Web Analytics

Bästa elgräsklipparen 2024 – Fin gräsmatta utan bensin!

Vi har tidigare skrivit om såväl handdrivna som robotgräsklippare, men varför stanna där? Varför inte också skriva lite om elgräsklipparen? Faktum är att elgräsklipparen har gått och blivit riktigt bra på senare tid och de kan enkelt konkurrera med sina bensindrivna motparter.

Fördelarna med en eldriven mot en bensindriven är många. Ett stort plus är att den eldrivna naturligtvis inte behöver någon bensin för att fungera. Det är alltså en extra utgift du kan spara in på. Förutom detta innebär det också att du slipper gå och arbeta i bensinångor eftersom den eldrivna gräsklipparen inte ger ifrån sig några sådana.

Några fler fördelar är också att den eldrivna gräsklipparen låter mycket mindre, samt att den också väger mindre. Som du förstår finns det många fördelar, men också lika många olika modeller av eldrivna gräsklippare. Då kommer givetvis frågan, vilken eldriven gräsklippare är bäst? Det svarar vi på i den här texten, så läs vidare för att få reda på vilken du borde köpa när du ska köpa din nästa gräsklippare!

Verto 1800 W elgräsklippare

Verto 1800 W elgräsklippare

Högst upp i listan hittar vi en otroligt prisvärd elgräsklippare från företaget Verto. Detta är en mycket flexibel modell och du kan enkelt göra inställningar för att ändra klipphöjden i flera steg.

För att du också enkelt ska kunna ta vara på det klippta gräset har denna modellen en väl tilltagen uppsamlare. Detta gör att du enkelt kan ta det klippta gräset och lägga direkt i komposten. Detta är garanterat att föredra över att bara låta det ligga kvar och skräpa på marken.

MTD Smart 38 elgräsklippare

MTD Smart 38 elgräsklippare

I mellanklassen hittar vi en kompetent elgräsklippare från MTD. Denna kopplar du direkt in i väggen med en klassisk elkabel. Detta gör att denna modellen är som bäst för de lite mindre arealerna då det annars kan bli trassligt med kabeln. Det går dock att köpa till förlängningskablar som gör att du kan använda den på en mycket större yta!

Det finns dock fördelar med att den är direkt kopplad till väggen. Du kan ju närsomhelst starta den och köra igång utan att behöva fundera på batterier eller annat drivmedel. Så detta är en gräsklippare du alltid kan lita på!

MTD Smart 32E elgräsklippare

MTD Smart 32E elgräsklippare

I den billigare kategorin hittar vi ytterligare en modell från MTD. Denna är framtagen för lite mindre ytor och gör sig mycket bra för dessa. Denna likt mellanklassens vinnare använder sig av en elkabel rätt in i väggen för att få ström. Detta är en mycket smidig variant som vi absolut rekommenderar för dig som har en gräsmatta, men som inte behöver något superavancerat monster till gräsklippare.

Hecht Elgräsklippare med Plastchassi 34 cm 1800W

Hecht Elgräsklippare med Plastchassi 34 cm 1800W

Och så har vi kommit till vår specialare. Detta är den kraftigaste maskinen i vår lista och denna klarar av de flesta hinder du kastar på den. Denna drivs av ett batteri som dessvärre inte ingår i köpet, utan måste köpas separat.

Denna modellen är också utrustad med en gräsuppsamlare som gör det enkelt för dig att ta tillvara på allt gräs. Tack vare att den här modellen är batteridriven slipper du tänka på någon lång kabel eller liknande, och kan köra på obehindrat.

Modellen är så lik en bensindriven man kan komma och väger därför lite mer. Denna modellen kommer upp i hela 15 kilogram och kan därför kännas lite tyngre än en mindre eldriven gräsklippare. Detta är alltså kanske inte det rätta valet för dig med en liten trädgård, utan denna lämpar sig bättre för större ytor.

Varför du kan lita på oss

För att kunna ge er en så bra bild som möjligt av den nuvarande marknaden när det gäller eldrivna gräsklippare har vi gjort ett gediget arbete. Vi har arbetat med att gå igenom det nuvarande utbudet samtidigt som vi har tagit del av otaliga tester och recensioner för att ni ska få en så klar bild av produkten som möjligt.

Med detta sagt tycker vi att vår representation av produkterna i texten ger en mycket klar och rättvis bild av vad som erbjuds på marknaden!

Vem behöver en elgräsklippare?

Du kan vilja ha en elgräsklippare av flera olika anledningar. En eldriven gräsklippare kan vara att föredra dels om du har en lite mindre trädgård. Detta är naturligtvis på grund av att den eldrivna gräsklipparen antingen drivs av en kabel eller av batteri. Drivs den av kabel kan det vara jobbigt att använda på större ytor, och om du har batteri kan batteriet räcka mycket väl till en mindre gräsmatta, men ha problem med de större.

Förutom detta kan du också vilja byta till en eldriven gräsklippare om du redan i dagsläget har en bensindriven variant. Detta kan delvis vara för att den eldrivna låter mindre, väger mindre, eller kostar mindre i drift. Det finns alltså många anledningar som gör den eldrivna gräsklipparen till ett bättre val än den bensindrivna. Sist men inte minst gör man ju också en insats för miljön om du använder en eldriven gräsklippare istället för en bensindriven.

Köpguide för elgräsklippare

Elgräsklipparna blir bättre och bättre för varje år som går. För bara några år sedan var det en självklarhet att välja en bensindriven gräsklippare när det var dags att köpa ny. Idag är det inte alls lika självklart.

En elgräsklippare av hög kvalité klarar utan problem av att klippa upp till 800 kvadratmeter, och det är ju absolut helt klart godkänt. Värt att nämna är att den bensindrivna klipparen fortfarande är starkare än den eldrivna, men givet att du bara har vanligt gräs hemma och klipper med jämna mellanrum kommer detta aldrig att vara ett problem för dig.

I vanlig ordning är det också en rekommendation att vänta ett tag med att klippa gräset efter att det har regnat. Detta för att försäkra dig om att du klipper under optimala förhållanden.

När det kommer till elgräsklippare finns det huvudsakligen två olika kategorier. Det är de batteridrivna och de som kopplas in med sladd. För att nämna lite om båda så börjar vi här med de sladdbundna.

Sladdkopplad eldriven gräsklippare

En stor fördel hos den här typen av gräsklippare är att de oftast väger mycket lite, samtidigt som de är mycket enkla att hantera och köra. Anledningen till att de kan väga lite är tack vare att de inte behöver ha något tungt batteri med sig. Förutom detta är en annan fördel att du alltid kan starta dem. Du behöver inte oroa dig över något drivmedel, utan dessa går helt enkelt bara igång.

Den stora nackdelen med den här typen av gräsklippare är dessvärre att du alltid måste tänka på var kabeln är. Du vill ju garanterat inte råka klippa av den när du ska klippa gräsmattan.

Batteridriven gräsklippare

Den batteridrivna eldrivna gräsklipparen är en annan historia. Denna är för många mer smidig än den med sladd eftersom du kan köra mer fritt med en batteridriven. Dessvärre kommer detta med lite mer att tänka på. Du måste alltid komma ihåg att sätta ditt batteri på laddning så att du kan klippa gräset när du har tänkt att du ska göra det.

Det kan också vara så att batteriet inte räcker för hela din trädgård, och då kan du behöva köpa till ett extra batteri. Något som dock är bra med batterierna är att de oftast fungerar till flera saker. Om du exempelvis har köpt flera batteridrivna prylar från samma märke så finns en stor chans att du kan använda samma batterier till alla olika prylar.

Annat att tänka på

När du sedan ska välja din eldrivna gräsklippare finns det ytterligare några saker som kan vara bra att tänka på. Först och främst är det viktigt att du vet vilken klippbredd du är ute efter. Detta avgör hur mycket gräs du klipper vid varje passage. Sedan kan det också vara intressant att veta vad klipphöjden för maskinen är. Oftast ligger denna mellan 2 och 6 centimeter, men det kan ändå vara bra att dubbelkolla detta om du har några särskilda krav.

Till sist kan det också vara av intresse att veta om handtaget går att justera på något vis. Detta är såklart inget måste, men det underlättar definitivt om ni är flera i familjen som ska använda klipparen, och som vill kunna göra detta bekvämt.

Bäst i test bland elgräsklippare

Nu har vi kommit till vår topplista över elgräsklippare. Dessa är uppdelade enligt fyra olika kategorier så att det ska bli enkelt för dig att välja rätt gräsklippare nästa gång du är på jakt efter en.

Premium: Verto 1800 W elgräsklippare

Verto 1800 W elgräsklippare

Det polska företaget Verto har jobbat länge med att ta fram olika typer av trädgårdsutrustning. Under dessa år har de gått och blivit riktigt bra på detta, och resultatet visar sig bland annat i den här elgräsklipparen som är vår premiumvinnare!

Denna gräsklippare är ett ypperligt val för dig med en liten till mellanstor trädgård, med vanligt växande gräs. Med dessa förutsättningar kan detta komma att bli en gräsklippare du får stor användning av de kommande åren.

Vad som gör den här elgräsklipparen så bra är givetvis många saker, men en starkt bidragande faktor är att den har en effekt på 1800 watt. Så den är väldigt stark för att vara elektrisk! Förutom detta har den en bra klippbredd på 42 centimeter. För att samla upp det klippta gräset används en uppsamlingsbehållare som rymmer hela 40 liter.

När det kommer till klipphöjden på den här eldrivna gräsklipparen så kan du ställa den mellan 2 och 7 centimeter, så det finns gott om rum för flexibilitet. Att chassit också är i plast är en stor fördel då det hjälper till ytterligare med att hålla vikten nere. Det gör också att den blir mycket lättkörd. Trots ett chassi i plast håller det mycket bra och är väldigt tåligt för stötar och liknande.

Medium: MTD Smart 38 elgräsklippare

MTD Smart 38 elgräsklippare

Den elgräsklipparen som klipper mellanklassens vinnarplats är Smart 38 från MTD. Detta är en gräsklippare du kopplar in med sladd. Därför passar den perfekt för mellanstora till små trädgårdar. Om du vill kunna köra större ytor kan du utan problem köpa till förlängningskablar i upp till 50 meter. Så ytan kommer i princip aldrig att begränsas! Förlängningskablarna du kan köpa går dessutom att få i olika färger för att göra det enkelt att skilja dem från underlaget, samt för att avgöra hur mycket kabel du har använt.

I köpet med den här gräsklipparen får du också med en bra uppsamlare. Detta är något vi alltid kommer att ge pluspoäng då det underlättar otroligt mycket när man vill lägga sitt klippta gräs till komposten.

När det kommer till själva avverkningen av gräsmattan så hittar vi här en klippbredd på 38 centimeter. Förutom detta har vi också en klipphöjd som går att ställa in. Du kan ställa den mellan 2, 4, och 6 centimeter. Några olika alternativ som är vanliga i svenska trädgårdar med andra ord.

Att denna modellen drivs med hjälp av en sladd gör att du i princip aldrig kommer att ha problem med att få igång gräsklipparen. Det är alltid skönt att känna att man kan lita på sin utrustning. Denna startar alltid med en gång och går att köra så länge du vill.

Billigast & Bäst: MTD Smart 32E elgräsklippare

MTD Smart 32E elgräsklippare

Budgetvinnaren är också en modell från MTD. Detta är en lite mindre variant med en smalare klippbredd på 32 centimeter, och med det sagt lämpar sig denna klippare alltså bättre för lite mindre trädgårdar. Motorns effekt är på 1000 watt, och med det sagt lämpar sig denna alltså inte för det tyngsta gräset, utan man borde istället hålla sig till det vanliga klippandet.

Något som är mycket smidigt hos denna modellen är att den bara väger 7.5 kilo, så den är mycket lätt att hantera, och du kommer inte ha några bekymmer med att köra runt med den. Även med denna modellen får du med en uppsamlingspåse. Denna gången har den en storlek på 27 liter, och det går ju hand i hand med att denna borde användas på en lite mindre yta. Detta är fortfarande en otroligt stor mängd gräs.

Även till denna modellen kan du köpa till färgglada förlängningskablar, så räckvidden är egentligen aldrig ett problem!

Special: Hecht Elgräsklippare med Plastchassi 34 cm 1800W

Hecht Elgräsklippare med Plastchassi 34 cm 1800W

Sist men verkligen inte minst hittar vi en ordentlig specialare. Denna är den mest flexibla på listan du då både kan göra justeringar på själva klippningen, men också sådant som handtagets höjd och position. Det är alltså väldigt enkelt att få en ergonomisk klippningsposition med denna modellen.

Klippbredden på denna är 34 centimeter, så du avverkar snabbt större ytor så det är ett stort plus för oss. För att klippa ytan används naturligtvis en motor, och denna har en effekt på 1800 watt, så här råder ingen tvekan om att du kommer kunna klippa det allra mesta.

För att göra den här klipparen ännu mer kraftfull sitter det otroliga knivblad undertill. Dessa roterar i en hastighet av 2900 rpm, så du kan räkna med att klippa dig igenom även lite tyngre ogräs och liknande. Utöver detta kan vi säga att resultatet blir mycket jämnt och fint

Hur gick testerna av elgräsklippare till?

Våra testvinnande elgräsklippare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Tiden för de bensindrivna trädgårdsredskapen har kommit och gått. Nu är det dags för de eldrivna redskapens intåg. En eldriven gräsklippare kan absolut vara ditt första steg in i en mer elektrifierad trädgårdsskötsel, och varför inte ta steget nu? De eldrivna gräsklipparna har blivit väldigt mycket bättre på väldigt kort tid, och jag blir förvånad om de inte snart går om de bensindrivna i både kraft och prestanda.

För att enkelt kunna ta reda på vilken eldriven gräsklippare du borde köpa kan du alltid komma till vår topplista för att se vilka som är de bästa eldrivna gräsklipparna just nu!

KategoriElgräsklippareBästa pris
PremiumVerto 1800 W elgräsklippareLäs mer…
MediumMTD Smart 38 elgräsklippareLäs mer…
Billigast & BästMTD Smart 32E elgräsklippareLäs mer…
SpecialHecht Elgräsklippare med Plastchassi 34 cm 1800WLäs mer…

Källor:

Verto 1800 W elgräsklippare

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar