Web Analytics

Bästa friggeboden 2024 – Liten stuga eller förråd utan bygglov!

Alla har någon gång hört talas om friggeboden. Det är dock svårt att på rak arm säga precis vad det innebär. En friggebod kan vara väldigt många olika saker, och det är just det som är tjusningen med den. Ett vanligt användningsområde för friggeboden är att låta den fungera som gäststuga eller extra rum på tomten. Detta är dock inte det enda du kan ha en friggebod till. Du kan exempelvis ha en friggebod som uthus, garage, förråd, växthus, bastu, eller båthus.

Som du ser finns det en mängd olika användningsområden för friggeboden så det är inte konstigt att den blivit så populär som den ändå är. Tack vare sin omåttliga popularitet går den också att hitta i många olika utföranden. Du kan hitta friggebodar i allt från små timrade svenska stugor till mer funkis-inspirerade designer.

För att hjälpa dig hitta rätt i denna djungel av friggebodar har vi tagit det på oss att sätta ihop en gedigen lista över de bästa friggebodarna just nu. Dock får du som läser ha i åtanke att denna lista främst antar att du kommer vilja använda din friggebod som någon typ av gäststuga eller annat extrahus. Vi valde att göra den här typen av avgränsning just för att göra det enklare att överhuvudtaget kunna välja ut några friggebodar.

Premium: Friggebod Flex Funkis Paket 15kvm Jabo

Friggebod Flex Funkis Paket 15kvm Jabo

Jabo är stora inom friggebodar och har här tagit fram en mycket fin sådan. Denna är en stor favorit hos oss då den är väldigt enkel att montera. Du får med alla beslag och skruvar på köpet. När du väl fått hem din friggebod är det alltså bara att sätta igång med byggandet. Det du behöver köpa till är dörrar, fönster, och skjutdörrar.

Den här friggeboden görs med fördel om till gäststuga eller extrarum på tomten. Vi rekommenderar också att man kompletterar denna friggebod med en tillbyggd altan. På så sätt kan du få en riktigt bra plats att njuta på. Stugan levereras obehandlad så det är helt upp till dig att sätta prägel på hur du vill att den ska se ut.

Medium: Friggebod Nord Cabin Marina B – 14,2 m²

Friggebod Nord Cabin Marina B - 14,2 m²

Denna friggebod från Nord Cabin är en mycket fin och gemytlig sådan. Vi tycker om denna särskilt mycket då du kan använda den för många olika ändamål. Antingen kan du välja att inreda den som en sommarstuga, gäststuga, eller varför inte bastu? Möjligheterna är många med denna fina friggebod.

Det man får tänka på med den här modellen av friggebod är att taket är gjort i takpapp. Detta betyder att man kanske vill köpa till ett något mer beständigt tak om man tänkt använda friggeboden året runt.

Friggeboden är gjord i trä som synes på bilden, och detta trä är helt obehandlat. Det gör att du själv kan välja hur det ska se ut i trädgården. Det betyder också att du ganska så snabbt efter konstruktionen vill komma igång med någon form av ytbeläggning för att se till att den står sig i vädret.

Bäst & Billigast: Friggebod Rasken 15kvm Trähuset

Friggebod Rasken 15kvm Trähuset

Här har vi en prisvärd friggebod. Trots sitt föredömliga pris får du hela monteringssatsen med allt du behöver när du köper denna friggebod. Det enda som inte ingår är takbeläggning, men det är både enkelt och smidigt att köpa till i efterhand. Det ger dig dessutom större valmöjlighet på just vad du vill ha på taket. När det kommer till valmöjligheter så är även denna friggebod obehandlad, så det gäller att ytbehandla den snart efter att du byggt ihop den.

Utseendet på den här friggeboden gör sig bra som en mindre stuga att ha till gäster. Den ser mycket trevlig ut och kommer att passa in fint i de allra flesta svenska trädgårdar. Något vi tycker är väldigt bra är att du får med både dörr och fönster på köpet med friggeboden. Till fönstren kommer också spröjs som ger denna lilla stuga ännu mer karaktär.

Varför ska du lita på oss?

Informationen i den här artikeln är en stor och välgjord sammanställning på tillgänglig information från diverse olika forum och testplatser. Mängder och åter mängder av recensioner ligger till grund för våra val i denna artikel, och förutom detta har vi dessutom konsulterat flera olika snickare för att se till att vi haft så bred kunskap som möjligt på området. Tack vare detta arbete från vår sida kan vi med säkerhet leverera informationen i artikeln till er med gott samvete då den är väl genomgången.

Vem borde köpa en friggebod?

En friggebod kan vara lösningen på mångas problem. Det kan vara svaret på mångas frågor. En friggebod går att ha till väldigt många ändamål som vi pratade om i början av artikeln. Så oavsett om du är ute efter ett rum till tonåringen, en gäststuga, ett garage, eller en bastu kan friggeboden vara rätt väg att gå.

Något som är en klar fördel med friggeboden är det faktum att du heller inte behöver bygglov för att slå upp friggeboden. Det gör dina möjligheter ännu fler då du kan sätta upp din friggebod utan större eftertanke. Så om du någonsin känt dig trängd på din nuvarande yta kan det mycket väl vara så att det är en friggebod du saknar. En annan aspekt av friggeboden som är smidig är faktumet att du får slå upp flera på din tomt så länge de inte överstiger 15 kvadratmeter totalt sett. Det betyder att du kan ha en friggebod som trädgårdsbod, och en annan som förråd. Som du hör finns det massor av anledningar till att skaffa sig en friggebod.

Hur valde vi ut våra friggebodar?

Friggebodarna i den här listan är erkända testvinnare från flera olika test-siter som gjort väldigt genomgående tester. Dessa friggebodar har också haft väldigt bra recensioner från de användare som köpt dem. Detta tillsammans gjorde urvalet väldigt enkelt. Urvalet gjordes väldigt noggrant då det finns en stor mängd olika friggebodar på marknaden i dagsläget. Tack vare att vi tog oss tiden att noggrant gå igenom marknaden för friggebodar kan du vara säker på att den här artikeln är fylld med bra information.

Bra att veta inför köp av friggebod

Innan du går till köp av friggebod kan det vara en god idé att se till att ha koll på grunderna. Det är aldrig kul att köpa något och märka att det inte riktigt var som man tänkt sig.

Friggeboden är som vi redan kommit fram till, en mycket mångsidig liten stuga. Trots detta finns det saker man inte får göra med sin friggebod. Du får till exempel inte ha den som permanentbostad. Vad detta innebär är att du bara får ha den som komplementbostad till ett annat hus. Alltså får friggeboden inte vara den enda byggnaden på tomten. Detta beror på att friggeboden är för liten för att klassas som en bostad.

Om du är ute efter att köpa en komplementbostad till din trädgård kan det också vara värt att kolla in attefallshuset som vi skrivit om tidigare. Det är i princip samma sak som en friggebod med skillnaden att attefallshuset som störst får vara 30 kvadratmeter medan friggeboden som störst får vara 15 kvadratmeter. Attefallshuset går därför väldigt bra att vinterbona och använda året om. Även med attefallshus gäller det att du kan slå upp ett sådant utan bygglov.

Det är viktigt att man förhåller sig till reglerna gällande friggebodar och vad man får och inte får göra med dem. Man står inför stora avgifter om man blir påkommen med att bryta mot reglerna som finns. Något som gör det extra viktigt att följa reglerna är att inga som helst försäkringar gäller om olyckor sker i en friggebod som används på ett felaktigt sätt. Alltså är det bästa man kan göra att följa lagarna och reglerna så gott det går.

En annan regel som finns kring friggebodar har att göra med dess placering. Du får ställa din friggebod i princip var som helst, förutsatt att du utan problem kan komma åt alla sidor på både ditt hus och din friggebod. Detta är så att du ska kunna komma åt och utföra underhåll om så skulle behövas. Det är också så att du får placera din friggebod nära tomtgränsen till din granne. Men inte hur nära som helst. Om du vill ställa din friggebod närmre än 4,5 meter till tomtgränsen krävs ett skriftligt godkännande från din granne.

De allra flesta friggebodar som säljs idag säljs som moduler. Det betyder att väggarna, golvet, och taket är färdigt, och bara behövs monteras ihop. Det gör det väldigt enkelt och smidigt att få upp en friggebod snabbt. Det finns dock inget som hindrar dig från att bygga en helt egen friggebod om du så skulle vilja.

De enda reglerna som finns kring friggebodens storlek är som sagt att den inte får överstiga 15 kvadratmeter i storlek, och att höjden till taknocken inte får vara högre än 3 meter. Som tidigare nämnt får du ha fler än en friggebod på tomten men då gäller det att den sammanlagda storleken inte får överstiga 15 kvadratmeter.

Bäst i test bland friggebodar

Premium: Friggebod Flex Funkis Paket 15kvm Jabo

Friggebod Flex Funkis Paket 15kvm Jabo

Detta är en väldigt fin friggebod från Jabo. Som man hör på namnet, och ser på bilden är detta en friggebod med stark inspiration från funkis-stilen. Det ger friggeboden en modern look som gör att den passar in var den än ställs. Friggeboden levereras helt omonterad, men det är inte alls svårt att få modulerna på plats då du får en komplett byggsats när du köper denna friggebod. Boden är obehandlad så att du själv ska kunna välja färg och utseende på den.

Den här friggeboden är tänkt att användas som extrahus eller som gäststuga. Detta är extra tydligt med tanke på placering av fönster och dörrar. Denna friggebod har en fin skjutdörr längs ena långsidan, och en entrédörr längs ena kortsidan. Vid skjutdörren lämpar det sig alltså klockrent att bygga ut en liten altan om man skulle vilja det.

Det du får med i paketet när du köper denna friggebod är en komplett byggsats med väggar, golv, gavelspetsar, och tak. Du behöver däremot köpa till dörr och fönster själv. Det gör dock att du har stor valmöjlighet att välja det du själv tycker är snyggt.

Det tak som ingår i den här friggeboden är takfotsbrädor och råspont. Taket kan du förstärka ytterligare om du så skulle önska. Väl på plats mäter det 2,42 meter som högst, och 2,04 som lägst. Storleken på hela friggeboden mäter 4508 gånger 3283 centimeter, och med på köpet får du också all skruv, spik, och beslag du kommer behöva vid byggandet.

Medium: Friggebod Nord Cabin Marina B – 14,2 m²

Friggebod Nord Cabin Marina B - 14,2 m²

Här har Nord Cabin tagit fram en riktigt bra friggebod. Denna är verkligen vad vi kallar för en allround-bod. Oavsett vad du har för planer kan du nästan garanterat använda denna stugan för att få det som du tänkt dig. Eftersom att friggeboden också är väldigt fin passar den in i de flesta trädgårdar och gör sig bra som en extra sommarstuga eller som gästhus.

När du köper den här friggeboden får du med en komplett ritning som är enkel att följa. Du får friggeboden som en komplett byggsats och det går snabbt att få ihop en färdig friggebod. Väl färdig är den också väldigt stabil tack vare materialet den är gjord av. Värt att tänka på är att friggeboden levereras obehandlad, så det är bra att lägga på en ytbehandling snabbt efter att man byggt färdigt boden. Något som gör det ännu snabbare att få ihop friggeboden är faktumet att den levereras tillsammans med alla nödvändiga spikar och skruvar.

Något som gör denna friggebod väldigt prisvärd är faktumet att dörren och fönstren ingår. Till dörren får du också en ordentlig låskolv och det tackar vi inte nej till. De tre fönster du får med är dubbelglasade vilket ger en bra isolering. När det kommer till taket så ingår det takpapp, så om du vill ha ett mer stabilt tak får du köpa till det i efterhand.

Även denna stuga gör sig väl med en liten altan vid sidan. Designen på friggeboden gör att den ser väldigt gemytlig ut, och den passar därför in var du än vill ha den.

Billigast & Bäst: Friggebod Rasken 15kvm Trähuset

Friggebod Rasken 15kvm Trähuset

Den här friggeboden handlar om att få mycket för pengarna. Den är väldigt fin, och trots sitt låga pris känns den kvalitativ och stabil. Det rekommenderade användningsområdet här är att ha den som ett extrahus i trädgården. Antingen för gäster, eller som ett rum skiljt från resten av huset.

När du köper den här friggeboden får du den som en monteringssats. Alla nödvändiga delar ingår i byggsatsen, och du får givetvis också med en detaljerad ritning som visar hur du ska gå tillväga. Denna friggebod levereras obehandlad, och därför blir det enkelt för dig att måla den så som du vill ha den. Eller bara olja den om det passar bättre i din trädgård. Det enda som inte ingår vid köpet är takbeläggning, men även det gör att du får mer valmöjligheter när du ska köpa det själv.

Det som gör att detta är en bra friggebod som ger dig mycket för pengarna är faktumet att dörr och fönster ingår i priset. Du får tre stycken öppningsbara fönster. Dessa är även försedda med spröjs som ger en härlig känsla till stugan. Dörren som kommer med stugan är även den en kraftfull sådan. Den är beständig i upp till 18 graders skillnad mellan inom- och utomhustemperaturen.

Den här stugan är ett mycket bra val för dig som vill få mycket utan att spräcka hela budgeten.

Sammanfattning

En friggebod är en väldigt mångsidig liten stuga som du kan använda för en massa olika ändamål. Du får sätta upp en friggebod helt utan bygglov, och de regler som finns kring friggebodar är inte särskilt avancerade eller svåra att förstå sig på. Det finns många olika typer av friggebodar på marknaden i dagsläget, och du kan enkelt hitta en som passar dig bäst. Du kan använda en friggebod till allt från gäststuga till bastu eller garage. Allt handlar om vad du har för behov.

KategoriFriggebodBästa pris
PremiumFriggebod Flex Funkis Paket 15kvm Jabo
MediumFriggebod Nord Cabin Marina B – 14,2 m²
Billigast & BästFriggebod Rasken 15kvm Trähuset

Källor

  • https://www.byggmax.se/friggebod-flex-funkis-paket-15m2-5-jabo-p7103671
  • https://www.hemfint.se/friggebod-marina-b-14-2
  • https://www.byggmax.se/friggebod-rasken-15kvm-tr%C3%A4huset-p7103189

Lämna en kommentar