Web Analytics

Bästa klotgrillen 2023 – Perfekt grillat, snabbt och smidigt

Klotgrillen är en ikon för den svenska sommaren, och framförallt den fantastiska grillningen. Klotgrillen har förblivit en konstant i mångas hem under många år tack vare sin tidlösa design och praktiska funktionalitet. Du får snabbt upp en hetta som du också enkelt kontrollerar med diverse spjäll. Du har med andra ord gott om kontroll över matlagningen och kan enkelt se till att tillaga den bästa grillningen varje gång.

Locket på en klotgrill går ofta också att använda på flera sätt om du vill röka din mat, eller om du bara vill släppa in lite syre när du precis tänt kolet. Tack vare att klotgrillen är så enkel i sin design finns det också många varianter att välja på och det är inte jättesvårt att inse att det finns många väldigt bra klotgrillar på marknaden.

För att du enkelt ska kunna välja rätt klotgrill när du ska köpa din nästa grill behöver du bara läsa igenom vår topplista. Där går vi igenom vilka som är de bästa klotgrillarna just nu, samt att vi tar upp lite saker som kan vara bra att tänka på inför ett köp eller användning av klotgrillen. Läs vidare för att inte missa något!

Landmann Klotgrill Kepler 600

Landmann Klotgrill Kepler 600

Premiumvinnaren är en ikonisk klotgrill från Landmann med namnet Kepler. Grillen håller en hög kvalité och du får ett fantastiskt grillresultat tack vare att det är enkelt att hålla koll på temperaturen. Locket har nämligen en inbyggd termometer. En annan fördel med den här grillen är att man kan fylla på med kol eller briketter utan att lyfta bort gallret.

Ytterligare en bra sak med klotgrillen Kepler är att den har en behållare för aska i botten. Det gör rengöringen av den här grillen lika enkelt och underhållande som användningen!

Grillchef Klotgrill 57 cm

Grillchef Klotgrill 57 cm

Den här klotgrillen är den perfekta mellanklassvinnaren. Den kostar inte för mycket, och den är lagom stor för att kunna tillaga mat åt en större familj. Gallret nedtill låter dig ha utrustning nära till hands, och den inbyggda termometern låter dig hålla koll på maten.

Även här gäller det att grillen har en bra samlare för aska så att du snabbt smidigt och enkelt ska kunna städa upp efter grillningen.

Grillchef Klotgrill 43 cm

Grillchef Klotgrill 43 cm

Här har vi en mindre version av mellanklassen, och dessutom mycket billigare. Den här modellen ger dig precis vad som krävs för att få igång en bra grillning, utan att överdriva med en massa extra funktioner. Något den här grillen har som de andra saknar är möjligheten till enkel förflyttning. Då den här väger så pass lite som den gör, och då den är så pass liten som den är så är den enkel att ta med sig på utflykt för att kunna grilla lite överallt.

Weber Kolgrill Performer Premium GBS

Weber Kolgrill Performer Premium GBS

Självklart har vi vår specialare och denna gången kommer den från Weber. Detta är en klotgrill utan dess like. Denna klotgrill är inbyggd i en mindre vagn. Vagnen kommer med avlastningsyta och flera möjligheter till förvaring.

Den här kolgrillen är dessutom stor och låter dig grilla mat till din familj och även för att grilla till grillfester. Du kan helt enkelt inte gå fel med en klotgrill från Weber.

Köpguide för klotgrill

När man ska köpa en klotgrill finns det många saker att ha i åtanke. För att göra det enklare för dig att göra ditt val ska vi ta upp några av de viktigaste punkterna här. Vi börjar med lite omtanke för miljön.

Är det dåligt för miljön att grilla med kol?

För att göra en lång historia kort kan vi säga nej. Det längre svaret är att grilla med kol inte är så dåligt som folk tror, men det är också inte helt oproblematiskt. Exempelvis är gasol sämre i ett miljöperspektiv. När det kommer till grillningen finns det dock andra saker som är viktigare att tänka på än just kolet. Du kan exempelvis försöka att sluta använda tändvätska när du grillar. Det du gör då är att du istället köper en eltändare, eller en dedikerad grilltändare.

Om du är en person som vanligtvis använder tändvätska kan du med fördel byta ut denna mot vanligt hushållspapper eller tändkuber om du önskar att göra mindre påverkan på miljön. En annan aspekt som kan göra stor skillnad är att tänka efter på just hur mycket kol du faktiskt behöver för att grilla din mat. Det är vanligt att vi använder mer än vad som krävs och då blir det lätt att man köper mer kol och i längden påverkar miljön negativt.

Sist men inte minst kan du också fokusera på att köpa miljövänliga varor och kött. Det kanske verkar obetydligt, men man måste börja i någon ände, och att alla gör lite är bättre än att ingen gör något.

Vem behöver en klotgrill?

På frågan vem som behöver en klotgrill är svaret smått komplicerat. Du hade antagligen inte kommit till den här artikeln om du inte redan funderade på att köpa en. Men generellt är klotgrillen för dig som vill ha en enkel men samtidigt väldigt kompetent grill som du får ut väldigt mycket av. Det är ju trots allt en väldigt enkel produkt som kommer med mycket glädje. Så svaret på frågan ”vem behöver en klotgrill” är alltså alla som i någon utsträckning gillar grillad mat!

Saker som är bra att tänka på vid köp av grill

När man pratar om klotgrillen är det för många underförstått att man syftar på en grill som man använder kol för att grilla med. Du kan såklart också använda exempelvis briketter, men idén är densamma. Man får dock inte glömma att det numera också finns klotgrillar som man tänder med antingen gasol eller el.

Att man använt kol och liknande så pass länge som man har är ju just för hur tillgängligt det alltid varit för oss. Förutom det så ger det också en jämn värme, samt den goda klassiska grillsmaken. Grillar med annat bränsle har dock kommit långt. De grillar som drivs av el eller gasol gör idag ett minst lika bra jobb med själva grillningen. Helt plötsligt har man mängder av fler grillar att överväga när man ska köpa en ny.

Något annat man kan lägga på minnet är att man måste vänja sig vid sin klotgrill. Det är sällan en bra idé att anta att man kommer att göra mästerverk första gången man använder den. Man måste lära sig att arbeta med grillen för att uppnå perfekt resultat. Om du är intresserad av att göra en riktad ansträngning för att bli expert på din grill kan du lägga på minnet de inställningar du haft med luftspjällen, vad du grillat, hur länge, och om du använt kol eller briketter. På så sätt kan du utvärdera vad som varit bra och dåligt och sedan snabbt bli bättre.

Kol eller gasol?

Nu kommer vi till den stora frågan som vi redan nuddat lite vid. Ska man välja kol eller gasol när man går för en ny grill? Båda de olika grillbränslena har sina för- och nackdelar.

Gasolgrillar kommer direkt med en ökad risk. Om du har en dålig gasolflaska som läcker kan en liten gnista leda till en stor explosion. Detta är ett jobbigt problem att ha eftersom gasol nästan är doftlöst och det kan vara svårt att märka att ens gasol läcker. Detta har vissa tillverkare löst genom att lägga till doft till gasolen, men eftersom gasol sjunker mot golvet kan det vara svårt att upptäcka ändå.

En fördel med kolgrillar å andra sidan, är att du får den klassiska grillade smaken som många förknippar med just grillning och sommar. Detta är något som är mycket svårare att uppnå med en gasolgrill då smaken kommer från själva förbränningen av kolet. Röksmaken blir mycket mer påtaglig med kol, och kol går också att få riktigt varmt. Något som också går att göra med en kolgrill är att röka mat. Detta är något som börjar bli alltmer populärt, så varför inte passa på att skaffa sig utrustningen när man ändå är i farten?

Något som dock är tråkigt med kol är att man alltid verkar ha slut på det när man spontant vill grilla. Inte nog med det måste man också vara noggrann med städningen efter man har grillat. Då kan man snabbt kan komma igång nästa gång man vill grilla. Detta kan vara ett jobbigt steg då man inte vill glömma att städa. Samtidigt kan man inte göra det för fort med risken av att askan fortfarande brinner.

Fördelen med gasolgrillen i det här avseendet är att du aldrig behöver använda tändvätska för att få fyr på grillen. Det går snabbt att starta och stänga av grillen och man behöver inte fundera så mycket på att hantera gammal kol. Något som dock är till gasolgrillens nackdel är att den är sämre på att förbränna fett och matrester vilket gör att den typen av rengöring tar längre tid.

Sist men inte minst måste man också se till att hantera gasolflaskorna på ett korrekt sätt, och du måste alltid vara noggrann med att allt sköts ordentligt för att undvika eventuellt gasolläckage.

Bäst i test bland klotgrillar

Nu när vi har pratat lite om olika sorters grillmetoder och lite annat som är bra att tänka på kvarstår bara att skriva lite mer om våra grillar. Vi har fyra olika grillar att bjuda på så läs vidare för att ta reda på vilken som passar dig bäst!

Premium: Landmann Klotgrill Kepler 600

Landmann Klotgrill Kepler 600

Premiumvinnaren är från tillverkaren Landmann, och för er som inte hört talas om Landmann innan så brukar de kallas Webers största utmanare. Detta är en kvalitativ grill som du kan räkna med att använda flera år framöver. Den här modellen har sitt klot gjort i starkt emaljerat stål av hög kvalité.

Storleken på den här grillen är också bra. Du har en grillyta med radien 57 centimeter, och gallret du grillar på är gjort i hårt gjutjärn. Gjutjärnsgaller är väldigt passande för en grill då gjutjärnet kan bli otroligt hett och ge de klassiska grill-märkena i köttet när man grillar. En sak som gör att den här grillen sticker ut är att den har som påfyllningsluckor längs med den nedre delen av klotet. Dessa luckor kan man öppna för att fylla på med mer kol eller briketter medan man grillar.

En annan sak vi gillar med den här grillen är att du får med dig så kallade brikettkorgar. Dessa hjälper dig med dosering av briketter eller kol. På så sätt kan du alltid veta hur mycket värme en korg motsvarar. För att lättare kunna hålla koll på temperaturen sitter det också en termometer i locket på grillen.

Sist men inte minst vill vi uppmärksamma behållaren som sitter undertill på grillen. Det är där all aska hamnar efter att man grillat färdigt. Det betyder att du enkelt kopplar bort behållaren, tömmer den, och sedan sätter tillbaks den. När det är gjort har du nästan städat hela grillen. Otroligt snabbt och smidigt.

Medium: Grillchef Klotgrill 57 cm

Grillchef Klotgrill 57 cm

Här har vi den perfekta mellangrillen. Den är mycket kvalitativ och kommer med många bra egenskaper. Samtidigt är den inte så otroligt dyr som vissa grillar har en tendens att bli. Det är alltså en väldigt bra avvägning. Vi hittar här en Grillchef klotgrill med en diameter på 57 centimeter. Med andra ord är den ganska stor och du får enkelt plats med att grilla till hela familjen.

När det kommer till övrig funktionalitet har den här klotgrillen en temperaturmätare i locket, och locket har även en ställbar ventil. Även undertill hittar vi ventilation som går att justera för att kontrollera hettan i grillen.

Sist men inte minst har den här grillen något vi prisade premiumvinnaren för. Nämligen en behållare för att samla upp askan. Det är svårt att beskriva just hur mycket smidigare det är att få alla aska på samma plats istället för att behöva samla upp den själv, men det är sannerligen värt sitt pris i vår mening.

Billigast & Bäst: Grillchef Klotgrill 43 cm

Grillchef Klotgrill 43 cm

Den här klotgrillen är precis vad du förväntar dig av vinnaren av priskategorin. Du får en mycket kompetent klotgrill utan en massa extrafunktioner. Denna hjälper dig att komma igång med grillningen, och det kan vara en bra första grill om du inte är säker på att grillning är din grej. Denna grillen är dessutom ganska liten jämfört med de andra vi tittat på, och tack vare sin lilla storlek och därmed lilla vikt kan man enkelt förflytta den. Den har dessutom två hjul som gör den enkel att förflytta.

Klotgrillen mäter 43 centimeter i diameter så det finns fortfarande gott om plats för att grilla massor av mat. Under själva klotet hittar vi två mindre avlastningsytor man kan använda medan man grillar. Och för att justera intensiteten av värmen finns det ventilation att justera både i locket och i botten av klotet.

Special: Weber Kolgrill Performer Premium GBS

Weber Kolgrill Performer Premium GBS

Här har vi en riktig gigant till klotgrill. Denna är från Weber, och har man någonsin varit inne i en butik som säljer grillar, eller tittat på grillar överhuvudtaget så vet man att Weber ofta hamnar väldigt högt upp i listorna trots deras högra priser. Den här klotgrillen är ganska unik. Den sitter ihop med en vagn. Vagnen i sig ger dig en mycket väl tilltagen avlastningsyta som underlättar vid grillning. I vagnen finns det också flera platser för förvaring av verktyg.

På vagnen finns det också några krokar där du kan hänga upp dina vanligaste redskap för grillen. Denna grill har också en inbyggd termometer som sitter fast på vagnen. Det är mycket smidigt att ha allt på ett och samma ställe. Den här grillen har dessutom en smart hållare för locket, så när du lyft av locket behöver du inte tänka på var du ska lägga det.

Weber känner till sin kundkrets av grillentusiaster och har därför också tagit fram en massa tillbehör till grillen. Du kan köpa till stekpannor, kycklinghållare, stekgryta, munkpanna, och wok. Dessa är som sagt sånt du kan köpa till som tillbehör. Det är alltid trevligt när det finns tillbehör att välja på så vi räknar det som ett plus!

När det kommer till själva grillytan är den på 57 centimeter i diameter. Du får alltså gott om plats för grillningen. Och även denna modellen har en bra askuppsamlare undertill. Detta är alltså den kompletta klotgrillen, och trots sitt högre pris tycker vi att det är helt rättfärdigat.

Hur gick testerna av klotgrillar till?

Våra testvinnande klotgrillar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Du kan aldrig gå fel med en simpel men bra klotgrill hemma. Den klassiska grillen gör sig bra i alla hem. Det finns ingen anledning att inte ha en. Du får den goda och efterlängtade grillade smaken, och de är oftast inte ens jättedyra. När du ska välja din nästa grill tycker vi att du borde kolla in vår topplista över de bästa klotgrillarna just nu så att du kan vara säker på att göra det bästa valet du kan.

KategoriKlotgrillBästa pris
PremiumLandmann Klotgrill Kepler 600Läs mer…
MediumGrillchef Klotgrill 57 cmLäs mer…
Billigast & BästGrillchef Klotgrill 43 cmLäs mer…
SpecialWeber Kolgrill Performer Premium GBSLäs mer…

Landmann Klotgrill Kepler 600

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar