Web Analytics

Bästa komposten 2024 – Skapa din egen näringsrika jord

Vill du bidra till en bättre miljö samtidigt som du får näringsrik och användbar jord till dina växter? Då är det en kompost du är ute efter. Att kompostera är varken särskilt svårt eller jobbigt, men när man väl kommit igång vill man aldrig sluta. Att kompostera är enkelt om man har en bra kompost till att börja med.

I den här artikeln går vi igenom de bästa komposterna just nu. Vi kommer också att gå igenom lite hur en kompost fungerar. När vi gör detta kommer vi också att prata lite om vad du kan göra med jorden du får från komposten, samt hur det fungerar att använda en kompost om man inte bor i en villa med trädgård.

Om detta låter intressant och om du sedan tidigare har funderat på att köpa en kompost tycker vi garanterat att du ska läsa vidare! Vi börjar med en kort genomgång av produkterna i vår topplista innan vi går vidare till att prata lite mer allmänt om komposter.

Verto Kompost 650 L

Verto Kompost 650 L

Premiumvinnaren är en stabil kompost från polska Verto. Komposten fokuserar i huvudsak på luftcirkulation och är en mycket stabil kompost. Konstruktionen på komposten gör att luften har lätt att cirkulera, och om man fyller komposten med bra innehåll får man ett ypperligt resultat.

Tack vare formen på toppen av den här komposten kan du enkelt fylla på den med diverse olika saker du önskar att kompostera.

Greenline Kompost Master 375 L

Greenline Kompost Master 375 L

Komposten Master från Greenline ser lite ut som det man ser när man tänker på komposter. Det är en mörkgrön tunna som fungerar som en allroundkompost.

Komposten är byggd för att hålla en hög luftfuktighet samt bra luftcirkulation. Tack vare den interna designen står den också emot kyla mycket bra. Denna kompost kan fungera i hela 15 minusgrader!

Greenline Urban Garden Kompost

Greenline Urban Garden Kompost

Här har vi listans kompost för dig som bor lite mindre, eller kanske till och med i lägenhet. Denna är tänkt att användas till hushållskompost och går att förvara under diskbänken eller liknande plats. Du behöver inte oroa dig för att den ska lukta dåligt då den är byggd med tekniker för att få den att vara helt doftlös.

Detta är det givna valet för den som är intresserad av odling men som också vill göra sin egen kvalitativa jord.

Biolan Snabbkompostor 220 Eco

Biolan Snabbkompostor 220 Eco

Här har vi listans specialare. Detta är komposten för dig som verkligen vill gå in för att kompostera ditt matavfall. Denna kompost är även ett bra val för dig som vill försöka få ner kostnaderna från sopavgiften. Som alltid när det gäller komposter gör man ju dessutom också något bra för miljön och det är ju inte fel. Av att använda denna kompost får du också kvalitativ jord som du kan använda i trädgården.

Denna kompost är minst sagt speciell då den är byggd med avancerad teknologi för att ge ett så bra resultat som möjligt. Resultatet är att du får en snabbt fungerande och väldigt bra kompost som kommer att hjälpa dig en lång tid framöver.

Köpguide för kompost

Nu har vi kommit till köpguiden för komposten. Här kommer vi ta upp lite av vad du borde tänka på när du ska köpa din kompost. Vi ska också titta lite på hur den optimala konsistensen ska vara i en kompost för att veta att den fungerar. Vi sätter helt enkelt igång med köpguiden!

Hur ska konsistensen vara i komposten?

När du ska använda din kompost är det viktigt att den håller sig på ett visst sätt för att själva nedbrytningen ska gå så bra som möjligt. Det är viktigt att komposten har en bra luftfuktighet för det är då materialet kan brytas ned på det mest effektiva sättet.

När du känner efter med handen i komposten vill du att materialet ska kännas lika fuktigt som en urkramad tvättsvamp. Detta är ju naturligtvis bara en handvisning, men det går att förstå ungefär hur det borde vara. Detta är alltså en ungefärlig fuktighet på 50%. Oftast behöver du inte anstränga dig för att uppnå detta utan att det händer av sig självt.

I regel kan man säga att en kompost som står på ett skuggigt ställe sköter sig självt ganska så bra. Om det däremot har varit en torr period kan det vara bra att man vattnar komposten lite. Man vill dock se till att man inte väntar för länge med att vattna då det kan vara svårt att komma upp i bra fuktighet igen om materialet är för torrt. Dessa problem är dock vanligast om man har en öppen kompost. Om man har en sluten så brukar de hantera fuktigheten bättre själva.

Ska man packa komposten tätt?

Det korta svaret på den här frågan är nej. För att en kompost ska fungera optimalt krävs det att den har en god luftcirkulation. Detta får man genom att blanda storlekarna på det avfall man lägger i komposten. Resultatet blir att du får en välfungerande kompost som arbetar effektivt. Du vill alltså aldrig packa en kompost särskilt tätt.

Vem borde köpa en kompost?

En kompost kan vara en mycket användbar produkt för alla som har någonstans att förvara den. Oftast får du plats med en kompost om du har en trädgård. Då kan det dessutom också vara bra att ha en kompost av flera skäl.

Har du en kompost hemma kan du lägga dina trädgårdsavfall i den och på sikt omvandla detta till ny och näringsrik jord som du sedan kan använda i din trädgård. Om du ställer din kompost lite närmre ditt hus kan du också använda komposten för hushållsavfall. Då kommer du att få en otroligt bra matjord i botten av komposten som du kan använda vid odling. Du kommer att märka att det du odlar med kompostens jord kommer att växa mycket bra.

En annan anledning som gör att det är bra att ha en kompost är ju för naturen och miljöns skull. Om du har en kompost kan du ju personligen återanvända sådan som du annars hade slängt. Det är det absolut mest miljövänliga sättet att ta hand om sitt avfall på.

Om du däremot har en lite mindre trädgård eller kanske en lägenhet så kanske du inte känner för att skaffa en kompost. Men det är faktiskt så att det finns små-komposter som exempelvis vår budgetvinnare. Den passar perfekt för den som bor lite mindre men som ändå hade kunnat dra nytta av kompostens fördelar.

Saker att tänka på inför köpet av kompost

Då har vi kommit till delen då vi ger lite tips och idéer på sånt som kan vara bra att tänka på inför köpet av en kompost. Vi börjar direkt med att säga att det finns olika typer av komposter för olika ändamål. Om du bara vill använda din kompost till trädgårdsavfall räcker det sannolikt med att du har en kallkompost. Men om du vill kunna använda komposten även för hushållsavfall är det bra om du har en isolerad kompost.

Sedan har vi placeringen av komposten. Detta är en viktig detalj då det avgör delvis hur enkelt det kommer att vara för dig att använda komposten, men också hur pass effektiv den kommer att vara på sitt jobb. Den optimala platsen är den där du har nära till komposten så att du snabbt kan slänga hushållsavfall i den, men också så att du enkelt har rum att arbeta med den när det är dags för tömning.

En bra plats för komposten är i skuggan, kanske bland lite buskage. Det är viktigt att komposten har kontakt med jorden under sig för att maskar och liknande ska kunna komma in och bryta ned avfallet. Ett tips när det kommer till storleken på komposten är att välja en ganska så stor modell om du ska ha den till trädgårdsavfall då du snabbt kommer märka att man fyller dem fort.

Om du har grovt material du vill ha i din kompost rekommenderar vi att du kör över det med gräsklipparen några gånger. Om detta inte går kan du istället köpa till en kompostkvarn för att göra avfallet mer finfördelat.

Bäst i test bland komposter

Nu har vi tagit oss till topplistan över de bästa komposterna just nu. Här är topplistan indelad i premiumsegmentet, mellansegmentet, ett billigare segment, samt vår specialare. På så sätt hoppas vi att kunna visa något för alla i den här artikeln. Det är ju bra om fler och fler av oss börjar kompostera vårt avfall då det ger så mycket tillbaks!

Premium: Verto Kompost 650 L

Verto Kompost 650 L

Premiumvinnaren är från polska Verto och här hittar vi en riktigt bra kompost som verkligen får jobbet gjort. Konstruktionen i den här komposten gör den mycket stadig och inte minst lättanvänd. Den har blivit optimerad för bra luftcirkulation och detta är något som märks på resultatet.

Om du följer rekommendationerna med att lägga i material av blandad storlek kommer du att märka hur effektivt den här komposten arbetar. Det är heller inga problem att fylla på den då locket upptill är enkelt att använda.

När du sedan ska tömma din kompost är även det väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att öppna ena sidan. Om du inte vill tömma den helt utan bara kolla hur det går för komposten så finns ytterligare en lucka nedtill som man kan öppna. Då kan du enkelt se hur länge till du behöver vänta innan det är dags för en tömning.

Medium: Greenline Kompost Master 375 L

Greenline Kompost Master 375 L

Komposten Master från Greenline är en klassisk kompost. Den är något konformad då den har en bredare bas och smalnar av upptill. När du köper den kommer den omonterad, men det är inte alls svårt att montera den. Väl färdig rymmer den 375 liter. Du får alltså en ganska så väl tilltagen kompost för pengarna här!

Komposten Master är alltså på 375 liter, och inte nog med det, den är även isolerad! Det betyder att du kan använda denna både till trädgårdsavfall och till hushållsavfall. Det är väldigt smidigt. Komposten klarar av att stå emot temperaturer på ner till 15 minusgrader. Formen på komposten gör också att den är väldigt stabil och står emot väder mycket bra.

Inuti själva komposten hittar vi också luftkanaler som ser till att komposten får en bra cirkulation så att processen pågår optimalt. Du kan alltså blanda såväl trädgårds- som hushållsavfall, och för att fylla på komposten tar du bara av locket på toppen. Locket skruvas av och på, och det har en extra låsanordning för att se till att det blir bra förslutning.

När komposteringen är färdig behöver du bara plocka av ena sidan! Det går hur snabbt som helst och resultatet är prima odlingsjord. Med den här komposten får du mycket för pengarna!

Billigast & Bäst: Greenline Urban Garden Kompost

Greenline Urban Garden Kompost

Den här komposten skiljer sig från de andra på listan. Denna är nämligen avsedd för inomhusbruk, och enbart för hushållsavfall. Den fungerar i princip på samma sätt som vilken annan kompost som helst. Denna är dessutom helt luktfri och arbetar snabbt och effektivt för att ditt matavfall ska bli till kompostjord.

När det kommer till förvaring kan du exempelvis ha den under diskbänken, eller kanske ute på altanen eller balkongen. Det är alltså inte så viktigt, utan det viktiga är att du har nära till den så att det är enkelt att använda den.

Det enda du behöver göra för att använda den här komposten är att fylla den uppifrån som vilken annan kompost som helst. Sedan kommer steget som skiljer sig från utomhuskomposterna. Du ska lägga på ett särskilt kompostströ som du kan köpa till separat. Detta gör att kompostprocessen går snabbare.

Komposten rymmer 15 liter, så du hinner få i ganska mycket matavfall i den. Det gör också att den inte tar upp jättemycket plats. Detta är ett måste för alla hemmaodlare som vill ha nära tillgång till förstklassig näring till jorden. Komposten riktar sig kanske främst till er som bor i lägenhet eller er med en mindre trädgård, men kan såklart användas av alla som önskar att minska på sina sopor.

Special: Biolan Snabbkompostor 220 Eco

Biolan Snabbkompostor 220 Eco

Här har vi till sist kommit till vår specialare. Detta är verkligen vad vi hade kallat för en lyxig kompost. Du får i hela 220 liter i den så att du kan använda den länge utan att den blir full. Tillverkaren säger att den kan användas för upp till sex personer om du vill använda den till matavfall. Det är inte illa!

Resultatet från den här komposten är strålande, och det är mycket tack vare en speciellt patenterad teknik som finns i komposten. Denna gör så att miljön i komposten alltid är optimal. Komposten har heller inga problem med att arbeta året runt tack vare sin kraftfulla konstruktion.

Den här speciella komposten har en god värmeisolering som gör att den fungerar även i minusgrader, och det är en bra egenskap. Den är tätt konstruerad och ser till att hålla skadedjur borta. För att också se till att ingen energi går till spillo så kan komposten återanvända kondens som kommer från processen genom att locket har ett särskilt mönster.

Denna kompost är alltså mycket smidig och otroligt effektiv. Vi kan därför varmt rekommendera den även om den kostar lite mer.

Hur gick testerna av komposter till?

Våra testvinnande komposter i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Med en bra kompost kan du alltså bidra till en bättre miljö samtidigt som du får otroligt bra jord på köpet. Detta är ett steg i rätt riktning då du tar vara på mer av ditt avfall på ett smartare sätt. Du kommer snart att märka att det du odlar med din egna jord växer lite extra bra. Med andra ord finns det bara en massa fördelar att hämta från detta! Som alltid kan du komma tillbaks till den här listan för att enkelt veta vilken kompost du borde köpa nästa gång!

KategoriKompostBästa pris
PremiumVerto Kompost 650 LLäs mer…
MediumGreenline Kompost Master 375 LLäs mer…
Billigast & BästGreenline Urban Garden KompostLäs mer…
SpecialBiolan Snabbkompostor 220 EcoLäs mer…

Källor:

Verto Kompost 650 L

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar