Web Analytics

Bästa planteringsjorden 2024 – Låt dina växter nå nya höjder

När man ska plantera växter och arbeta i trädgården får man ofta höra hur man kan få de flesta plantor att må bra så länge man ger dem tillräckligt med kärlek. Så kan det säkert vara. Men för att garanterat ge dig de bästa förutsättningarna när det kommer till plantering är det viktigt att du har rätt planteringsjord. Med en riktigt bra planteringsjord behöver du aldrig fundera på om jorden är tillräckligt näringsrik, utan den bara fungerar.

När man ska odla är det viktigt att se till att ens plantor får rätt typ av jord och också jord som har rätt typ av näring. I den här artikeln går vi igenom de bästa planteringsjordarna just nu så att du med säkerhet kan välja en planteringsjord ur den här listan och få ett gott resultat. Vi kommer också att redogöra för hur plantjorden påverkar växterna samt ge annan bra information. När du tagit dig igenom den här artikeln kommer du att vara en expert på hur planteringsjord fungerar och just vad du behöver tänka på inför ditt nästa köp!

Granngården Planteringsjord Naturgödslad Krav Eko

Granngården Planteringsjord Naturgödslad Krav Eko

Den här planteringsjorden från Granngården är en Krav-markerad sådan och är också helt och hållet ekologisk. Detta är något vi gillar att se och det ökade dess betyg avsevärt. Detta är det bästa alternativet för dig som vill odla helt ekologiskt. Jorden har ett brett användningsområde, så du kan använda den till många olika saker. Såväl som till jordförbättring som för att odla kryddplantor. Planteringsjorden har ett pH-värde på 6,0 vilket gör jorden balanserad.

Hasselfors Blomjord med Leca

Hasselfors Blomjord med Leca

Här har vi en planteringsjord som passar sig bra för blommor i krukor som behöver vattnas under en längre tid. Jorden är mörk och rik på mull. Jorden innehåller mycket bra näring som också är utblandad med lecakulor så att du ska få en välventilerad jord. Detta motverkar att jorden blir för tung, tät, och blöt. Du kan använda den här jorden till annat än just långtidsbevattning även om det är det den är bäst för. Du kan exempelvis ha denna för andra mindre växter.

P-Jord Hasselfors, 15 l

P-Jord Hasselfors, 15 l

Här har vi tittat på en väldigt prisvärd jord som passar till allt möjligt. Oavsett vad ni ska göra i trädgården eller i krukorna kan den här jorden vara till hjälp. Den här jorden tog sig in på topplistan tack vare sitt väldigt förmånliga pris, samt dess breda användningsområde. Du kan ha den här jorden till både större och mindre växter och den funkar utmärkt för dig som vill odla både i trädgården, på altanen, och balkongen.

Hasselfors Rosjord

Hasselfors Rosjord

Vår specialare är en planteringsjord speciellt framtagen för att vara effektiv vid plantering av rosor. Den här jorden är mycket bra för rosor och innehåller just den typen av näring som krävs för att rosorna ska kunna växa och bli riktigt stora och fina. Den här jorden har fått sin stora popularitet just för hur bra den är på det den gör. Värt att tänka på här är att detta är en jord specifikt för rosor och är därför ingen allround-jord.

Planteringsjorden är viktig

När våren börjar närma sig är det dags att börja se över sina planteringar. Allra helst ska du försöka plantera om dina krukväxter så att de kan få ny jord och växa sig stora och starka. Har du trädgård är det även nu det är dags att fylla på med bra jord och näring till dina växter i trädgården. Med rätt behandling under våren kan du se till att dina växter kan bli riktigt stora och fina till sommaren.

När du varit i en livsmedelsbutik eller kanske en trädgårdsbutik har du säkerligen lagt märke till att det finns en stor mängd olika typer av jord att välja på. Det kan vara svårt att veta vilken man borde välja, och det kan också vara svårt att förstå skillnaden mellan de olika typerna. Anledningen till att det finns så många olika är för att olika växter har olika behov. Vissa behöver mer näring än andra, och vissa behöver sur jord medan andra behöver mer balanserad jord.

Förutom att näringen och pH-nivåerna måste vara rätt för växterna är det också viktigt att jorden har en bra sammansättning. Det är inte bra om jorden är för kompakt, för då kan den bli syrefattig. Det är inte heller bra om jorden innehåller för mycket pinnar eller annat torv. Som du förstår är det mycket man måste tänka på när man ska välja planteringsjord och därför tyckte vi att den här artikeln kunde vara en stor hjälp för många.

Vad är planteringsjord?

För att göra förklaringen enkel kan man säga att en planteringsjord är som en väldigt näringsrik energikälla för växter. En bra planteringsjord kan jämföras med ett välfyllt skafferi. Det ska finnas mycket innehåll i jorden som gör att växterna kan växa och bli stora. På samma sätt vill man ju att ens skafferi ska innehålla mycket bra mat som man kan äta och må bra av. Det är ju därför uppenbart att en bra planteringsjord är viktig.

För att skräddarsy jorden för din användning kan du tillsätta kalk, sand och lera. Detta gör att du kan få olika pH-nivåer, och andra näringsämnen. Du kan också tillsätta naturligt gödsel för att hjälpa din näringsjord att bli ännu starkare.

Planteringsjordens uppbyggnad

Som vi tidigare nämnt är det viktigt att planteringsjorden inte är för kompakt. Men samtidigt är det viktigt att den inte heller är för luftig. Om den är för kompakt kan det vara svårt för växternas rötter att ta sig igenom, och om den är för luftig kan den torka ut snabbt. Alltså vill du ha den perfekta balansen mellan jord och luft. Om du vet med dig att du har plantor med lite väl lerig jord kan du alltid tillsätta sådan jord som innehåller mer torv och pinnar för att göra den lite mer luftig. Tvärt om kan du också tillsätta lerig jord till sådan jord som är för luftig.

Olika ändamål för planteringsjord

Som vi ser i vår topplista finns det olika planteringsjord för olika områden och tillfällen. Det är inte jättekonstigt. Det går att likna vid att katter äter kattmat och att hundar äter hundmat. All mat fungerar inte till alla djur. På samma sätt fungerar inte all jord för alla växter. Det är viktigt att veta vad man ska plantera samt vilken jord som behövs för att det ska bli ett bra resultat.

Planteringsjord till krukväxter inomhus

När du ska plantera i krukor inomhus vet du ju att näringstillgången och vattentillgången är begränsad helt och hållet till krukans storlek. Det gör valet av planteringsjord ännu viktigare. Eftersom att växten från början får tillgång till lite jord är det viktigt att jorden som finns är så bra som möjligt. Vissa krukväxter växer exempelvis dåligt med kalkrik jord. Det kan vara vanliga växter som azalea, rosenkalla, och hortensia. Ska man plantera dessa gäller det att man letar upp kalkfattig jord så att växterna kan må bra.

Planteringsjord till krukväxter utomhus

När det kommer till krukväxter utomhus så gäller samma som inomhus, förutom att de som står ute kan få regnvatten vid oregelbundna tillfällen. Det man ska tänka på extra mycket vid den här typen av plantering är att jorden måste innehålla mycket gödsel. Det är också bra om jorden håller vatten bra. Något som är väldigt viktigt är att lägga ett lager av lecakulor i botten för att skapa ett dräneringslager. Om du inte har detta kan jorden komma att bli väldigt dålig om den får stå i vatten för länge.

När det kommer till utomhusplantor finns det ofta specialjord för vissa vanliga plantor. Exempelvis finns det ofta bra jord framtagen för rosor, rhododendron, klemantis, och andra ätbara växter. Om du är osäker på vilken jord som gäller för vissa typer av plantor kan du alltid fråga personalen i en trädgårdsbutik.

Planteringsjord till trädgårdsväxter

Planteringsjorden till trädgårdsväxter är föga förvånande också viktig. Det är sällan jorden som finns i marken är tillräckligt bra för att få alla typer av växter att växa och må bra. Därför är det bra om du tillsätter bra planteringsjord varje gång du ska plantera något nytt. Om du ska plantera träd eller buskar eller andra växter som lever länge brukar vanlig balanserad planteringsjord vara fullt tillräcklig. Variationerna du kan hitta här handlar oftast om vilken typ av gödsel dessa planteringsjordar har. Mer än så behöver man inte fundera på jorden.

Som sagt tidigare kan man också blanda olika typer av planteringsjord för att få till den perfekta konsistensen. Du kan alltså exempelvis förbättra tung lerjord med lite barkmull, eller kogödsel. Detta är något som kan vara bra att lägga på toppen av annan jord runt buskar och träd för att ge dem en extra skjuts. Görs detta på våren kan man vara säker på att få en fin tillväxt.

Bäst i test bland planteringsjord

Efter att ha läst på i flera dagar om planteringsjord, och efter att ha konsulterat trädgårdsmästare och butikspersonal i trädgårdsbutiker har vi till slut kunnat få ihop vår topplista över de bästa planteringsjordarna. Det visade sig i vår efterforskning att majoriteten av den mest kvalitativa jorden inom flera kategorier kommer från samma företag. Detta är inget konstigt och kan jämföras med hur Husqvarna i princip alltid hittar sig in på topplistor över trädgårdsmaskiner.

Premium: Granngården Planteringsjord Naturgödslad Krav Eko

Granngården Planteringsjord Naturgödslad Krav Eko

Planteringsjorden från Granngården lämnar väldigt lite att önska. Det är en naturgödslad och Krav-märkt planteringsjord. Jorden består av sand, lera, samt ljus och mörk bark. När det kommer till näringen innehåller planteringsjorden hönsgödsel och kalimagnesia. Den här konstellationen av näringsämnen är väldigt effektiv för rötternas tillväxt.

Den här planteringsjorden stannar inte där. Den innehåller också kompost. Komposten har lagrats i minst två år. Syftet med detta är att få komposten att bilda naturliga humussyror. Dessa syror är väldigt bra för att få livskraftiga och friska rötter. Allt innehåll i den här planteringsjorden är miljövänligt.

Något som kan vara bra att tänka på med den här planteringsjorden är att du kanske måste späda ut den med en tredjedel torv eller sand. Detta är beroende på om du hade tänkt att använda jorden till känsliga växter. Anledningen till att spä ut jorden är att koncentrationen av näring kan bli för hög annars.

Den här jorden är det klockrena valet för dig som vill odla ekologiskt. Du kan använda jorden till allt från plantuppdragning, blommor, träd, buskar, och andra trädgårdsväxter. Den här jorden kommer inte att göra dig besviken!

Medium: Hasselfors Blomjord med Leca

Hasselfors Blomjord med Leca

Om du är ute efter något snäppet mindre premium än vår premiumvinnare kan du med fördel kolla in den här planteringsjorden från Hasselfors. Den här jorden är ämnad att användas för plantering av blommor. Något som gör att den här planteringsjorden sticker ut är att den är utblandad med lecakulor. Det i sig gör att din jord får lagom med luft och att dräneringen av vatten underlättas. Jorden är extra bra för de växter som inte behöver planteras om varje år. Jorden passar också bra för större krukväxter, och sådant som ska långtidsbevattnas.

Planteringsjorden i påsen är mörk och lätt att arbeta med. Eftersom jorden som sagt är blandad med lecakulor behöver man inte oroa sig för att jorden ska bli för våt. Det är annars ett ganska vanligt förekommande problem med annan jord. Det som vi gillar särskilt med den här jorden är att den passar till så många olika typer av blommor och krukväxter.

Tack vare lecakulorna i jorden så håller den sig porös länge. Jorden sjunker alltså inte ihop, utan behåller sin luftighet. Det är en väldigt god egenskap som ger en bra balans mellan vatten och luft i jorden.

Billigast & Bäst: P-Jord Hasselfors, 15 l

P-Jord Hasselfors, 15 l

Hasselfors kommer med ännu en vinnare i topplistan. Denna gången rör det sig om en mycket prisvärd planteringsjord som är en väldigt smidig allroundjord. Du kan använda den här jorden till det allra mesta du har tänkt plantera. Oavsett var, när, och hur du har tänkt plantera dina växter kan den här prispressade planteringsjorden vara dig behjälplig.

Eftersom att den här jorden är så pass billig som den ändå är kan du med fördel köpa någon påse extra för att alltid ha hemma. Jorden består av en blandning mellan ljus och mörk torv. Till det är det också tillsatt sand, samt rikligt med gödsel. Kombinationen ger dig en jord som ger skjuts till de allra flesta växterna. Det är svårt att hitta växter som inte växer snabbt med den här jorden.

Du kan använda den här planteringsjorden antingen som den är, för att plantera egna växter. Men du kan också använda den för att skapa en näringsbuffert till redan planterade växter. Det är en mångsidig jord som du kan ha till mycket, och därför rekommenderar vi den till dig som inte vill lägga en förmögenhet på planteringsjord.

Special: Hasselfors Rosjord

Hasselfors Rosjord

Sist men inte minst ska vi prata om vår specialare. Denna jorden är inte en allroundjord så som de andra har varit. Denna har istället ett mer inriktat fokus. Detta är en planteringsjord ämnad att användas för att plantera rosor. Du kan också använda jorden för klematis. Anledningen till att man vill köpa en specialjord för rosor är för att rosor ställer högre krav på kvalitén på jorden. Rosor kräver jord med mycket mull och lera.

Trots att den här jorden alltså främst riktar sig till rosor kan du givetvis använda den till andra växter. Då är det såklart en god idé att välja sådana växter som kan ta nytta av samma typ av näring som rosor. Växter som funkar bra är klätterväxter och perenner.

För att ge en aning om hur mycket jord du behöver köpa kan man säga att 15 liter jord räcker till en ny ros, och 40 liter räcker till två eller tre rosor. Planteringsjorden innehåller också något som kallas för tångmjöl. Funktionen av mjölet är att få mikroorganismerna i jorden att producera mer näring till rosorna. En bieffekt av mjölet är också att jorden blir mer porös och får bättre struktur.

Alltså rekommenderar vi den här jorden för dig som vill ha en kraftfull jord till utmanande växter. Har du tänkt att plantera rosor framöver är detta helt klart jorden att satsa på!

Hur gick testerna av planteringsjord till?

Våra testvinnande planteringsjordar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Planteringsjord är kanske inte en vetenskap i sig, men det finns mycket att tänka på när man ska välja jord inför planteringen. Det viktigaste man kan göra är att kontrollera så att jorden man väljer passar för växterna man tänkt plantera. Oftast finns det mycket bra allroundjord som fungerar till flera typer av växter. Vi rekommenderar att du kollar in vår topplista innan du ska handla planteringsjord nästa gång!

KategoriPlanteringsjordBästa pris
PremiumGranngården Planteringsjord Naturgödslad Krav EkoLäs mer…
MediumHasselfors Blomjord med LecaLäs mer…
Billigast & BästP-Jord Hasselfors, 15 lLäs mer…
SpecialHasselfors RosjordLäs mer…

Källor

Granngården Planteringsjord Naturgödslad Krav Eko

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar