Web Analytics

Bästa grästrimmern 2024 – Beskärning med hög precision

När du ger dig i kast med gräsklipparen för att få lite fint och ordning i trädgården märker du ganska snabbt att det är svårt att komma åt alla små kanter som finns. Det kan vara intill husväggar, staket, blomsterrabatter, eller annat man har i trädgården. Hur gör man då för att faktiskt få bort det envisa gräset som annars kan vara kvar rätt länge och dessutom växa sig ganska långt? Det är enkelt! Man skaffar sig helt enkelt en grästrimmer! 

Det finns rätt många olika typer av grästrimmare att välja på så det gäller att man har koll på utbudet när man ska gå till köp. För att bistå er med detta har vi naturligtvis tagit fram en lista på de bästa grästrimmarena just nu! Så läs vidare för att enkelt få veta vilken grästrimmer det är du borde hålla utkik efter när du är på jakt efter en. Med våra tips i ryggsäcken kan du vara säker på att få en snygg och prydlig trädgård som du kan vara stolt över. 

För att göra det enkelt för dig att veta vad du kan förvänta dig av varje grästrimmer vi tittar på har vi delat upp topplistan i fyra kategorier. Det handlar om en premiumkategori, en mellankategori, en budget, och så till sist en specialkategori!

STIHL Grästrimmer FS 89

STIHL Grästrimmer FS 89

Detta är en mycket fin och exklusiv grästrimmer från STIHL. Faktum är att motorn blivit prisbelönt för hur pass effektiv den är, och att den också är väldigt bränslesnål. Som om detta inte vore nog så är den också tystgående. 

Motorn är inte bara effektiv och trevlig att köra med, den är också väldigt stark. Detta för med sig att grästrimmern väger lite mer, och hamnar på 5,8 kilo. Med den starka motorn kan du dock göra igenom i princip alla typer av gräs och liknande. Trimmern är också ergonomiskt designad så att det inte blir jobbigt att köra en längre stund.

Husqvarna Grästrimmer 115iL exkl. Batteri & Laddare

Husqvarna Grästrimmer 115iL exkl. Batteri & Laddare

Det är inte en lista på trädgårdsprodukter utan en maskin från Husqvarna! Detta är en grästrimmer du alltid kan lita på och som gör ett fint jobb under alla omständigheter. 

Detta är alltså en batteridriven grästrimmer som har en mycket god prestanda. Något som är allt vanligare med batteridrivna trädgårdsmaskiner är att batterierna säljs separat och så är även fallet med denna grästrimmer. Något som däremot är riktigt bra med denna är hur lite den väger. Den kommer in på låga 3 kilogram! Det betyder alltså att du kan köra med den länge utan att det blir tröttsamt. 

Stiga SGT 600 Grästrimmer El

Stiga SGT 600 Grästrimmer El

Den billigare modellen vi tittat på är en grästrimmer från Stiga. Denna heter SGT 600 och är en fantastisk grästrimmer för sitt pris. Denna är eldriven, men inte batteridriven. Du måste alltså koppla in den direkt i väggen. Detta har med sig flera fördelar, varav en är att den alltid går att starta så länge det finns el i kabeln. 

Då man sällan har alltför långa förlängningskablar kan det vara en god idé att använda denna om du har en lite mindre trädgård eller kanske en radhusträdgård. Om du har en större yta som behöver klippas rekommenderar vi en batteridriven eller bensindriven variant istället!

Hecht Grästrimmer på Hjul

Hecht Grästrimmer på Hjul

Vår specialare den här gången är speciell då den har en unik utformning. Det är en grästrimmer som alla andra i listan, men denna skiljer sig åt då denna nämligen har en tillhörande vagn som grästrimmern sitter fast i. Det betyder att du slipper all belastning som annars kan komma med att jobba med en grästrimmer. 

Detta är alltså det givna valet för dig med lite ryggproblem, eller som av andra skäl inte gillar att lyfta tunga saker. Att grästrimmern dessutom sitter på en vagn gör att den kan vara stark utan att behöva bry sig om att väga lite. Du får alltså en kraftfull trimmer som dessutom är mycket enkel att hantera. 

Vem behöver en grästrimmer?

Så, vem behöver faktiskt en grästrimmer? Det vet man ofta med sig själv om man behöver eller inte, men om du står inför ett köp av villa med trädgård kan det vara oklart vilka produkter som faktiskt kan vara bra att ha. En grästrimmer är ju inte på något sätt en livsviktig produkt. Du kan ju antingen erhålla samma resultat med en enkel sax och en massa mer tid, eller helt enkelt bara ignorera grästufsarna som sticker upp där gräsklipparen inte kommer åt. 

Men om du som så många andra, uppskattar när gräset är lika högt i hela trädgården är en grästrimmer riktigt behändig att ha till hands. Grästrimmern kan du ju alltså använda för att få till de svårtåtkomliga platserna i trädgården. Grästrimmern kan dessutom också användas för diverse andra ändamål. Ett vanligt exempel är om du har ett ställe på landet som du inte besöker så ofta. Här kan det finnas lite olika situationer. Antingen kanske gräsmattan är så liten att en gräsklippare blir överflödig. Då kan en grästrimmer göra jobbet istället. Eller så är det så att lantstället blir övervuxet under tiden du inte är där. Då kan grästrimmern användas som en röjsåg för att du ska få ordning på det hela. 

Du kan alltså tänka på grästrimmerns användningsområde som det av både en lie och en liten gräsklippare, samt verktyg för kantskärning och detaljklippning. Som du hör får du alltså väldigt mycket i paketet av en enda maskin. 

Vilken typ av grästrimmer är bäst?

Som vi har nämnt tidigare i texten finns det flera olika typer av grästrimmrar, så det gäller att veta vilken man borde köpa. De allra största skillnaderna mellan de olika grästrimmrarna som finns handlar om deras drivmedel.

De klassiska grästrimmrarna använder ju bensin, men på senare tid har de eldrivna alternativen blivit mer och mer intressanta! Det finns de batteridrivna grästrimmrar som presterar lika bra som de bensindrivna. På köpet är de ju också mer miljövänliga. 

Grästrimmer med sladd

När det handlar om de billigare modellerna av grästrimmrar så hittas dessa oftast i sortimentet av grästrimmrar som drivs med elkabel. Det är helt enkelt för att konstruktionen som krävs inte är lika avancerad som för en bensindriven eller batteridriven grästrimmer. Dessa rekommenderas oftast för trädgårdar som inte är jättestora då det kan bli jobbigt att hantera elkabeln om den blir för lång.

Batteridriven grästrimmer

Om du ändå uppskattar det eldrivna alternativet kanske du ska titta på en batteridriven grästrimmer. Dessa fungerar jättebra för lite större områden som den kabeldrivna varianten har svårare med. Det enda du måste tänka på med den batteridrivna är att batteriet ska hålla till hela trädgården, eller att du har flera batterier att byta till. Detta problem finns ju även med de bensindrivna, tanken måste ju räcka till hela trädgården. 

Bensindriven grästrimmer

Som vi pratat lite lätt om tidigare är det oftast i de bensindrivna grästrimmrarna man hittar de starkaste motorerna. Det är också här vi hittar de mest högljudda och bullriga motorerna. De vibrerar också ofta kraftigt, och släpper ifrån sig avgaser som inte är trevliga att jobba i. 

Däremot är de som sagt väldigt starka och du kan ha dem för att röja nästan vad som helst i trädgården. Värt att tänka på här är ju dock att de inte är särskilt miljövänliga, så om det är något man tycker är viktigt kan en eldriven variant vara mer tilltalande.

Grästrimmer med kniv

De allra flesta grästrimmrar som säljs har ett roterande huvud som det sticker ut en tråd från. Tråden snurrar sedan otroligt snabbt för att på så sätt skära av gräs och annat. Detta är dock inte det enda alternativet som finns. Det finns också grästrimmers med en klinga av stål istället för tråd. Skillnaden här är att du en högre skärkraft, och också en högre precision. 

Hur valde vi våra grästrimmers?

För att kunna göra ett urval av marknaden som var lätt att arbeta med tittade vi på konsumentundersökningar och andra marknadsundersökningar för att få en idé av vilka märken det är som säljer bäst. Därefter tittade vi på det rådande utbudet och dess kundrecensioner. På så sätt kunde vi alltså enkelt se vilka märken som var mest populära och vilka produkter i sin tur som fått bäst recensioner. 

När vårt urval av grästrimmers var minskat till de mest populära kunde vi sedan ta oss an en massa tidigare utförda tester för att jämföra resultaten av dessa. Förutom detta kunde vi sedan också gå vidare med att jämföra tester från år till år för att se hur utvecklingen gått inom branschen. Till slut upplevde vi att vi hade en tillräckligt bra bild av det hela för att kunna sätta ihop den här topplistan! 

Bäst i test bland grästrimmers

Nu har vi alltså kommit till den fullständiga topplistan där vi skriver lite mer utförligt om varje produkt. Läs vidare för att enklare kunna fatta ditt belsut om vilken grästrimmer du borde köpa härnäst!

Premium: STIHL Grästrimmer FS 89

STIHL Grästrimmer FS 89

Denna exklusiva och fina grästrimmern kommer från STIHL. Denna är verkligen premium i ordets fulla bemärkelse. Trimmern drivs av bensin och är således en mycket kraftfull grästrimmer som du kan använda till allt du kan tänka dig. Du behöver heller inte oroa dig för att bränslet ska ta slut när du jobbar med den då den har en väl tilltagen bränsletank. 

Start och stopp är inga konstigheter på den här maskinen, och för att ge dig maximal kontroll och perfekt resultat har STIHL jobbat hårt med utformningen på grästrimmern. Denna har nämligen en konstruktion som gör att den kommer nära inpå marken. Resultatet blir att du kan klippa riktigt kort och därmed få resultatet precis som du vill ha det. 

Om du skulle känna att det hade varit smidigt att ha en grästrimmer som kan byta mellan tråd- och stålklinga så har du hittat rätt. Du kan enkelt byta mellan tråd- och metallklinga och på så sätt få ut ännu mer av din grästrimmer. 

När du använder den med tråd är även det helt smärtfritt. Det går enkelt och säkert att justera trådens längd, och du kommer att märka att du blir en effektiv operatör med den här fina grästrimmern. 

Sist men inte minst vill vi också upplysa om att detta är en mycket tystgående bensinmotor. Faktum är att den till och med blivit prisbelönt för hur tystgående och effektiv den är.

Medium: Husqvarna Grästrimmer 115iL exkl. Batteri & Laddare

Husqvarna Grästrimmer 115iL exkl. Batteri & Laddare

I mellanklassen hittar vi en riktigt vass grästrimmer från Husqvarna. Modellen heter 115 iL och är en batteridriven grästrimmer. Du får en grästrimmer med mycket hög precision som gör den optimal för användning vid kanter på gräsmattan, eller intill rabatter. 

Då motorn är eldriven försvinner lite av bullret automatiskt. Denna motorn är dock vad som kallas för en lågvibrationsvariant. Det innebär att alltså att den går extra tyst. Det i sin tur gör att det ger dig en större flexibilitet. Du kan köra med denna både tidigare och senare än med en vanlig trimmer eftersom du inte behöver oroa dig för att störa dina grannar. 

En annan fördel som kommer med att den är eldriven är faktumet att den är mycket enkel att slå på och stänga av. Det går bokstavligen med ett klick. Detta gör i sin tur att du enkelt kan spara på batteri om du har större sträckor att gå i din trädgård. 

Förutom den smidigheten så är grästrimmern också ergonomiskt utformad. Handtagen är sköna att hålla i, och förutom det så kan man ställa in längden på skaftet till grästrimmern. Det gör att den går att ställa in för vem som än ska använda den. Det är riktigt bra! 

När det kommer till resterande användarvänlighet kan vi också bara nämna att denna har en väldigt låg arbetsvikt bara 3 kilo. Det är alltså som att gå runt med två paket mjölk. Det är alltså inte så jobbigt att köra den här i hela trädgården.

Billigast & Bäst: Stiga SGT 600 Grästrimmer El

Stiga SGT 600 Grästrimmer El

Som vi pratat om tidigare så hamnar ofta de eldrivna grästrimmrarna i den billigare kategorin. Så är fallet här. Detta är en eldriven grästrimmer från Stiga. Den här är perfekt för dig med en lite mindre trädgård, eller kanske en kolonilott. 

Sålänge du har ström till den här grästrimmern kan du räkna med att den gör ett mycket fint jobb med allt du försöker använda den till. De gångerna den här kan vara lite väl svag är om du har väldigt tjock växtlighet men bortsett från det går det mesta fint med den här modellen.

Denna är som sagt i budgetkategorin, och det är inte svårt att förstå när man tittar på det väldigt låga priset. Det är dock viktigt att man inte luras av priset och tror att denna är dålig på något sätt. Inte alls! Denna är väldigt bekväm att använda, och har dessutom ett justerbart handtag för maximal komfort och ergonomi. Även trimmerhuvudet kan rotera för att du ska få en så stor precision som möjligt med trimmern. 

Med ett otroligt lågt pris och en arbetsbredd på hela 30 centimeter kan vi inte göra annat än att varmt rekommendera den här grästrimmern för alla som kan använda en trimmer med kabel! 

Special: Hecht Grästrimmer på Hjul

Hecht Grästrimmer på Hjul

Specialaren är från varumärket som heter Hecht. Själva trimmern är dock mycket bra och kommer med en funktion som gör den lite extra speciell. Det är också den funktionen som ger den platsen i specialkategorin. 

Den här trimmern kommer nämligen tillsammans med en vagn som trimmern sitter fast i. På så sätt kan du alltså köra omkring med din grästrimmer istället för att behöva bära runt den. Detta är alltså en fantastisk produkt för alla som har lite ryggont, eller kanske problem med nacke eller axlar. Förutom detta kan det ju finnas fler anledningar till att du inte borde bära tunga saker. Detta är alltså en mycket smidig produkt för det ändamålet! 

Själva trimmern i sig är mycket bra och har en arbetsbredd på hela 40 till 50 centimeter. Det är alltså enkelt att köra stora ytor med denna. Motorn är 2-takts och drivs alltså med oljeblandad bensin. Hela kittet väger 15 kilogram och är alltså ganska tungt, men med tanke på de väl tilltagna hjulen är det inga som helst problem att manövrera den här maskinen. 

Det fina med den här grästrimmern är att den möjliggör trädgårdsarbete för dem som annars kanske inte kunnat av olika skäl. Bara det är ger ett stort plus i vår bok. Något annat som gör den ännu lite mer användarvänlig är att du kan ändra längden på själva skaftet till trimmern. Det ger ännu en nivå av precision och anpassningsbarhet.

Hur gick testerna av grästrimmrar till?

Våra testvinnande grästrimmrar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Med en gräsmatta kommer behovet av en gräsklippare. Dessvärre stannar det inte där, utan du kan också behöva skaffa en grästrimmer! Det är den där finurliga maskinen som hjälper dig att beskära kanterna till gräsmattan, eller intill husväggar och rabatter. Med andra ord är det en mycket smidig maskin som du kommer att få mycket användning av. 

När det kommer till grästrimmers är dessa oftast uppdelade efter hur de drivs. De vanligaste är bensin och batteridrivna, men det finns även dem som du driver genom att koppla in en vanlig elkabel. Vilken grästrimmer som är rätt för dig är svårt att avgöra då det beror lite på dina användningsområden. Om du läser igenom vår topplista kommer du garanterat att få tips och inspiration till vilken grästrimmer du borde köpa! 

KategoriGrästrimmerBästa pris
PremiumSTIHL Grästrimmer FS 89Läs mer…
MediumHusqvarna Grästrimmer 115iL exkl. Batteri & LaddareLäs mer…
Billigast & BästStiga SGT 600 Grästrimmer ElLäs mer…
SpecialHecht Grästrimmer på HjulLäs mer…

Källor:

STIHL Grästrimmer FS 89

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar