Web Analytics

Bästa häcken 2024 – Vackert och naturligt insynsskydd

Om du går och tänker i banorna att plantera en häck där hemma så har du kommit helt rätt. I den här artikeln ska vi inte bara prata om hur man planterar häcken, utan också sådant som kan vara bra att tänka på när det kommer till häckplantering. Men bäst av allt är såklart att vi ska ta upp vilka som är de bästa häckarna just nu!

En häck går att använda i olika syften men ett av de mer populära användningsområdena är att använda dem som insynsskydd till trädgården. Häcken ger dig en naturlig inramning där du sätter den och om du växer den tätt får du ett ypperligt insynsskydd från såväl grannen som gatan. Andra fördelar du får på köpet är både vindskydd och ljuddämpning. Häckens utformning gör ofta att den är mycket bra på att blockera både vind och ljud från andra sidan.

Inte nog med att du kan rama in hela trädgården, så kan du också göra som små rum med hjälp av häckar inne i trädgården. Ett väldigt bra ställe att sätta en häck på är exempelvis om du har en köksträdgård. En välplacerad häck kan till och med förbättra skörden!

Valet av häck är dock viktigt. Beroende på vad du väljer kan du behöva lägga mer eller mindre tid på saker som skötsel och underhåll. Detsamma gäller om du väljer att plantera en häck som behöver formklippas, eller om du nöjer dig med en som får växa fritt. Nog sagt om detta, nu går vi över till snabbgenomgången av topplistan.

Bokhäck 60-100 cm

Bokhäck 60-100 cm

Premiumvinnaren är en vacker och grön bokhäck. Det är alltså en häck av bok och detta gör att den växer med stora och fina gröna blad under hela sommaren. Den här häcken ger alltså som mest insynsskydd på våren och sommaren när bladen börjar komma, och mindre på hösten och vintern då de fallit av.

När du köper häcken är den oftast mellan 60 centimeter och 100 centimeter hög, och växer därefter. Detta är en bra häck för dig som inte vill ha en klassisk tujahäck men ändå vill åt den gröna färgen.

Röd Häckberberis CO

Röd Häckberberis CO

Här har vi en lite speciell häck då den sticker ut från de andra i hur den ser ut. Det är inga gröna blad på den här häcken utan istället möts vi av de lite mer mystiska vinröda bladen. Bladen är små och många och ger ett starkt intryck.

Den här häcken växer sig snabbt tät och går enkelt att formklippa om det är något man önskar att syssla med. Den här häcken får dessutom små frukter, men dessvärre inget vi kan äta.

Ligusterhäck 30-50 cm

Ligusterhäck 30-50 cm

Här har vi en klassisk häck. Den här ligusterhäcken har funnits i Sverige i mer än 100 år och har blivit flitigt använd som trädgårdshäck. På högsäsongen får den små och fina vita blommor som sedan övergår helt i en otrolig grönska. En stor anledning till dess stora popularitet är faktumet att den är väldigt enkel att sköta om samt att den inte är så kräsen för hur den planteras.

Pelar/Häcktuja ’Brabant’ 50-80 cm

Pelar/Häcktuja 'Brabant' 50-80 cm

Vår specialare är en riktig gammal klassiker. Det är en stor och fin tujahäck som kan växa sig flera meter hög om man tar hand om den rätt. Tujan har länge varit en populär häck och den kommer och går i omgångar. Den har tidigare varit populär att odla runt enplansvillor och mexitegelhus.

Även denna häck är lätt att ha och göra med då den enkelt får fäste så länge den har lite bra och fuktig bördig jord att växa i.

Köpguide för häcken

Vad ska man tänka på innan man går till köp av sin nya häck? Jo lite allt möjligt, så läs vidare här för att inte missa några detaljer!

Först och främst är det viktigt att fundera på om man tror att man kommer att orka hålla på med formklippning varje år eller om det är något man helst slipper. Vill man formklippa kan man få till en riktigt elegant trädgård med en stor och fin häck, men man kan också bara ha en friväxande häck. Notera att även den friväxande kan behöva lite trimning då och då.

Det är en ganska stor skillnad i underhållet mellan en häck du vill formklippa och en du vill låta växa fritt. Ska du formklippa din häck är detta något du vill göra så snart du kan efter att du planterat den. En friväxande häck å andra sidan, behöver du bara klippa ner en enda gång för att sedan låta den växa upp igen. Gör man så kommer man att få en riktigt fin häck.

I regel behöver man inte göra så mycket mer med en friväxande häck men det finns undantag. Om din häck är gammal eller sliten kan du klippa ner den till grunden igen för att ge den en chans att växa upp på nytt. Detta kan fungera mycket bra då häcken sannolikt har hunnit få ett mycket starkt rotsystem med åren.

Formklippt häck

Som vi sagt tidigare vill du klippa en formklippt häck väldigt tidigt. Detta är för att häcken ska kunna växa sig tät rakt igenom. Fördelen med att ha en formklippt häck är att många föredrar hur det ser ut framför en friväxande häck. Du kan också använda formklippta häckar av dekorativa skäl, kanske som utstyrsel i ett trädgårdsland?

Tänk på växtzonerna

Det är alltid en bra idé att hålla koll på sin växtzon om man ska köpa utomhusplantor. Oftast är återförsäljarna av häckar duktiga på att skriva ut i vilka växtzoner häckarna kommer att trivas. Det är bra att man håller koll på detta så att man inte blir besviken när man köpt en häck som helt enkelt inte klarar sig i klimatet där man bor.

Lövfällande häck eller vintergrön?

När man pratar om växter som är vintergröna så betyder det helt enkelt att de antingen inte tappar sina blad, eller att de har gröna barr. En vintergrön häck är alltså grön året runt, och det innebär därför också att den är bra på ljudisolering året runt, samt insynsskydd.

Om du är intresserad av den här typen av häck ska du kolla närmre på häckar av idegran, liguster, eller tuja. Tujan är särskilt bra då den står emot det kallare klimatet utan större problem.

Helgrön eller blommande häck?

Huruvida du vill ha en helgrön eller blommande häck beror också lite på om du vill ha en formklippt häck eller inte. Oftast kan man säga att en formklippt häck sällan ger bra blommor så därför vill du satsa på att ha en friväxande häck om du önskar att få fin blomster på häcken.

De blommande häckarna går att få både som höga och låga och det är oftast inte svårt att hitta någon man gillar lite extra. Blommande häckar gör sig mycket bra runt entrén till trädgården eller som avdelare inne i själva trädgården.

Buskplanta eller barrotad planta?

Skillnaden mellan barrotade plantor och buskplantor är hur pass färdiga de är när du sätter dem. Oftast säljs barrotade plantor i 10-pack och är alltså att föredra om du ska sätta häckar längs en längre sträcka. Detta är också oftast ett billigare alternativ.

Barrotade plantor är enkla och hantera och de etablerar sig väldigt snabbt. De etablerar sig så pass snabbt att de växer redan första våren. Något som är bra med den här typen är också att du kan plantera den både på hösten och på våren.

Buskplantor å andra sidan har oftast odlats i krukor och kan kännas mer färdiga när du köper dem. Om du är i behov att snabbt få upp en färdig häck är det alltså detta du ska leta efter. Dessa typer av häckar säljs oftast som mellan 100 och 125 centimeter höga. Dessa är alltså också större från början. Då det tar mindre tid för dessa att bli helt färdiga kostar de också mer.

Planteringsjord för häcken

Det är få häckar som är särskilt kräsna när det kommer till planteringsjorden, och därför kan du oftast använda den jord som finns där du tänkt plantera din häck. Det du kan vilja göra är att bara fylla på med lite näringsrik jord för att vara på den säkra sidan. Om jorden är lite väl lerig där du vill ha häcken kan du blanda ut den med lite mull och torv.

Om jorden å andra sidan är för sandig måste du öka mullhalten så att jorden lättare håller fukten. Här lämpar det sig väl att blanda i kompostjord. Tror du att du kommer att ha problem med att jorden torkar ut kan du lägga ett övre lager av bark på jorden. Detta skyddar bra mot solens strålar.

Något du behöver hålla koll på är så att din gräsmatta inte växer sig för nära inpå häcken då de slåss om samma näring. Det är bra om häcken hinner växa till sig ordentligt innan man slappnar av på den fronten.

Planteringen

När det kommer till själva planteringen så är den inte särskilt komplicerad. Det du gör först är att gräva ett dike längs med där du vill ha häcken. Det är bra om du försöker få djupet till cirka 40 centimeter och bredden till cirka 70 centimeter. Vi rekommenderar här att du spänner upp en stödlina för att lättare kunna se om du sätter häcken rakt.

För att ge dig själv de bästa tänkbara förutsättningarna är det bra om du låter plantorna stå en stund i vatten så att de är ordentligt genomblöta när de sätts i marken. När den första plantan sitter i sin grop kan man jordförbättra med eventuell näring eller kompostjord om detta är något man tror behövs. Sedan är det bara att fortsätta gräva ner resten av plantorna.

Bevattningen av den nya häcken

Bevattningen är väldigt viktig för häckens överlevnad. Det är bra att vattna riktigt ordentligt när du precis satt häcken. Sedan ska du försöka vattna cirka en gång i veckan under hela den första sommarsäsongen. När häcken sedan är etablerad behöver du bara vattna den när det är överdrivet torrt ute.

Om du planterar din häck på hösten finns det en god chans att det är fuktigare ute, och då kanske du inte behöver vattna lika mycket. Tänk också på att regn inte ersätter bra vattning. Regnet stannar oftast på det övre lagret av jorden utan att nå ned till rötterna. För att vara säker på att din vattenmängd är bra kan du först vattna, och sedan gräva upp en bit jord bredvid för att se hur mycket av jorden som blivit blöt.

Bäst i test bland häckar

Nu har vi äntligen kommit till vår topplista över de bästa häckarna just nu!

Premium: Bokhäck 60-100 cm

Bokhäck 60-100 cm

Få saker ser så otroligt prydligt ut som en fint planterad bokhäck. Bokhäcken har vackra gröna och fräscha blad som växer sig både tätt och stort. På sommaren får du som en grön vägg där du har planterat din häck. I snitt ligger höjden på 60 till 100 centimeter.

Den här häcken ger inte ifrån sig några blommor eller frukt. Istället fokuserar den all sin energi för att göra stora och fina gröna blad. När hösten sedan kommer så dör bladen i vanlig ordning, men istället för att falla av från grenarna klistrar de fast sig längs grenarna. Detta är alltså något unikt och det ser tämligen intressant ut även på hösten.

Värt att tänka på med den här häcken är att den kan växa sig fin även i skuggig miljö. Dessvärre behöver det vara mycket fukt i jorden, så vet du med dig att du har torr jord kan du behöv vattna lite extra.

Medium: Röd Häckberberis CO

Röd Häckberberis CO

Gröna häckar i all ära, men varför inte gå utanför boxen och testa något annat? Med den här röda häckberberisen får du en otroligt vacker häck som du dessutom också kan formklippa. Häcken växer snabbt och tätt, och den är inte svår att ta hand om.

När hösten närmar sig får den små röda frukter som sitter kvar nära inpå vintern. Dessa kan man dessvärre inte äta, men de är fina att se på. Vad det gäller läget så trivs den bäst i sol och halvskugga. Häcken trivs dessutom hela vägen upp i zon 5.

Det är precis som med föregående häck viktigt att se till att denna står i fuktig jord. Som vi skrivit tidigare kan du lägga ett lager bark på jorden för att den ska behålla sin fuktighet.

Billigast & Bäst: Ligusterhäck 30-50 cm

Ligusterhäck 30-50 cm

Här har vi en av de mest populära häckarna som säljs i Sverige, nämligen ligusterhäcken. Häcken är mycket robust och lätthanterlig. Det är svårt att misslyckas med den här häcken då den inte alls är särskilt kräsen när det kommer till planeringen. Du kan själv välja om du ska formklippa den eller om den ska få växa fritt.

Ligusterhäcken har en fin blomster med små vita och täta blommor. Dessa kommer vanligtvis i juni, och sedan får busken små blå bär fram på hösten. Dessa bör man dessvärre inte äta då de är giftiga, men de är fina att se på.

Ligusterhäcken blir inte särskilt hög, utan bara snäppet över en halvmeter. Därför passar den mycket bra som en dekorativ häck.

Special: Pelar/Häcktuja ’Brabant’ 50-80 cm

Pelar/Häcktuja 'Brabant' 50-80 cm

Tujan är vår specialare denna gång för dess långvariga historia i den svenska trädgården. Tujan börjar bli alltmer populär på senare tid och det är fullt förståeligt för hur stor och fin den blir. Denna är inte svår att plantera, och den står emot vårt kalla klimat otroligt bra.

Tujan är som bekant för många en vintergrön häck som alltid lyser med sin fina gröna färg. Om man tar väl hand om sin tuja kan den bli hela 5 meter hög, och när man putsar den ska det göras på vårvintern.

Tujan trivs bäst i halvskugga och kan ha bekymmer med att må bra i fullt solsken även om det händer.

Hur gick testerna av häckar till?

Våra testvinnande häckar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

En fin häck kan göra mycket för en trädgård. Den går att plantera på olika sätt för olika effekt, men gemensamt för de alla är att de hjälper till att rama in delar eller hela trädgården. Du kan använda dem för insynsskydd och bullerskydd om du bor vid en livlig gata. Det är en mycket smidig växt på det sättet, så när du står inför köpet av häck vet du var du ska leta för att hitta tips och topplista över häckar!

KategoriHäckBästa pris
PremiumBokhäck 60-100 cmLäs mer…
MediumRöd Häckberberis COLäs mer…
Billigast & BästLigusterhäck 30-50 cmLäs mer…
SpecialPelar/Häcktuja ’Brabant’ 50-80 cmLäs mer…

Källor:

Bokhäck 60-100 cm

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar