Web Analytics

Bästa snösläden 2024 – Mer effektivt än att skotta!

Snöröjningen kan vara allt från en dans på rosor till det jobbigaste man har gjort. Allt hänger på hur och när man gör det, samt vilka verktyg man har till sitt förfogande. Vi har tidigare skrivit om snöslungor, och deras breda användningsområde. Om man känner att en snöslunga är snäppet för stor för ens eget bruk finns det dock fler redskap. Det klassiska är naturligtvis en vanlig snöskyffel. Skyffeln kan dock vara jobbig att använda om det har kommit för mycket snö, och den kan också kännas liten när mycket snö är på plats.

Vad gör man istället? Man skaffar såklart en snösläde! Det är det bästa mellantinget mellan en bra skyffel och en snöslunga. Du flyttar kopiösa mängder snö utan att få ont i ryggen, och utan att det drar ut på tiden. Med en bra snösläde kommer du snart att märka att snöskyfflingen går fort och att du blir klar på nolltid.

I den här artikeln går vi igenom allt som kan vara bra att tänka på inför ett köp av en snösläde, och förutom det tar vi också upp vår topplista! Här kommer du att hitta den bästa snösläden just nu så du kan vara säker på att göra det bästa tänkbara valet när det väl blir dags att gå till köp!

Gardena Snösläde

Gardena Snösläde

Den här snösläden från Gardena är ett toppenval för dig som vill ha en snösläde med många användningsområden. Du kan röja snö på flera olika sätt och ställen med den här snösläden. Mycket är tack vare att den har ett smidigt teleskophandtag som gör att du enkelt kan justera arbetshöjd och liknande. Denna snösläde kommer dessutom med en lång garantitid som indikerar att detta är en produkt av högsta kvalité!

Fiskars Snösläde 143021

Fiskars Snösläde 143021

När man pratar om kvalité pratar man också ofta Fiskars. Detta finska varumärke finns i flera olika produktkategorier men gemensamt för de alla är att Fiskars är ledande. Denna snösläde är av hög kvalité och du får verkligen mycket för pengarna med den här fina snösläden. Denna är både ergonomisk och har en stilig skopa i högkvalitativ plast. För att göra den lätt att arbeta med är handtaget klätt i gummi. Det gör det enkelt att både knuffa och tippa den här snösläden.

Masi Snösläde Light

Masi Snösläde Light

Denna snösläden från Masi är en mycket praktisk sådan. Det är precis vad du behöver för att kunna få undan snön utan att det är något märkvärdigt. Det är bra materialval som ger en stabil snösläde och en bra hållbarhet. Materialet är dessutom UV-beständigt så att du inte behöver oroa dig för att den ska slitas av solens påverkan. Denna modell är sannerligen prisvärd dessutom så vi rekommenderar den!

Masi Snösläde Proffs Maxi

Masi Snösläde Proffs Maxi

Sist ut hittar vi i vanlig ordning vår specialare. Denna är ett riktigt monster när det kommer till snöslädar. Modellen är gjord av Masi och heter Proffs Maxi. Som du hör på namnet är den ämnad för professionella snöröjare men inget säger att du inte kan ha en sådan här hemma! I namnet ser vi också Maxi som indikerar dess massiva arbetsbredd på hela 82 centimeter. Med den här snösläden har du snart röjt undan snö från hela kvarteret.

För att göra det hela ännu bättre har denna modell ett litet bärhandtag som gör den lätt att flytta runt när du inte vill släpa den. Många plus i kanten från vårt håll.

Snösläden är det klockrena valet för dig med trädgård eller hus

Snösläden är ett mycket effektivt verktyg för att snabbt och enkelt kunna flytta stora mängder snö. Det är perfekt att använda såväl i trädgården som på uppfarten. Förutom detta kan du dessutom använda snösläden på tak, något som är väldigt smidigt då du bara kan köra den längs med taket utan att vara rädd för att förstöra själva taket.

Då snösläden ofta är väl tilltagen kommer du snart att märka att du förflyttar stora mängder snö väldigt snabbt. Du får snabbt en stig skottad, eller varför inte hela bakgården? Det finns en stor chans att du kommer börja tycka att det är mycket roligare att jobba med snön med tanke på hur snabbt det går och hur enkelt det är. Att använda en snösläde är dessutom mer skonsamt för kroppen än att skotta snö på det vanliga sättet. Detta är på grund av att du helt enkelt knuffar snön framför dig istället för att behöva lyfta tunga lass med det och kasta bort.

Innan du går och köper dig en snösläde kan det dock vara bra att ta reda på vilka som finns och vad som skiljer dem åt. Det kan kanske kännas som mycket forskning för en snösläde men faktum är att många snöslädar är olika. När du sedan köpt hem din släde kan det vara en god idé att faktiskt läsa instruktionsboken. Inte för att nödvändigtvis ta reda på hur du faktiskt ska använda den, men för att hitta skötselråd med mera. Om din snösläde är i något särskilt material kan det behöva tas om hand på något speciellt sätt. Här vill man ju inte göra fel då det kan leda till en sämre hållbarhet!

Lite längre ned i texten tar vi upp lite fler saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till snöslädar.

Varför är en snöskyffel sämre än en snösläde?

Det finns ett gäng anledningar till varför snösläden är bättre än snöskyffeln. Till att börja med har vi ergonomin i själva utformningen. Snösläden har en bred bas och bygger på att du skjuter den framför dig när du vill använda den. Då själva skopan oftast är i tunn plast eller plåt glider den snabbt och enkelt över marken och du får snabbt fart på arbetet. Handtaget du jobbar med är ofta också brett och det gör att du får mycket yta att hålla i, och således fördelas din kraft mycket jämnt över själva snösläden.

Snösläden knuffas alltså framför dig för att få upp snön i den. Sedan tippar du den framåt för att tömma den på snö. Sedan flyttar du enkelt bort den igen och kör mer snö. Det är alltså väldigt enkelt. Detta är det tveklöst snabbaste sättet att jobba på om du har en infart du vill göra fri från snö. Eftersom det heller inte är så fysiskt krävande att använda kan alla i familjen hjälpas åt med snöröjningen!

Materialen i en snösläde

Själva konstruktionen av en snösläde är oftast allt annat än komplicerad. Det är oftast en stor skopa och ett handtag som sitter fast i den. Det som skiljer vissa åt är att de kan ha en kant av metall som gör det enklare att komma igenom tyngre snö och is.

Snöslädarna kommer oftast i antingen plast eller plåt. Naturligtvis har plåt längre livslängd, men plasten är inte dålig för det! Oftast får man lite mindre skopor om de är i plast så att man inte ska råka ta mer snö än vad skopan klarar av.

Handtagen på snösläden

När det kommer till handtaget är det oftast gjort på två olika sätt. Antingen är det något rektangulärt, eller något inåtriktat. Dessa konstruktionerna ser ut så för att du ska få maximal kraftanvändning.

Längden på handtagen kan variera stort från olika modeller och typer. Vissa har dessutom teleskophandtag som gör att du kan anpassa längden på handtaget när du vill. Ett längre handtag låter dig att använda mer av din kroppsvikt för arbetet då du får en längre hävarm. Ett kortare handtag är istället att föredra om du bara har små mängder snö att jobba med och du inte vill att själva snösläden ska bli för tung.

Själva materialet av handtagen är också något som kan variera. Vanliga material är plast och glasfiber, men det finns också i stål. Materialet avgör också hur tung den kommer att vara att köra. Det kan vara en god idé att välja ett material som inte leder kyla, som exempelvis glasfiber eller plast. Ett gummerat handtag är också bra för att det inte ska bli kallt att köra snösläden en längre tid.

Måtten på snösläden

Det finns två huvudsakliga snöslädar. Den smala varianten är bättre på att få bort djup snö, medan den breda är bättre på att helt enkelt ta bort mycket snö. Om du har mycket isblandad snö rekommenderar vi en variant med en metallkant framtill på skopan för att du lätt ska kunna ta dig igenom snön och isen.

Inför köpet av snösläde

Innan du köper din snösläde är det en bra idé att fundera på vad du kommer behöva använda den till. Om du inte har en så stor trädgård så kan det fungera bättre med en liten släde, men om du har en mycket stor trädgård med uppfart och liknande kan det vara mer värt att köpa en bredare.

Vill du att hela familjen ska kunna vara med och använda släden är det en bra idé att köpa en variant med ställbart handtag så att flera kan använda den. Sist men inte minst är det också bra att se så att materialet av släden är hållbart och inte slits av varken kyla eller UV-strålning.

Tips när du använder snösläden

Om du bor där det snöar mycket är en rekommendation att köra lite snö varje dag så att det inte hinner komma för stora högar för att hantera. Om man får rutin på det går det snabbt att få bort all snö.

När du sedan ska tippa ut snön ur skopan är det bra att du lyfter med knäna istället för med ryggen. Detta är det mest ergonomiska sättet som kommer se till att din rygg inte går sönder.

Bäst i test bland snöslädar

Premium: Gardena Snösläde

Gardena Snösläde

Denna fina snösläde från Gardena är ett toppenval! Den har ett teleskophandtag som gör att du kan ställa in handtaget i tre längder. Detta är en smidig funktion då det låter flera människor i familjen använda snösläden utan problem.

Att handtaget går att ställa på det här sättet är också bra för att det låter dig göra olika jobb bättre. Om du har mycket snö att flytta kan du använda det kortare handtaget, och om du vill flytta breda mängder kan du ta det stora handtaget.

Ännu en sak som underlättas av teleskophandtaget är förvaringen när du är klar med den. Eftersom du kan skjuta ihop handtaget tar den mindre plats! En annan bra grej är att snösläden har ett fotstöd på baksidan som gör det lättare att lyfta snön. Arbetsbredden på denna varianten är på 70 centimeter.

Det som dock sticker ut är att denna snösläde har en garanti på hela 25 år. Det råder alltså ingen tvekan om att Gardena är bekväma med sin produkt och i princip lovar att den kommer att hålla en lång tid framöver.

Medium: Fiskars Snösläde 143021

Fiskars Snösläde 143021

Fiskars brukar imponera med sina produkter och denna snösläde är inget undantag. Du arbetar snabbt och effektivt med denna högkvalitativa snösläde. Den väger bara 4 kg, något som gör den mycket enkel att hantera. Du kan köra med den länge utan att bli trött. Den har också en vass kantskena så att du ska kunna ta dig igenom jobbiga partier.

Skopan är gjord i ett enda stycke, något som ger en otrolig stabilitet och styrka. Den har en god hållbarhet och du kan räkna med att denna håller länge. Handtaget är dessutom också vinklat för att ge maximal komfort och ergonomi.

Förutom detta har handtaget greppytor både vertikalt och horisontellt för att det alltid ska vara enkelt att manövrera den. Själva skopan är dock inte så djup så du kommer inte kunna ta jättestora lass vid varje gång, men det gör å andra sidan att du kan ta fler mindre.

Billigast & Bäst: Masi Snösläde Light

Denna är en mycket praktisk snösläde med en skopa av det hållbara HD-polyeten. Detta innebär inte bara att den kommer att vara hållbar, utan också att den kommer att stå emot UV-strålning utan bekymmer. Handtaget är i stål så det är bra att ha handskar när du jobbar med denna.

Även denna modellen har en metallskena framtill för att det ska gå så enkelt som möjligt att jobba med den. Arbetsbredden är på hela 120 centimeter så du får minst sagt bort en stor mängd snö med den här snösläden. Den är dock enkel att använda tack vare sina glidskenor undertill.

Special: Masi Snösläde Proffs Maxi

Masi Snösläde Proffs Maxi

Förutom att vara budgetvinnaren är Masi också med i specialkategorin. Denna är riktigt vass och går absolut att använda även i professionella sammanhang. Den har en arbetsbredd på 82 centimeter och bara det är mycket bra för att kunna arbeta snabbt med den.

Den är också förstärkt i bakkanten så att du ska kunna ta otroligt stora mängder snö med den. Förutom detta har den också ett handtag i skopan så att det ska vara enkelt och smidigt att bära runt den.

Likt de andra i listan har även denna en vass list framtill för att underlätta körningen. Det handlar här om en glidskena i förzinkat stål. Plasten på den här snösläden är också UV-resistant så du kan låta den stå ute året runt om så önskas.

Hur gick testerna av snöslädar till?

Våra testvinnande snöslädar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Snösläden låter dig göra stordåd när du inte orkar ta fram snöskyffeln. Du kommer kunna göra dig av med enorma mängder snö på kort tid med en bra snösläde. Du behöver heller aldrig leta länge för att hitta den bästa snösläden just nu, den finns ju nämligen i texten du just läst! Vi hoppas att du ska känna dig inspirerad till att köpa en snösläde och bespara ryggen lidande nästa gång snön faller ute!

KategoriSnöslädeBästa pris
PremiumGardena SnöslädeLäs mer…
MediumFiskars Snösläde 143021Läs mer…
Billigast & BästMasi Snösläde LightLäs mer…
SpecialMasi Snösläde Proffs MaxiLäs mer…

Källor:

Gardena Snösläde

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar