Web Analytics

Bästa klätterrosen 2024 – Rosor som på slottet

Om du vill ta din trädgård eller uteplats till nästa nivå kan en klätterros vara precis vad du behöver. Den här växten ser nästan magisk ut när den breder ut sig och blommar ut med sina ofta väldigt starkt doftande och fina blommor. Klätterrosen är en unik typ av rosblomma som är väldigt duktig på att klättra som man ju hör på namnet.

Vissa typer av klätterros är så pass duktiga på att klättra att de kan bli upp emot 6 meter höga, eller mer, under rätt förutsättningar. När man pratar om den här växten får man ibland höra att de heter slingerrosor, eller klängrosor. Dessa båda uttryck är dessvärre helt fel då rosorna varken klänger eller slingrar sig. De heter klätterrosor eftersom att de just klättrar. De växer sig höga och hakar fast sig med sina rosor för att komma ännu högre upp. Detta märker man tydligt om man försöker plantera klätterrosor utan att ha något för rosen att klättra på. Då breder den istället ut sig över marken och liknar ett massivt snår.

Klätterrosor är väldigt vackra att se på men de är inte helt lätta att plantera. De tål inte vårt nordiska klimat jättebra, och beroende på vart du bor i vårt avlånga land kan det vara svårt att få rosorna att trivas. I den här artikeln går vi igenom några av de bästa sorterna av klätterrosor så att du enkelt ska kunna ta ett beslut om vilken ros du vill ha hos dig.

Klätterros ’Goldstern’

Klätterros 'Goldstern'

Premiumrosen är en gammaldags typ av klätterros. Den får stora vackra gyllene blommor och den växer väldigt tätt. Det är en bra klätterros för många typer av trädgårdar. Kraven för att den här rosen ska må riktigt bra är inte jättesvåra. Den vill ha sol och halvskugga, och då ger den blomster mellan juni och oktober. Klätterrosen klättrar bra på spaljéer, murar, och staket.

Gammaldags Klätterros ’Helenae Hybrida’

Gammaldags Klätterros 'Helenae Hybrida'

Helenae Hybrida är en fin klätterros som vi tror kommer passa sig fint i de allra flesta trädgårdar. Klätterrosen är väldigt färgglad och praktfull när den blommar, och den håller sig fin i många år. Blommorna doftar honung och blir ljusare under säsongens gång. Den här klätterrosen går att plantera hela vägen upp i mitten av Sverige innan det blir för kallt. Klätterrosen ger ett lyft till vilken trädgård som helst!

Klätterros ’New Dawn’

Klätterros 'New Dawn'

Vinnaren i den billigare kategorin är en klätterros olik de andra i aspekten att den är svår att odla norrut i landet. Du kan med lite tur få den här rosen att klättra fint även i växtzon 6. När man väl får den att växa är den en riktig fröjd att se på. Det är en vitrosa rosblomma som har doften av lätt citrus.

Gammaldags Klätterros ’Buff Beauty’

Gammaldags Klätterros 'Buff Beauty'

Här har vi en riktigt fin ros som ser kunglig ut. Den är stor och fint rund med en ljusrosa till orange ros. Den här rosen är lätt en av de finaste vi någonsin sett, men naturligtvis kommer det med ett motkrav. Den här är nämligen inte alls lätt att få att växa fint. Den klarar sig till växtzon 3, och är mycket frostkänslig.

Om man vill utmana sig själv och få en riktigt fin belöning för sitt hårda jobb så är detta verkligen rätt rostyp att välja.

Köpguide för klätterrosen

När det kommer till rosor och andra växter märker man direkt att det knappast är brist på valmöjligheter. Tvärt om kan det vara svårt att veta vilken man borde välja eftersom att det finns så otroligt många. Det finns lite olika saker att ta hänsyn till när man ska välja ut en ny klätterros att köpa, och i den här delen av artikeln går vi igenom lite av vad man ska tänka på.

De viktigaste aspekterna att kolla är först och främst vad som passar in i trädgården. Med detta menar vi delvis vilken stil man har i trädgården, men också vilken typ av trädgård man har. Det är ju viktigt att klätterrosen har bra förutsättningar för att bli riktigt stor. Det är också en bra idé att se över hur mycket tid man har att lägga på sin klätterros. Vissa klätterrosor kräver mer uppmärksamhet och skötsel än andra, så det gäller att man vet vad man ger sig in på.

Innan du köper din klätterros kan det också vara fördelaktigt att förbereda trädgården så att du snabbt kan börja med din plantering. Det du kan börja med att göra är att förbereda platsen där du tänkt sätta plantan. Du kan gräva upp en väl tilltagen grop samt jordförbereda jorden så att den har rätt näring. Det är också bra om du väljer ut en solig plats, samt ser till att klätterrosen har gott om tillgång till vatten.

Om du har koll på allt ovanstående har du en mycket större chans att lyckas med din klätterros. Om du inte förberett en bra plats finns risken att din ros inte alls kommer att trivas. När det sedan kommer till att välja ros har du ju såklart vår topplista att tillgå, men om du har vägarna förbi en blomsteraffär kan du alltid kolla efter klätterrosor där med. Här gäller det att vara uppmärksam på att du kan köpa rosor antingen i kruka eller barrotade. Om de är i kruka kan du plantera dem hur du vill. Om de är barrotade är de oftast lite billigare, men risken finns att rötterna torkat ut om det är sent på säsongen. .

Olika växtsätt hos klätterrosor

När det kommer till själva klättringen hos dina klätterrosor finns det i huvudsak två olika typer av rosor. Den ena sorten ger dig kraftigt rankade klätterrosor som har långa och tunna grenar. Den här typen av klätterros är att föredra för pergolor eller för att ha längs med höga träd eller väggar. Du kan också ha den här typen av ros för plank och mur, men då ska man komma ihåg att de kräver mycket yta. Själva blomningen är karaktäriserad av många små blommor som växer som i klasar. De blommar en gång per säsong.

Den andra typen av klätterros växer ofta lägre, och mer rakt. Den här typen har också styvare grenar som gör lite som de vill. Efter att en sådan här ros har börjat breda ut sig kan det vara svårt att styra om den. De här två olika kategorierna av rosor kan nästan klassas som gammaldags och moderna rosor.

Man brukar dra skiljestrecket mellan moderna och gammaldags rosor vid rosor som introducerades före och efter 1867. Som vi skrev ovan så växer de olika rosorna lite annorlunda från varandra, men en annan stor grej är också hur de blommar. De rosor som är gammaldags blommar en gång per säsong medan en modern ros kan blomma flera gånger under en säsong och som kan ge dig fina blommor sent in på hösten. Valet mellan gammaldags och modernt blir mer av en smaksak på hur man vill att ens rosor ska se ut och bete sig.

Klätterrosens läge

Tidigare i texten har vi skrivit lite om vilka zoner rosorna trivs i. Om man är ny till växter kanske man inte har så bra koll på vad man menar med dessa zoner. Här kommer förklaringen.

Sverige är indelat i åtta stycken växtzoner. Zonerna går från varmast till kallast. Det betyder att zon 1 är i södra Sverige, och att zon 8 är i norra Sverige. Zonerna är mer av riktlinjer än definitiv vetenskap. Det betyder att man bara kan ta växtkraven som indikationer på att växterna kommer att klara sig i din zon. Något som påverkar dina klätterrosor mycket är svajningar i temperatur så om man har otur kan man ha svårt att få klätterrosor att må bra.

Ett annat tips när det kommer till klätterrosens välbefinnande är att avstå från att beskära rosen på vintern. Du behöver heller inte städa upp runt rosen när vintern kommer. Det skräp som ligger runt rosen agerar som ett skydd mot kylan.

Härdiga klätterrosor

När det kommer till klätterrosor eller buskrosor så är buskrosor mycket känsligare än klätterrosor. Det finns dock hybridplantor som går att hitta i skogen. Dessa är oftast gammaldags och blommar därför bara en gång per säsong.

Friska klätterrosor

Klätterrosen är ganska bra på att hålla sig frisk så länge den trivs där den växer. Om du har en ros som trivs bra behöver du i princip aldrig oroa dig för att den ska angripas av en sjukdom. Om du däremot har en klätterros som är lite ledsen så är det en högre risk att den drabbas av exempelvis rosrost, mjöldagg, svartfläcksjuka, eller svampangrepp.

Förbereda klätterrosens planteringsgrop

Det viktigaste med planteringsgropen är att du får plats med rosornas rötter utan att vika dem. Ett bra riktmärke är att försöka göra gropen mellan 60 och 70 centimeter bred. Okulerade rosor ska man sedan plantera cirka 8 till 10 centimeter under jorden.

Klätterrosor är väldigt känsliga för köld och därför behöver de ha minst 70 centimeters planteringsdjup, och när du gör själva planteringen är det viktigt att du vattnar mycket.

Stöd för klätterrosen

Klätterrosen kan växa sig väldigt hög, och en av de största sorterna kan faktiskt bli hela 10 meter hög. Om man vill få riktigt stora klätterrosor är det bra om man ger dem rätt stöd så att de kan växa sig starka. Vanliga stöd för klätterrosor är exempelvis att låta rosen klättra längs en pergola eller en spaljé.

Eftersom att rosen växer tätt och doftar gott kan du också klä in dina väggar runt uteplatsen med klätterros. Då klätterrosen också gärna befinner sig på luftiga platser är det väldigt bra att plantera dessa längs med träd, plank, eller murar där det finns gott om luft. För att hjälpa en liten klätterros i början av tillväxten kan man binda upp den försiktigt.

Bäst i test bland klätterrosor

Här kommer vår topplista över de bästa klätterrosorna just nu! Alla rosor i listan är väldigt vackra och fina men vissa kan vara lättare att plantera och andra lättare att sköta, och det har spelat in i vilken placering i topplistan de har fått.

Premium: Klätterros ’Goldstern’

Klätterros 'Goldstern'

Klätterrosen Goldstern har fått sitt namn från den gyllene färgen på dess fina blomster. Det är en klätterros som gör sig mycket bra som dekorativ ros i vilken trädgård som helst. Det är en traditionell klätterros som växer mycket tätt och den är mycket duktig på att klättra upp för diverse murar, staket eller spaljéer.

Om du vill kan du också beskära denna klätterros för att ha som buskros. När det kommer till själva blomman har vi redan redogjort för att den är väldigt vacker. Den har en gyllene gul färg och den doftar ganska starkt sött och fruktigt. Kontrasten mellan blommorna och de intensivt gröna bladen ser riktigt fint ut.

Rosen har grova taggar som gör att den är mycket bra på att klättra, och har du tur kan du verkligen få fart på den här klätterrosen. Då kan du också använda den som snittblomma till buketter. När det kommer till platsen för rosen föredrar den ett halvskuggigt läge med näringsrik och väldränerad jord.

Medium: Gammaldags Klätterros ’Helenae Hybrida’

Gammaldags Klätterros 'Helenae Hybrida'

Här har vi en gammaldags klätterros som ser mycket elegant ut. Den växer högt och kan bli mellan 5 och 6 meter hög. Den här rosen klättrar mycket bra i träd eller längs pergolor och staket. Bladen är stora, tjocka, blanka, och gröna. De ger rosen ett klassiskt sagolikt utseende.

Blommorna på den här gammaldags klätterrosen blir små, och de sitter som vindruvor i klasar. Rosorna doftar honung, och när de väl blommar så börjar de som vitgula, och allteftersom säsongen går så blir blommorna till slut vita. Den här klätterrosen trivs bäst i sol eller halvskugga.

När det kommer till jorden den här klätterrosen behöver så handlar det givetvis om en näringsrik sådan. Det är också bra om den är väldränerad samt mullrik. När det kommer till de där växtzonerna vi skrev om tidigare så passar den här rosen bäst i zonerna 1-4. Den här varianten är ganska frostkänslig och kan lätt dö i kallare klimat än zon 4.

Billigast & Bäst: Klätterros ’New Dawn’

Klätterros 'New Dawn'

Den här klätterrosen är en vacker vitrosa sådan. Du får med dig skönheten av den här rosen långt in på hösten. Som om det inte vore nog är detta också en ros som är väldigt lätt att odla som de flesta inte stöter på problem med. Du kan plantera den här klätterrosen ända upp i växtzon 6.

Även den här klätterrosen är duktig på att klättra. Denna kan bli upp till 5 meter hög och den är bra på att klättra på såväl träd som pergolor. Själva blomman doftar svagt av citrus och den gör sig mycket bra på en uteplats. För att avsluta pläderingen för den här rosen kan vi nämna att den är väldigt bra på att stå emot sjukdomar och andra åkommor. Detta är alltså en ultimat klätterros för nybörjaren!

Special: Gammaldags Klätterros ’Buff Beauty’

Gammaldags Klätterros 'Buff Beauty'

Här har vi en ros som ser ut att vara hämtad direkt ur en saga. Den är stor, rund, och fin. Den har en ljusrosa färg som övergår i ljust orange. Tyvärr är den här rosen mycket svår att odla bra, och det krävs ofta en erfaren odlare för att den här plantan ska ta fart ordentligt.

Den här klätterrosen klättrar inte särskilt högt om man jämför med de andra rosorna i topplistan. Denna tar sig bara upp till en eller två meters höjd. Den växer bra i väldränerad och mullrik jord. När det kommer till växtzonerna så går det bra att odla denna i zon 1 till 3. Även denna rosväxt trivs bra där det är halvskugga.

Rosen man får på den här klätterrosen blir rund fin och bullig. Den växer relativt tätt med många gröna blad. Den växer sig gärna brett och blir lätt överhängande i grenarna. Om man lyckas plantera den här rosen och få den att må bra så har man en fantastisk klätterros med glänsande mörkgröna blad. Den blommar sent i oktober och blommorna blir något ljusare mot säsongens slut.

Hur gick testerna av klätterrosor till?

Våra testvinnande klätterrosor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Om du vill ta din trädgård till nästa steg finns det som sagt ingen tvekan. Det du behöver är en elegant och fin klätterros. Klätterrosen går att ha för sig själv, eller som en del av uteplatsen. Blommorna är otroligt vackra att se på, men de doftar ofta lika gott. Vissa klätterrosor kan vara svåra att få att växa riktigt bra, men när man väl lyckas har man en mycket vacker växt i trädgården. Kolla in vår topplista för att se skillnader hos de olika rosorna och för att veta vilken du borde köpa nästa gång du vill piffa upp trädgården.

KategoriKlätterrosBästa pris
PremiumKlätterros ’Goldstern’Läs mer…
MediumGammaldags Klätterros ’Helenae Hybrida’Läs mer…
Billigast & BästKlätterros ’New Dawn’Läs mer…
SpecialGammaldags Klätterros ’Buff Beauty’Läs mer…

Källor:

Klätterros 'Goldstern'

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar