Web Analytics

Bästa lövsugen 2024 – Höst-städa trädgården effektivt!

När hösten knackar på dörren och du märker att gården är helt fylld med löv finns det två vägar framåt. Antingen tar man sig an det tråkiga uppdraget med att leta upp sin gamla kratta och börja samla ihop alla löv. Eller så gör man något mycket bättre, något mycket smidigare, och något mycket mer effektivt. Man plockar fram lövsugen.

Lövsugen är som en dammsugare fast för löv. Med en bra lövsug får du alltså upp alla löven på nolltid och det är bra mycket mindre slitsamt att använda en sådan än vad det är att använda en kratta en hel eftermiddag. När du använt lövsugen har du också fått alla löv till ett och samma ställe och kan då enkelt tömma ut dem i komposten, eller i en sopsäck.

För att veta vilken lövsug du borde slå till på har vi sammanställt denna smidiga topplista över de bästa lövsugarna just nu. För att bistå dig ytterligare i världen av lövsugar så har vi skrivit en liten köpguide du kan läsa igenom för att vara säker på att du kan göra ett informerat beslut!

Stihl SH 56 Lövsug

Stihl SH 56 Lövsug

Med den här lövsugen levererar STIHL en prestanda utöver det vanliga. Det är en mycket kraftfull lövsug som levereras tillsammans med en väldigt användbar uppsamlingspåse. Påsen är på 45 liter så den rymmer gott om löv.

Lövsugen är som sagt effektiv, och med det menar vi mer än dess prestanda. Den drar också förhållandevis lite bensin. Tanken är på lite mer än en halv liter, vilket inte låter så mycket men faktum är att det räcker gott och väl då den är så bränslesnål. Det gör också att den väger mindre!

Husqvarna 125BVX Lövblås/Sug

Husqvarna 125BVX Lövblås/Sug

Mellanklassens vinnare är en stark lövsug från Husqvarna! Husqvarna är som vanligt med på topplistorna vi gör över trädgårdsmaskiner tack vare deras oerhörda kvalité och funktion. Denna lövsug är inget undantag från deras utomordentliga standard.

Något som gör att den här modellen sticker ut något extra är att den inte bara är en lövsug, utan också en lövblås. Du får alltså två maskiner för priset av en. Mycket bättre än så blir det inte.

Wolf-Garten Lövblås/Sug LBV 2600 E

Wolf-Garten Lövblås/Sug LBV 2600 E

Lövsugen från Wolf-Garten är inget annat än en riktigt bra lövsug som du verkligen kan räkna med att få jobbet gjort. Precis som i fallet med Husqvarnas modell får du här två maskiner i samma. Detta är alltså också en kombinerad lövsug med lövblås. Det betyder att du kan ta dig an en massa olika situationer.

Den här modellen är dessutom en prispressad variant som trots sitt låga pris håller en hög kvalité. Denna modell är dessutom också eldriven, något som är väldigt bra för miljön!

Hecht Lövsug med Sugslang 173cc

Hecht Lövsug med Sugslang 173cc

Hecht har med den här lövsugen gjort en riktigt vass produkt. Denna går att använda hemma likväl som på jobbet. Den är alltså så pass kraftfull att den går att använda under väldigt långa perioder utan problem. Det är detta som gör den här lövsugen till listans specialare.

Den här lövsugen är det givna valet för småföretagaren, eller för den med en stor trädgård. Materialet som sugs upp läggs i en behållare för enkel omhändertagning.

Köpguide för lövsug

Då har vi kommit till köpguiden för lövsugen. Det finns lite olika saker som kan vara bra att ta upp innan du ger dig på att köpa en lövsug. Det och lite mer går vi igenom i den här delen av texten!

Vad är en lövsug?

Precis som vi sa i inledningen kan man likna lövsugen vid en dammsugare tänkt att köras utomhus. Istället för att suga upp damm inomhus som en vanlig dammsugare så suger en lövsug helt enkelt upp blad och löv som finns på marken. Hade du haft en vanlig dammsugare till detta hade det naturligtvis inte alls varit smidigt. Därför är en lövsug allt som oftast utrustad med en ordentligt kraftfull motor och ett stort munstycke.

För att driva motorn till lövsugen används antingen bensin eller elektricitet, men förutom det skiljer det inte jättemycket mellan de olika typerna av drivmedel. Något som kan vara intressant för den som har mycket löv att suga upp är att vissa modeller av lövsugen har en inbyggd kvarn. Kvarnen arbetar för att finfördela de löv och blad som sugs upp så att dessa ska vara lättare att bryta ned i komposten. Det gör naturligtvis också så att löven tar upp mindre plats i behållaren till lövsugen.

Vem borde köpa en lövsug?

Denna frågan är inte särskilt komplicerad. Kort sagt kan man säga att alla med någon typ av vegetation som ger ifrån sig blad på hösten borde skaffa sig en lövsug. Det finns ju inget som är värre än att behöva gå böjd med en kratta för att få upp alla löv och blad innan vintern knackar på dörren.

Du kanske tänker att det bara är nödvändigt för dig att skaffa en lövsug om du har en större trädgård, men så är inte fallet! Om du har en stor trädgård gör den absolut en stor nytta, men det gör den även i en liten trädgård. Du kan snabbt använda den för att finkamma gräsmattan från löv utan att ens behöva blåsa ihop dem i en hög först.

Borde jag köpa en bensindriven eller batteridriven lövsug?

När det kommer till lövsugens drivmedel så finns det lite olika saker som avgör vad du borde köpa. Om du har mycket att arbeta med, och också en stor trädgård kan det vara fördelaktigt för dig att använda en bensindriven lövsug.

Om din trädgård är under cirka 200 kvadratmeter kan det räcka gott och väl med en batteridriven variant. Något vi kan ge en stark rekommendation till är att se till att man har två batterier till sin lövsug. Då kan du alltid ladda det ena medan det andra används. På så sätt kan du aldrig råka få slut på ström till din lövsug.

Vad är de stora skillnaderna mellan en batteridriven och bensindriven lövsug?

Den största skillnaden mellan en batteridriven och en bensindriven lövsug är främst kapaciteten och drifttiden. De bensindrivna lövblåsarna har på senare tid blivit väldigt effektiva och kan köra väldigt länge på väldigt lite bensin. Det gör att du kan hålla på och arbeta en lång stund innan den går torrt. En batteridriven modell är alltid begränsad till batteriets storlek, och dessa ger oftast inte en längre drift än max 40 minuter. Detta kan alltså vara bra att ha i åtanke vid köp.

Om du har en lövsug som drivs med elektricitet från väggen med hjälp av en sladd är du ju dessutom begränsad till kabelns längd. Något som dock är en fördel hos de elektriska modellerna är att du slipper gå och jobba i bensinångorna som kommer från förbränningsmotorn. Bensinmotorerna är dessutom oftast mycket mer högljudda än vad elmotorerna är. Om du vet att du gillar att göra trädgårdsarbete på kvällen kan det alltså vara föredraget att använda en eldriven så att du kan arbeta längre utan att störa dina grannar.

Vart kan lövsugen användas?

Det naturliga området att använda lövblåsen är naturligtvis på gräsmattan där löv ofta befinner sig. Förutom detta kan du också använda den på stenpartier där det finns mycket löv. Även grusgångar och liknande går bra. Dessa kan vara svårare att kratta på dessutom, så lövsugen kan vara precis vad du behöver.

En vanlig sak att göra är att kombinera användandet av en lövsug med en lövblås. Det du gör då är att blåsa ihop löven till en hög. Väl i en hög kan du enkelt suga upp alla löv på en gång. Detta är alltså väldigt tidseffektivt.

Kombinerade lövblåsar med lövsugare

För att göra livet lättare har vissa tillverkare skapat maskiner som är kombinationer av lövsugare och lövblåsar. Detta är otroligt smidigt då du snabbt och enkelt kan byta mellan vad du vill göra. Först kan du alltså använda blåsfunktionen för att samla upp alla löv. När det är gjort kan du enkelt suga upp dem.

Vissa modeller kräver olika munstycken för lövblåsning och lövsugning, och då sätter du också på uppsamlingspåsen till lövsugen. Det finns dock lyxvarianter som låter dig koppla lövsugen direkt till komposten så att alla dina löv åker direkt dit de ska.

Bäst i test bland lövsugar

Härefter följer vår topplista över de bästa lövsugarna just nu. De är uppdelade i kategorier enligt premium, mellan, budget, och special. Detta är för att visa på att det finns bra lövsugar i alla prisklasser och att det finns en lövsug för alla.

Premium: Stihl SH 56 Lövsug

Stihl SH 56 Lövsug

Först ut hittar vi den här mycket kompetenta lövsugen från STIHL. Den här är perfekt för dig med en liten till mellanstor trädgård. Med hjälp av en sån här kan du vara säker på att få ett riktigt fint resultat. Maskinen ger dig möjlighet att justera styrkan på sugningen med hjälp av ett vred vid handtaget. Löven du suger upp med denna hamnar i en uppsamlingspåse på hela 45 liter. Du kan alltså få plats med ordentligt med löv i den här.

Lövsugen är utrustad med en kraftfull men energisnål motor. Effekten på motorn är på 0,7 kilowatt. När det kommer till manövreringen av den här lövsugen så är den väldigt enkel då lövsugen bara väger 5,2 kilo. Tack vare ett väldigt ergonomiskt handtag underlättas detta ytterligare.

När det kommer till själva lövsugningen så har denna en cylindervolym på 1 hästkraft, och tanken rymmer snäppet över en halvliter. Detta ger till slut ett luftflöde på 710 m³/h, så du kommer sällan känna att denna inte är stark nog för jobbet.

Medium: Husqvarna 125BVX Lövblås/Sug

Husqvarna 125BVX Lövblås/Sug

Husqvarna har gjort det ännu en gång. De har tagit sig in på vår topplista tack vare deras tillsynes aldrig sinande kvalité. Det är mycket imponerande hur de lyckas leverera förstklassiga produkter i flera olika segment.

Den här modellen är en kombinerad lövsug och lövblås så redan här får du alltså mycket för pengarna. Det enda du behöver göra för att byta mellan de olika funktionerna är att byta mellan olika munstycken.

Själva lövsugen, eller lövblåsen, är väldigt lätt att hantera. Detta är mycket tack vare sin lilla vikt på bara 4,35 kilogram. Det underlättar ytterligare att handtaget är ergonomiskt utformat för att det ska vara så enkelt som möjligt att jobba med maskinen. Tankens storlek är på 0,5 liter, och detta räcker gott och väl för en mellanstor trädgård då motorn är väldigt bensinsnål.

Billigast & Bäst: Wolf-Garten Lövblås/Sug LBV 2600 E

Wolf-Garten Lövblås/Sug LBV 2600 E

Här har vi listans enda elektriska variant. Denna är dock en mycket bra sådan som du får mycket användning av. Faktum är att även denna modellen är en kombinerad lövsug och lövblås. Så inte nog med att modellen från början är väldigt prisvärd, du får även funktionaliteten av två olika maskiner i samma!

När du suger upp löven blir dessa finfördelade så att du enkelt skall kunna lägga dem till din kompost och låta den arbeta på effektivt. Komposteringen går mycket snabbare när material är i små beståndsdelar.

Tack vare att den här modellen är elektrisk får du en väldigt liten arbetsvikt. Den väger bara 3,5 kilo så med det sagt förstår du att den är mycket lätt att ha att göra med. Detta kan vara ett utmärkt val för dig som har ryggproblem eller svagare händer.

Som sagt är den här modellen elektrisk, men den drivs inte av batteri. Istället kopplar du in den i ett vanligt vägguttag för att sedan utföra ditt arbete. Sladden köps separat, och detta är faktiskt ett plus från vår sida! Det gör att du själv kan välja den längden du behöver för din trädgård.

Special: Hecht Lövsug med Sugslang 173cc

Hecht Lövsug med Sugslang 173cc

Detta är inte bara vår specialare, utan också en riktigt kraftfull lövsug. Detta är valet för dig med den stora trädgården, enorma mängder löv, eller kanske det lilla trädgårdsföretaget. Den här lövsugen gör dig inte besviken.

Du hanterar denna som om det vore en gräsklippare, och kör den helt enkelt över de löv du vill samla upp. Bredden på ytan den arbetar på är 58 centimeter så du avverkar snabbt en stor yta. För att ge kraft till sugningen har den här lövsugen en 4-taktsmotor som ger en ypperlig prestanda.

Till den här lövsugen kan du köpa till en roterande borste för att på så sätt rengöra stenlagda gångar och uppfarter. Om den används i vanligt utförande kan denna suga upp alla möjliga typer av skräp och småkvistar. Allt som sugs upp finfördelas sedan av ett roterande knivblad, och resultatet kan du sedan hälla direkt i komposten.

Hur gick testerna av lövsugare till?

Våra testvinnande lövsugare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Lövsugen är det ultimata trädgårdsredskapet för dig som har löv att hantera på hösten. Det kan vara både jobbigt och tidskrävande att kratta upp löv och av den enkla anledningen borde man investera i en bra lövsug. Lövsugen gör ett lång jobb kort, och du får mer tid till annat!

För att veta vilken modell du borde köpa är det alltså bara att gå igenom vår topplista för att se vilken som passar dina behov bäst!

KategoriLövsugBästa pris
PremiumStihl SH 56 LövsugLäs mer…
MediumHusqvarna 125BVX Lövblås/SugLäs mer…
Billigast & BästWolf-Garten Lövblås/Sug LBV 2600 ELäs mer…
SpecialHecht Lövsug med SugslangLäs mer…

Källor:

Stihl SH 56 Lövsug

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar