Web Analytics

Bästa batteridrivna gräsklipparen 2024 – Ett miljövänligare alternativ

De batteridrivna gräsklipparna blir allt vanligare i de svenska trädgårdarna. De börjar sakta men säkert att konkurrera ut sina bensindrivna motsvarigheter. Detta är inte alls något konstigt med tanke på alla fördelar som finns hos de batteridrivna gräsklipparna. De går tystare, och de kräver mindre underhåll. Det är ju trots allt enklare att hantera en elmotor än en förbränningsmotor. Nog för att det finns ett batteri man måste se till att ladda till och från, men det är vi ändå vana vid i alla andra aspekter av livet så det är ju egentligen inga konstigheter. Ytterligare en fördel hos den batteridrivna gräsklipparen är att du slipper andas in massa bensinångor när du ska klippa gräset.

Om du med detta känner att en batteridriven gräsklippare skulle kunna vara något för dig rekommenderar vi att du läser vidare. I artikeln kommer vi ta upp lite saker som är viktiga att tänka på innan köp av batteridriven gräsklippare. Vi kommer också givetvis att ha vår topplista över de bästa batteridrivna gräsklipparna just nu.

Husqvarna Batteridriven Gräsklippare LC141 iV Komplett

Husqvarna Batteridriven Gräsklippare LC141 iV Komplett

I vanlig ordning när det kommer till trädgårdsmaskiner så hittar vi Husqvarna högt upp. Denna modellen av batteridriven gräsklippare lämnar inget att önska.

Gräsklipparen har en hög kapacitet och har dessutom handtag både fram och bak. Det gör förflyttning och manövrering enkel. Klingan som kommer med gräsklipparen är väldigt vass och tålig och ger dig ett strålande fint resultat.

Alpina by Stiga AL1 34 Li 40V – 2,5Ah

Alpina by Stiga AL1 34 Li 40V - 2,5Ah batteridriven gräsklippare

Den här mellanvinnaren är från Stiga, och med det sagt vet man att man får kvalité. Denna batteridrivna gräsklipparen har en klippbredd på 34 centimeter så den arbetar igenom gräsmattan relativt snabbt.

Batteriet går snabbt att ladda, och har en lång livslängd som gör att du slipper byta batteri ofta. Gräsklipparen har också en uppsamlingskorg på 35 liter som gör arbetet smidigare.

Gardena Gräsklippare PowerMax Li 40/32

Gardena batteridriven Gräsklippare PowerMax Li 40/32

Här får du en riktigt bra och väldigt prispressad variant. Denna batteridrivna gräsklipparen passar dig som har en liten till mellanstor trädgård. Något som gör just den här modellen extra bra är att batteriet ingår i köpet. Detta är inte alltid något man kan räkna med så det är ett stort plus här.

Gräsklipparen kommer med en uppsamlare så att det ska gå lätt att få upp allt gräs utan att det ska ligga kvar och kväva gräsmattan. Behållaren är på 30 liter och är väldigt enkel att använda. Det går snabbt att tömma och sedan sätta tillbaks behållaren.

Ytterligare en fördel med denna är handtagets utformning. Det är unikt och ger en god komfort. Handtaget är dessutom ergonomiskt och ger en naturlig och bekväm position för hand och handleder. Med andra ord kan du köra länge utan att det blir slitsamt. Ett fullt laddat batteri räcker för cirka 280 kvadratmeter, och det är smidigt att byta mellan batterier så du kan med fördel skaffa flera för att kunna köra längre.

Robomow Robotgräsklippare RC304u

Robomow Robotgräsklippare RC304u

Specialaren för den här listan är verkligen speciell. Faktum är att den nästan faller helt under en egen kategori. Det är nämligen en batteridriven robotgräsklippare. Minst sagt specialaren av batteridrivna gräsklippare.

Den här robotgräsklipparen är en mycket kraftfull sådan som du kan använda till allt från små till stora gräsmattor. Det tar några timmar för robotgräsklipparen att arbeta, men du slipper ju göra det manuellt. Du får alltså en massa tid över till annat!

För att vara helt säker på att gräsklipparen gör sitt jobb kan det vara bra att köra den på dagtid. Delvis kan du hålla lite koll på den, men du slipper också störa grannar och dig själv på natten om din robotgräsklippare låter högt. När du köper den här robotgräsklipparen får du ett komplett kit som ser till att du kommer igång med klippandet snabbt.

Köpguide för batteridriven gräsklippare

När du ska köpa en batteridriven gräsklippare kan det finnas lite som är bra att tänka på. I den här delen tar vi upp lite sådant.

Bra att tänka på med en batteridriven gräsklippare

En batteridriven gräsklippare är ofta något svagare än en bensindriven sådan. Av detta skäl rekommenderar vi att man klipper sitt gräs lite oftare om man har en batteridriven. På så sätt kan man aldrig få en överväldigande mängd gräs.

Det kanske låter jobbigt att behöva klippa gräset oftare, men det gör inte så mycket enligt oss. Det är ju också så att en batteridriven gräsklippare väger mindre än en bensindriven. Det betyder alltså att det är väldigt enkelt att köra runt med den batteridrivna utan att man blir trött.

Trädgårdsarbete blir överlag alltid mycket trevligare när man har ordentlig utrustning. Traditionellt sett har trädgårdsmaskiner alltid haft bensin som drivmedel. Men allteftersom tiden går blir fler och fler maskiner elektrifierade. Nu för tiden kan du få tag på alla möjliga typer av redskap som drivs på el. Dessa kan i många fall ha bättre hållbarhet än bensindrivna motsvarigheter. Detta är tack vare motorns konstruktion.

I och med att fler och fler maskiner blir eldrivna sjunker också priserna på dessa. Idag är det enkelt att få tag på mängder av bra batteridrivna trädgårdsmaskiner som dessutom också är billiga. Ofta till och med billigare än den bensindrivna motparten. Idag finns det många batteridrivna gräsklippare som är billigare än de bensindrivna. De bästa batteridrivna gräsklipparna har batteri så det räcker för att klippa 400 kvadratmeter. De är alltså rejäla maskiner.

En stor fördel med dessa batteridrivna gräsklipparna är att de låter mycket mindre än de bensindrivna. Dock är det många som fortfarande föredrar att klippa gräset med hörselskydd. En annan stor fördel hos de batteridrivna gräsklipparna är att de är mer miljövänliga. Du släpper inte ut några bensinångor när du jobbar, och du behöver aldrig köpa bensin till din maskin. Istället behöver du bara enkelt ladda ditt batteri.

När det kommer till den ekonomiska aspekten kan man dock se att en bensindriven klippare kan vara billigare än en dyr batteridriven sådan. Man märker dock snabbt att bensin är dyrare än el, så i längden kan den dyrare batteridrivna gräsklipparen vara billigare i drift.

En annan aspekt av ekonomin är att vissa märken har bestämt sig för att göra maskiner som drivs av samma batteri. Det betyder att du skulle kunna ha en grästrimmer och en gräsklippare av samma märke och därför kunna använda samma batteri till båda maskinerna. Detta är verkligen något som gör ekonomin bättre, då du bara behöver ett enda batteri till flera av dina maskiner.

Vad ska man tänka på inför köp av batteridriven gräsklippare?

Det finns vissa saker som är viktigare än andra att tänka på inför köpet. Här listar vi några.

  • Klippbredden avgör hur brett din gräsklippare klipper. Ju bredare klippbredd, desto mer avverkar den.
  • Klipphöjden påverkar hur nära marken du kan klippa.
  • Ergonomin är väldigt viktig och avgör hur länge du kan arbeta utan att det är jobbigt för kroppen.
  • Räckvidden på klipparen avser hur långt du hinner klippa innan du behöver ladda batteriet igen.
  • Laddningstid för batteriet är viktigt för att se så att du inte behöver vänta så länge på laddningen.

Det är också en fördel om din gräsklippare har en uppsamlare för det klippta gräset. Det är ganska vanligt att gräsklippare säljs med sådana behållare. Om du inte har en uppsamlare kan det vara väldigt tråkigt och tidskrävande att kratta upp det klippta gräset.

För att slippa tänka på en uppsamlare överhuvudtaget kan man istället leta efter en gräsklippare med funktionen bioclip eller multiclip. Detta innebär att det klippta gräset klipps sönder i otroligt små beståndsdelar och sprids ut jämnt över marken. Det fungerar på så sätt som gödsel för gräsmattan. Otroligt smidigt!

En sak som kan vara bra att notera är att den angivna räckvidden ska ses som ett riktmärke. Hur länge du kan klippa påverkas av saker som lutning i trädgården och tjocklek på gräset.

Förberedelser innan och efter gräsklippning

En rekommendation man alltid kan ta upp vid gräsklippning av något slag är att ha ordentligt skydd på benen. Alltså ska du ha bra byxor och bra skor. Detta för att motverka skador då kvistar och dylikt kan flyga mot dig när du klipper gräset.

Har det regnat nyligen är det en bra idé om du låter det torka innan du klipper det. Då slipper din gräsklippare jobba så tungt med det tyngre blöta gräset. Om du för någon anledning behöver kolla något under gräsklipparen är rekommendationen alltid att du ska stänga av klipparen samt också ta ur batteriet för att vara säker på att inga olyckor kan ske.

Om du har väldigt mycket gräs eller högt ogräs kan det vara en bra idé att satsa på en bensindriven klippare. Dessa är som sagt ofta lite starkare och kan behövas vid tyngre belastning. Vid vanlig belastning är en batteridriven klippare att föredra.

När det kommer till vinterförvaring av klipparen så kan den stå kallt. Däremot kan inte batteriet förvaras hur som helst. Vi rekommenderar därför att du förvarar batteriet på en varm plats för att se till att det inte tar skada under vintern.

Vem behöver en batteridriven gräsklippare?

Alla med en liten till mellanstor gräsmatta kan ta nytta av en batteridriven gräsklippare. Då hinner du ofta klippa hela gräsmattan utan att byta batteri. Det är också en rekommendation att välja en batteridriven gräsklippare om man har flera andra maskiner som drivs av batteri då man sannolikt kan använda samma batteri till flera maskiner om de är av samma märke.

Bäst i test bland batteridrivna gräsklippare

Här kommer vår topplista över de bästa batteridrivna gräsklipparna just nu.

Premium: Husqvarna Batteridriven Gräsklippare LC141 iV Komplett

Husqvarna Batteridriven Gräsklippare LC141 iV Komplett

Husqvarna är en riktig gigant när det kommer till trädgårdsmaskiner. Allt från bensindrivna till batteridrivna sådana. Den här batteridrivna gräsklipparen är inget undantag. Den här gräsklipparen är självkörande så man sliter inte ut sig när man använder den. Man har alltså ork att köra en bra stund. Allt man behöver göra är att styra och anpassa hastigheten.

Handtaget till gräsklipparen är ergonomiskt och gör att du kan hålla i det länge utan att få ont. Alla nödvändiga reglage sitter inom räckhåll och den är enkel att använda. Du kan variera din klipphöjd snabbt med en enda spak.

Knappsatsen är även den enkel att använda. När det kommer till övrig smidighet har gräsklipparen en uppsamlare som är väl tilltagen. Den kan samla hela 50 liter gräs innan den behöver tömmas. Batteriet som ingår i köpet har en stor kapacitet och låter dig köra länge. Varm rekommendation från oss!

Medium: Alpina by Stiga AL1 34 Li 40V – 2,5Ah

Alpina by Stiga AL1 34 Li 40V - 2,5Ah batteridriven gräsklippare

Denna batteridrivna gräsklippare kommer från Stiga och är en mycket kompetent sådan. Den har en klippbredd på 34 centimeter och avger naturligtvis av lägre vibrationer än en bensindriven motpart.

När det kommer till handtaget på gräsklipparen är det både justerbart och ergonomiskt. Du kan enkelt köra länge med den här gräsklipparen. När du köper den ingår det både batteri och laddare. Batteriet som ingår är ett litiumjonbatteri på 40 V som räcker länge. Typen av batteri är att föredra då det har en lång hållbarhet.

Den här gräsklipparen går att använda både med och utan uppsamlare, och uppsamlaren som följer med är på 35 liter. När det sedan kommer till klipphöjder har man sex stycken olika att välja på och dessa är lättåtkomliga med ett reglage.

Billigast & Bäst: Gardena Gräsklippare PowerMax Li 40/32

Gardena batteridriven Gräsklippare PowerMax Li 40/32

Här har vi en mycket prisvänlig men ändå kvalitativ batteridriven gräsklippare. Den här gräsklipparen passar sig extra bra till dig med en mindre gräsmatta. Gräsklipparen är mycket flexibel och i princip underhållsfri.

Klipphöjden hos den här klipparen går att ställa i 10 steg så du får mycket möjlighet till inställning. Gräset du klipper samlas enkelt upp i den tillhörande behållaren. Det går snabbt att sedan tömma behållaren och fortsätta klippningen.

Handtaget till den här klipparen är mycket bra. Det är ergonomiskt så att du kan jobba länge. Du kan greppa det på många olika sätt utan problem. Det går också att vika ned handtaget när du ska förvara den. Då tar den inte alls stor plats.

Klipparen är en mindre variant med en klippbredd på 32 centimeter, så därför passar den bäst för dig med liten gräsyta.

Special: Robomow Robotgräsklippare RC304u

Robomow Robotgräsklippare RC304u

Här har vi alltså specialaren. Det är en batteridriven gräsklippare som klipper helt av sig självt. Alltså en robotgräsklippare. Denna robotgräsklippare kommer med en tillhörande app där du kan göra diverse inställningar och se status för gräsklipparen.

Robotgräsklipparen har dessutom bioclip som omvandlar det klippta gräset till näring för gräsmattan. Vad det gäller ljudnivån för den här maskinen så ligger den på 69 decibel och klipparen i sig är inte jättestor.

Även robotgräsklipparen har klipphöjdsjustering. Den går att ställa i allt mellan 15 och 60 millimeter. Det ger dig stor möjlighet att välja hur gräsmattan ska klippas. Värt att tänka på dock är att lutningen på gräsmattan kan ställa till med problem så kontrollera detta innan köp. Denna klippare klarar av 20% lutning.

Robotgräsklipparen får jobbet gjort på några timmar, och under tiden kan du göra något mycket roligare än att klippa gräs. Det är med andra ord en mycket värd investering.

Hur gick testerna av batteridrivna gräsklippare till?

Våra testvinnande batteridrivna gräsklippare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Det har hänt mycket med gräsklippare de senaste åren. De batteridrivna gräsklipparna blir allt fler och allt bättre. Det finns ingen tid bättre än nu att uppgradera din gräsklippare till en batteridriven sådan. De går tystare, kräver mindre underhåll, och är lättare att styra. Det finns helt enkelt bara en massa fördelar. Kolla in vår topplista innan du gör ditt val för att veta att du köper den bästa batteridrivna gräsklipparen på marknaden!

KategoriBatteridriven gräsklippareBästa pris
PremiumHusqvarna Batteridriven Gräsklippare LC141 iV KomplettLäs mer…
MediumAlpina by Stiga AL1 34 Li 40V – 2,5AhLäs mer…
Billigast & BästGardena Gräsklippare PowerMax Li 40/32Läs mer…
SpecialRobomow Robotgräsklippare RC304uLäs mer…

Källor:

Husqvarna Batteridriven Gräsklippare LC141 iV Komplett

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar