Web Analytics

Bästa handgräsklippare 2024 – Smidigt och bra för den lilla trädgården

Sitter du också med en trädgård som är precis lagom stor? Alltså så stor att du ändå har en gräsmatta som måste tas om hand, men inte riktigt så stor att du behöver en fullstor gräsklippare? Kanske hade det varit smidigt med en robotgräsklippare, men du vet att du egentligen hade klarat det med något mindre, något smidigare, och något billigare. Du letar helt enkelt efter en handgräsklippare, eller cylindergräsklippare som de ofta kallas.

Med handgräsklipparen får du alltid ett mycket bra resultat eftersom att du själv kommer närmre själva arbetet och kan se precis hur du vill ha det. Många handgräsklippare är av mekanisk konstruktion där knivarna i klipparen drivs av att du knuffar eller drar klipparen. Därför bestämmer du också hur snabbt det ska gå när du arbetar. Vi har redan konstaterat att en sån här klippare kan vara bra för dig med en lite mindre trädgård, men faktum är att det också kan vara ett bra tillskott till dig med stor gräsmatta också. Du får ju som sagt lite högre precision med den här typ av klippare, och kan därför vara bra för att komma åt på svåra ställen.

I den här artikeln går vi igenom vad du ska tänka på inför köp av handgräsklippare. Köpguiden kommer ge all information du kan tänkas behöva för att genomföra ett informerat köp. Vi tar även upp vilka handgräsklippare vi tycker är bäst just nu, och listar tre stycken enligt kategorierna premium, mellan, och budget. Vi har även med en specialare i den här genomgången som sticker ut lite extra.

Husqvarna Handklippare 540 NovoLette Silent

Bild på Husqvarna handgräsklippare 540 NovoLette Silent

I premiumklassen hittar vi inte helt oväntat en modell från svenska Husqvarna. Faktum är att Husqvarna dessutom ligger i toppen för robotgräsklippare också!

Deras handgräsklippare 540 NovoLette Silent är som namnet hintar om, en tyst modell. Den är så tyst att Husqvarna själva säger att det är den tystaste på marknaden.

Modellen har en robust konstruktion och kommer att göra dig ett bra jobb under en lång tid framöver. Rekommenderas starkt!

Gardena Gräsklippare 400 C

Bild på Gardena Gräsklippare 400 C

Gardenas handgräsklippare 400C är ett mycket bra val och gör sig hemma i mellanklassen. Den här modellen är lite extra speciell då Gardena hade ett särskilt mål i sikte när de designade denna. Om du föreställer dig den perfekta gräsmattan ser säkert du som många andra en otroligt grön, kortklippt och välskött gräsmatta. Som något ur en engelsk herrgård. Det var målet Gardena siktade in sig på. Med den här gräsklipparen får du också det resultatet. Mycket imponerande!

I en liten till mellanstor gräsmatta gör denna gräsklippare ett klockrent jobb. Den solida strukturen gör även att denna modell har en god hållbarhet.

AL-KO – SoftTouch 38 HM Comfort

Bild på AL-KO - SoftTouch 38 HM Comfort handgräsklippare

I budgetkategorin hittar vi en modell som kommer med väldigt mycket klippare för väldigt lite pengar. Du kan justera klipphöjden i 4 olika steg, och du kan välja om du vill använda uppsamlare eller om du bara vill kasta gräset bakåt.

De kraftfulla däcken och de ergonomiska handtagen gör den lättmanövrerad och är ett gott alternativ till den mindre trädgården!

Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18V

Bild på Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18V

Om du inte kan bestämma dig för om du ska köpa en gräsklippare eller en trimmer först är detta ett bra alternativ för dig. Du får nämligen båda i samma! Du väljer enkelt om du vill använda den som en fristående trimmer eller om du vill montera fast den i kåpan för att kunna använda den som gräsklippare. Denna modellen tog sig alltså in på listan för att den har en stor flexibilitet samtidigt som den gör ett bra jobb!

Köpguide för handgräsklippare

Nu tar vi oss en titt på lite grejer som är bra att tänka på inför köpet av handgräsklipparen. Kanske tar vi upp något du glömt tänka på!

Är en handgräsklippare för dig?

Vi pratade i inledningen om hur det kan vara smidigt att ha en handgräsklippare om man har en mindre gräsmatta och egentligen inte behöver en större gräsklippare. Så är det ju såklart, men faktum är att en handgräsklippare kan vara smidigare än en vanlig gräsklippare i fler lägen än så.

En handgräsklippare går nämligen att använda på platser där en vanlig inte har lika lätt att komma åt. Eftersom du ofta manuellt styr hastigheten på handgräsklipparen kan du dessutom klippa med högre precision. Alltså kan detta vara ett bra alternativ även för dig med en större gräsmatta. Handgräsklipparen kan vara ett bra komplement till dina andra trädgårdsverktyg.

Storleken och vikten

När det kommer till storleken på en handgräsklippare så är den nära kopplad till vikten på klipparen, men alltid kopplad till klippbredden. Oftast kan man säga att en större handgräsklippare ger en större klippbredd. Det kan vara något man är ute efter eftersom det innebär att man klipper mer gräs på kortare tid. Man kan också föredra en mindre klippbredd för ökad precision.

Vad det gäller vikten på klipparen så är det för många viktigt att den inte väger för mycket. Eftersom det är en handgräsklippare är det ju din energi som går åt för att klippa gräset och inte elektricitet eller bensin. Det gör att du måste känna dig bekväm med att jobba med ditt verktyg för att det ska kännas bra och roligt. Ett annat sätt att se det på är att du får gratis motion samtidigt som du får gräset klippt! Om man vill fokusera mer på den aspekten kan det till och med vara bra med en tyngre gräsklippare!

Funktionalitet

En handgräsklippare är ofta en kompakt historia som låter dig komma åt på trånga utrymmen och som ger ett mycket jämnt resultat varje gång. Det går att få en mycket finare gräsmatta med en handgräsklippare jämfört med en vanlig, men då får man komma ihåg att man själv måste jobba hårdare för det också.

Man kan dela upp handgräsklippare i två huvudsakliga kategorier när det kommer till funktionaliteten hos klipparen. Antingen har vi en cylinderdesign där knivarna slipas vid varje rotation. Resultatet av den här designen är att du alltid har en vass klippare som alltid kommer ge ett gott resultat. Vad som för många ses som en nackdel med den här designen är dock att den låter högre än alternativet. Ljudet kommer alltså från när knivarna slipas.

Det andra alternativet är en handgräsklippare med en frilöpande cylinder. Skillnaden mot den förra designen här är att knivarna inte slipas vid varje varv. Klipparen går därför mycket tystare och blir behagligare att jobba med. Den här modellen för dock med sig att du själv måste komma ihåg att slipa knivarna då och då.

Vi har redan pratat om att det finns olika klippbredd på olika klippare. Det vi inte har pratat om än är dock att det finns olika klipphöjd också. Handgräsklippare kan i regel klippa mycket kortare än vad en maskinklippare kan. Här är det alltså viktigt att kolla så att den klipparen man väljer klarar av den höjd man föredrar på sitt gräs.

Många modeller av handgräsklippare går dessutom att utrusta med uppsamlare om man hellre samlar upp sitt gräs än att låta det ligga på marken. Det är dock inte alla modeller som klarar det så det är något man får kolla upp innan köp.

Bra att tänka på

Några sista saker som är bra att tänka på med handgräsklippare är att plocka bort leksaker, stenar och kottar och annat som kan komma att fastna i klipparen. Cylindern på den här typ av klippare är ofta svår att komma åt, och om något fastnar kan det vara bökigt att få ut det igen. Om saker fastnar kan de dessutom skada knivarna.

En handgräsklippare kan vara en investering som på sikt ger dig fler fördelar än bara fint gräs. Eftersom du kör den själv är det ett hälsosamt alternativ. Du får motion, men du använder också ingen bensin eller elektricitet som skulle kunna vara dåligt för miljön. Med en bra handgräsklippare slipper du tänka på tankning eller laddning, och du behöver inte tänka att utföra service på något motor. Mycket smidigt med andra ord!

Bäst i test bland handgräsklippare

Nu efter vi gått igenom köpguiden tar vi en titt på vilka vi tycker är de bästa handgräsklipparna just nu. Vi följer upp den här listan med några modeller som nästan tog sig in på listan.

Premium: Husqvarna Handklippare 540 NovoLette Silent

Bild på Husqvarna handgräsklippare NovoLette Silent

Högst upp i listan hittar vi premiumkategorin. Och i premiumkategorin hittar vi Husqvarna 540 NovoLette Silent. Som namnet berättar är detta en tystgående modell och har alltså en frilöpande cylinderdesign.

Den här modellen går att använda med uppsamlare och är väldigt lättanvänd. Den väger knappt 9.1 kilogram och är därför smidig att köra runt med. Tack vare dess lätta vikt och breda klippbredd på 40 centimeter tar du dig snabbt runt trädgården och får ett mycket bra resultat på vägen. Eftersom det är en frigående cylinder i den här klipparen kan du behöva slipa knivarna efter lång tid av användning. Husqvarna har jobbat mycket med att ta fram en stark cylinder med väldigt vassa knivar för att se till att en slipad kniv håller sig slipad länge.

Om du är ute efter en kortklippt gräsmatta är detta ett bra alternativ för dig. Den kan klippa så lågt som 12 millimeter, och så högt som 38 millimeter. Alltså kan du få en riktigt fin kortklippt gräsmatta med den här handgräsklipparen.

Medium: Gardena Gräsklippare 400 C

Bild på Gardena Gräsklippare 400 C

Som vanligt när man tittar på trädgårdsprodukter så hittar man ofta ett mycket bra alternativ från Gardena. Den här gången tittar vi på deras handgräsklippare 400 C. Det är en tystgående modell även här, och även denna har en frigående cylinder.

Cylindern och knivarna är gjorda i kvalitetsstål och är dessutom klibbskyddade för att klipparen ska gå lätt att rengöra. När den inte används tar den heller inte upp så stor plats. Handtaget går att vika ihop för att klipparen ska ta så liten plats som möjligt. Det går även att bära klipparen i vikt läge och då blir den lätt att förflytta.

Den här modellen väger bara 9.4 kilogram och är därför lättmanövrerad. Kombinerat med sina breda och stora hjul får du en gräsklippare som du enkelt kör igenom gräsmattan. När du klipper kan du också välja på fyra olika klipphöjder och ändlägena ger dig en höjd på 12 millimeter och 42 millimeter. Här kan du verkligen få det kort och fint, precis som i den engelska idyllen.

Billigast & Bäst: AL-KO – SoftTouch 38 HM Comfort

Bild på AL-KO - SoftTouch 38 HM Comfort handgräsklippare

Här har vi ett riktigt prisvärt alternativ från tyska AL-KO. Det är en lättkörd handgräsklippare som har många funktioner.

Du kan välja här mellan att släppa gräset på marken eller att få det till en uppsamlar som säljes separat. Det är en bra funktion att kunna välja på även i budgetsegmentet. En annan god funktion hos den här klipparen är att även denna går att ställa i fyra olika klipphöjder. Minsta höjden är 14 millimeter, och högsta är 35 millimeter. Alltså kan man klippa väldigt kort, som vanligt med en handgräsklippare.

Handtaget är ergonomiskt framtaget och gör det till en fröjd att köra runt gräsklipparen. När du sedan är färdig med den går det att fälla ihop handtaget för att göra det lättare att förvara den smidigt.

Ett mycket bra val om man vill ha många funktioner till ett lågt pris.

Specialare: Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18V

Bild på Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18V

På listans specialplats hittar vi det här kombinationsverktyget från Black & Decker. Du får här en grästripper och gräsklippare i samma produkt. Den här modellen drivs på elektricitet och har därför ett batteri.

Med den här klipparen följer det med en hjulförsedd kåpa som utgör själva adaptern för gräsklippning. Vill man använda den som en vanlig grästrimmer fungerar även det om man kopplar bort den från gräsklipparkåpan. Tack vare dess elektriska drivmotor väger den inte särskilt mycket och gör den därför lätt att använda i trånga och branta utrymmen.

Eftersom detta är en kombination mellan en grästrimmer och en gräsklippare har den en något mindre klippbredd än andra alternativ i den här listan. Denna kommer upp i en bredd av 28 centimeter och har en begränsad klipphöjd på mellan 40 och 60 millimeter.

Handgräsklippare som utmanar

Nu har vi kommit igenom listan över vilka vi är de bästa handgräsklipparna just nu. Det är alltså dags att kolla närmre på vilka produkter som nästan tog sig in på listan!

Gräsklippare Gardena Accu 380 Li

Bild på Gräsklippare Gardena Accu 380 Li

Först ut i listan hittar vi en funktionsfylld variant. Det handlar om Gardenas Accu 380 Li. Den här modellen är speciell för att den i grund och botten är en vanlig handgräsklippare, utrustad med en elmotor och ett ett batteri. Batteriet och motorn väger lite extra så den här modellen är tyngre än de vi tittat på hittills och väger hela 13.6 kilogram. Tack vare att den här är eldriven är det dock inga problem att köra den framåt. Det som gör den här varianten lite extra fräck är att du kan använda klipparen som en vanlig manuell medan du laddar ditt batteri. På så sätt är du aldrig egentligen beroende av att ha ett laddat batteri.

Precis som vanligt med Gardena så handlar det om kvalitetsprodukter. Cylindern och knivarna är av starkt stål, och knivarna är mycket hållbara. Handtaget man styr handgräsklipparen med är ergonomiskt utformat och det är enkelt att använda klipparen under en längre tid.

Den här klipparen har en klippbredd på 38 centimeter, och har en ställbar klipphöjd på 12 till 42 millimeter. De stora hjulen i mjukplast gör att du alltid får bra grepp och således också en bra klippt gräsmatta.

Gräsklippare Gardena HandyMower Li-18/22 Inkl. Batteri & Laddare

Bild på Gräsklippare Gardena HandyMower Li-18/22 Inkl. Batteri & Laddare

Här har vi också en batteridriven modell. Den här är lite annorlunda från de andra vi tittat på i listan. De flesta andra har använt en cylinderdesign, men den här frångår det och använder istället ett roterande knivblad.

Den här gräsklipparen är särskilt framtagen för att vara lätt att köra och använda på mindre gräsmattor. Ett laddat batteri räcker till att klippa cirka 50 kvadratmeter. Handgräsklipparen är så pass lättmanövrerad att du kan köra den med en hand.

Att den är lätt att använda kommer dessvärre med nackdelen att den har en smalare klippbredd än många andra i listan. Denna har en klippbredd på 22 centimeter, och en klipphöjd på mellan 30 och 50 millimeter. Det positiva som kommer med det är dock att den bara väger 6 kilogram!

Handgräsklippare Gardena 330

Bild på Handgräsklippare Gardena 330

Nu har vi kommit till listans sista klippare från Gardena. Här kollar vi på handgräsklipparen Gardena 330. Som namnet berättar om har den här modellen en klippbredd på 330 millimeter, eller mer bekant 33 centimeter. Lite smalare än de största på listan som mäter upp till 40 centimeter. Den här mindre storleken gör dock att denna klippare väger rätt lite, bara 8.2 kilogram.

I vanlig ordning med Gardenas cylindergräsklippare så har denna en ställbar klipphöjd på mellan 12 och 42 millimeter. Mycket bra för ett förhållandevis lågt pris. Handtaget på den här modellen går även att plocka isär eller att vika ihop om man vill att klipparen tar mindre plats vid förvaring.

Klippo Handgräsklippare Free

Bild på Klippo handgräsklippare Free

Listans första handgräsklippare från Klippo! Klippo började göra gräsklippare och andra maskiner för mer än 60 år sedan. Något många inte vet är att Klippo själva verket är en produktserie från Husqvarna. Alltså kan man lita på att det är riktigt bra grejer man har att göra med här.

Den här klipparen kommer i Klippos kända färger, röd och gul, med ett svart handtag i gummi. Vill man kan man även köpa till en uppsamlare. Den här modellen har en klippbredd på 40 centimeter, och en ställbar klipphöjd mellan 12 och 38 millimeter, så det finns gott om spelrum för att välja den perfekta höjden på gräset.

Kåpan och skaftet till handtaget är gjort i stark aluminium som med lätthet står emot användning under flera års tid. Tar man väl hand om en Klippo-maskin kan enkelt ha med sig den hela livet.

AL-KO – GU 400

Bild på AL-KO - GU 400

Nu har vi kommit till listans sista handgräsklippare från tyska AL-KO, och dessutom listans sista gräsklippare överlag. Här har vi en handgräsklippare som går förhållandevis tyst för att vara en självslipande variant. Den högkvalitativa cylindern kommer med 5 stycken mycket vassa knivblad som enkelt ger dig ett perfekt resultat varje gång.

Klipparens låga vikt gör dessutom att den är lätt att förflytta, och om man har mycket gräs att klippa går det att köpa till en uppsamlare till även denna modell. Med sina XL-däck får den alltid ett bra grepp i marken och tar sig fram utan att det är för jobbigt för dig som kör.

Sammanfattning

Nu har vi kommit till slutet av artikeln. Om du är ute efter en bra handgräsklippare behöver du aldrig titta längre än till denna artikeln så vi hoppas att ni har blivit inspirerade till att införskaffa det här mycket smidiga, för att inte tala om, miljövänliga trädgårdsverktyget.

KategoriHandgräsklippareBästa pris
PremiumHusqvarna Handklippare 540 NovoLette SilentLäs mer…
MediumGardena Gräsklippare 400 CLäs mer…
Billigast & BästAL-KO – SoftTouch 38 HM ComfortLäs mer…
SpecialBlack & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18VLäs mer…

Husqvarna Handklippare 540 NovoLette Silent

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar