Web Analytics

Odlingsguide till rhododendron – Allt från plantering till skötsel & beskärning

En rolig fritidssyssla som allt fler börjat upptäcka är odling. Det är något fint i att plantera ett litet frö i marken för att sedan se det växa upp och bli en fin och ståtlig buske. Som om detta i sig inte vore nog kan denna syssla även bidra till att du får en finare trädgård då du kan odla precis vad du vill som du tycker passar in.

En av de mer populära växterna att odla på senare tid är blomväxten rhododendron. Detta är en flexibel växt som ofta förekommer i svenska trädgårdar. Du kan se den i allt från lite mindre krukor till enorma buskar som täcker flera meter. Oavsett storlek på denna vackra buske kan du vara säker på att få en fin blomster till din trädgård. Rhododendrons blommor går att få i många olika färger dessutom, och dessa är lila, blåa, gröna, gula, röda, rosa, och vita. Alltså kan du nästan vara helt säker på att växten passar in hos dig.

Det bästa av allt med rhododendron är att den är relativt enkel att odla, så även om du aldrig gjort det tidigare har du hög chans att lyckas. I den här texten kommer vi gå in i djupare detalj om hur du planterar, beskär, och tar hand om din rhododendron. Vi tar också upp skillnaderna mellan rhododendron och azalea.

Trots att växten kanske kan se knepig ut är den faktiskt ganska enkel att få stor och fin. Läs vidare för att ta reda på hur!

Vad är rhododendron?

Om du är helt ny till denna växt kan du vara helt lugn. Vi kommer att börja artikeln med att gå igenom just vad rhododendron är för något. Föga förvånande tillhör rhododendron rhododendronsläktet, och dessa i sin tur tillhör ljungväxter. Bland dessa växter hittar vi också azalean som ofta förväxlas med rhododendron.

Ursprung

Namnet rhododendron som är lite svårt att uttala kommer från grekiskan. Rhodo betyder ros eller träd, medan dendron betyder träd. Tillsammans ser man att översättningen blir rosträd, och detta är sannolikt baserat på hur växten ser ut. Den brukar också kallas för en blommande trädgårdsväxt. Rhododendron tillhör också gruppen av växter som kallas städsegröna. Vad det innebär är att växten är grön året om vilket gör att den ser fin ut även på vinterhalvåret.

Det många uppskattar med rhododendron är hur anpassningsbar den är. Oavsett om du har en stor trädgård eller en mindre kruka kan du odla växten. Det gör att den verkligen är något för alla.

Olika varianter av rhododendron

Som sagt kommer denna växt i olika storlekar, men skillnaden mellan storlekarna är enorm. Den minsta varianten blir några decimeter stor. Den största varianten kan å andra sidan bli upp emot 30 meter stor. Det är en otrolig skillnad som gör det svårt att tro att det överhuvudtaget är samma växt. Att den har en så stor variation i storlek gör också att den har anpassat sig till många olika länder och klimat. Det går att hitta nästan 1000 olika arter av rhododendron runt om i världen.

När det kommer till klimatet föredrar rhododendron ett lite svalare klimat än varmare, och därför gör den sig riktigt bra i Sverige. För trots om vi tycker att våra somrar är varma så är de inget emot vilken värme vi kan hitta på andra ställen på jorden. Faktum är att det förekommer två arter av vilda rhododendron i Sverige. Nog om den vilda varianten. När det kommer till trädgårdsvarianten har även den en stor mängd olika arter. Det finns nämligen nära 1300 olika sorter att välja på.

Varför är rhododendron populär?

Detta kanske inte är en växt för alla, trots att den är väldigt populär. Men tack vare att den finns i så många olika arter så går det nästan garanterat att hitta en variant som passar för just dig och din trädgård. Det är just därför som den fått en sådan stark genomslagskraft i Sverige.

Lättskött växt

Fördelarna stannar inte vid variationen. Rhododendron är dessutom en väldigt lättskött växt som gör att många klarar av att hantera den. Det enda du egentligen behöver för att lyckas är lite tid, tålamod, engagemang och omvårdnad. Med de grejerna på plats kommer du snart ha en fin rhododendron hemma.

Ger blomster tidigt

Rhododendron ger snabbt resultat. Det tar oftast inte jättelång tid från det att växten vuxit till sig tills dess att den blommar. Det är också en trevlig faktor som är återkommande varje år. Denna är nämligen en av de växter som blommar finast under försommaren, och det håller i sig in på hösten.

Tiden för blomster kan skilja sig något mellan de olika arterna, men i regel är de tidiga.

Härligt doftande blomma

Det är inte bara utseendet på denna blomma som är tilltalande för många. Den doftar nämligen också väldigt gott. Att det inte går att köpa fler doftspray och liknande med denna doften är väldigt förvånande. Det hade inte förvånat mig om många planterade rhododendron enbart för sin goda doft. Men som tur är så ser den också fin ut.

Otroligt fina blommor

När rhododendron slår ut i blomster är det få andra blommor som mäter sig med denna. En välvuxen rhododendron kan få väldigt stora och fina blommor som gör sig väldigt fina i vilken trädgård de än placeras i. Blommorna har ofta också subtila mönster som gör att de får ett unikt och fint utseende.

Skillnaden mellan azalea och rhododendron

Vi har redan nämn azalea i denna texten och nu ska vi bygga vidare på vad vi vill ha sagt om det. Azalea är som sagt besläktad med rhododendron och det kan ibland vara svårt att skilja dem åt. Det är ibland omöjligt att skilja dem åt, och när det kommer till skötsel är de väldigt lika.

Det som faktiskt skiljer de olika växterna åt är en liten skillnad i utseende samt platsen de föredrar att växa på i trädgården. Den lilla skillnaden i utseendet sitter i bladen. Rhododendron är som sagt städsegröna och behåller sina blad året om, medan azalea istället tappar sina blad på hösten och vintern.

För att göra det hela snäppet krångligare så finns det azalea som också är städsegröna. Dessa är dock få till antalet så i regel kan man säga att det är bladen som skiljer dem åt. Den andra grejen som skiljer dem åt är den föredragna placeringen. Rhododendron föredrar halvskugga till skugga, medan azalea föredrar mer solljus.

Hur planterar man rhododendron

När vi nu lagt grunden för rhododendron genom att beskriva den och förklara hur den skiljer sig från azalean är det hög tid att gå in på hur man faktiskt planterar den! För att göra en lång historia kort så finns det fem huvudsakliga punkter att tänka på när du ska plantera din växt. Vi går in i närmre detalj i dessa nedan.

Plantans placering

Som tidigare nämnt i denna text så föredrar rhododendron när det är lite halvt skuggigt. Du bör alltså inte plantera denna växt i direkt solljus då den inte trivs jättebra där. Faktum är att växtens blommor och blad kan bli brännskadade av solens ljus. Kan du så är det bäst att du placerar din rhododendron på en plats där det är relativt vindstilla, lite fuktigt, och lite skuggigt.

Planteringen

När det väl kommit till själva planteringen är det viktigt att inte plantera växten för djupt. Då kan rötterna ha det svårt att breda ut sig ordentligt. Själva rotklumpen som du får med växten behöver bara vara några centimeter under jorden. Ett bra sätt att lyckas på är att ha en större grop du kan plantera växten i. Då hinner den växa sig stark innan den påverkas för mycket av sin omgivning. Rhododendron är en familjär planta som inte har några problem med att växa nära andra i sin släkt. Därför kan du med fördel plantera flera buskar vid varandra. Tänk på att ge varje växt utrymme för att breda ut sig dock.

Typen av jord

När det kommer till jorden du använder vid planteringen får du bäst resultat om du använder jord som är lite sur. Sikta på ett lågt pH-värde på runt 4,5 till 5. För att hitta naturligt sur jord behöver du söka dig till en barrskog då dessa allt som oftast har sur jord.

Det är också bra om jorden du använder har låga halter av kalk. För att garanterat lyckas med din plantering kan du kolla med din blomhandel, oddsen är att de säljer speciell rhododendron-jord som är speciellt framtagen för att vara bra för rhododendron.

Bevattningen

Som med de flesta plantor behöver rhododendron ganska mycket vatten i början. Sedan är det viktigt att vattna med jämna mellanrum under försäsongen. Utöver detta kan det vara en god idé att vattna lite till och från när man ser att det behövs. Det är också viktigt att tänka på att vattna extra mycket om det är ett varmt år då växten inte trivs i värmen.

Skydd

För att skydda jorden och för att behålla ett optimalt klimat för din buske finns det ett enkelt knep. Täck jorden med lite barr, och löv från ek och bok. Detta ser till att jorden förblir sur och att din planta fortsätter att må bra en lång tid framöver.

Skötsel av rhododendron

När du väl fått ned växten i jorden börjar nästa steg, nämligen skötseln. Skötseln är inte jätteavancerad, och det är en av anledningarna till att rhododendron är så pass populär!

Gödsling

Den rekommenderade tiden för plantering är under våren eller under tidig sommar. På så sätt hinner växten få lite styrka innan vintern kommer. Om du sätter växten på våren är det viktigt att lägga på lite gödsel också så att den kan växa sig stark.

Det finns speciellt rhododendrongödsel du kan köpa. Med sådant gödsel vet du att din växt får precis det den behöver för att må bra och växa sig stark. När du håller på med gödslingen och hanteringen av växten kan du alltid passa på att ta bort de blad som ser vissnande ut för att ge mer energi till de blommor och blad som fortfarande lever.

Rikligt med vatten innan vintern

Nästa steg handlar om bevattningen. Det allra viktigaste att tänka på med bevattningen är att se till att växten får tillräckligt med vatten mot slutet av hösten och början på vintern. Detta är ett krav som består oavsett om det regnar mycket eller inte. Detta för att växten ska kunna få tillräckligt med vatten för att fortsätta växa även under vintern. Idén här är att man ska ge växten ett förråd med vatten den kan ta del av under vintern.

Solskydd

Tidigt på våren kan solen vara överraskande stark och då riskerar den att skada din rhododendron. Det du kan göra för att motverka detta är att täcka över busken med granris eller säckväv. På så sätt skyddas busken från solens starka strålar och den kan fortsätta att må bra.

Hur beskär man rhododendron?

När växten är planterad och färdig återstår det att prata om hur man beskär den. Om du inte bryr dig om beskärningen så gör det ingenting. Busken klarar sig fint som den är, och den kommer att fortsätta att växa sig fin. Men om du vill trimma ned busken eller kanske klippa av lite blommor för att ha som dekoration kan det vara bra att veta hur man ska göra.

Det du behöver göra är enkelt. Det är en kombination av vanligt underhåll och beskärning. Det du vill börja med är att ta bort döda grenar och kvistar ur busken. Om du sedan tycker att din rhododendron blivit för stor kan du enkelt klippa ned den hur mycket du vill. För att försäkra sig om att den kommer att återhämta sig är det en bra idé att lämna kvar 10-15 centimeter över marken. Om du sedan vill forma busken ytterligare kan du stamma upp växten för att få det önskade utseendet.

Som du kanske förstår är det alltså ingen avancerad process, så vem som helst kan göra det. Att det också är helt frivilligt är bra för den som känner sig obekväm med att beskära sina växter.

Kan rhododendron angripas av skadedjur?

Så som mycket annat i trädgården kan även rhododendron angripas av skadedjur. Det är dock väldigt sällsynt och inget man behöver aktivt oroa sig för. Det är väldigt sällan man hör om en rhododendron som blivit attackerad av skadedjur eller att en växt blivit sjuk. Det man dock hör allt oftare är något vi pratat tidigare om i texten, nämligen att växten skadas av solljuset.

Solljuset kan ge brännskador på plantan vilket kännetecknas genom gulnande blad. Det finns två olika typer av gula blad som betyder olika saker för din planta. Om du ser att din rhododendron får helt gula blad så innebär det att växten har brist på kväve. Detta kan du enkelt åtgärda med hjälp av lite gödsel. Om du istället ser att delar av bladet är gult och att nerverna fortfarande är gröna så är det en annan brist. Då har plantan brist på järn, och det betyder i sin tur att pH-värdet i jorden är för högt. För att motverka detta behöver du tillsätta något surt till jorden, så som barr eller löv.

Sammanfattning

Rhododendron är en otrolig växt som inte bara är fin utan också är lätt att ta hand om. Med en sådan här i din trädgård kommer den att blomstra finare än någonsin förut. Du kan välja många olika färger och typer av denna växt och alla är lätta att sköta.

Sätt plantan i sur jord, i halv skugga. Då mår den som bäst. Undvik solen för att undvika skador. Vattna ordentligt, och täck jorden med barr eller löv. Och glöm inte att vattna extra innan vintern för att den ska stå sig fint!

Som du märker är det inte alls särskilt svårt att ta hand om en rhododendron, så vi rekommenderar alla som är sugna att prova på att odla en själv!

Rhododendron skötsel

9.9

Odla

9.9/10

Lämna en kommentar