verkligen att kvalité inte behöver vara onödigt dyrt. Det som gör den här färgen lite speciell är att du behöver använda en primer innan du kan börja på med den riktiga färgen. Något vi tycker är extra trevligt med denna färgen är att du kan måla med den inomhus utan problem. Det gör att du kan fräscha upp förråd och källare utan problem.

Midun Oljefärg V Fasadfärg

Midun Oljefärg V Fasadfärg

Den här oljefärgen är speciellt framtagen för fasadmålning och den gör ett strålande jobb! Den är en kombination mellan alkydolja och akrylat som ger ett väldigt långvarigt skydd för din fasad. Tack vare oljans unika egenskaper kan du måla hela huset relativt fort. Det finns också möjlighet att använda diverse olika målningsverktyg med den här färgen då den är tillräckligt lättflytande.

Fasadfärg Plus BW Cuprinol

Fasadfärg Plus BW Cuprinol

I vanlig ordning har vi med vår specialare, och i vanlig ordning är den speciell. Detta är en fasadfärg som de andra i listan, men denna har något de andra saknar. Den här är nämligen en blandning mellan fasadfärg och grundfärg. Det betyder alltså att du får dubbelt så mycket gjort på kortare tid! Detta är verkligen färgen för dig som vill måla huset så att det skyddas utan att lägga för mycket tid på det.

Köpguide för fasadfärg

Fasadfärg finns i mängder av olika utföranden och med det kommer det också att fasadfärgerna har olika specialitetsområden. Vissa färger lämpar sig bättre för vissa typer av väderlekar. På senare tid har det blivit alltmer populärt att skapa miljövänlig färg som inte innehåller en massa skadliga ämnen. Detta är något vi verkligen uppskattar och vill se mer av. Det finns dock kvar sådana färger som innehåller diverse kemikalier.

Vilken typ av fasadfärg du borde köpa är helt upp till vad du ska måla, samt vad vilken färg som använts tidigare. All färg går inte att kombinera. Om du har ett äldre hus kan det vara bra med en färg som är framtagen för att vara skonsam mot gammalt trä. Det finns också färger som är extra bra på att stå emot alger och sådant. Det kan vara bra att tänka på om man bor havsnära.

Planera målningen

Något som kan underlätta målningsprocessen markant är om du planerar upp allt arbete innan du börjar. På så sätt kan du dessutom spara in pengar då du inte riskerar att köpa för mycket färg. Det första beslutet du behöver ta när du ska planera upp din målning är vem som ska måla. Ska du måla huset själv eller vill du hellre anlita någon för att göra det åt dig? Nästa sak som är bra att bestämma tidigt är när man senast vill vara färdig med målningen så att man kan veta när man måste börja arbeta. Det kan exempelvis vara så att man köpt en färg som är bäst att måla med på våren eller sommaren.

Något man dock inte får glömma att väga in är att målningen kan ta väldigt lång tid om man har ett stort hus. Då får man fundera ut om man verkligen vill lägga sin semester på att måla huset eller om man hellre anlitar någon för att göra jobbet. Oavsett är det bra att bestämma sig tidigt så att man har möjlighet att hyra in den utrustningen som krävs för att man ska komma åt överallt på huset. Utrustningen som kan behövas är exempelvis byggnadsställningar.

En tidsram vi kan rekommendera som annars brukar överses är att sammanlägga målningen med skolstarten i slutet av sommaren. Tar man en veckas semester där kan man enkelt lägga tid på att måla under dagarna då barnen är i skolan. På så sätt maximerar man den effektiva tiden. Om man istället vill anlita någon som ska måla behöver man ju inte tänka lika mycket på när det ska göras eftersom man själv ändå inte ska göra något. Det som kan vara värt att tänka på med att anlita målare är att göra det i god tid så att de garanterat har tid för att hjälpa er.

Det sista som kan vara bra att tänka på i planeringen är att kontrollera så att fasaden ser bra ut. Om fasaden är skadad kanske man måste byta ut någon planka eller två innan det är dags att börja måla. Som vi tidigare nämnt är det också en bra idé att försöka beräkna färgåtgången innan man börjar måla så att man har en ungefärlig aning om hur mycket som kommer att gå åt. Det är bättre att köpa lite för lite och sen köpa till mer färg än att stå med ett stort överskott när man är färdig.

Val av fasadfärg

När det väl kommer till att välja färg till fasaden så har man ännu en utmaning. Man vill helst inte måla om fasaden jätteofta så det är bra om man väljer en färg man blir väldigt nöjd med. Något vi lagt märke till är att det kan vara väldigt svårt att få en bra uppfattning om hur en färg kommer att se ut baserat på ett färgprov. Därför rekommenderar vi att man söker lite inspiration så att man på så sätt kan hitta en bra färg.

Ett vanligt färgval är att ta samma som man haft innan. Om man inte vet exakt vilken man haft kan det vara svårt att hitta precis rätt nyans. Det man kan göra för att underlätta sökandet är att ta med sig en färgflaga till en färghandel och se om de inte kan hitta rätt färg åt dig. Väl i färghandeln kan du också passa på att kolla in accentfärger till ditt hus. Du vill oftast inte ha samma färg på väggarna som runt fönster och dörrar. Den bästa färgen du kan välja passar lika bra i strålande solsken som i kvällsmörkret.

Ett tips för att prova en färg som man inte är helt säker på är att först måla med färgen på en skiva för att sedan ställa upp mot huset för att få en idé om hur hela väggen hade sett ut i färgen.

Ta reda på typ av fasadfärg

Innan du går ut och köper ny färg kan det vara bra att veta vilken färg som använts tidigare. Om du inte redan vet vad som använts kan det vara en bra idé att försöka få reda på det. Här ger vi några snabba tips på hur du kan kontrollera vilken typ av färg du haft innan.

  • Oljefärg förvandlas till damm om du sandpapprar det.
  • Akrylatfärg fastnar i sandpappret istället för att bli till damm.
  • Slamfärg färgar av sig på händerna när man tar på det.
  • Latexfärg fastnar på en trasa som doppats i T-röd.

Med dessa ovanstående tips blir det mycket enklare att lista ut vilken typ av färg som använts.

Redskap för målning

När du ska måla din fasad är det som sagt bra att du har en bra färg. Men förutom det är det också bra om du har rätt verktyg och redskap. Det är viktigt att du har bra penslar som fungerar bra med färgen du valt, men förutom det är det också bra om du har en ordentlig stege, och ordentliga målarställningar.

Förarbetet

Målning blir betydligt mycket roligare och det går mycket snabbare om man gör rätt förarbete innan man sätter igång. Det innebär exempelvis att skrapa bort all löst åtsittande färg. Det betyder också att man ska täcka upp marken med papp så att man inte spiller någon färg i naturen. Det är också bra om man målar väggarna med målarfärg innan man sätter igång. Om du ska måla på obehandlat omålat trä är det bra att borsta upp träet med stålborste om man ser att det släpper ifrån sig träflisor.

Kvalitetspenslar

Som vi redan sagt är det bra att ha rätt verktyg för att målningen ska gå enkelt och smidigt. När man ska välja penselborstar finns det huvudsakligen tre olika typer att beakta. Dessa typer är följande:

  • Syntetborste
  • Naturborste
  • Blandborste

Du vill helst välja en pensel med en lång och stor borst. På så sätt får du mycket färg på penseln samtidigt som du täcker en större yta med varje penseldrag. Det finns också speciella penslar som är vinklade för att man ska kunna luta dem mot färgburken utan att få färg överallt. Om man vill få lite professionell inspiration kan man försöka att först rolla på färgen och sedan släta ut den med pensel.

Att måla vid rätt temperatur

Det är viktigt att man har vädret i åtanke när man ska måla fasaden. Det är viktigt att det inte är för kallt när man ska måla. Det ska helst vara över 5 grader varmt ute. Det är också bra om det inte regnar. En annan faktor som är viktig är att det inte får vara för het sol. Då kan färgen torka för snabbt. Helst av allt vill du ha en vindstilla molnig dag utan regn. Då får du bäst resultat.

Hur ofta ska man måla om huset?

Det är svårt att ge ett definitivt svar på den här frågan. Det är mycket som spelar in i svaret. Om du bor på en plats som är mycket utsatt för starkt väder kan du behöva måla om oftare än om du bor på ett helt vindstilla ställe långt från havet.

En vanlig riktlinje kan vara att försöka måla om en gång på 10 år. Håller man koll på sin fasad ser man om man kan vänta längre än så eller om man måste börja tidigare.

Bäst i test bland fasadfärger

Här kommer vår topplista över de bästa fasadfärgerna just nu.

Premium: Svensk Slamfärg Grå Fasadfärg

Svensk Slamfärg Grå Fasadfärg

Här har vi en helt miljövänlig och fin grå slamfärg. Den är svensktillverkad och av mycket hög kvalité. Att du kan måla med denna färg med gott samvete när det kommer till miljöpåverkan gjorde att vi fastnade lite extra mycket för den här färgen.

En annan stor fördel med den här färgen är att det är mycket enkelt att rengöra utrustningen efter att man målat färdigt. Allt man behöver för att få ordentligt rent är lite vatten. Ytterligare en stor fördel med denna färgen är att den innehåller antimögelmedel som gör den till ett utmärkt val för alla som bor på platser med mycket mögel och alger.

När det kommer till användningen av den här färgen så finns det lite att tänka på. Du kan bara använda denna färgen på väggar som tidigare blivit målade med slamfärg, eller på helt obehandlat trä. Annars fäster inte färgen. För att få ett så bra resultat som möjligt med obehandlat trä vill du först lägga grundlager av slamfärg med 10-15% vatten. Grundningen görs i två steg med ett dygns väntan mellan tillfällena. Om du ska måla fasad som varit målad sedan innan är det viktigt att all löst sittande färg borstas bort innan den nya läggs på.

Det sista som kan vara bra att tänka på är att slamfärg är en färskvara som måste användas inom 2 månader från tillverkning.

Medium: Puts- & betongfärg V Fasadfärg

Puts- & betongfärg V Fasadfärg

Här har vi en matt fasadfärg som är vattenburen. Den är tänkt att användas till målning av mineraliska fasader av betong, puts, och fiberförstärkta skivor. Färgen kan inte användas för eternitskivor eller tak.

Något som är viktigt att tänka på med den här färgen är att du måste använda en primer innan du kan börja måla. Det finns en särskild primer som heter Midun Primer Puts och Betong V som går att köpa där du köper din färg. Du behöver dock bara använda primern om du ska jobba på obehandlade ytor.

Något som sticker ut och gör den här färgen väldigt trevlig är att du kan använda den inomhus utan problem. Det betyder att du kan använda den för att ge din källare eller förråd ett nytt fräscht utseende. Detta är alltså en mångsidig färg som går att använda såväl utomhus som inomhus. Det är inte fel att få så mycket användning av en och samma färgburk.

Billigast & Bäst: Midun Oljefärg V Fasadfärg

Midun Oljefärg V Fasadfärg

För att vara en så pass prisvärd produkt som detta ändå är så måste vi säga att vi är väldigt positivt överraskade över den här färgen. Det handlar i det här fallet om en väldigt väderbeständig täckfärg som är vattenburen. Den fungerar utmärkt som fasadfärg. Färgen är en kombination mellan alkydolja och akrylat som ger dig ett starkt skydd i upp till 12 år.

Den stora styrkan hos den här färgen ligger i att alkydoljan tränger sig ned i träet man målar. Det ger en stark skyddande effekt för själva träet. Sedan lägger sig akrylatet ovanpå oljan som ett skyddande lager. Resultatet blir en väldigt slitstark färg som du kan njuta av länge.

När det kommer till själva målningen kan du använda allt från färgspruta, till roller, eller pensel. När du målar gäller det också att du kan börja på med den andra strykningen redan efter 6 timmar från att den första gjorts. Du kan alltså jobba väldigt effektivt med den här färgen. Det enda du behöver tänka på är att du inte kan måla om det är kallare än -8 grader ute.

Special: Fasadfärg Plus BW Cuprinol

Fasadfärg Plus BW Cuprinol

Den här fasadfärgen är vår specialare. Den är speciell eftersom den innehåller två funktioner i samma burk. Du får både grundfärg och fasadfärg i samma burk. Allt fungerar tack vare Cuprinols patenterade bindemedel.

Den här färgen sparar dig både tid och pengar då du bara behöver köpa en typ av färg samt att du bara behöver måla en gång. Detta är en vattenburen oljefärg som är tänkt att bli använd för träfasader. Den fungerar mycket sämre på andra underlag så detta är inget vi rekommenderar.

När man hör att den här färgen har dubbel funktion kanske man tänker att den måste vara sämre på något sätt eftersom att det känns för bra för att vara sant. Så är inte fallet. Den här färgen är nämligen väldigt hållbar och skyddar din fasad i upp till 12 år innan det är dags att måla igen. Glansen du får i den här färgen är halvblank och för att få perfekt resultat vill du göra två strykningar med 12 timmars mellanrum.

Hur gick testerna av fasadfärger till?

Våra testvinnande fasadfärger i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Att välja en bra fasadfärg är viktigt på mer än ett sätt. Det ger dig ett starkt skydd mot väder, och det skyddar ditt trä mot fukt. Samtidigt vill du ju att det ska se fint ut och att färgen ska hålla sig bra. Sist men inte minst vill du ju inte behöva måla om varje år så du vill också att fasadfärgen ska hålla länge. Det finns många fasadfärger att välja på och vad du har haft för färg innan avgör lite vilken sort du kan välja när det är dags att måla om huset igen. Vi rekommenderar därför att du kollar in vår topplista och köpguide när det börjar bli dags att måla om huset igen!

KategoriFasadfärgBästa pris
PremiumSvensk Slamfärg Grå FasadfärgLäs mer…
MediumPuts- & betongfärg V FasadfärgLäs mer…
Billigast & BästMidun Oljefärg V FasadfärgLäs mer…
SpecialFasadfärg Plus BW CuprinolLäs mer…

Källor:

Svensk Slamfärg Grå Fasadfärg

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar