Web Analytics

Bästa skottkärran 2024 – Smidig och ergonomisk förflyttning

Skottkärran är för många ett värdefullt verktyg i trädgårdsarsenalen. Det finns mycket som hade varit omöjligt, eller åtminstone väldigt svårt, att göra utan en bra skottkärra. De allra flesta är nog bekanta med skottkärran även om man inte äger en själv. På ett eller annat sätt har man sannolikt kommit i kontakt med en skottkärra. Konstruktionen av skottkärran är tillsynes väldigt enkel. Bakom enkelheten döljer sig geniet. Skottkärrans unika konstruktion gör att man enkelt kan manövrera en last på ibland flera hundra kilo utan större problem.

Konstruktionen består av själva lastytan som sitter på två stänger. Dessa agerar oftast både stödben och handtag. Detta är en av anledningarna till att skottkärran har en så pass stabil och rigid konstruktion. För att komplettera det hela så finner vi oftast ett, men ibland två hjul undertill. Skottkärrans briljans kommer från att du i princip bara behöver en väg som är lika bred som skottkärrans hjul för att kunna ta dig fram på den helt problemfritt.

Konstruktionen på skottkärran överlag, och utformningen på lastytan kan variera något beroende på vad skottkärran är avsedd att användas till. Det kan skilja sig lite mellan skottkärror tänkta för trädgårdsarbete jämfört med de som är gjorda för byggarbete. Trots att de kan se snarlika ut kan det alltså finnas funktionalitet man inte borde glömma.

Om du insett att du behöver en skottkärra hem till trädgården ska du absolut läsa vidare här då vi tar reda på vilken som är den bästa skottkärran just nu. Vi har tagit fram skottkärror i olika prisnivåer för att hitta något som passar för alla.

Premium: Skottkärra Hörby bruk Ekeby 160 Galv PFG 1 Hjul

Skottkärra Hörby bruk Ekeby 160 Galv PFG 1 Hjul

För att hitta en av de bästa skottkärrorna just nu behöver vi inte ens lämna Sverige. Denna skottkärran är en mycket stabil sådan och den ser klassiskt svensk ut och gör sig därför bra i vilken trädgård som helst. Något som vi tycker är extra smidigt med denna modell är att hjulet inte går att punktera.

Skottkärran är enkel att hantera och går mycket lätt att manövrera. Den uppfyller alla krav på ergonomi och lättrörlighet samtidigt som den har en stor maxlast och en stor volym. Den fina gröna färgen ger också skottkärran ett klassiskt utseende.

Medium: Hörby Bruk Skottkärra Ekeby 110 PFG

Hörby Bruk Skottkärra Ekeby 110 PFG

Den här modellen är från samma märke som premiumvinnaren, och bara där förstår man att det är kvalité det handlar om. Denna skottkärra är något mindre än premiumvinnaren, men den har fortfarande samma karaktäristiska stabilitet.

Du kan enkelt utföra trädgårdsarbetet med en sådan här skottkärra, och då den tar hela 110 liter kan du också jobba effektivt. Det är alltid roligt att se svenska märken högt upp i topplistorna!

Billigast & bäst: Byggmax skottkärra

Byggmax skottkärra

Detta är skottkärran för dig som inte behöver något avancerat, utan som kanske bara använder skottkärran någon gång om året. Denna skottkärran får jobbet gjort utan några extra finesser eller andra funktioner.

Detta är en mycket prisvärd skottkärra då du absolut kan få mycket jobb gjort med den utan att den kostar särskilt mycket. Det är bra att dessa skottkärror finns som alternativ eftersom att de flesta andra skottkärrorna på marknaden ofta sticker iväg i priset.

Special: Makita DCU180Z Skottkärra

Makita DCU180Z Skottkärra

Här har vi listans specialare! Denna är minst sagt unik när det kommer till de andra skottkärrorna i listan. Det som gör att denna sticker ut är faktumet att den har en liten elmotor som drivs av ett litiumjonbatteri.

Denna skottkärra kan alltså vara ett bra alternativ för den som jobbar mycket med sin skottkärra och gärna minskar arbetsbelastningen lite. Det kan vara en bra idé om man exempelvis har något större projekt på gång. Batterier säljs separat från själva skottkärran och köps hos återförsäljaren.

Köpguide för skottkärra

Skottkärran kan du som sagt ha till mycket, men det gäller ändå att man köper rätt för sitt ändamål. Det är ju ingen idé att köpa en stor och otymplig skottkärra om du ändå inte behöver så mycket kapacitet. Ska du bara ha din skottkärra till enklare trädgårdsarbete finns det ju ingen anledning att köpa en mycket större och tyngre skottkärra tänkt för byggarbeten.

Något annat man kan tänka på när det kommer till skottkärran är hur hjulet ser ut. Oftast spelar det inte jättestor roll så länge den har ett bra hjul som snurrar, men om du har mycket ojämn mark hemma kan det vara bra att köpa en skottkärra med ett mer ordentligt hjul. Det finns olika mönstrade hjul som ger olika bra grepp. Sedan finns det också sådana hjul som bara består av gummi. Dessa kan alltså inte punkteras, och kan ge en jämnare körupplevelse men nackdelen kan vara att de inte ger någon fjädring och att små hinder blir svåra att komma över.

Andra viktiga saker att ha i åtanke är såklart att man har en stor lastyta så att man inte behöver köra så många gånger med skottkärran. Vidare är det bra om tyngdpunkten för skottkärran ligger mittemellan hjulet och handtagen. På så sätt har du maximal kontroll över skottkärran. Det blir då enkelt att både köra den och att tippa den när du är vid din destination. Om hjulet sitter längre fram kan det vara ännu enklare att tippa skottkärran, men då har vi också bieffekten att den blir något mer instabil att köra.

Några tips

Innan du köper din skottkärra rekommenderar vi att du går ut och mäter eventuella förrådsdörrar och växthusdörrar. På så sätt kan du undvika att råka köpa en skottkärra du inte får in i förrådet. Det är en enkelt sak som kan spara dig mycket lidande.

Skottkärrans konstruktion avgör dess stabilitet. Om den har en stång mellan sina sidostag kan skottkärran kännas mer rigid, men det kan också göra att den står mindre stabilt på ojämna underlag.

Det finns olika typer av hjul till skottkärrorna och där gäller det oftast att nylonlagrade hjul är billigare. Det man dock inte får glömma är att de också är mindre hållbara och kan behövas bytas ut tidigare.

För att maximera livslängden på din skottkärra vill du ha för vana att skölja av skottkärran innan vinterförvaringen. Det är också en god idé att olja in de rörliga delarna så att den går lätt att använda när du ska ta fram den nästa gång. Detta är ett bra skötselråd överlag. Följer man dessa råd kan man räkna med att skottkärran kommer att hålla väldigt länge.

Skottkärrans vikt

Med skottkärrans vikt kan man ofta säga mer än bara vad den väger. En tyngre skottkärra är sannolikt gjord av mer kvalitativa material. Således har den också bättre hållbarhet, och klarar av att bära tyngre last. En tyngre skottkärra brukar vara avsedd för byggarbeten, medan en lättare skottkärra oftast avses för trädgårdsarbeten. En byggskottkärra kan väga upp till 30 kilo, och en trädgårdskärra kan väga upp till 10 kilo.

Ju mindre skottkärran väger, desto lättare är den att hantera. Men det betyder alltså också att den kanske inte är lika hållbar eller klarar av lika tung last. Om din skottkärra är i plåt har den oftast en plåttjocklek på 1 till 2 millimeter, och trågen är oftast helpressade och förstärkta med rundjärn.

Skottkärrans hjul

Skottkärrans hjul kan ha olika dimensioner. Dessa varierar oftast mellan 12 och 30 tum. De flesta hjulen fungerar som vilka andra som helst, man pumpar enkelt upp dem med en kompressor eller handpump. Som tidigare nämnt finns också gummi- eller plasthjul men då får man vara beredd på att de har sämre dämpning och fjädring.

Bäst i test bland skottkärror

Här kommer vår topplista över de bästa skottkärrorna just nu! Vi har en premiumklass, en mellanklass, en billigare klass, samt en specialare. Läs vidare för att få mer information om varje vinnare!

Premium: Skottkärra Hörby bruk Ekeby 160 Galv PFG 1 Hjul

Skottkärra Hörby bruk Ekeby 160 Galv PFG 1 Hjul

Hörby Bruk har under en längre tid kunnat etablera sig som en av Sveriges absolut bästa aktörer när det kommer till skottkärror. Det har nästan gått så långt som att en Ekebykärra har blivit en statussymbol för trädgården. Förutom att se väldigt bra ut i en enkel grön färg är denna skottkärra också väldigt praktisk att använda.

Underredet på denna skottkärra har en galvaniserad ytbehandling som ger det ett bra skydd mot naturen. När det kommer till stabiliteten är denna skottkärra mästare även där. Faktum är att denna skottkärra måste kunna vara stabil då den klarar av att ta hela 200kg i korgen. Det är verkligen inte illa. Korgen i sig är gjord i stark och hållbar plast, och du kan enkelt tvätta ur korgen när du är färdig med den. Som sagt klarar den av 200kg, men i volym motsvarar detta 160 liter. Detta är en mycket stor siffra som innebär att du sällan behöver gå mer än en gång med denna skottkärra.

När det kommer till hjulet är det ett punkteringsfritt sådant. Det är nog bra att det är så då du skulle kunna råka punktera ett hjul ganska enkelt om du belastar det med 200 kilo. Fälgen är i nylon och hjullagret är ett glidlager.

Något som vi gillar med denna skottkärra är att den levereras monterad. Det är oftast inte så svårt att montera ihop en skottkärra men det är heller inte fel att få den levererad monterad. Det är något man slipper lägga tid på, och istället kan man sätta igång med arbetet direkt!

Medium: Hörby Bruk Skottkärra Ekeby 110 PFG

Hörby Bruk Skottkärra Ekeby 110 PFG

Mellanklassens vinnare är även den från Hörby Bruk. Denna modell är alltså från samma producent som premiumklassens vinnare. Skillnaden mellan de båda är att denna är snäppet mindre. Den här skottkärran har dock lite andra möjligheter än den större. Den här klarar en volym på 110 liter så den är inte liten på något sätt. Den klarar också av imponerande 200kg last.

Korgen är gjord i plåt och lämpar sig därför att köra sten och grus i utan rädsla för att korgen ska ta skada. Plåttjockleken är på 1,25 millimeter och är en av anledningarna till att skottkärran kan ta den stora lasten som den kan. För att se till att korgen ska vara väderbeständig har den blivit pulverlackerad. Det skyddar bra mot både rost och annat slitage.

Den här skottkärran går att få med två olika typer av hjul så här gäller det att tänka efter på vad man har mest nytta av. Antingen kan du få den med ett vanligt hjul som man pumpar. Eller så kan du få ett punkteringsfritt hjul. Hjullagret är här ett glidlager, och fälgen i sig är gjord i nylon.

Något man måste tänka lite extra på med den här skottkärran är skötseln. Det är nämligen så att skalmarna på den här skottkärran är i trä. Det betyder att de slits mer än vad de hade gjort om de var gjorda i metall. Att de är gjorda i trä har dock fördelen att de känns sköna i händerna och att de inte blir lika kalla som handtag i metall kan bli. Så om man bara tar väl hand om skottkärran kommer man ha en skottkärra som håller fint väldigt länge.

Billigast & Bäst: Byggmax skottkärra

Byggmax skottkärra

Den här skottkärran är en prisvärd variant från Byggmax. När Byggmax designade den här skottkärran gick de ut med funktionalitet som första prioritet. De ville också se till att detta kunde vara en skottkärra som alla skulle kunna köpa. Med det låga priset denna är satt till får vi ändå säga att de har lyckats.

Själva konstruktionen av skottkärran är helt i metall. Skalmarna har dock lite gummi runt handtagen för att göra det mer behagligt att arbeta med skottkärran. Att korgen och resten av skottkärran är gjord i plåt gör den bra att använda till grus och annat tyngre arbete. Du kan enkelt blanda upp cement och använda med den här skottkärran.

Hjulet som kommer med den här skottkärran är ett punkteringsfritt sådant. Det gör att du kan köra med skottkärran även på de vägar som inte är helt jämna. Du behöver aldrig oroa dig över att behöva köpa ett nytt hjul. När det kommer till kapaciteten på den här skottkärran så kommer du kunna lasta upp till 100kg i den. Den har också en volym på 65 liter. Denna skottkärra är alltså den minsta vi tittat på hittills, men den är som sagt väldigt värd sitt pris så den platsar ändå in på listan.

Special: Makita DCU180Z Skottkärra

Makita DCU180Z Skottkärra

Då tar vi en titt på specialaren från Makita. Den här skottkärran sticker enkelt ut från mängden då denna är helt och hållet batteridriven. Att denna skottkärra har en separat energikälla från dig själv gör att den lämpar sig bra för tyngre arbete. Så om du har något stort projekt på ingång eller om du bor väldigt stort kan denna skottkärra vara värd att kolla närmre på.

Något vi verkligen uppskattar med den här skottkärran är att den möjliggör arbete även för de som fysiskt inte orkar själva. Det kan ju handla om de med någon ryggskada som gör att de inte är så starka som de brukade vara. Det gör också så att seniorer kan arbeta på i trädgården även om de inte är så starka som de en gång var.

Motorn i den här skottkärran från Makita är en kolborstfri sådan. Den drivs som sagt med hjälp av ett litiumjonbatteri och går därför att ladda upp. I chassit till skottkärran finns det plats för två batterier så att du kan hålla på och köra länge. Motorn går att ställa i tre lägen. Det är två hastigheter framåt och en back. Det ger bra rörlighet till skottkärran och du kommer märka att det gör mycket för manövreringen. För att se var du går när det är mörkt ute är skottkärran utrustad med LED-lampor längs med korgen för att du enkelt ska se vad du håller på med.

Kapaciteten för skottkärran är 130 kilo, så du kan enkelt använda den för mycket. Det enda vi tycker är en nackdel är att batterierna inte ingår i priset utan måste köpas separat.

Sammanfattning

Skottkärran är det ultimata verktyget för att köra skräp, jord, cement, eller ja, i princip vad som helst. Alla med en större trädgård eller projekt på gång borde ha en skottkärra hemma. Med en tillräckligt stor skottkärra kan man få väldigt mycket gjort på väldigt kort tid. Det finns dock många att välja på så ta gärna inspiration av vår topplista när du ska göra ditt val av skottkärra. Om du vill veta lite mer om skottkärrorna kan du alltid kolla in köpguiden.

KategoriSkottkärraBästa pris
PremiumSkottkärra Hörby bruk Ekeby 160 Galv PFG 1 Hjul
MediumHörby Bruk Skottkärra Ekeby 110 PFG
Billigast & BästByggmax skottkärra
SpecialMakita DCU180Z Skottkärra

Källor:

  • https://www.byggmax.se/skottkärra-hörby-bruk-ekeby-160-galv-pfg-1-hjul-grön-p7038265
  • https://www.bole.se/skottkarra-horby-bruk-ekeby-110-liters-gron
  • https://www.byggmax.se/skottk%C3%A4rra-p28701
  • https://www.computersalg.se/i/6580944/makita-dcu180z-sækkevogn-bæreevne-max-130-kg

Lämna en kommentar