Web Analytics

Bästa gasolgrillen 2024 – kom igång med grillningen med ett klick!

Grillen är sommarens absoluta höjdpunkt. Naturligtvis kan du grilla även på andra tider om året, men sommaren gör det hela så himla praktiskt. Det kan dock vara lite smått bökigt ibland då man måste hålla på att fixa en massa med kol och briketter, tändvätska, och så det där med att få till en bra glöd. Ibland tar det sig inte riktigt som man tänkt och middagen kan bli framflyttad bra längre än man hade velat. Vad gör man då åt detta? Går det att göra det ännu smidigare att grilla på sommaren? Och därmed också på resten av året? 

Givetvis går det att underlätta grillningsprocessen! Det enda du faktiskt behöver är en gasolgrill. Med gasolgrillen kommer du igång på ett kick och har uppe grillvärme otroligt snabbt. Om detta låter lika intressant för dig som för resten av Sveriges befolkning tycker vi att du ska läsa vidare! Här ska vi nämligen ta fram den bästa gasolgrillen just nu, samt en massa bra tips som är bra att tänka på innan man går och köper sin gasolgrill. 

Weber Genesis II E-310 GBS gasolgrill

Weber Genesis II E-310 GBS gasolgrill

Weber är klart med på den här listan och toppar den dessutom. Det är kanske inte särskilt förvånande egentligen då Weber trots allt är en av de mest kompetenta tillverkarna av just grillar. Även om de brukade vara regerande mästare på kolgrillar har de lyckats otroligt bra även med gasolvarianten!

Grillen är utrustad med allt möjligt som du skulle kunna tänkas vilja ha. Bland annat har den ett särskilt emaljerat grillgaller som ger dig nya förutsättningar när det kommer till perfektion av grillkonsten. Naturligtvis återspeglas denna fantastiska grills egenskaper i priset, men så är det ju också premiumklassen, och smakar det så kostar det! 

Landmann Pantera 2.0 gasolgrill

Landmann Pantera 2.0 gasolgrill

Mellanklassens vinnare är en lite mindre och smidigare gasolgrill än de klassiska stora monstrena man får upp i huvudet när man tänker på gasolgrillar. Det gör denna till ett ypperligt val för dig som antingen bara vill ha en liten mindre grill, eller dig som helt enkelt inte får plats med en stor grill! 

Denna är dessutom mycket enkel att flytta på, så du kan lätt få med den på en utflykt om du så skulle önska. Grillen är också utrustad med en väldigt smidig hållare som gör att du inte behöver vara orolig för att den ska välta eller liknande när du står och jobbar med maten.

Landmann Grillchef Portable 1.0 gasolgrill

Landmann Grillchef Portable 1.0 gasolgrill

Vi kör vidare på det lite mer portabla spåret. Delvis för att detta är väldigt smidiga grillar att ha med sig, men också för att man ofta kan komma ned lite i pris när man handlar portabla grillar. Detta eftersom det naturligtvis behövs mindre material för att bygga grillen. Värt att tänka på är att en kolgrill i princip alltid kommer att vara billigare än en gasolgrill, men detta till trots tycker vi att vi hittat en riktigt bra modell här!

Du får ett klockrent resultat med den här grillen tack vare den väldigt stabila konstruktionen. Tack vare att det också är just en gasolgrill kan du kontrollera temperaturen väldigt enkelt, och på så sätt kan du få till riktigt bra mat på den här grillen!

Varför kan du lita på oss?

Den här artikeln handlar väldigt lite om tycke och smak och väldigt mycket mer på empirisk undersökning. Vad det faktiskt betyder är att grillarna vi tar upp här är testvinnare för såväl experter som konsumenter. Vi har gått igenom mängder av tester och recensioner för att kunna lyfta fram de allra bästa gasolgrillarna på marknaden. 

Med det arbete vi lagt som grund för den här artikeln tycker vi att det bildar en rättvis återgivning av den verkliga situationen. Vi hoppas därför också att ni ska känna er nöjda med artikeln i den utsträckningen att ni kan hitta er nya favoritgrill i vår topplista! 

Vem behöver en gasolgrill?

Att behöva och att inte behöva är en definitionsfråga enligt oss. Naturligtvis finns det ingen som faktiskt behöver en gasolgrill för sin överlevnad, men samtidigt finns det nog många vars liv hade blivit mycket bättre om en gasolgrill fanns nära till hands! Med detta sagt tycker vi faktiskt att alla kan må bättre av en gasolgrill. Det är så otroligt smidigt att snabbt kunna komma i gång med grillandet utan att behöva vänta på att kolet ska hinna bli rätt temperatur. 

Du kanske tänker att du egentligen inte är målgruppen för en gasolgrill för att du redan har en kolgrill? Tänk om! Det är faktiskt inte alls en dum idé att ha både en vanlig kolgrill och en gasolgrill. Det finns många anledningar till detta, men några av de anledningarna är att du kan använda den ena grillen för varmhållning, om du lagar olika mat till flera personer. Du kan också använda två grillar till att göra mer mat, något som kan vara extra smidigt på sommarfesterna. För att göra listan lite längre kan du också vilja ha både en gasolgrill och en kolgrill bara för att de ger olika smaker. Eftersom en gasolgrill inte gör någon kolförbränning gör det att maten man lagar smakar lite annorlunda från den klassiska rökiga grillsmaken. Hur gott grillat än är kan det vara trevligt att ha alternativ när man vill laga mat utomhus.

Bra att veta om gasolgrillar

Om du aldrig har använt en gasolgrill innan kanske det kan vara av nytta att vi pratar lite om det här. På så sätt har du lite mer kött på benen när det väl blir dags att grilla på den nya grillen! 

Först och främst är det viktigt att man lär sig hantera gasolen på ett vettigt sätt. Gasol är ju trots allt väldigt lättantändligt, och därför måste denna förvaras korrekt. Gasol är en kombination mellan propan och butan, och vårt klimat gör att vår gasol måste innehålla runt 95% propan för att fungera bra. Detta gör den mycket brandfarlig. 

Det som gör gasolen ännu mer förrädisk är att den både är genomskinlig och luktfri. Det är alltså svårt att veta om det läckt ut något. Det du däremot inte behöver oroa dig för är att andas in den. I små mängder kommer du inte att märka det, men i stora mängder kan det bli svårt att andas. En trend som blivit allt vanligare är att tillverkarna av gasol tillsätter en artificiell doft så att den ska bli lättare att märka av och det är ju jättebra! Till sist kan vi också nämna att gasol är en tung gas och sjunker därför till golvet snabbt, och det kan vidare göra det svårt att märka läckaget då man sällan är nere på golvet och luktar. 

Kol eller gasolgrill?

När man är ny till världen av gasolgrillar kan de nästan kännas lite intimiderande. Detta för att man inte riktigt har koll på vad som förväntas av en själv. Är det svårt att hålla på med gasoltuber och regulatorer? Egentligen är det inte särskilt komplicerat, och man kommer rätt snabbt in i det. 

Trots detta kan det finnas dem som föredrar den klassiska kolgrillen. Förutom att man också vet bättre om hur en kolgrill fungerar så har vi ju också argumentet om smaken på det grillade. Detta tog vi upp lite längre upp i texten. Faktum är dock att grillentusiasterna nu för tiden är ganska ense om att smaken nästan inte går att särskilja från en bra gasolgrill och en kolgrill. Så det är nästan helt upp till preferens nu!

Det som ger gasolgrillen ett plus i vår bok är såklart hur snabbt det går att få igång den. Den är i princip redo från stunden du startar den. Sedan är det mycket enkelt att reglera värmen då det som avgör är mängden gasol. Den justerar du oftast mycket enkelt med ett vred. De riktigt stora gasolgrillarna har ofta olika zoner du kan grilla på, och då kan du välja att ha olika värme på olika zoner. Det gör att du exempelvis kan grilla olika mat samtidigt, eller ha mat på “eftervärme”. Du kan också använda detta för att erbjuda olika stekgrader på kött.

Det är en mycket stor fördel med en gasolgrill att du kan reglera värmen så effektivt. Det låter dig planera din matlagning mycket bättre än med kol. Om du vet att du kan grilla konsekvent i 80 grader så kan du ju också räkna ut hur lång tid det tar för maten att grillas klart. 

Som med vanliga kolgrillar är det såklart viktigt att man är noggrann med att städa grillen när man är klar. Delvis är det ju inte så fräscht att komma tillbaka till en smutsig grill när man vill grilla nästa gång. Men framförallt kan det vara dåligt för hälsan att matrester och gamla fetter förkolnas. Dessa innehåller nämligen ofta cancerframkallande ämnen. 

Vi avslutar den här sektionen med ytterligare en fördel och en nackdel. Fördelen här är att en gasolgrill ryker mycket mindre än en kolgrill. Detta är ju såklart eftersom att det inte sker någon större förbränning. Det gör gasolgrillen enklare att använda, och är därför ett bra komplement till uteköket om man har ett sådant. 

Den sista nackdelen är att gasolgrillen ofta är en bit större och klumpigare än kolgrillen. Detta är kanske inte ett problem egentligen då det bara avgör var du ska förvara den. När grillen väl står där den ska stå spelar det kanske mindre roll hur stor den är så länge den gör god mat! 

Bäst i test bland gasolgrillar

Nu har vi kommit till topplistan över de bästa gasolgrillarna just nu. Först ut hittar vi premiumvinnaren.

Premium: Weber Genesis II E-310 GBS gasolgrill

Weber Genesis II E-310 GBS gasolgrill

Weber har gjort det ännu en gång. De har tagit fram en förstklassig gasolgrill som får jobbet gjort och lite därtill. Detta är en mycket gedigen och stor gasolgrill som räcker gott och väl för att grilla till hela familjen. Den går också utmärkt att ha till sommarfesten. Dess storlek gör att det inte är några problem att tillaga gott om mat. 

För att göra matlagningen enkel och rolig har Weber tagit fram ett speciellt galler till den här grillen. Det är ett porslinemaljerat grillgaller i gjutjärn. Det kanske låter avancerat, och det är det också! Ett sådant här grillgaller är av absolut toppkvalité och gör matlagningen till en dans på rosor. 

För att utnyttja gallrets fantastiska värmeledningsegenskaper till fullo har Weber sett till att utrusta den här gasolgrillen med hela tre stycken brännare. Detta gör naturligtvis att du kan ha igång tre olika grillprojekt samtidigt. Kanske vill du grilla lite sparris samtidigt som du förbereder oxfilén? Inga problem med den här grillen!

För att göra grillen ännu lite mer övertygande kan vi nämna att gallret är väldigt smart konstruerat. Det är nämligen så att det automatiskt leder bort fettet som kommer ur det grillade köttet. Det gör att gallret håller sig rent och fint längre, och du riskerar inte att få smaken av fastbränt fett. Det finns som du märker mycket bra att säga om den här grillen, så vi kan med glädje rekommendera den som vår premiumvinnare.

Medium: Landmann Pantera 2.0 gasolgrill

Landmann Pantera 2.0 gasolgrill

Denna gasolgrill är ingen dålig sådan heller. I mellanklassen hittar vi den här lite mindre gasolgrillen från Landmann. Det som gör denna lite unik är hur liten men ändå kompetent den är. Du kan enkelt grilla till din favoritmat till ett näst intill felfritt resultat varje gång. 

Något annat som är smidigt med denna hör till dess lite mindre storlek. Du kan enkelt ta med dig grillen om du ska iväg på äventyr. Trots att den är lite mindre och portabel är den utrustad med två olika brännare, så du kan ändå få till fina grillningar utan bekymmer. 

Grillgallret som kommer med är gjort i gjutjärn, och det är att föredra då gjutjärn har en fantastisk värmeledningsförmåga. Det gör att det du grillar blir ordentligt stekt eftersom värmen är så jämn. 

För att kanske göra grillen ännu mer intressant så finns ett häftigt tillbehör du kan köpa till. Det handlar om Landmann Thermometer Selections. Det är alltså en termometer du kan köpa till. Det som gör det hela lite häftigare är att termometern har stöd för bluetooth. Det gör att du kan hålla koll på grillen i mobilen. Det finns också några förinställda temperaturer man kan ställa som timer. 

Detta är alltså en väldigt smidig grill med fler smidiga tillbehör. Ett väldigt bra val med andra ord! 

Billigast & Bäst: Landmann Grillchef Portable 1.0 gasolgrill

Landmann Grillchef Portable 1.0 gasolgrill

Mellanklassens vinnare var en lite mindre och portabel gasolgrill från Landmann. Faktum är att även vår billigaste modell är en portabel gasolgrill från Landmann! Att det blivit såhär är egentligen inte så konstigt. Landmann är riktigt bra på att göra grillar, och en portabel grill är oftast mindre. En mindre grill kostar ofta mindre. Inte svårare än så!

Den här grillen är en riktigt kvalitativ gasolgrill. Den är som sagt också portabel, och mer så än vår mellanklass då denna är snäppet mindre. Trots detta och trots dess låga pris får man här en riktigt ordentlig gasolgrill för pengarna. 

När det kommer till gasolkapacitet kan du sätta på vilken tub du vill. Det är storleken runt omkring grillen som avgör hur stor gasoltub du kan få plats med. Får du plats med en riktigt stor sådan så kan du ju använda grillen flera flera gånger utan att behöva fylla på med gasol. 

För att sedan flytta runt på grillen använder man handtag som sitter längs med sidorna av grillen. Dessa kan du sedan enkelt fälla in för att de inte ska vara ivägen när du väl ska börja grilla. 

Hur gick testerna av gasolgrillar till?

Våra testvinnande gasolgrillar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Gasolgrillen är mer smidig än krånglig, och är absolut något du borde överväga nästa gång du ska köpa en ny grill! Med gasolgrillen går det både snabbare och smidigare med att komma igång med grillningen. Du kan dessutom också ställa in värmen mycket enklare än på en kolgrill och på så sätt grilla med högre precision. För att enkelt kunna veta vilken gasolgrill du borde köpa härnäst kan du alltid komma tillbaka till vår topplista över de bästa gasolgrillarna just nu!

KategoriGasolgrillBästa pris
PremiumWeber Genesis II E-310 GBSLäs mer…
MediumLandmann Pantera 2.0Läs mer…
Billigast & BästLandmann Grillchef Portable 1.0Läs mer…

Källor:

Weber Genesis II E-310 GBS gas

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar