Snö kan vara helt fantastiskt och efter en lång och regnig höst kan man verkligen se fram emot det första snöfallet. Dessvärre slutar snön inte alltid när man själv kanske tycker att det räcker. Ofta kommer det en väldig massa snö, och oftast behöver du göra något åt den. Har du ett hus med en egen tomt, känner du säkert igen dig i att behöva gå ut och skotta bort all snö som har kommit så att du kan komma åt att gå till bilen, ta fram soptunnan, eller bara komma ut ur huset.
Snön kan alltså ställa till det ordentligt. Vad gör vi åt detta då? Det vanliga sättet är som sagt att skotta bort snön. Om man däremot har stora ytor eller bor där det ofta kommer mycket snö kan detta snabbt bli väldigt jobbigt, för att inte säga skadligt för ryggen.
Lösningen på detta tråkiga problem är naturligtvis att använda en snöslunga! Det är vad vi ska prata om i den här artikeln. Det finns många bra snöslungor på marknaden så här tar vi upp de bästa snöslungorna just nu. Vi har också en liten köpguide du kan läsa för att få veta allt du behöver innan du ska köpa din snöslunga. Läs vidare för att få veta vilken snöslunga du borde köpa!
AL-KO Snöslunga Snowline 700 E

Detta är en tvåstegsslunga från AL-KO! Som vår premiumvinnare kan du vara säker på att denna räcker gott och väl, och så lite till på det. Snöslungan är väldigt trevlig och komfortabel att köra. Denna är nämligen utrustad med uppvärmda handtag. Förutom det har den strålkastare du själv kan rikta för att se så mycket som möjligt när du jobbar. Något som kan vara bra då vintern ofta är mörk här omkring!
Även om det har kommit stora mängder av snö kommer den här snöslungan att arbeta sig igenom det enkelt. Den har stora och grova hjul som tar sig fram i all typ av terräng.
Werkraft Snöslunga Tvåstegs 196cc

När man pratar om tyska motorer och ingenjörskonst så brukar man också underförstått anta att det är riktigt hög kvalité man pratar om. Så är verkligen fallet med denna snöslunga från Werkraft. Den här snöslungan håller väldigt hög kvalité, och ett köp av denna är i princip ett köp av garanterad nöjdhet.
Snöslungan har hela sju växlar som gör att du enkelt kan köra den på vilket underlag som helst. Snöslungan är också anpassad för att kunna arbeta med snötäckt grus utan problem.
Hecht Snöslunga Enstegs 163cc

Budgetvinnaren är en stark snöslunga från Hecht. Denna passar dig som har en egen trädgård och dig som gillar att köra med snöslungan när det kommit lite snö. Den här snöslungan arbetar med snö upp till 30 centimeter. Det är en bra mängd snö med andra ord, men man kan ändå vilja köra med den här regelbundet för att se till att det inte blir högre än så!
MTD Snöslunga 2-steg Optima Me 66 T

Vår specialare är en snöslunga med larvfötter! Det betyder att den inte har några problem med att ta sig fram, oavsett underlag. Du kan dessutom också kontrollera var snön kommer att hamna med snöutkastet. Denna passar bra för dig som har mycket snö att röja. Denna är till och med så pass bra att den är ett alternativ för dig som arbetar med snöröjning professionellt.
Köpguide för snöslunga
Vem behöver en snöslunga?
En snöslunga kan vara ett riktigt hjälpsamt verktyg för dig med en större mängd snö. Det är detta snöslungan är bäst på. Den är naturligtvis också ett bra alternativ för dig som helt enkelt tröttnat på att skotta snö, eller för dig som har ryggproblem och helt enkelt inte kan skotta snö.
Det finns ju trots allt snöslungor i massor av olika storlekar så du kan sannolikt hitta en snöslunga som passar dig mycket bra. Man ska egentligen inte hindra sig själv genom att tänka att man behöver en stor trädgård för att kunna ha nytta av en snöslunga. Så är verkligen inte fallet. Om du har en mindre trädgård går det dessutom snabbare att köra med snöslungan, och det betyder i sin tur att du får mer tid över till annat.
Vilka typer av snöslungor finns?
För att vara så smidiga som möjligt finns det naturligtvis olika typer av snöslungor som kan vara olika bra på olika saker. Det finns storlekar i allt från små som gräsklippare, till stora som fyrhjulingar. Vilken du borde välja beror mycket på vad du har för krav och behov.
Om du bor i en del av landet som oftast inte får så mycket snö kan det vara fullt tillräckligt med en lite mindre snöslunga. Tvärt om gäller om du bor där det ofta snöar.
Snöslungor kan enklast delas upp i tre kategorier enligt enstegs-, tvåstegs-, och trestegsslungor. De vanligaste är de första två. De allra flesta snöslungorna ämnade för konsumenter kommer vara av den här typen. Om du istället letar efter en snöslunga att använda professionellt vill du istället ha en trestegsslunga.
Enstegsslunga
Enstegsslungan är den enklaste varianten. Den tar in snö med hjälp av en så kallad snöskruv. Den slungar sedan ut snön direkt genom ett utkastningsrör.
Detta är modellen för dig som bor på en mindre yta, och dig som inte får så mycket snö. Man brukar säga att den här typen är som mest effektiv när snön är under 20 centimeter hög. Dessa går att hitta både som motordrivna och manuella.
Tvåstegsslunga
Den här modellen matar först in snön i själva slungan. Väl inne i slungan blir snön finfördelad innan den kastas ut. Detta gör att den lägger sig som ett finare täcke runt där du kör, och det gör också att du inte lika lätt får snöberg.
Den här modellen av snöslunga är bättre lämpad för större ytor och mer snö jämfört med enstegsslungan. Dessa har också allt som oftast fem växlar för framfart och två för att åka bakåt.
Trestegsslunga
Sist men inte minst har vi också trestegsslungan. Denna har alltså ytterligare ett bearbetningssteg innan snön slungas ut. Detta gör den här typen av maskin mycket bra på att hantera sådan snö som är hårt packad, eller till och med blandad med is.

Vad ska jag tänka på när jag ska välja min snöslunga?
När du ska välja vilken snöslunga du borde köpa så har du ett viktigt val att göra. Man vill ju inte köpa en ny snöslunga varje år, så det gäller att göra rätt beslut första gången.
Börja med att tänka efter på hur mycket snö du oftast får, samt huruvida du kan tänka dig att skotta viss mängd manuellt. Då kan du veta om du kan sikta på att välja en enstegsslunga, eller om du borde satsa större direkt och köpa en tvåstegsslunga istället.
Om du har grusvägar du vill snöröja på är det en stark fördel om du har en snöslunga med höjbart underrede. Detta är för att se till så att du inte råkar slunga ut en massa grus på tomten.
Tänk också på att slungans arbetsbredd avgör hur mycket snö du kan avverka. En enstegsslunga har oftast en mindre bredd än en tvåstegsslunga. Detta kan alltså vara något att ha i åtanke. Något annat som kan vara bra att kolla in är det som kallas för kastlängden. Om slungan har en lång kastlängd kommer snön att landa långt bort från där du kör.
Med snöslungor kan man verkligen förhålla sig till priset. Ju högre pris, desto bättre slunga. Det är oftast inte svårare än så. Mer prestanda för mer pengar helt enkelt.
El- eller bensindriven snöslunga?
Du har också ett val att göra i drivmedlet för din snöslunga. Som med många andra trädgårdsmaskiner har det blivit mer och mer populärt att ha snöslungor med elmotorer på senaste tiden.
När det kommer till snöslungor brukar de eldrivna oftast bara vara enstegsmodeller. Detta innebär alltså att om du behöver en kraftfull snöslunga så kommer du nästan garanterat att behöva köpa en som drivs av bensin. En bensindriven går oftast också att köra i längre perioder än en eldriven.
Borde jag köpa en snöslunga med belysning?
Det korta svaret här är ja. Men som med mycket annat beror det på omständigheterna. Om du har en välbelyst trädgård som du vill snöslunga i kanske du inte behöver belysning från din snöslunga. Men tänk på att vintern är mörk. Det kan alltså vara en god idé att slå till på en slunga med belysning för att vara säker på att kunna arbeta även när det är riktigt mörkt ute.
Det är i princip aldrig en nackdel att välja en modell med belysning.

Finns det snöslungor som fungerar på grus?
Det finns som sagt många varianter av snöslungor, och så då naturligtvis sådana som är bra på att hantera grus. Om detta är något du behöver ska du leta efter en tvåstegsslunga. Dessa modeller har ett mer avancerat innanmäte och klarar bättre av hanteringen av snö. Det viktigaste är dock att det går att höja upp själva intaget.
Säkerhet och snöslungor
Du behöver sällan vara orolig för din säkerhet när du kör med snöslungan. Det är förvisso en kraftfull motordriven maskin, men trots detta kan du vara lugn. Anledningen till detta är att alla snöslungor som säljs i Sverige måste vara utrustade med det som kallas ett dödmansgrepp. Vad detta innebär i praktiken är att maskinen stannar samma sekund som du släpper taget om handtaget.
Om du ska använda snöslungan ofta
Om du tror att du kommer att behöva använda din snöslunga flitigt kan det var en bra idé att kolla på en modell med flera växlar. Detta kommer att göra körningen mycket enklare och du kommer att kunna arbeta mer effektivt. Det kan också vara en god idé att titta på en modell som har elstart. Detta betyder att du enkelt trycker på en knapp för att starta slungan istället för att behöva dra i ett snöre för att få igång motorn.
Hjul eller larvfötter på snöslungan?
Det finns varianter som har hjul, och så finns det sådana som har larvfötter. De med hjul är de vanligaste och räcker gott och väl för de flesta ändamålen. Snöslungorna med larvfötter körs dock lite mer stabilt och är därför att föredra om man har mycket snö att ta hand om.
Snöslunga och ljudnivå
Då din snöslunga i de allra flesta fall kommer att drivas av bensin kan det vara värt att skänka en tanke åt ljudnivån. Maskinerna låter trots allt en del. Vi rekommenderar att du alltid har på dig hörselskydd när du ska köra med din snöslunga. Även de modeller som är eldrivna kan ge ifrån sig ett buller som kan vara skadligt över lång tid.
Några fakta om snöslungan
- Om du tar väl hand om din snöslunga håller den i mellan 15 och 30 år.
- Rengör alltid din snöslunga efter användning för att förlänga livslängden.
- Snöslungor är oftast väldigt bensinsnåla.
- Det är bra om du kan ställa slungan under skydd när den inte ska användas.
- Snöslungor är effektiva och kan i bästa fall röja 600 kvadratmeter på under en timme.
Bäst i test bland snöslungor
Nu har vi kommit till topplistan över de bästa snöslungorna just nu!
Premium: AL-KO Snöslunga Snowline 700 E

Premiumvinnaren är från AL-KO och är en högpresterande tvåstegsslunga. Denna drivs av bensin och är mycket kraftfull tack vare att den har två framaxlar och två bakaxlar.
När det kommer till körningen har den här snöslungan kraftiga och räfflade gummihjul som ger en ordentlig stadga. Tack vare att snöslungan också har en stark motor kan den här snöslungan alltså användas för väldigt stora ytor. Utkastet är också mycket kraftfullt och snön flyger hela 15 meter upp i luften.
Motorn är dessutom mycket effektiv. Det krävs inte jättemycket bensin för att köra den vilket är ett stort plus. Förutom detta finns det andra smidiga funktioner med denna. Bland annat har den eluppvärmda handtag så att det ska vara skönt att köra den oavsett hur kallt det är ute. Snöslungan klarar av att jobba länge så du kan utan problem bli färdig med allt jobb på ett pass. Förutom detta har snöslungan också en kontrollpanel där du kan ställa in strålkastarriktningen och så har den även elstart.
Sist men inte minst nämner vi att tanken är på 6,5 liter, och att den väger 118 kilo.
Medium: Werkraft Snöslunga Tvåstegs 196cc

Denna snöslunga är också en tvåstegsslunga. Den här lämpar sig mycket bra för dig som har mycket grus på tomten. Den här modellen har en motor på hela 196cc, så det märks direkt att den är kraftfull. Det visar sig också i att den klarar av att köra i 40 centimeter djup snö.
Motorn är också så stark att den kan hantera att skrapa is. Förutom detta kan vi nämna att utkastet går att ställa så att du kan välja var du vill att snön ska landa.
Motorn är en fyrtaktsmotor, och den drivs av bensin. Framåt kör den med fem växlar, och så har den två växlar för att köra bakåt. När det kommer till arbetsbredden är den på 56 centimeter. Detta är alltså en bra snöslunga som vi skulle säga är helt lagom.
Billigast & Bäst: Hecht Snöslunga Enstegs 163cc

Snöslungan från Hecht är en enstegsslunga med en motor på 163cc. Denna klarar av en snödjup på 30 centimeter och är ett ypperligt val för dig som vill ha något enklare att köra med när vintern kommer. Denna är mycket lättkörd och det gör att du inte kommer att ha något emot att köra med den ofta. Det kan också vara bra att komma ut ofta med denna just eftersom den inte klarar ett jättedjupt snödjup.
Arbetsbredden på maskinen är 51 centimeter, och för att köras framåt används en fyrtaktsmotor. Motorn är tillräckligt stark för att det ska vara riktigt roligt att köra den. Snöslungan är också utrustad med väl tilltagna hjul. Detta är minst sagt bra att ha när man ska köra i vinterterräng. Sist men inte minst kan vi nämna att det går att styra utkastet i 180 grader.
Special: MTD Snöslunga 2-steg Optima Me 66 T

Om du känner för att köpa en snöslunga som har extra allt så är detta modellen för dig. Detta är en tvåstegsslunga som har en fingertoppsstyrning som gör den otroligt lätt att köra med. Man styr denna snöslunga med hjälp av en joystick där man justerar viktfördelning och rotation.
Snöslungan har sedan en kraftfull snöskruv som tar sig an snön utan problem. Släpskorna på maskinen går att ställa in individuellt om du har svår terräng att köra i. Det finns också ett kopplingslås som gör att du köra maskinen med en hand samtidigt som du styr utkastet av snön. Det är väldigt smidigt om man vill göra fina gångar med sin snöslunga.
Det kan ta några försök innan man lär sig köra den, men när det väl sitter blir man en riktig mästare. Att maskinen också har larvfötter är ju inget minus! Det gör den mer stabil och gör också så att den går att köra på exempelvis tak!
Hur gick testerna av snöslungor till?
Våra testvinnande snöslungor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.
Sammanfattning
Snöslungan är det ultimata verktyget när det kommer till snöröjning. Till slut tröttnar man helt enkelt på att skotta snö och då kommer snöslungan till undsättning. Det finns som alltid många att välja på så för att hitta rätt behöver du bara kolla in vår topplista. Bokmärk sidan inför vintern så att du inte glömmer var du kan hitta all information du behöver!
Kategori | Snöslunga | Bästa pris |
Premium | AL-KO Snöslunga Snowline 700 E | Läs mer… |
Medium | Werkraft Snöslunga Tvåstegs 196cc | Läs mer… |
Billigast & Bäst | Hecht Snöslunga Enstegs 163cc | Läs mer… |
Special | MTD Snöslunga 2-steg Optima Me 66 T | Läs mer… |