Web Analytics

Bästa solstolen 2024 – Slappna av en stund i solen

När du ska välja en ny solstol kanske du tänker att det kommer att bli enkelt. Det enda du behöver göra är att leta upp en och sedan köpa den. I teorin är det inte svårare än så. Men faktum är att det finns så många olika typer av solstolar på marknaden idag att det kan vara svårt att veta vad som är bra och vad som kunde vara bättre!

Av den enkla anledningen har vi försökt sätta ihop den här topplistan över de bästa solstolarna just nu. På så sätt blir det mycket enklare för dig när du väl ska köpa en ny. Solstolen är ju trots allt en viktig del av mångas sommar. Det finns inte mycket som toppar känslan av att kunna lägga sig på solstolen en stund. För att få ut det mesta av den vilostunden är det dock bra om solstolen är så som du tänkt dig. Idag kan du köpa solstolar i massivt trä, eller ihopfällbara varianter, eller kanske någon kombination av trä och ihopfällbar. Det blir snabbt en djungel så läs vidare för att ta reda på vilken som är den bästa solstolen just nu!

Baltic Garden Relax- & Solstol Calcutta

Baltic Garden Relax- & Solstol Calcutta

Premiumklassens vinnare, Baltic Garden Relax- & Solstol Calcutta är inte bara trevlig att titta på, den är dessutom väldigt skön att använda! Det är en bekväm solstol i ett lite mindre format som gör att den inte bara passar för dig med uteplatsen, utan även dig med en mindre balkong.

Med en sådan här solstol hemma får du inte bara en otroligt bekväm sittplats, utan också något som bjuder upp till konversation. Det är svårt att slita blicken från den här solstolen när man ser den i sin helhet på en uteplats. Materialvalet gör att stolen sticker ut och ger den ett utseende som påminner om det varma Medelhavet, eller kanske Thailand.

Baltic Garden Solstol Kungshamn

Baltic Garden Solstol Kungshamn

Den här modellen har ett lite mer klassiskt utseende. Den ser ut att komma från den svenska skärgården så den gör sig absolut bra i sådan miljö. Denna solstol passar dock in oavsett var du ställer den då den har ett så pass unikt utseende.

Förutom att vara en bra solstol i sig så har den också en tillhörande fotpall som är smidigt inbyggd i själva solstolen. Pallen är enkel att skjuta undan om man skulle önska det.

Solstol Sunny

Solstol Sunny

Denna är en riktig klassiker! Den här solstolen har en stil som gör att den ser gjord ut för att tas med på utflykten till stranden. Solstolen har en stabil och pålitlig ram samt ett mjukt och fint tyg. Tyget ger en bra passform när man sätter sig i stolen.

Den här solstolen är gjord av Hecht och är en solstol som är gjord för sin flexibilitet. Du kan enkelt vika ihop den här stolen och ta med den dit du ska.

Hecht Vilhängstol Dreamy Honey

Hecht Vilhängstol Dreamy Honey

Vår specialare är i vanlig ordning en riktigt speciell variant av solstolen. Denna är från Hecht och med den här solstolen har Hecht överträffat sig själva ännu en gång. Denna solstol är en vilhängstol, så det är ju kanske inte riktigt en regelrätt solstol även om den delar många karaktäristiker med solstolar.

Med den här solstolen behöver man inget mer. Du får ett eget litet parasoll som kan skydda mot sol och lätt regn, samtidigt som du sitter skönt i den fritt hängande stolen. Solstolen är mycket skön att sitta i då den är väldigt mjuk och bekväm. Trots att den är fritt hängande känner man att den är byggd med kvalité och stabilitet i åtanke. Som om att allt detta inte vore nog så är den också mycket fin att se på så det gör inget att ha den här framme vid uteplatsen!

Köpguide för solstol

När man ska köpa sin solstol märker man snabbt att det finns många varianter och modeller av solstolar. I den här delen av artikeln går vi igenom vilka olika som finns, samt lite andra vanliga funderingar kring utemöbler och solstolar.

Olika varianter av solstolar

Det finns som sagt många olika modeller av solstolar, och vissa kan du till och med använda som kombinerade utemöbler. Allt har att göra med vilken typ av konstruktion solstolen har. De vanligaste modellerna är dessa:

  • Baden baden: Detta är en klassisk modell av solstolar. Principen bakom dessa är enkel och de använder sig av en icke-patenterad teknik som gör att många tillverkare kan implementera tekniken. Ens ben får stöd när man lutar ryggstödet bakåt på den här solstolen.
  • Solsängen: Vad detta är för typ av solstol hörs direkt på namnet. Du kan fälla ryggstödet helt bakåt och det är inte alls ovanligt att man somnar på den här stolen. Man får komma ihåg solskyddsmedlet om man ska ta en tupplur på solsängen!
  • Positionsstolar: Detta är en mer fast typ av solstol. Den här modellen byggs som en vanlig stol där ryggstödet går att justera. Det är olika från olika tillverkare just hur mycket man kan justera ryggstödets lutning. Många av dessa modeller har inbyggda fotpallar, och om inte går det ofta att köpa till som komplement.
  • Däckstol: Den här modellen av solstol liknar baden baden i viss utsträckning. Båda stolarna bygger på att man ska ha både rygg- och fotstöd. Det som gör att denna skiljer sig från baden baden är dock att du kan ställa både fot- och ryggstödet individuellt. Det kan du inte göra på en baden baden.

Dessa är som sagt de vanligaste modellerna. Det kan finnas många fler än såhär, och ibland spännande kombinationer mellan olika typer av stolar. Förutom detta kan du ju också välja solstolar med olika tyger och material, något som gör dina möjligheter ännu större.

Vissa av dessa modeller kommer ofta med någon form av dynor för att kunna användas direkt. Om din modell av solstol inte innehåller dynor kan detta vara bra att köpa samtidigt. Ofta går det att hitta enkelt från produktsidan för solstolen. Fördelen med att behöva köpa till dynor är att man själv kan välja hur solstolen ska se ut och så att den passar in med övrig inredning.

Något som kan vara värt att tänka på vid köpet av solstol kan vara huruvida de är känsliga för vatten eller inte. Oftast är själva stolen ganska bra på att avvisa vatten, men det kan vara en annan historia med själva dynorna. Det gäller därför att hålla koll på vädret. Sedan gäller det också naturligtvis att dina solstolar får ett längre liv om du kan skydda dem från regn i så stor utsträckning som möjligt.

Vem behöver en solstol?

Den här frågan är enkel! Alla som på något sätt uppskattar att vara utomhus har absolut användning för en solstol. Det är otroligt mycket skönare att sitta på en solstol än på en filt när man vill vara ute en längre stund. Naturligtvis kan det vara svårt att få plats med en solstol om du bor i en lägenhet med en liten balkong. Då kan en lösning vara att köpa en hopfällbar stol som du enkelt kan ta med dig ut om du ska till parken eller stranden.

Om du har en större trädgård eller en altan finns det ingen anledning för dig att inte ha flera solstolar. Det är ju trots allt lite vardagslyx att kunna sätta sig i en solstol när som helst.

Kan man använda rottingmöbler som solstolar?

En väldigt populär typ av möbel som blivit mer och mer populär på senare tid är rottingmöbeln. Den är väldigt fin och har ett särskilt utseende då möblerna är flätade. Av denna enkla anledning är det många som önskar att man kunde ha dessa som solstolar. Då får du både en fin och skön solstol.

Dessvärre tål dessa möbler inte vatten särskilt bra. Det betyder att du skulle behöva dra in stolarna så fort det började regna lite. Jag vet inte vad du tycker, men jag hade inte orkat dra stolarna in och ut varje gång det kom en stänk vatten. Den svenska sommaren är ju oförutsägbar och därför rekommenderar vi att ni siktar in er på andra typer av solstolar.

Om du ändå vill ha rottingmöbler utomhus fungerar det ganska bra om du kan ha dem ståendes under ett tak. Så länge de är skyddade från regnet kommer de att hålla fint.

Bäst i test bland solstolar

Här kommer vår topplista över de bästa solstolarna just nu!

Premium: Baltic Garden Relax- & Solstol Calcutta

Baltic Garden Relax- & Solstol Calcutta

Den här solstolen från Baltic Garden gerdig inte bara en skön solstol utan även en fin möbel att titta på. Stolen har ett utseende som påminner om Medelhavet med sin naturliga design av rep och trä. Solstolen är i ett lutat läge och man sitter alltid bekvämt i den. Det går att lägga till en filt eller liknande för att få en mjukare sittplats. Detta är dock inget krav då träet i stolen är format efter kroppen så pass bra att den är bekväm som den är.

Solstolen må se ganska enkel ut i sitt utförande men det är en av de skönaste solstolarna på marknaden! Att den dessutom ser unik och fin ut är ju ett stort plus.

Den här solstolen går att få i olika färger beroende på vad man föredrar. De färgerna som finns att köpa direkt i butiken är vit, svart, och grå. Eftersom stolen i stort består av trä kan du antagligen måla den i en egen färg om du så skulle önska. Ett varningens finger är dock att egen färg kan få stolen att tappa lite av sin stil.

För att vara säker på att du ska kunna använda stolen länge så är träet som stolen är gjord av furu. Detta är ett av våra starkaste naturliga material som står emot mycket belastning och slitage. När det kommer till måtten är stolen 100 centimeter på höjden, 82 centimeter vid sin bredaste punkt. Sittdjupet i solstolen är på 94 centimeter. Vi rekommenderar den här solstolen till alla som vill ha en lite mer unik solstol i trädgården.

Medium: Baltic Garden Solstol Kungshamn

Baltic Garden Solstol Kungshamn

Den här klassikern ser ut att höra hemma i skärgården eller nere vid stranden. Den gör sig självklart lika bra i trädgården vid uteplatsen eller trädäcket. Stolen är byggd i massivt furu. Detta innebär i vanlig ordning att du kan räkna med att få många år av användande från den här stolen. När solstolen levereras är den vitmålad.

Solstolen är mycket bekväm både med och utan sittdyna, men sittdynan rekommenderas för längre användning. Solstolen har dessutom två robusta armstöd som ger stolen ett stiligt utseende. För att ge maximal komfort har denna solstol också en fotpall. Om du inte vill använda fotpallen går den enkelt att vika in och förvara under stolen. Detta gör att du kan använda stolen mer som en vanlig stol också!

Utseendet i designen, materialvalet, samt färgen på den här stolen gör att den känns typiskt svensk och påminner starkt om den svenska sommaren. En klar rekommendation från vår sida!

Billigast & Bäst: Solstol Sunny

Solstol Sunny

Detta är garanterat den solstolen i vår lista som du är mest sannolik att ta med dig till stranden. Denna solstol från Hecht är nämligen enkelt hopfällbar. Det betyder att du likväl kan använda den i trädgården som på stranden eller i parken. Det betyder också att stolen tar upp lite plats när du förvarar den.

Materialvalet är en form av meshtyg som gör att stolens tyg andas så att du inte ska bli för varm när du använder den. Solstolen går bra att använda både med och utan extra dyna. Stolen är av modellen baden baden vilket innebär att du får ett fotstöd till stolen genom att helt enkelt luta dig bakåt. En mycket smidig funktion.

Solstolen kommer i en mörkt grå färg. Färgen är så pass neutral att den passar in i vilken trädgård som helst. Vill du välja till någon dyna att sitta på kan du ju dessutom skräddarsy stolen mer efter din inredning vid din uteplats.

Special: Hecht Vilhängstol Dreamy Honey

Hecht Vilhängstol Dreamy Honey

Även vår specialare är från Hecht. Det är ett företag som verkligen vet hur man gör bra solstolar. Den här modellen heter Dreamy Honey och är verkligen vad vi skulle kalla för en drömmig solstol. Själva solstolen är mycket mjuk och behaglig att sitta i. Upplevelsen förhöjs ytterligare av faktumet att själva stolen är fritt hängande så att man också kan gunga lite lätt i stolen.

Själva stolens storlek är väl tilltagen. Alltså är det inga problem för såväl barn som vuxna att använda stolen till fullo. En nackdel man kan uppleva med stolen är att det inte går att ställa lutningen på ryggstödet. Men å andra sidan var detta inte något vi tänkte på jättemycket.

En sista stor sak som gör att den här solstolen sticker ut är att den har ett inbyggt litet parasoll på ovansidan. Detta gör att du alltid är skyddad från att få för stark sol i ansiktet. Positionen på parasollet är sådant att du är skyddad från solen oavsett var du befinner dig i relation till den.

Hur gick testerna av solstolar till?

Våra testvinnande solstolar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Solstolen är kanske en av de mest underskattade utemöblerna. Få saker slår känslan av att slå sig ned i en riktigt skön solstol och av den anledningen tycker vi att detta är något alla borde ha hemma. Det finns varianter och modeller som passar alla oavsett hur stort man bor. För att veta vilken solstol du borde satsa på kan du bara kolla in vår topplista över de bästa solstolarna just nu!

KategoriSolstolBästa pris
PremiumBaltic Garden Relax- & Solstol CalcuttaLäs mer…
MediumBaltic Garden Solstol KungshamnLäs mer…
Billigast & BästSolstol SunnyLäs mer…
SpecialHecht Vilhängstol Dreamy HoneyLäs mer…

Källor:

Baltic Garden Relax- & Solstol Calc

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar