Web Analytics

Hur beskär man fruktträd? – Steg-för-steg guide!

Har du en egen trädgård med en massa olika buskar och träd? Eller planerar du kanske på att ge dig in i den världen? Då är du inte ensam. Det är ju faktiskt väldigt trevligt att kunna gå ut i en fin trädgård när man vill. Ännu bättre är det om man lyckats plantera sådana buskar och träd som också kan ge frukt eller bär. Det är vad vi kallar vardagslyx. Det finns få saker som slår att kunna gå ut och äta ett eget-odlat äpple eller hallon.

Något som gör det hela ännu bättre är att fruktträd och buskar ofta sköter sig själva ganska så bra, så du behöver sällan bry dig om plantorna för mycket. Det kan dock komma en tid då träden börjar ge ifrån sig mindre frukt, eller när de börjar bli en bit för stora. Då kommer vi till huvudämnet för dagens artikel, nämligen beskärning av fruktträd!

Det kan finnas många frågor kring detta, som exempelvis ”hur beskär man fruktträd?”, och ”varför ska man beskära fruktträd?”. Dessa frågor och fler ska vi försöka att besvara i den här texten. Vi startar av artikeln med att ta upp några olika tips och råd kring just fruktträd och lite saker som kan vara bra att tänka på. Sedan går vi vidare och pratar mer om själva beskärningen.

Råd och tips

Som sagt så börjar vi artikeln med lite bra råd och tips som du kan använda dig av vid skötsel av dina fruktträd. Dessa tipsen är så kallade nybörjarvänliga tips, så om du känner dig väldigt beläst på ämnet kanske detta inte är för dig!

Olika fruktträd kräver olika uppmärksamhet

Detta kanske inte är en chockerande för så många, men olika fruktträd kräver olika typ av beskärning. Om du exempelvis har äppelträd eller kanske päronträd, som är de vanligaste typerna av fruktträd i Sverige borde dessa beskäras en gång om året för att ge optimal mängd frukt. Om du istället odlar stenfruktsträd, så som körsbärsträd, eller plommonträd spelar beskärningen mindre roll.

Det finns ju fler fruktträd än dessa, men i regel brukar man kunna lämna stenfruktsträden för sig själva en längre tid utan problem. Förr eller senare mår dock alla typer av fruktträd bra av en beskärning.

Beskär hellre oftare än mer sällan

Det finns delade åsikter om den här punkten. Vissa hävdar att man ska beskära träden med cirka fem års mellanrum medan andra menar att det ska göras mycket oftare.

Vem man väljer att lyssna på är upp till en själv, men det finns belägg för att träd som beskärs oftare också ger mer frukt. Man kan säga att träden ger mer frukt ju mer du jobbar med dem. Om du beskär träden lite sporadiskt varje år kommer du att märka att du får en massa frukt som ett resultat. Detta gör också att du slipper göra större röjningar med bredare mellanrum.

Håll koll på årstiderna

Som vi redan avhandlat så behöver olika träd olika typer av uppmärksamhet, men det gäller att man också håller koll på årstiden. Det finns tider på året som är mer optimala för arbete med trädet så det gäller att hålla koll på dessa.

Exempelvis är den bästa tiden för underhållsbeskärning på vårvintern, och den bästa tiden för uppbyggnadsbeskärning är på hösten. Det betyder alltså att du helst ska göra fler än en beskärning för att dina träd ska må optimalt.

Varför ska man beskära sina fruktträd?

Varför ska man egentligen beskära sina fruktträd? Vad vinner man på det? Detta kanske är en obekväm tanke för den oerfarne fruktträdsodlaren men faktum är att detta är mycket vanligt och är enligt många ett krav för att träden ska må bra.

Vid beskärning kan träden dock bli väldigt trötta då de måste lägga mycket av sin energi på att utveckla nya grenar och kvistar. På lång sikt blir dock trädet starkare och det finns dessutom fler anledningar till att göra det. Vi listar dem här:

Träden ger mer frukt

Den främsta och vanligaste anledningen till att beskära ett träd är för att trädet sedan ska ge mer frukt. Detta fungerar eftersom att beskärningen stimulerar tillväxten av nya skott. Det gör också att den frukt som kommer mognar bättre och håller sig bra längre.

Beskärningen påverkar trädkronan

När man beskär trädkronan håller man den under kontroll. Resultatet blir att den kan växa sig mer jämn och stabil, och i längden innebär det att trädet kommer att må bättre längre. Beskärning av grenar gör också att de som växer tillbaks blir starkare. Trädet blir alltså starkare!

Tåligare trädstam

När du beskär trädet blir också trädstammen starkare. När beskärningen sker säger man till trädet att påbörja tillväxtfasen, och detta innebär att hela trädet börjar processen. Resultatet är alltså inte bara att grenarna blir starkare utan även stammen drar nytta av detta. Detta gör att trädet blir bättre på att stå emot starkt väder.

Tar bort skadade delar

Ett träd som levt ett tag kan riskera att få skadade grenar av olika skäl och anledningar. Om dessa sitter kvar kommer trädet att lägga en massa energi på att försöka hålla dessa grenar vid liv trots att de aldrig kommer att må helt bra. Du gör alltså trädet en tjänst genom att ta bort dåliga grenar. På så sätt kan trädet lägga mer av sin energi på att bara växa och må bra.

Viktigt för äldre fruktträd

Äldre fruktträd kan behöva extra uppmärksamhet. När trädet blir gammalt kan trädkronan bli så tät att solen får svårt att tränga igenom till alla grenar. Då är det viktigt att man beskär trädet så att alla grenarna får ta del av solen igen. Resultatet blir mer och godare frukt!

Lättare att plocka frukten

Sist men inte minst blir det också lättare att plocka frukten. Detta är egentligen bara något som kommer som en konsekvens av att man beskär trädet och inte en faktiskt anledning till att göra det. Oavsett blir det lättare för oss!

Krävs det särskilda verktyg för att beskära fruktträd?

Okej, så nu har vi kommit fram till att beskärning av fruktträd kan vara bra av flera olika anledningar. Hur ska man då göra för att sätta igång? Vilka verktyg behövs för att göra ett bra jobb?

För att kunna beskära ett träd ordentligt är det bra att ha lite grundläggande trädgårdsverktyg hemma. Vi kommer gå igenom dessa nedan. Har man inte dessa kan det bli svårt, så det kan vara en väl värd investering att införskaffa dessa verktyg. Om man vill kan man ju se på det som en investering då du kommer att få mycket mer frukt många år framöver tack vare jobbet du lägger nu.

Handsågen

Detta kommer att vara ditt huvudsakliga verktyg vid sidan av sekatören. Handsågen låter dig komma in på mindre platser samtidigt som du enkelt kan beskära lite tjockare grenar. Det är bra om du satsar på att köpa en ordentligt vass handsåg så att du enkelt tar dig igenom grenarna utan tvekan.

Sekatören

Sekatören kommer antagligen att vara det verktyg du får absolut mest användning för och av den enkla anledningen råder vi dig att verkligen inte snåla med den. Det finns två huvudsakliga typer av sekatörer. Enskärig och dubbelskärig. Den dubbelskäriga fungerar som en sax och har två knivblad som rör sig mot varandra. Vi rekommenderar den här typen till beskärning av träd.

Enskärig sekatör är bättre för döda grenar då de kan ge klämskador på grenarna. Detta är något man helst vill undvika på levande grenar då det kan vara svårt för trädet att återhämta sig från sådana skador.

Om du inte når med din sekatör finns det specialvarianter som sitter som på ett långt skaft. Det kan vara ett intressant alternativ om du inte har en stege nära till hands. På tal om stegen så leder det in oss på det sista viktiga verktyget:

Stege

Då vi pratar om trädbeskärning är det kanske inte helt förvånande att det kan vara bra att ha en stege nära tillhands. Den låter dig komma upp högt i trädet och ta såna delar som kan vara svåra att komma åt från marken.

Stegen är ju dessutom ett multiverktyg då du kan ha den till alla möjliga typer av aktiviteter. Så kort sagt kan man säga att vi rekommenderar dig att köpa en stege oavsett om du har träd att beskära eller ej!

Vilka fruktträd kan man inte beskära?

När det kommer till fruktträd är det faktiskt så att alla går att beskära utan förödande konsekvenser. Men som vi pratat lite om tidigare i texten så är det vissa träd som ska beskäras på olika sätt.

De träd som är lite känsligare för beskärning är stenfruktsträd, men så länge man gör rätt när man beskär dem kommer man inte att stöta på några problem. Har man bara äppelträd och päronträd är det fritt fram att beskära ganska mycket. Med stenfruktsträd ska man gärna hålla tillbaks något och kanske beskära med längre mellanrum.

När ska man beskära fruktträden?

För att få det bästa tänkbara resultatet av din beskärning är det viktigt att den görs vid rätt tidpunkt. Det är mycket som spelar in i när man ska välja tid för beskärning. Sådant som påverkar är bland annat trädets ålder, vilken typ av beskärning du ska göra, vilken typ av träd det handlar om, samt hur trädet mår överlag. Som du förstår finns det alltså inte ett rätt svar utan att det helt beror på situationen.

Beskärning under vårvinter

Först och främst, vad menar vi med vårvinter? Jo med det avser vi januari och februari, eller fram till att knopparna börjar bli stora. Det är under den här tiden man ska göra det som kallas för underhållsbeskärning. Man gör detta för att trädet ska hålla sin form.

Anledningen till att göra detta tidigt på året är att det är lättare att se trädets form då det inte kommer ha några blad på sig. Eftersom att trädet också är i vintervila kan man inte råka störa det. Om du har ett gammalt träd som växer dåligt kan du göra en föryngringsbeskärning vid den här tiden.

Det är främst äppleträd och päronträd som ska beskäras under den här tiden.

Beskärning under våren

När det kommer till våren är vår rekommendation att hålla sig borta från beskärningen. Det är under våren trädet håller på att komma ut ur sin vintervila, samt växa. Om du börjar klippa i trädet kan du störa dess rytm och få trädet att må dåligt. Vi rekommenderar att du väntar till nästa bra tillfälle istället för att beskära under våren.

Beskärning under sommaren

Sommaren är en ypperlig tid för underhållsbeskärning enligt många. Detta för att trädet är vaket och mår som bäst. Alla sår man gör på trädet kommer att läka fort och det går snabbt att trimma ner grenar.

Det som gör att detta kan vara en dålig idé är att det kan vara svårt att se vad man gör. Detta är på grund av att trädet kommer att vara precis fullt med blommor och blad. Det kan också vara svårt att se så att man inte råkar klippa av några grenar som kommer att ge frukt. Det går bra att beskära alla typer av fruktträd vid den här tiden, men rekommendationen när det kommer till stenfruktsträd är att hellre klippa för lite än för mycket.

Beskärning under hösten

Hösten är den bästa perioden att beskära stenfruktsträd. Dock helst inte senare än september för att inte riskera att frosten kommer. Det är viktigt med all beskärning på hösten. Helst av allt ska du hålla dig från att beskära under hösten just för att träden också är på väg ner i vila. Om träden vilar medan du börjar beskära kommer de inte att laga sina skador förrän nästa vår.

Det kan vara ett problem att låta träden ha öppna sår under en så pass lång tid då de kan riskera att få sjukdomar. Hösten är också en tid då svampar är aktiva och dessa kan också skada träden.

Beskärning under vintern

Under vintern gäller det att man är försiktig och inte tar bort för mycket av ett träd. Eftersom att trädet vilar kan det inte laga sina skador, och risken finns att vissa grenar kan frysa sönder. Därför rekommenderar vi att man väntar in på vårvintern innan man börjar beskära sina fruktträd. Detta för att ge sina träd bästa möjliga förutsättningar för att må bra.

Vad ska man tänka på innan man börjar beskära?

Innan vi går in på steg-för-steg guiden för hur man beskär sina träd ska vi snabbt bara gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på. Dessa saker är mest rekommendationer och tips som ska göra det enklare för dig att få så bra resultat som möjligt!

Välj rätt period

Innan du sätter igång är det bra att tajma in så att du är i rätt period på året. Har du äppelträd eller päronträd ska du köra på vårvintern, och om du har stenfruktsträd är det den tidiga hösten som gäller.

Välj rätt dag

Detta tips är mer för din egen skull. Du vill försöka välja en dag med skönt väder. Ska du beskära under sommaren vill du inte att det ska vara gassande sol. Du kommer ju trots allt att vara utomhus ett tag.

Om du ska beskära under vårvintern eller hösten vill du se till att det ska vara vindstilla och utan regn eller annat oväder. Det blir väldigt snabbt väldigt tråkigt att stå ute i dåligt väder.

Planera beskärningen

När du valt rätt period och rätt dag behöver du också bara se över just vad du behöver beskära. Ta ett varv runt trädet och försök föreställa dig hur du vill att det ska se ut när du är färdig. Därefter kan du plocka fram de verktyg du behöver för att göra ett bra jobb.

Om du bara ska arbeta med de understa grenarna eller på ett kortare träd behöver du ju till exempel inte oroa dig över att plocka fram stegen.

Såhär beskär du fruktträd

Nu har vi kommit till den mest intressanta delen av artikeln, nämligen hur man beskär ett träd. Denna delen handlar främst om de lite tåligare fruktträden. Vi går igenom stenfruktsträd separat nedan.

1. Rensa bort skadade grenar

Det första du vill göra är att klippa bort alla skadade grenar. Dessa tar onödig energi från trädet. När dessa är borta kommer det också bli enklare att se trädets form.

2. Rensa bort ”felväxande” grenar

Om ditt träd har många grenar som växer rakt upp eller grenar som växer inåt är det bra att ta bort dessa. De gör så att trädet får obalans och det kommer att bli problematiskt i längden. Det är också bra att ta bort grenar som växer för nära varandra, eller grenar som växer kors och tvärs vid varandra. Om du har grenar som växer parallellt med varandra vill du satsa på att ta bort den fulaste av de två.

3. Satsa på rätt grenar

När det sedan kommer till att beskära grenar som är friska och mår bra så vill du satsa på att trädet ska ha så många grenar som möjligt med vinklar på över 45 grader. Dessa kommer att göra så att trädet blir stabilt och klarar av mycket snö och annan belastning. Grenar som är helt raka ger inte ett bra stöd.

4. Klipp och såga på rätt sätt

Det rätta sättet att klippa eller såga på är inte jättekomplicerat. Det du vill göra är att ta av grenen intill men utanför grenkragen. Du vill också göra det ovanför väl tilltagna knoppar. Du vill aldrig att dina snitt ska vara trubbiga då det bjuder in till sjukdomar.

5. Avlägsna vattenskott

För att göra en bra beskärning vill du försöka ta bort ungefär en tredjedel av alla vattenskott på ett träd. Dessa tar mer plats än man tror och leder också till att trädet slösar onödig energi. De gör också så att trädet får mindre frukt.

6. Vårda äldre träd

För att vårda om de äldre träden ska du bara följa samma råd som ovan. Något du kan göra extra för de äldre träden är att ta bort grenar som fortfarande ger frukt. De du vill ta bort är sådana grenar som ger sämre frukt. Tar du bort dessa låter du trädet ge mer energi till de grenar som fortfarande ger bra frukt.

7. Sista övergången

Det sista steget är det enklaste. Ta några steg tillbaks, ta några varv runt trädet och se så att du inte missat något. När du känner dig nöjd med ditt jobb har du antagligen gjort ett så bra jobb som möjligt, och då är du äntligen färdig!

Såhär beskär du stenfruktsträd

När det kommer till stenfruktsträd så är dessa mer ömtåliga än andra fruktträd. Därför är stegen vid beskärning lite annorlunda. Med stenfruktsträd avser vi bland annat plommon-, persiko-, och körsbärsträd.

1. Gallra onödiga grenar

Som sagt är dessa träd känsligare och kräver således mindre underhåll. Det du kan göra är att gallra bort de dåliga grenarna. Då menar vi grenar som är sjuka, skadade, döda, eller torra. Dessa tar en massa energi från trädet som hade kunnat gå till att göra bättre frukt.

2. Toppa resterande grenar

Du kan fortfarande forma trädet något genom att toppa av grenarna i trädkronan. Här gäller det fortfarande att du vill se till att trädet får en bra balans.

Vanliga misstag

När man ska beskära träd finns det några vanliga fallgropar man kan falla ned i. Efter att du läst den här delen av vår artikel är det större chans för dig att undvika dessa misstag, och därför också göra ett bättre jobb!

Undvik för låga temperaturer

Vi har redan gett ett varningens finger för att beskära träd under vintermånaderna, men här kommer alltså en till. Du borde inte under några som helst omständigheter beskära träd när det är under 10 minusgrader ute. Då kommer trädet att ta mycket skada. Gränsen för yngre träd är 5 minusgrader.

Gallra inte bort alla vattenskott samtidigt

Det kan vara frestande att ta bort alla vattenskott samtidigt och ha det överstökat. Det vill du dock inte göra. Om du gör det har du en stor risk att bara få ännu fler vattenskott. Det är istället bättre att hålla sig till att ta bort en tredjedel vid varje beskärningstillfälle.

Glöm inte uppbyggnadsbeskärningen

Om du ska beskära ett nyplanterat äppelträd är det viktigt att du inte glömmer att göra en uppbyggnadsbeskärning. Detta är en beskärning du vill göra kort efter planteringen för att stimulera snabb tillväxt. Om detta inte görs kommer du sannolikt att få ett långsamt växande träd med relativt lite frukt.

Klipp inte bort alla nya grenar

När du ska beskära ditt träd kan det vara lockande att ta bort alla nya grenar för att låta trädet behålla sin gamla form. Detta är dock ett misstag då det är de nya grenarna som ser till att trädet håller sig ungt och friskt.

Lämna inga stumpar eller små stubbar

När du har beskurit trädet är det viktigt att du inte lämnar några stora stumpar då dessa är enkla angreppspunkter för sjukdomar, svamp, och virus för trädet.

Använd inte fel verktyg

Även om du har en såg hemma och kanske någon gammal slö sekatör rekommenderar vi att du ser över dina verktyg och eventuellt köper nya. Det är mycket bättre att ha ordentliga verktyg som garanterat gör ett bra jobb istället för att råka skada trädet med dåliga verktyg.

Lämna en kommentar