Web Analytics

Bästa åkgräsklipparen 2024 – Bespara dig tid och energi när du klipper gräset

Har man en trädgård av det lite större slaget blir gräsklippningen snabbt ett stort åtagande som kan ta merparten av en dag att slutföra. Det blir både tråkigt och jobbigt att gå och knuffa en långsam gräsklippare framför sig. Det finns som tur är en lösning på detta problem. Nämligen en åkgräsklippare!

Med en bra åkgräsklippare övergår gräsklippningen från något tråkigt och tidskrävande till något roligt och effektivt. Du kör snabbt runt i trädgården och får mycket gräs klippt med en smidig åkgräsklippare. Åkgräsklipparen är ju framtagen speciellt för dig med större trädgård och stora gräsmattor så detta är definitivt något du borde kolla närmre på om du känner att du passar in i den målgruppen.

För att du så enkelt som möjligt ska kunna välja ut en bra åkgräsklippare har vi i den här texten tagit fram vilka som är de bästa åkgräsklipparna just nu. Förutom detta har vi också sett till att ta fram en köpguide som innehåller en massa saker som kan vara bra att tänka på innan man går till köp av åkgräsklippare. Läs vidare för att få veta allt du behöver om åkgräsklippare med andra ord!

Husqvarna Rider 214TC

Husqvarna Rider 214TC

Premiumvinnaren är en riktigt ordentlig åkgräsklippare från Husqvarna. När det gäller Husqvarna handlar det alltid om riktig kvalité, och här märks det även på prislappen. Något som är smidigt med den här modellen är att det går att koppla på andra redskap för att få den här åkgräsklipparen mer mångsidig.

Åkgräsklipparen är överlag enkel att manövrera, och det går smidigt att köra både framåt och bakåt. Något som kan vara värt att tänka på är att bakpartiet svänger utåt, så det är något man får vänja sig vid.

McCulloch M125-85F

McCulloch M125-85F

Mellanvinnaren är en bra åkgräsklippare från McCulloch. Denna har tre växlar för framfart och en för back. Detta gör att du enkelt kan manövrera gräsklipparen i trädgården utan problem. Något extra speciellt med denna är att det går att ställa in så att gräsklipparen finfördelar det klippta gräset så att du snabbt kan lägga det i komposten.

Denna åkgräsklippare har också elstartsfunktion vilket gör den väldigt snabb att starta, så du kommer aldrig ha bekymmer med att få igång den. Sedan kan vi också nämna att den har en klippbredd på 85 centimeter!

MTD Minirider 60 SDE

MTD Minirider 60 SDE

Denna åkgräsklippare är en något mindre variant. Det kanske du redan hade listat ut med tanke på dess namn Minirider! Eftersom att den här åkgräsklipparen är något mindre lämpar den sig perfekt för mindre trädgårdar.

Förutom att den får pluspoäng för sin lilla storlek kan vi också ge den extra beröm för bra reglage och skön sits, trots det låga priset. Detta är ett givet val för dig med en mindre trädgård men som ändå tröttnat på att köra vanlig gräsklippare!

Köpguide för åkgräsklippare

Vad är en åkgräsklippare?

Vi börjar med att avhandla det mest grundläggande. Vad som faktiskt menas med en åkgräsklippare. Åkgräsklipparen är resultatet av människans bekvämlighet i kombination med viljan att ha en fin trädgård, oavsett storlek.

Åkgräsklipparen är alltså i princip en vanlig gräsklippare, med skillnaden att den är större, och att du kör den likt en bil istället för att knuffa den framför dig. Den är alltså också starkare än en vanlig gräsklippare eftersom att den måste klara av att köra dig och klippa gräset samtidigt. Något som dock kommer av den extra styrkan är att den också är snabbare än en traditionell gräsklippare. Resultatet blir alltså att du får en stor gräsklippare som kan klippa stora mängder gräs på kort tid, eftersom att den är så snabb.

Åkgräsklipparens möjligheter och smidigheter stannar dock inte där. Det är också fullt möjligt för dig att använda åkgräsklipparen till fler saker än bara gräsklippning. Det beror dock på vilken modell av åkgräsklippare du har. Vissa modeller kan du sätta fast en plog på för att kunna köra snö på vintern. Andra modeller kan du sätta på en släpvagn på för att underlätta jobbet i trädgården. Som du hör är åkgräsklipparen en mycket smidig maskin!

När man pratar om åkgräsklippare hör man ibland ordet trädgårdstraktor. Dessa två är inte samma sak, men vi går in i närmre detalj om detta senare i texten.

Vem behöver en åkgräsklippare?

Nu när vi alla är på samma bana om vad som menas med en åkgräsklippare är det nu dags att reda ut vem som faktiskt behöver en. Egentligen kan vem som helst med en gräsmatta ha nytta av en åkgräsklippare, men realistiskt är den mest användbar för dig med lite större trädgård.

En åkgräsklippare kan i vissa fall vara otymplig att använda på mindre ytor och av den anledningen lämpar den sig ännu bättre för en större gräsmatta. Du kommer antagligen också att märka en större skillnad mellan en vanlig gräsklippare och en åkgräsklippare om du försöker köra på en större trädgård. Du kommer direkt märka hur mycket fortare och smidigare det går med en åkgräsklippare jämfört med en vanlig.

Med detta sagt finns det ju såklart undantag då du med en mindre trädgård kan tänkas behöva en. Om du exempelvis har problem med att köra en vanlig gräsklippare kan en åkgräsklippare vara ett mycket bra alternativ.

Här nedan listar vi några av alla fördelar med åkgräsklippare så att du enkelt kan se vad som är bra med den!

  • Spara tid. En åkgräsklippare arbetar snabbare än en vanlig gräsklippare. Du kommer alltså kunna jobba på större ytor på mindre tid. Åkgräsklipparen kommer nästan garanterat att åka snabbare än vad du brukar gå med en vanlig gräsklippare.
  • Spara energi. Eftersom du själv inte behöver knuffa gräsklipparen framför dig sparar du en massa energi som du sedan kan använda till något annat. Detta är personligen en av de bästa fördelarna med en åkgräsklippare enligt mig.
  • Bekvämligheten. Förutom att du sparar både tid och energi är det ju också väldigt bekvämt att bara kunna sitta på en skön stol och se jobbet bli gjort framför dina ögon.
  • Multifunktionaliteten. Som vi nämnde tidigare i texten kan vissa modeller av åkgräsklippare faktiskt användas till mer än bara som åkgräsklippare. Kanske kan din modell också användas som snöplog, eller släpvagn? Det finns också tillbehör som gör den till en mossrivare, sopmaskin, eller gödningsspridare. Som du hör finns det många anledningar till att skaffa sig en bra åkgräsklippare!

Olika typer av åkgräsklippare

Det finns i huvudsak två olika typer av åkgräsklippare, och det som skiljer dem åt är hur de är konstruerade. Här går vi igenom vilka typer som finns och vad som skiljer dem åt! De olika typerna som finns är frontmonterade åkgräsklippare, eller mittmonterade åkgräsklippare. Den vanligaste modellen är den frontmonterade. Den mittmonterade är mindre vanlig och kallas också för trädgårdstraktor.

Frontmonterad åkgräsklippare

Den frontmonterade åkgräsklipparen är alltså den vanligare modellen. Denna har hög precision och går bra att använda för kantklippning. Av den anledningen är detta ett populärt val bland kunder med många buskar eller träd på tomten. Det är alltså enkelt att manövrera klipparen runt dessa.

Den frontmonterade åkgräsklipparen kan med andra namn också kallas för en rider, en frontrotorklippare, eller en frontklippare. Oavsett namn så betyder det helt enkelt att klippaggregatet sitter framtill på klipparen. Ofta blir resultatet bättre på den här typen av klippare då du klipper gräset innan du kör över det, vilket inte är fallet med den mittmonterade klipparen.

Något annat som är bra med den frontmonterade varianten är att vissa modeller tillåter dig att sätta på andra aggregat än just klippaggregat. Till exempel kan du på vissa maskiner sätta på en snöplog för att använda på vintern.

De frontmonterade varianterna är ofta midjestyrda eller styrda från bakdelen. Detta ger både högre precision och stabilitet än alternativen. Värt att nämna med den frontmonterade modellen är att den ofta kan vara snäppet dyrare tack vare faktumet att den också ofta är bättre än den mittmonterade varianten. Detta är dock det givna valet för dig som har många krökar och svängar i trädgården.

Mittmonterad åkgräsklippare

Denna modellen är den som också kallas för en trädgårdstraktor. Den är oftast starkare än den frontmonterade åkgräsklipparen, men med annat resultat. Själva klippaggregatet sitter under mitten av klipparen på den här typen. Det hör man ju dessutom på namnet!

Den här modellen är den som du oftast kan köpa till olika tillbehör till. Så om du vill använda din åkgräsklippare som gödselspridare, släpvagn, eller plog är alltså detta rätt val för dig. Att det går att koppla på många tillbehör gör ju att denna maskinen har användningsområden året runt, och på så sätt kan du få mer för pengarna. När du hör detta kanske du också tror att dessa är dyrare än de frontmonterade men så är ofta inte fallet!

Den mittmonterade varianten styrs ofta av framhjulen för att ge maximalt med kraft. Detta är rätt val för dig som har behov av en multifunktionell maskin, och dig som inte har så många svängar i gräsmattan.

Bäst i test bland åkgräsklippare

Nu har vi kommit till vår topplista över de bästa åkgräsklipparna just nu!

Premium: Husqvarna Rider 214TC

Husqvarna Rider 214TC

Husqvarna är inte nya till marknaden av trädgårdsmaskiner, och de produkter de sätter till marknaden är oftast i den absoluta toppklassen. Denna åkgräsklippare är inget undantag.

Den här modellen är frontmonterad och är mycket smidig tack vare att du enkelt kan byta ut klipparen mot andra redskap som till exempel borstar eller mossrivare. Förutom detta är maskinen också väldigt snabb så du får mycket gjort på kort tid.

Åkgräsklipparen är mycket enkel att manövrera och man lär sig snabbt att använda den effektivt. Något som vi tycker är extra smidigt är faktumet att tanklocket är genomskinligt så att du så enkelt som möjligt ska kunna se hur mycket bränsle som är kvar.

Förutom dessa fördelar har vi också två nackdelar, eller snarare synpunkter som kan vara bra att ta upp. Till att börja med saknar den här modellen strålkastare. Det gör att den blir svårare att använda på kvällen. Men då man oftast använder åkgräsklipparen på sommaren kanske detta inte är ett superstort problem. Sedan vill vi också passa på och nämna att denna modellen av åkgräsklippare har en utsvängande bakdel. Detta är ingen nackdel, utan bara något man måste tänka på när man kör så att man inte råkar köra in i något i trädgården.

Medium: McCulloch M125-85F

McCulloch M125-85F

Här har vi ännu en frontmonterad åkgräsklippare men denna gången från märket McCulloch. Denna ger ett fint resultat och den går fort att köra med. Åkgräsklipparen har dessutom tre växlar för framfart och en för backning. Detta gör att du enkelt kan styra din hastighet och därmed klippa gräset med hög precision.

Något som är ett extra plus hos den här modellen är att den har det som kallas för bioklippning inbyggt. Vad det innebär är att du kan ställa in så att gräsklipparen klipper sönder gräset i jättesmå bitar så att det blir förberett för att läggas till komposten. Detta är mycket smidigt och underlättar trädgårdsarbetet enormt mycket.

Ytterligare en fördel hos den här maskinen är att den har elstart. Det gör att du alltid kan räkna med att få igång den snabbt utan att problem. Man vill ju aldrig ställa in sig på att klippa gräset bara för att mötas av en bråkig klippare. Det problemet kommer du alltså inte att ha med den här modellen!

Klipparen har en klippbredd på hela 85 centimeter så du avverkar snabbt stora ytor av gräsmattan. Förutom detta kan du också välja på en klipphöjd mellan 2,5 och 7 centimeter. Det är absolut klart godkänt, och du kan enkelt få till en riktigt fin yta.

Billigast & Bäst: MTD Minirider 60 SDE

MTD Minirider 60 SDE

Här har vi vårt billigaste alternativ. Detta är alltså det givna valet för dig som är intresserad av att prova en åkgräsklippare utan att lägga ut alltför stora summor. Som modellens namn hintar om är denna variant lite mindre, och lämpar sig därför perfekt till lite mindre gräsmattor.

Denna är alltså mycket enkel att köra och manövrera på mindre ytor. Detta är något som gör att det är lätt att komma åt även på lite klurigare platser i trädgården. Så har du en trädgård med hinder och liknande kan detta absolut vara rätt val för dig! Åkgräsklipparen har en imponerande vändradie på nätta 46 centimeter, så du kan lätt manövrera denna klippare.

Tidigare i texten har vi pratat om att man ofta kan använda sin åkgräsklippare för annat än att bara klippa gräset. Det är dessvärre inte fallet med den här modellen då den helt enkelt är för liten och för svag för att kunna göra något annat med ett vettigt resultat. Detta borde alltså bara ses som en smidig åkgräsklippare.

Med det sagt är det en riktigt bra åkgräsklippare för priset! Du får mycket gjort på kort tid, och den drar inte så värst mycket bränsle heller. Vi kan varmt rekommendera denna med andra ord!

Hur gick testerna av åkgräsklippare till?

Våra testvinnande åkgräsklippare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

En åkgräsklippare hjälper dig klippa gräset. Det är inte så konstigt. Det som dock gör den så älskvärd och för många nödvändig är hur den hjälper dig. Du sparar både tid, energi, och slitage på kroppen genom att använda en åkgräsklippare istället för en vanlig gräsklippare. Har du en lite större gräsmatta finns det inget alternativ till en bra åkgräsklippare och därför rekommenderar vi alla att införskaffa sig en riktigt bra sådan.

Åkgräsklipparna kommer huvudsakligen i två olika utföranden. Det är de frontmonterade och mittmonterande. De frontmonterade är de bästa för att få ett bra klippresultat, medan du ofta kan montera på fler redskap på den mittmonterade varianten. För att bara klippa gräset rekommenderar vi dock den frontmonterade varianten.

För att du ska veta vilken åkgräsklippare du borde köpa kan du enkelt bara komma tillbaks till den här topplistan över de bästa åkgräsklipparna just nu. Då vet du att du kommer att ha uppdaterad information som kan hjälpa dig i djungeln av olika modeller och typer av åkgräsklippare!

KategoriÅkgräsklippareBästa pris
PremiumHusqvarna Rider 214TCLäs mer…
MediumMcCulloch M125-85FLäs mer…
Billigast & BästMTD Minirider 60 SDELäs mer…

Källor:

Husqvarna Rider 214TC

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar