Web Analytics

Bästa högtryckstvätten 2024 – Tvätta med kraft

Högtryckstvätten är otroligt behändig. Det finns massor av tillfällen då högtryckstvätten är precis vad man behöver för att få rent eller för att spola av något. Du kan exempelvis ha god användning av en högtryckstvätt om du vill tvätta en bil eller båt hemma. Den är också bra att ha för att bara spola av huset, eller kanske en husvagn. Vidare kan du också använda högtryckstvätten för att tvätta trädäcket, eller stenplattorna.

Som du ser finns det massor av goda användningsområden för en bra högtryckstvätt, och kanske visste du redan detta. Något du kanske däremot inte vet ännu är vilken högtryckstvätt som är den bästa just nu! Det är något vi ska ta reda på i den här artikeln. Vi kommer att titta på ett gäng olika högtryckstvättar i olika priskategorier. På så vis blir den enklare för dig att veta vad du kan förvänta dig av de högtryckstvättarna vi tar upp! 

Förutom att bara ta upp en topplista över de bästa högtryckstvättarna just nu så ska vi också säga lite om vad man behöver tänka på inför köpet av högtryckstvätt. Med andra ord får du allt du behöver från den här artikeln, så läs vidare för att få veta vilken högtryckstvätt du borde köpa härnäst! 

Kärcher Högtryckstvätt K5 Premium FC Plus Home Wood

Kärcher Högtryckstvätt K5 Premium FC Plus Home Wood

Premiumvinnaren i våra tester är en riktigt fin högtryckstvätt från Kärcher. Detta är ett ypperligt val av högtryckstvätt, och detta är inte bara tack vare själva högtryckstvätten i sig, utan hela paketet man får med. Köper du denna behöver du aldrig fundera på att köpa till några tillbehör då du får allt på köpet! Det är väldigt smidigt!

Med denna högtryckstvätt får du bra saker som teleskophandtag för ergonomins skull, samt rengöringsmedel för att du enklare ska kunna sätta igång och jobba. För att högtryckstvätten sedan inte ska ta så stor plats när du vill förvara den så kan du enkelt fälla ihop handtaget. Detta gör stor skillnad när det kommer till att förvara många trädgårdsredskap hemma. 

Maltec Högtryckstvätt ML3.360

Maltec Högtryckstvätt ML3.360

Högtryckstvätten vi tittar på härnäst är en sådan från Maltec. Detta är en riktigt kraftfull högtryckstvätt som du kan ha till mer än att bara tvätta bilen. Med ett tryck på upp till 225 bar duger denna gott och väl till såväl fasadtvätt som att helt enkelt spola bort flagnande färg. Det kan vara väldigt smidigt innan det är dags att måla om. 

Förutom att vara en riktigt stark högtryckstvätt så har Maltec mer än så att erbjuda. Med på köpet får du nämligen massor av medföljande verktyg. Det gör att du enkelt kan ta dig an en väldig massa olika uppdrag utan bekymmer. Denna är faktiskt så pass bra att vi kan rekommendera den även för dig som använder högtryckstvätt i jobbsyfte. 

Stiga Högtryckstvätt HPS 110

Stiga Högtryckstvätt HPS 110

Modellen som vinner i kategorin för lägst pris till prestanda är en kompakt historia från Stiga. Detta är en smidig och fullt tillräcklig högtryckstvätt för dig som bara behöver en högtryckstvätt till bilen, eller för den enstaka avspolningen av altanen.

Om du skulle känna att du vill göra ännu mer med den här högtryckstvätten kan du enelt köpa tillbehör som säljs separat. Normalt sett hade vi gett beröm för att allt skulle vara inkluderat i priset, men då vi är inne i budgetkategorin nu är det ju faktiskt att föredra att man kan spara in några kronor om man inte behöver alla tillbehör. 

Bosch Högtryckstvätt GHP 5-75 X

Bosch Högtryckstvätt GHP 5-75 X

Specialaren för den här gången är en stark högtryckstvätt från ingen mindre än Bosch. Detta är en riktigt gedigen högtryckstvätt som absolut går att använda i professionellt syfte. Med en stålförstärkt slang till högtryckstvätten förstår man direkt vilka miljöer den här klarar av att användas i. 

Vattentrycket i denna högtryckstvätt är imponerande 185 bar, och själva maskinen väger in på 26 kilogram. Själva anslutningarna till vattenslangen är gjorda i mässing, och detta är något som talar starkt för att den här modellens hållbarhet.

Köpguide för högtryckstvättar

Vem behöver en högtryckstvätt?

Som vi pratade om i inledningen så står det väldigt klart att en högtryckstvätt går att använda till väldigt mycket. Det vanligaste folk tänker på när de hör om en högtryckstvätt är att tvätta bilen med den. Visst är det så att det är ett vanligt användningsområde, men det finns helt klart fler områden än så att utforska!

Högtryckstvätten är din bästa vän när det kommer till att rengöra utemöblerna och få dem redo för nästa högsäsong. Förutom detta fungerar den utmärkt till att tvätta av stenplattor på tomten, eller om man har en gång upp till huset. Du kan också använda den för att tvätta av båten om du har en sådan, eller kanske till och med en fyrhjuling. 

Något folk inte vanligtvis tänker på är att högtryckstvätten går att använda för att rengöra avlopp. Detta är så klart tack vare att tvätten har ett så pass högt tryck. Det kan vara ett smidigt sätt att få rent på jobbiga platser. Så som du förstår finns det i princip oändligt med möjligheter för en bra högtryckstvätt. 

Det bästa av allt med en högtryckstvätt är att den arbetar så snabbt! Du blir snabbt av med smutsiga ytor och många gånger slipper du hålla på och skrubba och liknande och det är allt tack vare kraften i högtryckstvätten.

Tänk på detta innan du köper din högtryckstvätt

Innan du faktiskt köper din högtryckstvätt kan vi passa på och gå igenom några saker som är bra att tänka på.

Förvaringen

När det kommer till förvaringen av högtryckstvätten så är det viktigt att du kan ha den på en varm plats. Med varm menar vi egentligen bara några få plusgrader, huvudsaken är att det inte kan bli minusgrader. Det är lätt för en högtryckstvätt att ta skada i kalla temperaturer. Skulle det finnas vatten kvar i slangen när det fryser så är risken stor att slangen går sönder. 

Trycket

Trycket är det allra viktigaste hos en högtryckstvätt. Ju högre tryck, desto bättre resultat. Tryck räknas i bar. Det lägsta trycket du borde köpa är 130 bar. Detta är vad som brukar räknas som tillräckligt för enklare rengöringsjobb. Men om du vill vara säker på att aldrig stöta på problem rekommenderar vi att du satsar på något starkare än så. 140 bar och uppåt är en bra siffra att sikta på bara för att du kan vara säker på att aldrig bli hindrad av tvättens prestanda. 

Tillbehör

Det är också bra att fundera lite på vilka tillbehör man vill köpa till sin högtryckstvätt. I många köp ingår det ett gäng tillbehör till högtryckstvätten, men om man är ute efter något särskilt kan det vara en bra idé att man håller lite utkik efter detta så att man inte missar det. 

Förutom detta är det också bra om man skänker en tanke åt hur lång man vill att själva vattenslangen ska vara. På vissa modeller kan du byta ut slangen mot en längre om det skulle behövas, och andra modeller har en slang som du kan vira runt själva högtryckstvätten. Som sagt är det bra att du funderar på detta innan köp då det kan spara mycket huvudvärk när man väl ska sätta igång och jobba.

Övrigt

Vissa högtryckstvättar klarar av att arbeta med varmvatten, och andra tvättar värmer vattnet åt dig. Om detta är något för dig är det bra om du dubbelkollar hur maskinen fungerar med varmvatten redan innan köpet så att du är säker på att det fungerar. 

När det kommer till högtryckstvättar behöver man oftast inte köpa den dyraste för att få en bra maskin att jobba med. Det kan mycket väl räcka med en “medeldyr”. Man brukar säga att en medeldyr maskin fungerar utmärkt för att tvätta bilen och liknande, men att du borde satsa på något större om du vill använda tvätten för fasadtvätt.

Bäst i test bland högtryckstvättar

Nu har vi tagit oss igenom köpguiden och ska nu säga några ord om vår topplista! Produkterna är i vanlig ordning uppdelade i de fyra kategorierna för premium, mellan, budget, och special!

Premium: Kärcher Högtryckstvätt K5 Premium FC Plus Home Wood

Kärcher Högtryckstvätt K5 Premium FC Plus Home Wood

Premiumvinnaren är en mycket fin högtryckstvätt från Kärcher. Denna är ett perfekt val för dig med ett behov av en högtryckstvätt för att tvätta bilen, altanen, och kanske stenplattorna. Med i köpet får du ett gäng olika verktyg du kan använda i kombination med din högtryckstvätt för att få en så mångsidig produkt som möjligt. Utöver detta får du också med dig en liter stenrengöringsmedel och det tackar man ju inte nej till! 

När du jobbar med denna högtryckstvätt kan du enkelt reglera trycket genom ett litet vred som sitter på handtaget. På handtaget sitter också en liten display som visar dig det nuvarande trycket. Det är mycket smidigt. Smidigheterna med handtaget stannar inte där. Det är nämligen ett teleskophandtag. Du kan alltså skjuta ihop och dra isär det för att få det i den längd du själv tycker är bekväm. Detta möjliggör också att du kan fälla ihop handtaget när du ska förvara högtryckstvätten.

Om du jobbar med ett rengöringsmedel är det både lätt att se hur mycket som är kvar, samt att fylla på med mer. Det görs väldigt smidigt och detta är något vi verkligen uppskattar. När man väl är igång och jobbar vill man ju inte behöva avbryta för att fixa med högtryckstvätten, den ska ju bara fungera.

Överlag är högtryckstvätten enkel att hantera och lätt att köra runt med. Själva vattenslangen till högtrycken är relativt mjuk och böjlig, något som gör den mycket enkel att jobba med. När det kommer till flödet så ligger detta på 500 liter per timme. Högtryckstvätten väger in på 12,7 kilogram så det är inte så jättemycket!

Medium: Maltec Högtryckstvätt ML3.360

Maltec Högtryckstvätt ML3.360

Den här högtrycktvätten är för dig med lite grövre användningsområden. Denna är otroligt kraftfull och lämpar sig därför för exempelvis fasadtvätt eller annan grövre smuts. Om du till exempel skulle ha en traktor eller åkgräsklippare hemma kan detta vara rätt val för dig. Trycket hos denna högtryckstvätt ligger nämligen på mellan 125 och 225 bar. Det täcker alltså in alla användningsområden! 

Det går som du säkert anar att reglera trycket, och detta görs i flera steg. Detta gör det enkelt att jobba med maskinen och manövreringen blir mycket enkel. Förutom att du kan justera trycket kan du också justera själva vattenstrålen genom att byta mellan de olika munstyckena som finns tillgängliga. Dessa följer med på köpet med den här högtryckstvätten.

Eftersom att den här högtryckstvätten är så pass kraftfull som den är så hör det också till att den väger lite mer. Denna hamnar på 26 kilogram. Det kan kännas som mycket, men med de väl tilltagna hjulen gör det inte så mycket. Den är mycket enkel att flytta runt ändå. Något som är positivt med denna är att den snarare är lång och smal än bred. Det gör det lättare vid förvaringen, men något du ändå måste tänka på är att denna kommer att ta en del plats. Detta är delvis på grund av att man inte kan fälla in handtaget.

Billigast & Bäst: Stiga Högtryckstvätt HPS 110

Stiga Högtryckstvätt HPS 110

Stiga är såklart också med på topplistan! De bidrar med sin kompakta modell HPS 110. Denna gör sig mycket bra för lite mer grundläggande rengöring. Den passar till exempel bra för att tvätta cyklar, uppfarten, bilen, utemöbler, och liknande.

Med det sagt är alltså trycket inte astronomiskt högt, utan lämpar sig just för de saker vi nämnt. Om du behöver göra mer än så borde du alltså leta vidare. Trycket i denna modellen är på 110 bar, och alltså lite under de 130 vi rekommenderade tidigare i texten. Men den här modellen får ändå gott om pluspoäng för hur enkel den är att använda, samt för hur lite den kostar. 

Den här högtryckstvätten har också ett gäng tillbehör du kan köpa till, men det är helt upp till dig. Det gillar vi med denna, eftersom det innebär att du inte betalar en massa extra för tillbehör du kanske inte ens behöver. Med i köpet kommer en slang på 5 meter, så behöver du längre än så går det alltså att köpa till. 

I köpet ingår faktiskt också ett roterande munstycke som gör tvättningen mycket mer effektiv. Så trots att trycket i denna är något svagare än de andra är den ändå en kompetent högtryckstvätt som du kommer att få mycket användning för. 

Special: Bosch Högtryckstvätt GHP 5-75 X

Bosch Högtryckstvätt GHP 5-75 X

Och så till sist, vår specialare. Denna är från Bosch, och jag tvivlar starkt på att Bosch behöver någon längre introduktion vid det här laget. De är ju trots allt branschledande inom flera branscher, samt ligger bakom mycket av tekniken vi använder till vardags. 

Högtryckstvätten vi tittar på här går att använda i 185 bar, och detta ger ett flöde på 570 liter i timmen. Det är alltså otroliga mängder vatten vi pratar om här. Med ett så kraftfullt tryck är du aldrig begränsad och kan alltså använda denna modellen till allt du behöver. 

För att fortsatt visa att detta är en riktigt maxad produkt är själva vattenslangen armerad med stål. Detta ger inte bara en otrolig hållbarhet, men också en känsla av hög kvalité. Detta är alltså en högtryckstvätt du absolut kan använda till jobbet utan några konstigheter. 

För att gå vidare på spåret av hög kvalité så är själva kolven till vattenslangen i rostfritt stål och mässing. En kombination som gör sig mycket bra för den här typen av arbete. Förutom detta kan vi också nämna att handtaget är ett teleskophandtag. Alltså tar denna inte så stor plats när du ska förvara den, samtidigt som du enkelt kan ställa in längden till att passa dig när du ska jobba med den. 

Hur gick testerna av högtryckstvättar till?

Våra testvinnande högtryckstvättar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Högtryckstvätten är ett mångsidigt verktyg som du kan komma att få nytta av på flera ställen i ditt liv. Om det såväl är att tvätta bilen, som båten, eller uteplatsen så kan högtryckstvätten vara dig behjälplig. Det viktigaste att tänka på när man ska köpa sig en ny högtryckstvätt är att man har koll på vilket vattentryck den kan erbjuda! Då vet du direkt vilken typ av prestanda du kan vänta dig från högtryckstvätten. När du väl ska köpa din högtryckstvätt rekommenderar vi dig naturligtvis att kolla in vår topplista så att du kan vara säker på att göra det bästa tänkbara valet!

KategoriHögtryckstvättBästa pris
PremiumKärcher Högtryckstvätt K5 Premium FC Plus Home WoodLäs mer…
MediumMaltec Högtryckstvätt ML3.360Läs mer…
Billigast & BästStiga Högtryckstvätt HPS 110Läs mer…
SpecialBosch Högtryckstvätt GHP 5-75 XLäs mer…

Källor:

Kärcher Högtryckstvätt K5 Premium FC Plus Home Wood

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar