Web Analytics

Bästa sekatören 2024 – Effektiv beskärning i trädgården

När det är dags att utföra lite klassiskt trädgårdsarbete finns det inget bättre än att ha bra redskap att jobba med. Det går mycket snabbare, och det blir väldigt mycket roligare om man kan lita på de verktyg man har att jobba med. 

Ett av våra vanligaste trädgårdsverktyg är ju såklart sekatören. Detta smidiga redskap låter oss ju trimma ned såväl buskar som träd och det är svårt att inte se smidigheten i den. Titt som tätt kan det dock bli så att sekatören man har där hemma börjar bli slö, eller rentav går sönder. Då är det ju dags att införskaffa en ny! Man kan ju faktiskt inte gå utan sekatör alltför länge. 

Hur gör man då för att välja en bra sekatör och vad kan jag egentligen använda sekatören till? Vilka begränsningar finns och hur ser marknaden ut för sekatörer i dagsläget? Allt detta och lite till ska vi svara på i den här artikeln, så läs vidare för att få veta allt du behöver innan du köper en ny sekatör.

Gardena Sekatör Premium BP 50

 Gardena Sekatör Premium BP 50

Om du vill ha en väldigt funktionell men samtidigt snygg sekatör är detta rätt modell att satsa på. Detta är en så kallad mothållssekatör och den är gjord av Gardena. Denna är så pass bra att den också riktar sig till professionella trädgårdsskötare, så du kan vara säker på att du köper kvalité. 

Oavsett om du vill använda den för att beskära fruktträd eller underhålla ditt blomsterland kan detta vara rätt sekatör för dig. Denna klarar i princip allt du kastar på den, och den har väldigt vassa knivblad som håller sig mycket bra under en väldigt lång tid.

Fiskars Sekatör P26 Singlestep

Fiskars Sekatör P26 Singlestep

I mellanklassen hittar vi ingen mindre än Fiskars sekatör. Fiskars är ett mycket kompetent företag som vi hittar i diverse olika produktkategorier. Gemensamt för de olika produktkategorierna är att Fiskars ligger i överkant i de allra flesta. Med den här sekatören får du väldigt mycket valuta för pengarna. 

Fiskars är kända för att lägga stora resurser på att ta fram nya och hållbara material och detta märks tydligt. Denna sekatören är gjord i plast till viss del och det märks inte alls när du använder den, mer än att den väger väldigt lite!

Green IT Sekatör med Böjt Skär

Green IT Sekatör med Böjt Skär

Vinnaren i kategorin med bäst pris är absolut den här sekatören från Green IT. Den är utrustad med ett kraftfullt teflonbelagt stål som är otroligt vasst. Förutom detta har den också ett böjt skär som gör det enkelt att klippa igenom grenar av olika tjocklek. 

Detta är definitivt något du borde kolla närmare på om du hör till skaran av folk som tycker att en sekatör ska fungera men inte kosta. Detta borde vara definitionen på det uttalandet!

Felco Sekatör 6

Felco Sekatör 6

Specialaren är från märket Felco. Om du inte redan känner igen det kan vi nämna att Felco gör otroliga kvalitetsprodukter. Detta återspeglas ofta i priset, men allt som oftast får du verkligen vad du betalar för. Denna sekatör är väldigt ergonomisk och ger dig en god handstyrka när du ska ta av grenar av varierande storlek.

Köpguide för sekatörer

En sekatör utsätts alltid för dåliga förhållanden när den används. Den är i konstant kontakt med fukt och smuts. Därför behöver den vara av god kvalité så att den klarar av detta och fortsätter jobba på bra utan att bli slö eller gå sönder. Förutom detta är det också viktigt att sekatören håller god kvalité när det kommer till själva klippningen för grenens skull. Det är viktigt att skär blir raka och vassa så att grenarna inte tar mer skada än vad som är nödvändigt.

Detta är alltså något du måste ha i åtanke när du ska gå och köpa din nästa sekatör. Du tjänar ingenting på att snåla på din sekatör. Det är istället bra om du väljer en bra sekatör från någon av branschens giganter då du med stor säkerhet kan garantera att resultatet blir bra och fint.

Välj sekatör utifrån behov

Som med i princip allt finns det alltid specialversioner av en produkt. Även så bland sekatörer. För att avgränsa oss har vi valt att bara titta på vanliga sekatörer i den här artikeln. Ha det i åtanke när du läser vidare i topplistan, då det är möjligt att det finns specialinriktade sekatörer som gör en viss sak bättre än andra.

För att ge några exempel finns det faktiskt batteridrivna och andra eldrivna sekatörer. Dessa är oftast starkare än vanliga, men i huvudsak är det viktigaste alltid skärpan på kniven.

Förutom att det finns mer vanliga sekatörer, samt lite mer speciella så som eldrivna varianter, så finns det också olika modelltyper. De två vanligaste är sidoskärssekatör och mothållssekatör. Vi går in i närmre detalj nedan.

Sidoskärssekatör

Detta är den vanligaste typen av sekatör. Den fungerar i praktiken precis som en sax. Alltså innebär detta att den har två knivblad som rör sig mot varandra när du klämmer ihop handtaget. Detta ger i regel ett mycket fint och rent snitt.

Den här typen av sekatör är att föredra för att komma nära inpå stammen på träd och buskar. Denna hanterar också levande grenar mycket bra. För att uttala oss mer generellt om den här typen av sekatör kan man kalla den för en alltiallosekatör. Den fungerar alltså överlag väldigt bra oavsett ändamål.

Mothållssekatör

Med en mothållssekatör har man en lite annorlunda form. Det nedersta knivbladet är istället vinklat och håller emot när du klipper med det översta knivbladet. På det här sättet får du ganska stor kraft och detta lämpar sig för lite tunnare grenar och döda grenar.

Annat att tänka på

Sekatören är oftast ett väldigt vasst verktyg så man måste se upp så att man inte råkar skära sig eller klippa sig själv när man arbetar. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att man använder bra trädgårdshandskar.

När du ska köpa en ny sekatör kan det vara en god idé att leta efter en modell med låsning. Då kan du låsa sekatören i ihopsatt läge. Då är knivbladen inte lika lätta att komma åt och det är större risk att du skadar dig.

Beroende på hur ofta du behöver använda din sekatör ska du hålla utkik efter lite olika saker. Om vet att du bara kommer använda den någon enstaka gång går det utmärkt att välja en billigare variant. Det viktigaste är att den har ett grundläggande rostskydd.

Om du vet att du kommer jobba mer än så rekommenderar vi starkt att du satsar på något mer stabilt. Då ska du leta efter ett robust rostskydd, samt ergonomiskt handtag. Då vet du att du kan arbeta länge och mycket utan att dina saker går sönder.

Bäst i test bland sekatörer

Nu har vi kommit till vår topplista över de bästa sekatörerna just nu. Listan är uppdelad i fyra kategorier. De är premium, medium, budget, och specialkategorin. Detta är så att du enkelt ska kunna få en uppfattning av vad du kan förvänta dig av varje sekatör från varje kategori. Läs vidare för att ta reda på vilken som är den bästa sekatören just nu!

Premium: Gardena Sekatör Premium BP 50

Gardena Sekatör Premium BP 50

Premiumklassens vinnare är från företaget Gardena. Som du hör på namnet jobbar de hårt med trädgårdsrelaterade produkter, så detta är ett företag du kan lita på utan problem. Denna sekatören är så pass gedigen och väl tilltagen att den riktar sig till proffsanvändare, så du förstår att det är kvalité det handlar om här.

Sekatören är en allroundsekatör som du kan använda till lite vad som helst. Denna sekatör är också mycket rejäl och du kommer att känna dig ostoppbar i trädgården när du är utrustad med den här. För att ge dig de bästa förutsättningarna för lång livslängd på sekatören är det enkelt att underhålla knivbladen.

Det övre knivbladet är tillverkat i ett speciellt typ av stål. Det är nämligen precisionsslipat rostfritt stål. Detta betyder delvis att det är rostfritt, men också att det håller skärpan mycket bra. Förutom detta kan vi också nämna att knivbladen går att byta ut helt och hållet om du skulle önska det. Du kan även byta ut handtagen för att få ett grepp du är mer bekväm med.

Sist men inte minst kan vi meddela att sekatören har ett lås som är enkelt att använda. Du kan enkelt låsa upp sekatören med bara en hand!

Medium: Fiskars Sekatör P26 Singlestep

 Fiskars Sekatör P26 Singlestep

Från Fiskars får vi tag på mellanklassens vinnare. Detta finländska företag arbetar jämt och ständigt med produktutveckling i flera olika kategorier och detta är en av många anledningar till att de oftast ligger i överkant när det kommer till kvalité och funktion. Du kan alltså alltid köpa en produkt från Fiskars och veta att den kommer att hålla för den överskådliga framtiden. 

Den här sidoskärssekatören är en mycket gedigen sådan som får jobbet gjort utan minsta bekymmer. Denna hade vi rekommenderat för dig som ofta behöver klippa levande grenar och kvistar. 

Skäret på den här sekatören har en specialgjord beläggning. Denna ser till att friktionen minskas. Detta i sin tur gör att du kan klippa snabbare och enklare. Kort sagt får du mer gjort med den här sekatören. För att det ska bli enkelt för dig att arbeta med den här sekatören har den naturligtvis också ett väldigt stabilt och ergonomiskt handtag. 

Materialet sekatören är gjort i är delvis i hållbar plast, och också gummi. Detta gör att den väger lite, samtidigt som den är väldigt skön att hålla i. I slutet av handtaget hittar vi också ett litet hål som lämpar sig för att sätta ett handledsband i om man vill. Det motverkar att man tappar den, och det gör också att du kan förvara den hängandes när du är klar med den.

Billigast & Bäst: Green IT Sekatör med Böjt Skär

Green IT Sekatör med Böjt Skär

Green IT levererar en väldigt stabil sekatör för otroligt lite pengar. Detta är garanterat valet för dig som behöver en sekatör men som inte känner för att offra plånboken för det. Denna sekatör erbjuder ett teflonbelagt rostfritt stålskär som sällan besviker. Sekatören går att använda i flera säsonger innan det blir tal om att slipa bladet. 

Denna sekatör är alltså en höjdare för småpengar. Detta är något vi kan uppskatta då vi tycker att man borde kunna få tag på relativ kvalité utan att lägga de allra största summorna. Förutom att sekatören har ett bra skär så har den också ett kvalitativ handtag.

Handtaget är utvecklat för att ge dig så hög komfort som möjligt. Detta för att du ska kunna använda sekatören en längre stund utan att bli trött i handen eller handleden. Ergonomi är ju trots allt väldigt viktigt när man ska arbeta en längre stund.

Special: Felco Sekatör 6

Felco Sekatör 6

Till sist ska vi kolla in vår specialare. Detta är en kompakt sekatör från Felco. Detta schweiziska märke är känt för överdriven kvalité och långlivade produkter. Du får alltså en ordentlig sekatör för pengarna, och tur är väl det, för denna är allt annat än billig. 

Sekatören från Felco är mycket ergonomisk och har ett skönt och enkelt handtag att hålla i. Förutom detta är sekatören också utrustad med en stötdämpare i gummi som gör att du kan klippa obehindrat utan att få plötsliga ryckningar i handen. 

Som vi nämnt tidigare uppskattar vi när en sekatör har ett bra lås, och det har denna sannerligen. Du kan både låsa och låsa upp den här sekatören med bara en hand. Det är mycket smidigt då det ökar chanserna för att man faktiskt använder låsfunktionen.

Detta är en mycket älskvärd sekatör och när du väl använt en kommer du att förstå varför den toppar försäljningslistor världen över, år efter år.

Hur gick testerna av sekatörer till?

Våra testvinnande sekatörer i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Sekatören är ett ovärderligt redskap att ha i trädgården. Du kan beskära allt från blomsterland till stora fruktträd, och detta med hög precision. Med en bra sekatör får du också bra skär och kan räkna med att dina växter mår bra. När du ska köpa en ny sekatör är det bra att du tänker på att välja en med rostfritt blad, men också ett ergonomiskt och bra handtag. Då kan du jobba länge utan att få några förhinder.

I vår topplista hittar du lätt vilken som är den bästa sekatören just nu. Du kan alltså alltid räkna med att få tag på bra sekatörer om du utgår från topplistan!

KategoriSekatörBästa pris
PremiumGardena Sekatör Premium BP 50Läs mer…
MediumFiskars Sekatör P26 SinglestepLäs mer…
Billigast & BästGreen IT Sekatör med Böjt SkärLäs mer…
SpecialFelco Sekatör 6Läs mer…

Källor:

Gardena Sekatör Premium BP 50

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar