Web Analytics

En guide till att odla hallon

När sommaren sakta men säkert närmar sig börjar det bli mer och mer trevligt att spendera tid i trädgården. En av alla saker man kan sig för är att odla. Det finns naturligtvis mängder av olika saker du skulle kunna stoppa ned i jorden, och vi har tidigare skrivit om hur du gör för att odla den ståtliga busken rhododendron. Den här gången tänkte vi istället ge oss på bäret hallon. Det är ju trots allt något av det godaste man kan odla själv, och bäst av allt är det dessutom inte särskilt svårt!

Det finns faktiskt flera anledningar till varför det är en bra idé att odla hallon. Den första och huvudsakliga anledningen är givetvis att du vill ha hallon hemma samt att du tycker att det är gott. Den andra anledningen är att hallon hör hemma i den svenska idylliska trädgården, och vem vill inte ha en sådan. Den tredje anledningen är att du med en välskött buske kan få ut väldigt mycket hallon. På så sätt slipper du lägga dyra pengar på att köpa hallon i livsmedelsbutikerna. Det är en utgift som man gärna sparar in på då bär kan bli ganska dyrt i längden, de går ju trots allt åt rätt fort av någon anledning.

Som sagt är det inte särskilt svårt att få ett bra resultat, men det kan ändå kännas omöjligt om man inte vet var man ska börja. Därför finns vi här för dig! I den här artikeln går vi igenom allt möjligt kring hallon så att du inte bara vet hur man gör, utan så att du också vet mer om själva bäret. Vi börjar i den änden, med att förklara mer om själva hallonet.

Vad är hallon egentligen?

Så vad är ett hallon? I princip alla har hört talas om hallonet innan, och nästan alla har kommit i kontakt med smaken på ett eller annat sätt även om man inte ätit hallon. Smaken förekommer ju nämligen som godis eller smak på både läsk och saft. Om man ska odla hallon själv är det kanske inte helt nödvändigt att ta in all information vi tar upp här men det kan oavsett vara lite roligt att veta, och särskilt om du vill intressera dig mer för odling i framtiden.

Hallonsläktet

Till att börja med kan vi lite kort prata om hallonbuskens släkte. Detta är som sagt bara kuriosa för dig som vill veta mer om dina plantor. På latin heter busken Rubus Idaeus. Varför den gör det får du nog fråga Carl von Linné om. Om du någonsin sett en hallonbuske innan har du säkert noterat att det är en taggig buske som ibland kan växa lite snårigt. Den påminner ganska starkt om en annan typ av växt, nämligen rosbusken. Faktum är att hallonbusken tillhör rosväxterna och delar flera karaktäristiker med rosornas buskar. Det är till och med så att nästan alla av de vanligaste bären och frukterna tillhör rosväxterna.

Hallon är inte bär

I texten hittills har jag säkert benämnt hallonet som ett bär minst en gång. Det är av en gammal vana men det är faktiskt så att hallonet egentligen inte är ett bär. För att göra en lång historia kort kan man säga såhär: Alla bär är frukter, men alla frukter är inte bär. Hallonet tillhör alltså gruppen frukter men inte bär.

Anledningen till detta är gammal formalia som vi än idag förhåller oss till. Eftersom att fröna på hallonet växer som i egna små kapslar definieras hallonet inte som ett bär där alla frön finns inom samma ”skal”. När en frukt växer så som hallonet gör kallas de små kapslarna för stenfrukter, och en stor kombination av dessa stenfrukter bildar alltså hallonet. Det är lite smått krångligt och det är lätt att ta fel och säga bär när man menar frukt när det kommer till hallonet.

Två typer av hallon

Det finns en sista sak att ta upp innan vi kan börja prata om hur man går till väga för att plantera hallonen. Det är att det finns två huvudsakliga typer av hallon. Det finns givetvis flera under-arter av hallon, men de två stora grupperna som finns är sommarhallon och hösthallon. Den stora skillnaden på dessa två är när själva frukten är redo att ätas. Så beroende på när du vill ha dina hallon får du välja den busken som passar dig bäst.

Hur planterar man hallon?

Nu har det blivit dags att prata om hur man gör för att odla hallonbusken så att man till slut kan få frukt av sin odling. Vi kommer att gå steg för steg genom odlingsprocessen så häng med här så missar du inget.

Det första vi vill passa på att nämna är att hallonbuskarna gärna breder ut sig. Så om du inte vill att de ska ta för mycket plats kan det vara bra att ha de i ett begränsat trädgårdsland. Annars kommer du att få nya hallonbuskar lite överallt. Om de ändå skulle börja växa på andra ställen än du vill kan du ju enkelt bara plocka bort de buskarna som kommit fel. Den bästa tiden att börja odlingen är på sommaren.

Att välja hallonsort

Vi nämnde tidigare hur det finns både sommar- och hösthallon. Innan du börjar odla är det alltså en god idé att tänka ut vilken typ av hallon det är du vill ha. Om du satsar på sommarhallon kommer hallonen att vara redo för skörd runt juli och augusti. Hösthallonen å andra sidan kommer att vara redo senare under augusti och har möjlighet att vara mogna tills dess att första höstfrosten kommer. En god rekommendation vi kan ge dig är att faktiskt plantera buskar av varje sort. På så vis kommer du att ha en stor skörd hallon att ta del av och ditt jobb lönar sig längre!

Inom grupperna av sommar- och hösthallon finns sedan ännu fler typer av sorter som sorteras efter när de ger skörd, så det går verkligen att plantera med precision här. Vi går in på mer detalj om detta senare.

Lägg upp en odlingsplan

Innan du börjar med odlingen är det en god idé att fundera ut hur mycket plats du vill att odlingen ska få ta, samt hur mycket du vill ha ut från den. Det gör att du kan välja ut en lämplig plats i trädgården där du är säker på att buskarna kommer att få plats. En rekommendation här är att plantera dem i ett eget valt mönster för att lätt kunna urskilja varje buske och för att lättare komma åt och rensa ogräs. Vi rekommenderar också att du inte planterar hallonen för nära andra buskar då hallonen kan sprida sig och ta över för mycket.

Välja platsen för hallonen

När det kommer till hallonens placering är det viktigt att ha två saker i åtanke. Det första är soltimmar, och det andra är vinden. För att få en optimal skörd vill du försöka se till att hallonen får så många soltimmar som möjligt. Ju mer sol de får desto sötare smak får du, och desto fler hallon får du. När det kommer till vinden är det viktigt att busken står relativt vindstilla. Det är en förhållandevis skör buske som trots det kan växa sig till att bli två meter lång. Det gör att den kan svaja mycket i vinden. För att busken ska hålla bra är det viktigt att den skyddas från vinden.

Förbered marken

Att förbereda växtplatsen för hallonen är ingen vetenskap. Du vill rensa marken från rötter, gräs, och ogräs. Sedan är du rätt klar med den biten. När det sedan kommer till jorden är det lite fler krav som gäller. Du vill att hallonen ska stå i centrum för all tillgänglig näring i jorden. Du vill också att jorden ska vara fattig på kalk, rik på mull, samt lite sur. Med den kombinationen har du de bästa förutsättningarna för dina hallon. Vidare är det en bonus om du kan odla hallonen i sandjord.

Om du vill ha lite inspiration för hur du ska plantera dina hallon kan du tänka på hur de brukar se ut i skogen. Hallonen har ju trots allt sitt ursprung därifrån. Tänk på att inte göra jorden för sur heller, men sikta in på ett pH-värde runt 6. Då får du en bra och sur jord som också är näringsrik.

Tänk på att vi nu beskrivit den perfekta miljön för hallonen. Det finns naturligtvis hallon som klarat sig bra även i sämre förhållanden, men vi tänkte ändå att vi skulle ta upp det bästa möjliga här. Om du märker att din jord inte är tillräckligt sur och vill göra något åt det kan du enkelt blanda ut jorden med kogödsel eller kvävegödsel. Du kan även använda barr, löv, och kompost.

Sätta hallonplantorna

När du förberett din plats i trädgården är det dags att plantera själva plantan. Det är viktigt i detta skedet att man inte sätter plantan för djupt. För att ha en bra måttstock för detta kan man enkelt titta på hur djupt plantan satt i sin kruka du köpte den i. Du kan ju såklart hämta skott från buskar i skogen, och då gäller det att man bara sätter dem några centimeter under jorden.

Om du vill sätta flera plantor samtidigt rekommenderar vi att du har cirka 60-70 centimeters mellanrum mellan plantorna. Då får de gott om utrymme att växa sig stora. Om du vill sätta buskar i rader rekommenderar vi att du har en meters mellanrum mellan raderna. I början när du satt växterna vill du se till att hålla jorden fuktig tills dess att buskarna rotat sig ordentligt.

Binda upp plantorna

Som vi nämnt tidigare är plantorna ganska sköra i sin utformning och kan därför börja slopa och lägga sig längs marken. För att motverka detta och hjälpa plantorna att bli lite starkare kan du binda upp dem. Det du behöver göra är att sätta ned stödpinnar i marken runt busken. Sedan kan du enkelt ta ståltråd eller någon annan tålig tråd och vira runt dessa pinnar. Då får hallonbuskarna något att vila på som gör att de inte kan slopa för mycket.

När plantorna börjar komma upp i storlek kan du binda fast dem i stolparna, och sedan kommer de att använda stolparna som växthjälp och således få en stabil bas. De stolpar du sätter kan komma att behöva bytas ut om din hallonbuske skulle växa sig väldigt stor. Detta är något som kan vara bra att ha i åtanke så att man inte blir förvånad om det händer.

Odla hallon på olika sätt?

Det är ju så att det inte är alla som har en trädgård hemma. Kan man ändå odla hallon? Ja! Det är inga som helst problem. Även om du bara har en liten gräsplätt, eller en större kruka kan du absolut odla hallon där. Om du ska odla i en större kruka finns lite att tänka på. När det kommer till storleken på krukan eller odlingskärlet så behöver du har storleken 10-12 liter. Det är också viktigt att kärlet har några hål i botten för ventilation och genomvattning. När det kommer till jorden gäller samma som för att odla i trädgården.

En kombination man kan använda är torv, där man blandar i en fjärdedel sand, lite löv, bark, träflis och halm. Tillsätt lite gödsel och så har du optimal jord för dina hallon. Även när du odlar i kärl kan det vara en god idé att binda upp hallonen. Det är också viktigt att växten får gott om vatten och sol för att den ska ta sig ordentligt.

Att sköta om hallonbusken

När din hallonbuske har börjat ta sig i storlek och har fått fina rötter kommer vi till nästa steg. Att ta hand om hallonen. Du behöver ju ta hand om din buske för att den ska fortsätta att må bra och ge dig fin skörd år efter år. Det är inte jättesvårt att ta hand om dina hallon och du gör det ganska enkelt om du väl bestämmer dig för det.

Det viktigaste du kan göra för dina hallonbuskar är att se till att gödsla dem lite varje år. Detta ska du göra på våren. Det ser till att jorden förblir bra för hallonen och du kommer att få goda hallon. Om du vill få en ännu större skörd kan du faktiskt gödsla fler gånger under året. Som mest kan du lägga på gödsel tre gånger innan det tappar effekt.

Förutom gödslingen är det andra du behöver tänka på bevattningen. Om det blir en väldigt varm sommar eller någon annan överdrivet torr period kan hallonen må bra av att få stå i blöt jord ett tag. Du behöver inte se till att jorden är blöt året runt, men till och från är det bra om den får stå och vara blöt ett tag.

Ska hallonbuskar beskäras?

Du kan av olika skäl känna att det är dags att beskära dina buskar lite. Det går absolut bra att göra det, men det är viktigt att man gör det på rätt sätt. Gör man fel kan det ha förödande konsekvenser för din skörd. Det är viktigt att vara medveten om att man måste beskära sommarhallon på ett annat sätt från hur man beskär hösthallon. Vi berättar hur man gör för varje sort nedan.

Beskära sommarhallon

Om du vill beskära dina sommarhallon ska du fokusera på att klippa ned de stjälkar som gett frukt samma år. Du vill göra beskärningen på hösten efter att frukten kommit. Då sommarhallon bara ger frukt på två år gamla skott är det viktigt att man inte klipper ned några andra skott, då kan man nämligen stå utan hallon.

För att veta vilka stjälkar du kan klippa kan du se om du inte ser några spår av var bären har vuxit under sommaren. Det är också viktigt att du beskär busken nere vid marken för att busken inte ska bli instabil.

Beskära hösthallon

Hösthallon är något enklare att beskära än sommarhallon. Skotten på hösthallon ger bär redan efter ett år så här kan du klippa lite mer som du vill. För att ha en bra riktlinje ska du försöka beskära busken i november, och försöka att klippa bort allt som vuxit det gångna året. Då får du en så bra beskärning som möjligt.

När ger hallonen skörd?

Som vi sagt tidigare får du skörd vid olika tider på året beroende på om du har sommar- eller hösthallon. Förutom detta är det också så att de olika typerna av hallon ger frukt olika snabbt. Hösthallon ger dig skörd efter bara ett år medan sommarhallon ger dig skörd efter två år.

Som vi sagt tidigare rekommenderar vi att man planterar båda typerna av hallon för att få en så lång skörd som möjligt. Det maximerar mängden hallon du får, och om du är som vi så är mer hallon bättre!

De olika typerna av hallon

Som vi sagt tidigare finns det flera typer av hallon i de olika kategorierna av hallon. För att göra det enkelt för dig att välja rätt typ av hallon går vi igenom dem i lite närmre detalj nedan. För att vara helt säker på vilken typ av hallon du får kan du alltid dubbelkolla med butiken där du köper hallonen.

Sommarhallon

  • Golden Queen: Den här sorten ger rätt små hallon, med en fin och söt smak. Färgen är lik guld, och har därför fått sitt namn efter färgen. Buskarna blir höga.
  • Mormorshallon: Här får du medelstora hallon med en söt smak. Busken producerar många hallon.
  • Preussen: Den här typen ger dig stora och fasta hallon med en söt smak. Hallonen är ljusrosa, och busken är ganska svag.
  • Glen ample: detta är en av de vanligaste sorterna och ger dig stora fina hallon. Busken är utan taggar.

Hösthallon

  • Polka: Du får fasta hallon med en koncentrerad smak
  • Autumn Bliss: Den här sorten ger dig stora och smakrika hallon. Färgen är starkt röd och busken växer sig hög.
  • Maria: Här får du lite mindre bär och smaken påminner om hallon du hittar i skogen. Färgen blir ganska röd.
  • Ariadne: Av den här får du fina bär med en söt smak. Färgen blir väldigt röd.
  • Diana: Den här sorten ger dig söta hallon med en fin gul färg.

Dessa hallonsorter är så klart inte alla som finns, men dessa är definitivt bland de vanligaste.

Kan hallonbuskar drabbas av sjukdomar?

Hallonbuskar är ganska duktiga på att hålla sig friska länge, men trots det kan de få två vanliga åkommor. Vi skriver lite om dem här så att du ska veta hur du ska bemöta dessa.

Hallonskottsjuka

Hallonskottsjuka är det man kallar när stjälkarna har mörklila fläckar på sig. Dessa indikerar att stjälken inte mår bra. Det du ska göra då är att klippa bort fläckarna innan skotten börjar växa till sig. Annars kommer hela stjälken att bli dålig.

Det gäller att ha koll på sånt även när du beskär buskarna. Det som händer när hallonen blir sjuka är att svampar angriper skotten, och detta visar sig alltså genom mörklila fläckar. Om man inte är snabb och tar borta dessa kommer att utvecklas till större grå eller svarta områden som ser mycket fult ut. För att motverka denna sjukdom behöver man se till att ha det ganska glest mellan plantorna och inte ha det så fuktigt där de står. Vissa typer av hallon är mer motståndskraftiga än andra.

Hallonmask

Detta är den vanligaste åkomman för din hallonplanta. Det som händer här är att en liten insekt som heter hallonänger börjar äta på hallonens blommor. Dessa insekter lägger sedan ägg i blomman. Ur ägget kommer en liten liten grå mask som sedan växer i takt med hallonen på busken. Masken lever inuti själva hallonen och äter frukten från insidan.

Du motverkar hallonmask genom att skaka busken då och då när den blommar. Det kan få hallonänger att ramla ned och därför inte lägga äggen som blir till mask. Om du är orolig för masken kan du ha för vana att kolla varje hallon innan du äter det. Det är inte farligt att äta dessa maskar men det kanske inte känns jättekul heller.

Sammanfattning

Att odla hallon är alltså inte supersvårt, och resultatet blir otroligt goda hallon som du kommer få glädje av under en lång tid framöver. Det viktigaste är att se till att jorden är rätt för hallonen samt att de står på en solig och vindstilla plats.

Beroende på om du odlat sommarhallon eller hösthallon får du din skörd vid olika tider på sommaren eller hösten. Oavsett vad du väljer får du goda hallon. Vi rekommenderar att du planterar hallon av båda sorterna. Det finns många typer av hallon så kolla efter noga innan du väljer vilken du vill ha. Det finns inget bättre än att ha lokalt producerade hallon hemma så vi rekommenderar verkligen att du planterar dina egna!

Odla hallon

10

Smak

10.0/10

Lämna en kommentar