Web Analytics

Bästa garageporten 2024 – Manuella och maskindrivna portar

En bra garageport kan göra mycket för såväl dig som din bil och ditt garage. En bra dörr håller ordentligt tätt och ser också till att obehöriga inte kan ta sig in i ditt garage. Det är ju minst sagt viktigt då man oftast har rätt värdefulla saker i garaget. För att ta vara på den här artikeln till fullo har vi också tagit upp information som kan vara bra att känna till om garageportar. Vi kommer att skriva lite om vilka som finns, hur de fungerar, och lite andra saker som kan vara bra att tänka på.

Något vi tror många kommer kunna dra nytta av är att du kan använda dig av ROT-avdraget när du ska installera din nya garagedörr. Detta är faktiskt väldigt bra då det är viktigt att garageporten blir ordentligt installerat. Vad är då bättre än att anlita en professionell, och dessutom kunna använda ROT-avdraget? I artikeln kommer vi också att prata lite om skillnader, fördelar, och nackdelar med motordrivna garageportar.

Här i topplistan i detta testet hittar vi Lervik Slagport som premiumvinnare. I nästa kategori ser vi Stil Takskjutport som vinnare, och i den prispressande kategorin har vi en fin garageport från Jabo. För att följa traditionen har vi även vår specialkategori, och där hittar vi en Saxtorp Slagport.

Lervik Slagport

Lervik Slagport garageport

Premiumvinnaren är en Slagport från Lervik. Den här garageporten är utrustad med dubbel isolering som verkligen håller tätt. Den här garageporten är ett mycket prisvärt och kvalitativt alternativ. Med en sådan här garageport behöver du inte fundera så mycket på underhåll, utan den kommer bara att fungera, och du kommer kunna använda den en väldigt lång tid framöver. Själva materialet porten är gjort i är furu, och det betyder att du enkelt kan måla den precis i vilken färg du vill.

Stil Takskjutport

Stil Takskjutport garageport

Här har vi en klassisk takskjutsport från Stil. Denna garageport har både stil och funktion. När dörren är öppen är den helt ur din väg då den åker upp längs taket. För att göra garageporten ännu lite smidigare kan du utrusta den med en motor. Något som kommer med garageporten är klämskydd för att minimera risken för eventuella skador. Detta är något som gynnar alla men kanske främst småbarn som kan ha en tendens att vara lite överallt.

Jabo Garageport 10° Obehandlad

Jabo Garageport 10° Obehandlad

Här har vi en garagedörr du kan sätta egen prägel på. Den levereras obehandlad, och därför är det upp till dig att välja vilken färg den ska ha. Porten må vara en mycket prisvärd sådan men det betyder inte att den tummar på kvalitén. Garageporten kan stå emot kalla temperaturer och hög luftfuktighet utan problem.

Saxtorp Slagport

Saxtorp Slagport

Vår specialare är en mycket stilig garageport i form av en slagport. Den har fina mönster, och fönster i varje dörr. Fönstren är isolerade, och dörrarna står emot kyla väldigt bra. Överlag står garageporten emot väder exemplariskt. För att visa på dess kvalité levereras porten med en lång garantitid så du kan använda denna väldigt länge. Om du inte vill ha den här dörren till garaget kan du även använda den till ett förråd.

Att välja rätt garageport

Att köpa en garageport är olikt många andra saker. Garageporten ska du helst kunna använda väldigt länge, och den ska fungera bra under hela den tiden. Av dessa skäl kräver detta köpet mycket planering och eftertanke. En garageport är heller inte gratis, och därför är det i ens eget bästa intresse att man får valuta för sina pengar.

Något annat som är viktigt med garageporten är att den är ordentligt monterad så att du enkelt kan använda den. Om detta görs rätt från början har du en god chans till att ha en välfungerande garageport under en lång tid framöver. Det är också viktigt för den personliga och egendomliga säkerheten att dörren är korrekt monterad. Sitter den fel kan någon komma till skada. Om porten inte är korrekt monterad kan det också bli lättare att bryta sig in i den. Sist men inte minst är det också så att en snygg garageport faktiskt kan höja värdet på huset markant. Därför är det bra att göra ett så genomtänkt val av garageport som möjligt.

En garageport för det svenska klimatet

En av de viktigaste aspekterna när det kommer till garageportens hållbarhet är hur den står sig mot vädret. Mer specifikt är det viktigt att man köper en garageport som kan stå emot det svenska klimatet bra. Vi har ju varma somrar och kalla vintrar. Alltså måste garageporten klara av att hantera dessa stora skillnader i temperatur. Vi har också ganska hög luftfuktighet, något som garageporten alltså också måste kunna hantera. Vi letar alltså efter en garageport med rostskydd, isolering, samt beständighet mot temperaturvariationer.

När du ska göra ditt val av garageport rekommenderar vi dig att välja från ett etablerat märke. På så sätt kan du vara säker på att få hjälp om något strular. Det finns också en god chans att du kan få tag på originalreservdelar. Vi rekommenderar också att man låter garageporten kosta lite mer än lite mindre, då den ändå ska hålla väldigt länge.

När du ska köpa din garageport kan du antingen göra det i butik, hos en återförsäljare, eller online. Köper du online får du oftast garageporten till ett mycket bättre pris än om du köper den i butik. Det enda du behöver göra är att mäta hemma så att du ser att din garageport får plats. Sedan när du väl får hem porten kan du antingen montera upp den själv, eller be någon om hjälp. Vi rekommenderar här att du ber om professionell hjälp då det är viktigt att dessa portar monteras så bra som möjligt.

Är det svårt att montera en garageport?

Egentligen är det inte jättesvårt att montera en garageport. Det som brukar vara betydligt svårare är däremot att montera ned en gammal garageport. Om man har en sådan som använder stora och kraftfulla fjädrar rekommenderar vi starkt att man ber om professionell hjälp med dessa. Sådana fjädrar sitter med så mycket potentiell energi att de enkelt kan bryta en arm eller ben om de hanteras felaktigt. När den gamla porten är borta handlar det bara om att följa anvisningarna när du ska sätta upp den nya porten. Oftast krävs det att man är två personer som jobbar med porten.

Vi rekommenderar som tidigare nämnt att man anlitar professionell hjälp för det här steget. Faktum är att montering av garageport omfattas av ROT-avdraget. Det betyder alltså att du kan dra av kostnaden för arbetet med montaget. Och om du anlitar någon för hjälp med garageport brukar man få hjälp både med att ta ned den gamla porten samt sätta upp den nya. Det kan alltså vara en mycket god idé att göra så.

Olika typer av garageportar

Som vi ser i vår topplista finns det ett gäng olika typer av garageportar. Det finns fler än de vi tar upp i topplistan så för den som är intresserad går vi igenom de olika typerna här. De olika typerna har olika funktioner och fördelar.

Ett tips vi kan börja listan med är att köpa era garageportar som är tillverkade i EU. På så sätt kan man vara säker på att portarna följer den etablerade EU-standarden för tillverkning. Då vet man att porten är framtagen på ett bra sätt utan eventuellt giftiga medel.

Vipport

Vipporten är en av de enklaste att montera. Den är också oftast ganska billig. Dessvärre isolerar den värme sämre, samt har sämre förutsättningar för inbrottssäkerhet.

Rullport

Rullporten tar ganska liten plats i garaget när den är öppen. Denna drivs med motor och den går oftast väldigt tyst. Den här modellen är dock heller inte så bra på värmeisolering. Det krävs också en del utrymme för att få plats med motorn till porten.

Takskjutport

Detta är den vanligaste modellen på garageport. Det är svårt att klämma sig i porten, den är svår att bryta sig in i, och den isolerar bra. Det som krävs för att få plats med en sådan här är att man har tillräcklig takhöjd.

Slagport

Slagporten är en enkel variant av en garageport. Den är väldigt funktionell och stabilt konstruerad. Av detta kommer också att de är inbrottssäkra. Dessa portar tar lite större plats när de är öppna och går inte att kombinera med motor.

Tips när du ska välja garageport

När du ska välja din garageport är det alltid en bra idé att tänka långsiktigt. Gör du ett bra köp kommer du ju att ha porten länge. Av samma skäl är det bra att inte snåla när man ska köpa garageport. Det är också en idé att köpa en garageport som stilistiskt är snygg så att den passar in i det området ni bor i. På så sätt kan du också öka värdet på din fastighet!

Något annat vi kan tipsa om är att kolla vilka olika typer av garagedörrar du kan hitta hos återförsäljare. Det finns många intressanta tekniker i garagedörrar och öppnare i dagsläget. Det är därför en god idé att se över vad som erbjuds. Det är också en bra idé att kolla om man inte borde ta steget och köpa en motordriven garageport. En motordriven garageport är ju trots allt väldigt smidigt.

Glöm heller inte att ta vara på ROT-avdraget. Det är alltid bättre att anlita någon som garanterat vet vad de gör. Det ger en ökad känsla av trygghet också när man vet att ens garageport är korrekt installerad.

Sist men inte minst kan det vara en bra idé att kontrollera vad din garageport har för garantier och service. Om man kan utöka denna som ett tillägg kan även det vara något att kika närmre på.

Bäst i test bland garageportar

Nu ska vi ta en titt på vår topplista över de bästa garageportarna just nu.

Premium: Lervik Slagport

Lervik Slagport garageport

Den här garageporten är valet för dig som vill ha en dubbelt isolerad slagport. Den här porten är utrustad med 50 millimeter cellplastisolering och har dubbla aluminiumplåtar på bladen. Resten av själva konstruktionen är i stark och tålig furu. Karmfoten är gjord i rostfritt stål. Förutom detta sitter det en sparkplåt i rostfritt stål längs utsidan av porten.

När det kommer till monteringen är den ganska enkel då gångjärnen är justerbara. Gångjärnen är också väldigt starka då de har brytsäkra fästplattor. Resultatet är en mycket stabil och inbrottssäker garageport. Porten går dessutom att få i flera olika storlekar och färger.

Du kommer inte att bli besviken med den här garageporten då den är precis vad man förväntar sig. Det är en kraftig och kvalitativ port som du dessutom kan sätta egen prägel på med olika färgval. Denna garageport är också CE-märkt.

Medium: Stil Takskjutport

Stil Takskjutport garageport

Den här takskjutporten från Stil är minst sagt designad med det svenska klimatet i åtanke. Den har en bra isolering av polyuretan-isolering. Det materialet har många goda egenskaper. Det är miljövänligt och klarar fukt, vämre, och kyla väldigt bra. Garageporten har också torsionsfjädring, en teknik som funnits länge och fungerar väldigt bra.

För att porten ska kunna användas tyst är den utrustad med kullager. Det gör den tyst och enkel att manövrera. För att ge dig maximal säkerhet har den också ett fallskydd. Fallskyddet aktiveras automatiskt om en vajer eller fjäder skulle gå sönder. Vidare med säkerheten har porten utrustats med klämskydd så att man inte ska kunna klämma sig när porten går upp eller ner.

Denna garageport har möjlighet att kopplas till en motor, men detta är inget som ingår när du köper porten. En bra motor kostar inte särskilt mycket men ger en otrolig smidighet. Det man måste tänka på då är att man måste lägga till några centimeter på måtten för att motorn ska få plats. Om du köper till motor kan det vara bra att också köpa till ett manuellt öppningssystem så att du inte blir utelåst vid strömavbrott.

Billigast & Bäst: Jabo Garageport 10° Obehandlad

Jabo Garageport 10° Obehandlad

Denna garageport är en klassisk och stabil port med två dörrar. Tillverkningsmaterialet är furu så du kan räkna med en lång hållbarhet och god slitstyrka. Denna porten kan du använda såväl som garageport som dörr till förrådet.

När det kommer till att motstå vädret så klarar porten av en temperaturskillnad på 10 grader mellan ute- och innetemperaturen. När du får hem porten är den obehandlad vilket innebär att du kan välja själv vilken färg du vill ha den i. Med i köpet får du dörrkarm och låskista.

När det kommer till tillverkaren är det en pålitlig sådan. Jabo är ett svenskt märke som funnits länge och som gör bra produkter. Den här garageporten är ett bra exempel på den kvalité man kan räkna med när man handlar av Jabo.

Special: Saxtorp Slagport

Saxtorp Slagport garageport

Sist ut tittar vi på specialaren från Saxtorp. Det är en mycket fin slagport med stiliga detaljer. Som specialare är denna garageport något dyrare, men den är också väldigt snygg och gör sig bra i mångas garage.

Garageporten är välisolerad med 50mm cellplastisolering. Förutom det har den också dubbla aluminiumplåtar samt dörrblad. Detta innebär att den är väldigt inbrottssäker så man kan sova gott om nätterna. Själva dörrkarmen är i furu och som vi konstaterat innan är ju det ett väldigt tåligt material. Karmfoten är i rostfritt stål.

När du ska köpa den här garageporten kan du välja mellan två olika utföranden och porten ser likadan ut på insidan som utsidan. För att ge porten ännu lite mer justerbarhet och säkerhet har den justerbara samt bakkantssäkrade gångjärn. Dessa sitter på brytsäkrade fästplattor. Färgen på garageporten går att välja mellan många olika kulörer. Med den här specialaren får du alltså en väldigt gedigen och snygg garageport som du kan ha väldigt många år framöver.

Hur gick testerna av garageportar till?

Våra testvinnande garageportar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Garageporten är inget man borde överse. Den skyddar ofta bilen, cykeln, eller andra ägodelar som inte får plats i huset. Då hör det till att porten borde vara stabil och säker så att inte vem som helst kan komma åt innehållet. När du ska köpa en ny garageport är det viktigt att man tänker långsiktigt då en bra port håller väldigt länge. Man kan även ta nytta av ROT-avdraget om man vill ha hjälp med monteringen av den nya porten. För att veta vilken garageport du borde köpa nästa gång är det bara att kolla in vår topplista!

KategoriGarageportBästa pris
PremiumLervik SlagportLäs mer…
MediumStil TakskjutportLäs mer…
Billigast & BästJabo Garageport 10° ObehandladLäs mer…
SpecialSaxtorp SlagportLäs mer…

Källor:

Lervik Slagport

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar