En bra vattenspridare är något alla trädgårdar behöver. Du kan delvis använda den för nöje då barn och djur ofta uppskattar att springa i vattnet från spridaren. Men framförallt kan du använda vattenspridaren för att se till att din trädgård inte förstörs under den värsta torkan under sommaren.
När du tänker på vattenspridare kanske du ser framför dig hur det är en dum manick som bara fördelar vattnet över en större yta. Länge var det också så, men nu för tiden finns det lite mer avancerade vattenspridare som går att ställa in med timer för att få spridaren att jobba när du själv inte är ute i trädgården.
Att du kan styra bevattningen på det här sättet gör att du kan vattna mer effektivt och miljövänligt. I längden kommer dina växter också att må bättre av detta. Beroende på vad du köper för vattenspridare får du lite olika förutsättningar. Det finns både de varianter som går att flytta runt, och sådana som är tänkta att vara en lite mer fast installation.
Det finns många varianter av vattenspridare som alla är lite unika. Vissa använder regnvatten för att vattna med, och andra använder vattenslangen. Har man en mer fast installation av vattenspridare kan det också gå slangar under jorden. Sedan har många vattenspridare olika mönster den kan vattna i, så vad man behöver är upp till en själv. För att hjälpa er att hitta i djungeln av vattenspridare har vi tagit fram den här topplistan på de bästa vattenspridarna just nu!
Gardena Comfort Vattenspridare med Turbo

Vattenspridaren från Gardena påminner om sådana som används för att bevattna golfbanor och andra större områden, med skillnaden att denna är anpassad för hemmabruk. Vattenspridaren är mycket kraftfull och du kan göra många olika inställningar för att den ska fungera så som du har tänkt dig. Att den är så pass anpassningsbar gör att du kan ha den till många olika användningsområden.
Hozelock Vattenspridare Plus 254 M2 Släde

Mellanklassens vinnare är från Hozelock. Hozelock är riktigt vassa på bevattningsverktyg och tillbehör och har dessutom ett stort utbud av kvalitativa vattenslangar. Det ska vi dock inte prata om nu. Deras vattenspridare som vi har tittat på här är en mycket funktionell sådan. Den kan täcka in väldigt stora områden med vatten, samtidigt som du kan ställa in den på att vattna ömtåligare växter med svagare vattenstråle.
Granngården Regnvattenspridare Rain Drain

Budgetvinnaren är också det mest miljövänliga valet. Detta är en intressant tolkning på vattenspridaren och därför tyckte vi att den förtjänade en plats i listan. Själva vattenspridaren är som ett mjukt perforerat plaströr som du har hoprullad när den inte används.
När du vill använda den fäster du den på ett stuprör, och när det sedan regnar kommer vattenspridaren att rullas ut och sedan bevattna kringliggande områden med regnvattnet. Detta är alltså en mycket smidig lösning för den som inte har en jättestor trädgård, eller den som vill ta vara så mycket som möjligt på regnvattnet.
Detta är också ett smidigt sätt att kunna vattna gräsmattan på utan att faktiskt använda vattenslangen!
Köpguide för vattenspridare
Av bara vår topplista att döma ser man direkt att det finns många olika typer av vattenspridare. Det kan därför vara svårt att veta vilken man borde välja, vilka olika varianter som finns, och vad som skiljer dem åt.
För att få en uppfattning om vad det är för typ av vattenspridare du tittar på kan du alltid kolla på priset. Oftast får du högre kvalité men framförallt fler funktioner i de högre prisklasserna. Med det sagt behöver inte en vattenspridare vara dyr för att göra ett bra jobb, utan det handlar mer om att ha fler valmöjligheter när man väljer en dyrare modell.
För att ge en bättre överblick av vilka olika typer som finns så listar vi dem nedan för att sedan skriva lite mer om varje i högre detalj.
Varianter av vattenspridare:
- Rektangulärspridare
- Oscillerande spridare
- Roterande spridare
- Sektorspridare
- Pulsatorspridare
- Bevattningssystem
- Sprinklersystem
- Timer-bevattning
Rektangulärspridare
Funktionen av en rektangulärspridare är att den vrider sig kring sin egen axel. På så sätt sprider den vattnet i en cirkel och den har oftast väldigt lång räckvidd. De mer avancerade modellerna av rektangulärspridare kan låta dig göra fler inställningar för att ge ett mer skräddarsytt resultat. När man tittar på den här typen av vattenspridare så har de oftast lite mindre munstycken som leder till en finare vattenfördelning.

Oscillerande spridare
Detta är antagligen den mest klassiska varianten av vattenspridaren. Konstruktionen är bara ett enkelt rör som roterar fram och tillbaka i en rytmisk rörelse. Vattnet träffar en stor yta och det går fort att vattna delar av gräsmattan eller blomrabatten.
Den här typen av vattenspridare är också den som är väldigt populär bland barn och hundar att leka i. Något annat som är bra med den här typen är att den är bra på att komma åt hörn och kanter på ett sätt som en roterande vattenspridare inte klarar av. Skulle du vilja kan du också låsa själva röret i denna typ av spridare för att få den att skjuta allt vatten åt samma håll.
Roterande spridare
Detta är antagligen en av de mer prisvärda designerna. Den roterande vattenspridaren är oftast ganska liten, och sprider vatten genom att snurra och skjuta ut vattnet samtidigt. Den här modellen är också oftast enkel att sätta igång och använda, men om man vill kan man köpa varianter med lite fler inställningar så att man kan göra mer avancerade vattenmönster
Sektorspridare
Sektorspridaren gör precis vad det låter som. Den täcker in en hel sektor av din trädgård med vatten. Detta är ett bra alternativ för dig som har en stor trädgård att bevattna. Det är oftast väldigt enkelt att sätta upp sektorspridaren och få den att jobba så som man vill.
Pulsatorspridare
Pulsatorspridaren är en variant på en sådan man kan se när man kör bil förbi åkermark på sommaren. Då kan man se stora vattenspridare som nästan kastar ut vatten i intervall. Dessa går alltså att ha hemma, men då naturligtvis i mindre utförande.
Pulsatorspridaren gör vad det låter som, och pulserar ut vatten över din trädgård, och denna konstruktionen gör att den är väldigt kraftfull och kan skjuta vattnet långt. Oftast sätts dessa ned i marken för att de ska ha bra med stöd för den kraftfulla vattenstrålen, eller så står de på stativ.
Sprinklerspridare
Sprinklerspridaren är en ganska avancerad vattenspridare som sätts ned under marken. När det är dags för bevattningen skjuts de upp ur marken och vattnar sedan ett större område. Alla slangar och dylikt ligger också under marken. Detta är inte ett vanligt system att ha hemma men det är ett väldigt smidigt sådant.
Bevattningssystem
Det finns också flera olika typer av bevattningssystem. Dessa varierar i hur avancerade de är, och de allra flesta består av kombinationer av de tidigare nämnda lösningarna ovan. Det enklaste bevattningssystemet är det som bara består av en perforerad vattenslang som man lägger ut där man vill vattna. När man sedan slår på vattnet sprider det sig jämnt över område där slangen ligger.
Det finns som sagt även avancerade bevattningssystem där man kopplar samman timers med sprinklers, och andra vattenspridare. De riktigt avancerade varianterna går att styra med en app i telefonen.
Timer
Med timer menar vi egentligen bara att det finns de vattenspridare som styrs med hjälp av timer. På så sätt kan du göra så att din vattenspridare bara vattnar när du inte är hemma, eller när du sover. Det är mycket smidigt, och det gör också att du kan välja hur länge du ska vattna varje gång. Det är kanske inte varje natt man behöver vattna i 8 timmar, utan det kanske räcker med 3 timmar. Med en timer är detta lätt att lösa, och det är dessutom miljövänligt.

Bäst i test bland vattenspridare
Topplistan över vattenspridare kommer härnäst! Vi har tre riktigt bra vattenspridare att tipsa om här, och de är indelade i olika kategorier så att det ska bli lättare för er att hitta en som passar.
Premium: Gardena Comfort Vattenspridare med Turbo

Den här vattenspridaren från Gardena är en riktigt bra sådan. Den är tystgående och täcker in stora ytor. Vad mer kan man begära? Du kan också rikta strålen med denna vattenspridare på ett mycket enkelt sätt.
Själva konstruktionen av vattenspridaren är i högkvalitativ plast så den står emot väder väldigt bra. Hållbarheten hos den här vattenspridaren är mycket hög och du kommer kunna använda denna en lång tid framöver.
Den här vattenspridaren roterar och sprutar vatten under tiden som den roterar. Det går att bestämma hur mycket spridaren ska röra sig för att begränsa området som bevattnas. Du kan justera denna mellan 20 och 360 grader så det är verkligen inte illa. Det valda området indikeras med hjälp av ringar på vattenspridaren. Maximalt kan man täcka in 450 kvadratmeter, och som minst 75 kvadratmeter.
Vattenspridaren sätts ned i marken och står väldigt stabilt tack vare en djup bas. Det är också lätt att flytta på vattenspridaren om du vill bevattna ett annat område. Sist men inte minst kan vi också nämna att du kan koppla sådana här vattenspridare i system och således bevattna riktigt stora ytor.
Medium: Hozelock Vattenspridare Plus 254 M2 Släde

Hozelock har släppt ännu en gedigen produkt kopplad till vattenslangar och trädgårdsbevattning. Denna vattenspridare roterar samtidigt som den bevattnar sin omgivning. Den är i en stark gul färg så att man inte ska kunna missa den när den står ute.
För att justera kraften på vattnet från vattenspridaren vrider man enkelt på vredet på ovansidan. Det går att ställa vattnet så svagt att man kan detaljvattna även sina känsligaste plantor. Om man använder vattenspridaren vid sin maxkapacitet så täcker den 250 kvadratmeter.
För att kunna stå stadigt samtidigt som den hanterar ett högt vattentryck så står den på två breda fötter som hjälper den att balansera. Du kan dessutom också välja mellan två olika vattenmönster när det kommer till den här vattenspridaren. Kombinerar man det med faktumet att det är väldigt enkelt att styra kraften av vattnet så har vi här en av de mer konfigurerbara vattenspridarna på listan.
Flödet av vatten som kommer ut ur den här vattenspridaren är mycket bra tack vare faktumet att den har fyra stycken armar som alla jobbar för att så mycket vatten som möjligt ska komma ut. Om du vill kan du kombinera den här Hozelock-vattenspridaren tillsammans med en vattenslang från Hozelock som vi har skrivit tidigare om här på trädgårdslabbet!
Billigast & Bäst: Granngården Regnvattenspridare Rain Drain

Listans mest miljövänliga alternativ kommer sist ut. Detta är en ovanlig vattenspridare då denna inte behöver en vattenslang för att fungera. Istället kopplar du på denna på ett stuprör och låter vattentrycket från stupröret göra jobbet.
Det innebär alltså att du bevattnar med hjälp av regnvatten vilket är bra mycket mer miljövänligt än att använda sig av vanligt och rent vatten ur vattenslangen. Det är också en smidig lösning för att få bevattning för exempelvis gräsmattan. Det är sällan roligt att låta en vattenspridare stå på och kosta pengar hela sommaren bara för gräsmattans skull.
Den här vattenspridaren är också smidig då den kan underlätta med att förflytta regnvatten bort från huset om huset har dålig dränering. Det går också att flytta på den här vattenspridaren mycket enkelt om man hellre vill vattna med regnvatten vid någon annan plats.
När det kommer till måtten på denna så är den 2.5 meter lång när den är maximalt utrullad. Du kan sätta upp denna vattenspridare på de allra flesta stuprören, men den maximala diametern för stupröret får vara 110 millimeter. Väl på plats sitter den bra och gör ett bra jobb. Du behöver heller inte oroa dig för att plasten ska ta skada av att vara ute länge då den är väldigt väderbeständig.
Hur gick testerna av vattenspridare till?
Våra testvinnande vattenspridare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.
Sammanfattning
Vattenspridaren är din och din trädgårds bästa vän när torkan står för dörren. En bra vattenspridare ser till att du inte behöver oroa dig för att dina växter ska växa och må bra även under sommarens varmaste dagar. Det finns dock många olika vattenspridare att välja på, så det gäller att man har koll på utbudet så att man kan köpa en bra vattenspridare som täcker alla ens behov! I artikeln har vi tagit upp lite olika varianter på vattenspridare och dessutom också kollat närmre på tre utvalda vattenspridare som är bäst just nu! Du kan alltid komma tillbaks hit om du behöver ta reda på vilken vattenspridare du borde köpa nästa gång du är på jakt efter en!
Kategori | Vattenspridare | Bästa pris |
Premium | Gardena Comfort Vattenspridare med Turbo | Läs mer… |
Medium | Hozelock Vattenspridare Plus 254 M2 Släde | Läs mer… |
Billigast & Bäst | Granngården Regnvattenspridare Rain Drain | Läs mer… |