Web Analytics

Bästa kolgrillen 2024 – Grillat när det är som bäst

När grillsäsongen är på plats vill man ju inte göra annat än att sätta igång och grilla. Men så tråkigt det är att plocka fram samma gamla vanliga grill som fungerar lite halvdant. Det hade ju varit mycket roligare att ta fram en ny, fräsch kolgrill! Det finns inte mycket som slår den unika grillsmaken man får från en riktigt bra kolgrill. 

Kanske tänker du, “kolgrill som kolgrill”. Vad spelar det för roll om man köper en dyr variant jämfört med en billig? Det är faktiskt en större skillnad än man kan tro! Bara själva användningen blir enklare med en mer kvalitativ grill och detta avspeglar sig sedan i resultatet av det grillade. För att säga det på ett annat sätt så vill du ju alltid kunna lita på din grill och kunna uppskatta hur lång tid en grillning kommer att ta. Detta är mycket enklare att göra med en bättre kolgrill! 

Så varför inte läsa vidare här för att ta reda på vilken kolgrill som är den bästa just nu! Vi kommer också att ta upp lite saker som är bra att tänka på inför köp, förutom vår topplista då förstås! 

Landmann Vinson 300 kolgrill

Landmann Vinson 300 kolgrill

Först ut och högst upp i listan hittar vi ingen annan än Landmanns kolgrill vid namnet Vinson 300. Detta är en utomordentlig kolgrill som du kan använda för alla dina grillbehov. Den är faktiskt så pass multifunktionell att du kan använda den både för att röka mat i, samt för direkt och indirekt grillning. 

Grillen har gott om ventilation, och den är dessutom utrustad med en praktisk termometer. För att du ska kunna flytta runt den utan problem har den också två hjul som gör den lätt att köra runt med. 

För att ditt grillresultat ska bli felfritt varje gång är konstruktionen av den här kolgrillen sådan att värmen fördelas så jämnt som möjligt i grillen, och detta gör att du kan laga stora mängder mat utan svårigheter. Du kan också förvara dina grillverktyg med hjälp av gallerhyllan som finns undertill. 

Något grillen saknar är ett avlastningsbord, så detta får du lösa på egen hand.

Weber Original Kettle E-5730 Ø57 cm kolgrill

Weber Original Kettle E-5730 Ø57 cm kolgrill

Weber är som vanligt med på topplistan när det kommer till grillar. Denna är en mycket lyxig kolgrill som lämnar väldigt lite att önska. Den är väldigt bekväm att arbeta med och tack vare att locket har en inbyggd termometer kan du alltid hålla koll på din mat. 

Inte bara användningen är enkel med denna grillen. Även städningen går som en dans. Du kan enkelt samla upp all aska undertill och få grillen ren på nolltid. 

Weber Go-Anywhere kolgrill

Weber Go-Anywhere kolgrill

Weber gör inte bara dyra grillar! De tittar faktiskt in i budgetkategorin den här gången. Det handlar om en portabel kolgrill som är väldigt enkel att ta med sig. Vare sig du vill ta den till parken, stranden, eller bara ha den på balkongen så är den här grillen mycket enkel att använda och den kommer inte att göra dig besviken. 

Trots sin nätta storlek får du plats för mycket mat, och möjligheten till indirekt grillning finns också. Detta är den ultimata grillen för utflykter, eller för att ha i husvagnen eller båten. Grillen har också ett värmeskydd undertill som gör att du kan ställa den lite var du vill utan att oroa dig för att det ska bli bränt. Sist men inte minst kan vi säga att denna har en garanti på 10 år och det borde säga allt du behöver veta om grillar från Weber.

Kamado Joe Keramisk Kolgrill Classic Joe II

Kamado Joe Keramisk Kolgrill Classic Joe II

Specialaren är en riktigt fin kolgrill. Denna är bland det lyxigaste du kan köpa när det kommer till kolgrillar. Den har inte bara en unik design, den gör otroligt bra mat dessutom. Vare sig du vill jobba med direkt eller indirekt värme så klarar den här grillen av jobbet. 

Arbetsytorna som finns på sidorna om grillen är också ett stort plus! Det blir enkelt att jobba med grillen, och förutom detta har den såklart en uppsamlare för aska, samt en ventil för att justera värmen. 

Designen är inte bara för syns skull. Det är nämligen så att denna kolgrill kan hålla sig varm otroligt länge, och det är en av de många stora fördelarna med den här typen av kolgrill.

Vem behöver en kolgrill?

Kolgrillen är historiskt sett den vanligaste grilltypen. Den gör jobbet galant, och du kan alltid lita på den. Du behöver aldrig tänka på gas eller el, grillen fungerar så länge du har något att tända eld med. 

Kolgrillarna har kommit en lång väg sedan de var nya, och nu är det enkelt att jobba med indirekt värme i många grillar som säljs. En kolgrill går ofta bra att använda för att röka mat dessutom. Kolgrillen förflyttar alltså spisen utomhus och låter dig göra stora och goda måltider utan att ha ett helt kök till förfogande. 

Kolgrillen är också användbar året runt. Det finns en mycket härlig känsla med att plocka fram grillen på vintern i kylan. Sommaren är ju dock grillens högtid, och även här glänser kolgrillen. Det är svårslaget att stå och jobba med maten utomhus samtidigt som man startar upp grillen. Har man gäster över kan man stå och prata med dem samtidigt som man jobbar med maten! Det blir inte bättre än så. 

Trots att det har kommit många alternativ till kolgrillen på senare tid har den behållit sin popularitet. Många hävdar att kolgrillen har en unik smakupplevelse som är svår att återskapa med andra typer av grillar. Det är också något spännande med att faktiskt få starta upp en eld som man sedan tämjer för att kunna tillaga sin mat.

Tänk på detta inför ditt köp av kolgrill

Storleken är inte superviktig. Du behöver inte en jättestor mängd kol för att få till en bra hetta i grillen. Däremot underlättar en större grill om du vill kunna värma viss mat och grilla annan mat. Vill man jobba mer med indirekt grillning finns det mer avancerade kolgrillar som har stöd för just detta. 

Grillar som man kan använda för indirekt grillning kan man också använda för att grilla med rökspån. Det ger en unik smak på maten. Förutom detta kan du också använda en pizzasten på kolgrillen för att få den att fungera för ännu fler typer av matlagning.

När det kommer till kolgrillen är det inte jätteviktigt att man köper den dyraste man kan hitta, men med priset kommer ofta kvalité. Förutom detta får du ofta fler funktioner till ett högre pris också. Sådant som att kunna justera gallrets höjd i olika steg, eller flera uppsättningar med galler brukar komma med en grill i det högre segmentet. 

Det är vanligt, för att inte säga standard, att kolgrillar är utrustade med hjul för att de ska vara lättare att förflytta. Detta kan dock vara bra att dubbelkolla om det är något som är viktigt för dig. Förutom detta kan det också vara intressant att kontrollera om grillen har inbyggd termometer eller om det är något du behöver köpa till. 

Kolgrillen är mycket enkel att hålla ren, och man gör det enklast genom att ge gallret en ordentlig städning efter varje användning. Med en stålborste, vatten, och lite diskmedel kan du enkelt få gallret skinande rent. Detta är viktigt för grillens hygien och det låter dig också göra godare mat. 

I dagsläget är de allra flesta kolgrillarna utrustade med asksamlare som ska göra det enkelt för dig att samla upp all aska efter du grillat. Detta är mycket smidigt då det annars kan vara lite jobbigt att få grillen ren från aska. 

Bäst i test bland kolgrillar

Premium: Landmann Vinson 300 kolgrill

Landmann Vinson 300 kolgrill

Landmann toppar listorna, och detta trots starka bidrag från Weber. Det säger mycket om den kvalité man hittar i den här modellen. Den heter Vinson 300 och är en mycket stabil kolgrill. I den här lyxiga grillen kan du få plats med en massa mat tack vare sin stora grillyta. 

Att grillytan är så stor gör också att du enkelt kan ha olika delar av grillen i olika temperaturer. Om du dessutom är intresserad av att jobba med indirekt grillning så kan även detta göras. Det finns en mindre del av grillen som sitter på sidan. Denna lämpar sig ypperligt för indirekt grillning. Förutom detta kan du också använda denna grillen för rökning av både fisk och kött. 

I anslutning till locket hittar vi både en termometer och en mindre hylla som du kan ha diverse verktyg på när du grillar. Undertill hittar vi en större hylla där du får plats med allt möjligt. Grillen har dessutom välplacerade luftventiler som ser till att hålla din glöd välförsedd med syre. 

Grillen har ett mycket stiligt utseende och den gör sig därför mycket bra när den får stå framme och skina med sin design. Om du skulle behöva flytta på grillen görs detta enkelt tack vare de behändiga hjulen som finns undertill.

Medium: Weber Original Kettle E-5730 Ø57 cm kolgrill

Weber Original Kettle E-5730 Ø57 cm kolgrill

Weber kniper givetvis mellanklassen när de blev snöpta på premiumklassen. Detta är alltså en klotgrill från Weber som vi närmast kan beskriva som den ultimata klotgrillen. Den ser inte så värst avancerad ut, och det behöver de ju heller inte vara. Den är däremot väldigt kvalitativ och välkonstruerad. Detta gör att du alltid kan lita på grillen, och att du alltid får ett gott resultat. 

För att gå vidare med bekvämligheter kan vi nämna att denna har något högre ben än vad som är vanligt, och detta för då med sig att du kan grilla i en bättre arbetshöjd. Det gillar vi skarpt! Förutom detta har även locket en inbyggd termometer så att du enklare kan hålla koll på temperaturen i grillen. 

Grillgallret till den här modellen är också försett med gångjärn och det gör det väldigt enkelt att använda. Och på tal om andra saker som gör grillen enkel att använda så har denna givetvis en askuppsamlare undertill. Det betyder att både grillningen och underhållningen av grillen går smärtfritt till.

Billigast & Bäst: Weber Go-Anywhere kolgrill

Weber Go-Anywhere kolgrill

Även i den lite mer prisvänliga kategorin hittar vi en Weber. Det kanske låter lite förvånande då de ofta är ganska duktiga på att ta betalt för sina grillar, men denna är faktiskt väldigt trevligt prissatt. Det handlar om en portabel kolgrill som är fantastisk att ta med sig på utflykter eller för att ha på balkongen. 

I och med att den är portabel kanske du tänker att den också måste vara liten och inte få plats med så mycket mat? Så är inte fallet! Grillytan är på hela 41×21 centimeter, och det kanske inte säger så mycket ur kontext, men det räcker gott och väl för en grillkväll. När du väl vill flytta grillen kommer du också märka att detta går mycket bra, och det är tack vare det lättviktiga aluminiumet. 

För att låsa ihop grillen och se till att den inte kan komma isär när man förflyttar den så fungerar benen som lås. Du fäller in dem för att låsa grillen, och när du fäller ut dem för att använda grillen så låser du samtidigt upp den. Det är alltså så funktionellt smidigt det kan bli. För att dessutom säga lite om kvalitén kan vi nämna att Weber har 10 års garanti på den här grillen vilket verkligen talar för att den kommer att hålla länge. 

För att du ska kunna flytta den när den är varm är den utrustad med nylonhandtag. Dessa leder bort värmen väldigt effektivt och gör grillen väldigt smidig att hantera. Förutom detta kan vi också nämna att den har en inbyggd värmesköld i botten som gör att värmen inte bränner underlaget grillen står på. Du kan alltså grilla rakt på gräsmattan utan att oroa dig! 

Special: Kamado Joe Keramisk Kolgrill Classic Joe II

Kamado Joe Keramisk Kolgrill Classic Joe II

Vår specialare är lika mycket kolgrill som det är en inredningsdetalj. Det är en mycket stilig kolgrill som ger dig allt du kan tänkas vilja ha. Med en otroligt värmebeständig stomme, och tjocka väggar i keramik kan du kontrollera värmen som aldrig förr. Ingen annan grill ger dig så här god kontroll över temperaturen. 

Att du har en sådan god förmåga att kontrollera temperaturen med den här grillen gör också att resultatet från det du grillar blir otroligt bra. Det är svårt att hitta något att klaga på överhuvudtaget. 

Det är dessutom också enkelt att använda grillen. Du öppnar enkelt kupan och lägger in maten. För att sedan justera värmen använder du de ventiler som finns på grillen. På insidan finns också möjlighet att jobba med både direkt och indirekt grillning. 

Naturligtvis är den här modellen också utrustad med en uppsamlare för askan så att du inte ska behöva lägga så mycket tid på att rengöra grillen efter du är färdig med den. En annan stor fördel är att själva grillen är så pass välkonstruerad att den inte har några som helst problem att stå ute året runt. Grillen påverkas inte om det såväl är gassande sol som ilande kyla. Detta är alltså en riktigt ordentlig kolgrill!

Hur gick testerna av kolgrill till?

Våra testvinnande kolgrillar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Kolgrillen är fortfarande oslagbar när det kommer till smidighet, mångsidighet, och framförallt smakupplevelsen. Det är ditt bästa verktyg på sommaren när det vankas sommarfest, och det är ditt mysigaste verktyg på vintern när det är dags för korvgrillning i kylan. I vanlig ordning finns det många olika grillar att välja på, och lika mycket att tänka på därtill, så det gäller att man har koll på marknaden innan man går till köp. Återvänd gärna till vår artikel för att alltid kunna veta vilken som är den bästa grillen just nu så att du kan göra ett köp du garanterat blir nöjd med! 

KategoriKolgrillBästa pris
PremiumLandmann Vinson 300 kolgrillLäs mer…
MediumWeber Original Kettle E-5730 Ø57 cm kolgrillLäs mer…
Billigast & BästWeber Go-Anywhere kolgrillLäs mer…
SpecialKamado Joe Keramisk Kolgrill Classic Joe IILäs mer…

Källor:

Premium: Landmann Vinson 300 kolgrill

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar