Web Analytics

Bästa utomhusfärgen 2024 – Skyddar och förfinar

En bra färg lyfter inte bara husets utseende och design, det skyddar också! Man brukar säga att ett hus bara är så fint som färgen det kläs i och detta tycker vi stämmer mycket bra. När man pratar om färg finns ofta också ett antagande om att man bara syftar på själva huvudfärgen. Vad som är viktigt är ju dock hur huvudfärgen samspelar med accentfärgerna på exempelvis balkong eller runt fönster. 

En bra färg är alltså inte bara fin att se på, den ska också ha en skyddande effekt. Därför är det viktigt att färgen man köper är av hög kvalité. Av den enkla anledningen är det alltså inte fel att låta färgvalet ta lite längre tid om det innebär att man också lägger tid på att hitta en färg som gör ett bra jobb med att skydda huset. 

Faktum är att en bra färg kan göra skillnad på om ett hus kan hålla i flera generationer eller inte. Med andra ord är det minst sagt viktigt att man håller efter sitt hus med skyddande färg. När det kommer till just färgerna så finns det också många olika typer. Allt från slamfärg till syntetfärg och allt däremellan. Nuförtiden är det också viktigare för många att tänka på miljöaspekten, så detta är något man kan titta extra på när man ska välja sin färg.

För att göra valet av färg något enklare har vi här tagit fram några alternativ vi tycker är extra bra och som vi gärna ser att fler köper. De färgerna vi tagit med i listan är heller inte så värst skadliga för miljön. Läs vidare för att också få lite andra tips när det kommer till att jobba med utomhusfärg! 

Midun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg Utefärg Vattenburen

Midun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg Utefärg Vattenburen

Detta är en väldigt bra grundfärg att måla direkt på träet med. Tack vare faktumet att den också är vattenburen är den väldigt enkel att använda, och den är dessutom snäll mot sin omgivning. 

Att den är vattenburen för också med sig att den inte har en massa dåliga ångor som den ger ifrån sig. Det betyder i sin tur att du kan måla en längre stund utan att känna dig påverkad av ångorna. 

Midun Puts- & Betongfärg V 3L Utefärg Vattenburen

Midun Puts- & Betongfärg V 3L Utefärg Vattenburen

Här har vi en puts- och betong färg som ger dig precis den grund du behöver för att kunna utföra ett bra arbete. Förutom detta är den också väldigt enkel att arbeta med så du kommer att märka att jobbet inte tar så lång tid. Utöver just betong och puts kan färgen också användas på ytor som ofta utsätts för fukt. 

Exempel på där den här färgen är framstående är kallgarage, vinden, eller källaren. För absolut bästa tänkbara skydd rekommenderar vi att man målar två omgångar med färgen. Då behöver man inte oroa sig för fukt och mögel. 

Midun Traditionell Röd Slamfärg

Midun Traditionell Röd Slamfärg

Vår billigare färg är en naturlig och miljövänlig slamfärg! Detta är ett riktigt bra alternativ för dig som gillar det här med att tänka på miljön samtidigt som du får en bra produkt. Denna är också väldigt lättarbetad, något som gör den ännu enklare att rekommendera.

Just denna är härligt röd såsom de klassiska svenska husen bör vara. Förutom detta ger den såklart ett exemplariskt skydd mot alger och mögel. Allt detta samtidigt som den inte ens är så dyr! 

Teknos Färgpaket för Pulpettakstomme

Teknos Färgpaket för Pulpettakstomme

Och så till sist specialaren. Detta är inte bara en färg utan ett helt färgpaket! Det kommer från Teknos som är etablerade inom branschen, och med i paketet får du allt du behöver för att kunna sätta igång direkt. 

Du får penslar, rörpinne, täckpapper, och burköppnare. Med andra ord, precis det du behöver för att kunna måla i princip överallt. Färgen som kommer med går bra att använda för många typer av trä. Däribland foderbräden, fasader, fönsterbågar och staket. Ett mycket prisvärt paket! 

Köpguide för utomhusfärg

Vi börjar köpguide med att ge ett generellt råd. När du ska välja utomhusfärg till ditt hus rekommenderas du att i huvudsak välja samma färg som huset redan varit målat i. Detta ger tveklöst bäst resultat. 

Om du däremot ska måla ett hus som aldrig blivit målat innan har du naturligtvis bra mycket fler valmöjligheter. Det som kan behövas vid ett aldrig innan målat hus är istället ett mer grundläggande förarbete. Men det går att läsa sig till så att man inte gör fel. 

Att välja kulör på utomhusfärgen

Som sagt är det en bra idé att satsa på att måla huset i samma kulör som det varit innan. Det finns många skäl till detta. Delvis vet du att färgen kommer att sätta sig bra eftersom den underliggande färgen ser likadan ut. Men delvis kan du också se hur ditt hus fortsatt smälter in i omgivningen då färgen ditt hus haft sedan tidigare sannolikt var vald med omsorg. 

Det går såklart att byta kulör på huset också, men viktigt att tänka på då är att man gör ett stabilt förarbete med detta så att den nya färgen sätter sig bra. Det är också en god tanke att se efter så att den nya tänkta färgen passar in i bostadsområdet. Mer om det längre ned. 

Fönster och dörrar

När det kommer till fönster och dörrar är detta något vi verkligen tycker att man ska lägga stor tanke vid. De sitter ju runt om hela huset och de kan göra en stor skillnad till intrycket av huset. 

Ofta har fönster och dörrar en karm man kan färglägga, och de allra flesta, för att inte säga alla, känner till de klassiskt svenska röda husen med vita knutar. Detta är ju något du själv kan anamma. Du behöver ju inte ha ett rött hus för det, men du kan ju försöka dig på något liknande fast med andra färger. 

Du har också alternativet att göra något lite mer kreativt och välja två färger som ger en väldigt stor kontrast. Då kan du vara säker på att ditt hus sticker ut, och det kan också vara roligt att ha ett hus som inte ser ut som alla andra hus. 

Som vanligt tycker vi att det är bra om man har is i magen och tar hem lite olika färgprover för att vara helt säker på vilken färg man vill ha på huset. 

Kontakta bygglovskontoret 

Det kan vara en god idé att kontakta bygglovskontoret innan du sätter igång med att måla huset. Faktum är att det kan finnas ganska bestämda restriktioner på vilka kulörer som får användas i varje byggnadsområde. 

Förutom dessa riktlinjer kan det också vara så att ditt hus står på en kulturhistoriskt viktig plats, och då kan det finnas ännu fler regler att förhålla sig till. Det är alltså inte bara att sätta igång så fort man har färgen hemma. Detta kan alltså vara en mycket god idé att dubbelkolla så att du inte behöver göra jobbet två gånger om det visar sig att du valt en olovlig färg. 

Bruten kulör

En bruten, eller smutsig kulör som det också kallas, är ett populärt val när det kommer till fasadfärger. Anledningen är enkel. Med en bruten kulör pratar man om en kulör med små mängder av inblandad svärta. Resultatet av detta blir naturligtvis att kulören i sig framstår som mer nedtonad och mörkare. 

Detta kan alltså vara att föredra vid fasadmålning just för hur pass stora ytor det är man ska måla. Oftast passar den brutna kulören bättre in i omgivningen. När du målar stora ytor kan en så kallad obruten kulör bli väldigt intensiv och det kan i sin tur göra att huset inte längre passar in lika bra, eller att det ser konstigt ut. Därför är det många som fördrar den brutna kulören istället. 

Trender

När det kommer till designtrender finns dessa naturligtvis lika väl förekommande vid utomhusfärger som vid inredning inomhus. Skillnaden här är att trenderna för färger går mycket mer långsamt framåt. Anledningen här är enkel, det är ju helt enkelt på grund av att man målar om mycket mer sällan än man kanske köper nya möbler till sitt hem. 

Den nuvarande trenden är att måla sitt hus i någon gråskala just för hur pass neutralt det är. Det passar enkelt in med sin omgivning och det sticker inte ut på något sätt. Klassiskt svenskt kan vissa tycka. 

Förutom gråskalan är det också populärt att börja titta lite mer på de historiskt populära kulörerna. Då handlar det mer om gulröda nyanser. Det gäller alltså att fundera lite på hur man vill att ens hus ska se ut när man är färdig! 

Några tips för att lyckas med kulören

  1. Ta en promenad genom ditt bostadsområde och reflektera över vilka kulörer du kan se i området. Då blir det enklare att välja din egen.
  2. För att få mer konkreta tips på färg kan du fråga dina grannar vad de använt.
  3. Använd dig av kontraster för att få huset att smälta in bättre.
  4. Köp en burk färg för att prova. Måla på en träskiva och ställ mot fasaden för att se hur det blir.

Det viktigaste av allt är dock att du köper en färgtyp som klarar av klimatet i den delen av landet du bor i. Överlag har vi samma klimat genom hela Sverige, men det kan ändå vara värt att ta i beaktande om du behöver något särskilt skydd mot exempelvis alger. 

Hur ofta ska man måla om huset?

Detta beror helt på färgen du målat med innan, samt skicket på färgen på väggarna. Det är svårt att sätta en generell regel, men det är bra att göra det med jämna mellanrum för att försäkra sig om att huset har ett ordentligt skydd. 

Om ditt hus också står i ett utsatt område med mycket vind, vatten, eller andra påfrestningar kan det påverka hur ofta du borde måla om huset. 

Måla själv eller anlita målare?

Att måla ett helt hus är inget litet projekt. Det kan vara en hel del förarbete som måste göras innan huset kan målas och det kan ta en enorm mängd tid. Med det sagt är det verkligen inte omöjligt, och det är i många fall, för att inte säga alla fall, billigare än att anlita en målare. Om du däremot anlitar en målare får du ju också kvalitetsgaranti på ett helt annat sätt! 

Bäst i test bland utomhusfärger

Premium: Midun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg Utefärg Vattenburen

Midun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg Utefärg Vattenburen

Premiumvinnaren är alltså en fasadfärg. Vad det innebär är att den är speciellt framtagen för att användas till träfasader. Den är också vattenburen. Färgen har goda egenskaper när det kommer till skydd mot väder och vind. Förutom detta har den också ett mycket effektivt skydd mot sådant som svamp och alger. 

En av anledningarna till att den är bra på att skydda mot vatten är att den skapar en vattenavvisande hinna på träet. Det gör att vattnet helt enkelt bara rinner av. Färgen innehåller också ett antimögel-skydd som gör att mögel har otroligt svårt att få fäste. För att du ska kunna njuta av alla dessa fördelar är det viktigt att du gör ett bra förarbete med att förbereda ytorna.

Något annat som är viktigt är att du inte borde måla med färgen när det är kallare än 8 grader ute. Förutom temperaturen ute är det bra om fuktkvoten i träet är på under 16%. Är den inte det kan du få problem med mögel när du väl målat.

Medium: Midun Puts- & Betongfärg V 3L Utefärg Vattenburen

Midun Puts- & Betongfärg V 3L Utefärg Vattenburen

Nästa färg på listan är en betongfärg som är fuktgenomsläppande. Denna är också vattenburen och därför relativt enkel att arbeta med. Du kan använda denna färgen för såväl betong som andra mineraliska fasader av puts. Den fungerar också på fiberförstärkta ytor. 

Den här utomhusfärgen är mångsidig och och går att använda både på tidigare målade, och omålade fasader. Och trots att detta klassas som en utomhusfärg kan du faktiskt måla med den inomhus om du har betongväggar som riskerar att utsättas för fukt. 

Exempel på platser du kan använda den här färgen på är garage, källare, förråd, eller vinden. Du vill undvika att använda denna på tak, och om ytan är obehandlad sedan innan är det rekommenderat att du använder en betongprimer. 

För att få bästa resultat är det bra om du målar minst två lager med den här färgen. Då får du garanterat bäst täckning och kan vara säker på att du får skyddet färgen erbjuder.

Billigast & Bäst: Midun Traditionell Röd Slamfärg

Midun Traditionell Röd Slamfärg

Vårt billiga alternativ är en klassiskt röd slamfärg. Den är gjord enligt ett klassiskt recept som inte innehåller några skadliga tungmetaller. Pigmentet i färgen är ett järnoxidpigment som ger en mörkröd kulör. Något mörkare än den klassiska Falu rödfärg.

För att göra denna slamfärg så användbar och effektiv som möjligt har man tillsatt ett kraftigt antimögelmedel. Detta ser till att du har ett mycket bra skydd mot sådant som just mögel och alger. Det sista du vill är ju att din nymålade slamfärg blir angripen. För att underlätta med appliceringen har tillverkarna också slängt i lite linolja som gör att färgen flyter lättare.

För att använda färgen vill du att det ska vara varmare än 5 grader, och det är också bra att komma ihåg att slamfärg är en färskvara. Detta betyder alltså att du måste använda den inom 2 år från tillverkningstillfället. 

Special: Teknos Färgpaket för Pulpettakstomme

Teknos Färgpaket för Pulpettakstomme

Färgpaketet utgör vår specialkategori! I detta paket får du allt du behöver för att komma igång med målningen. Du får delvis vit färg, maskeringstejp, en täckfilt, två penslar, en burköppnare, samt en pinne för att röra runt i färgen med. 

Du behöver alltså bara köpa detta paketet för att vara helt redo att ta dig an måleriet! Här gäller det att fukthalten i träet ligger under 20% samt att du inte borde måla i direkt solljus. Färgen är dock väldigt enkel att jobba med och för att rengöra penslarna krävs bara ljummet vatten.

Färgen du får med i leveransen är också generöst tilltagen och räcker många gånger till en större yta än vad som står angivet i produktbeskrivningen. 

Hur gick testerna av utomhusfärg till?

Våra testvinnande utomhusfärger i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Utomhusfärgen, eller färgen vi målar huset med, har fler funktioner än att bara se fin ut. Det är denna som ger det yttersta skyddet mot både väder, vind, och mögel. Därför är det väldigt viktigt att man väljer en riktigt bra färg när man ska måla. Det finns många olika typer av färger, för att inte nämna kulörer. Det vi rekommenderar är att man först väljer färg, och sedan kulör, för färgens skyddande egenskaper är trots allt viktigast. För att kolla in några färger som är riktigt bra kan du alltid kolla vår topplista över de bästa utomhusfärgerna just nu. Dessa är särskilt utvalda för sina goda skyddande egenskaper.

KategoriUtomhusfärgBästa pris
PremiumMidun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg Utefärg VattenburenLäs mer…
MediumMidun Puts- & Betongfärg V 3L Utefärg VattenburenLäs mer…
Billigast & BästMidun Traditionell Röd SlamfärgLäs mer…
SpecialTeknos Färgpaket för PulpettakstommeLäs mer…

Källor:

Midun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg Utefärg Vattenburen

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar