Web Analytics

Bästa studsmattan 2024 – Lek och träning i ett

Studsmattan är kanske modern tids mest ikoniska “leksak”. Många familjer har en, och de som inte har en vill ha en. Kanske är det så du har hittat hit? Antingen för att köpa din första, eller för att uppgradera dig från en gammal sliten? Oavsett har du hittat rätt. Här ska vi kolla på vilka modeller som finns, vad man ska tänka på vid köp, men framförallt, vilka modeller som är bäst! 

Studsmattan är en fantastisk leksak eftersom att den också går att använda som träningsredskap! Man får inte bara ett bättre balanssinne, man får dessutom bättre kondition, och muskelstyrka. Detta är något som blir allt viktigare i och med att vi får en mer och mer inaktiv och uppkopplad livsstil. 

Bäst av allt är att studsmattan inte bara behöver bli använd av barnen, även vuxna kan hoppa och ha roligt på en bra studsmatta! Så nu har vi bara kvar att gå igenom vilka som är de bästa studsmattorna just nu. När det är gjort kommer du ha stenkoll på vilken studsmatta du vill köpa härnäst.

Berg Studsmatta Favorit 430 med Nät Comfort

Berg Studsmatta Favorit 430 med Nät Comfort

Den här studsmattan har allt du behöver för att kunna erbjuda en säker studsupplevelse. Den blir levererad komplett med allt som krävs för att montera upp ett stabilt säkerhetsnät runt själva studsmattan. Alla material som används är av mycket hög kvalité så att du kan vara säker på att din familj får en bra studsmatta. 

Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 425 cm

Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 425 cm

Mellanvinnaren är en klassisk studsmatta som i vanlig ordning säljer som smör i Sverige. Här får du också en komplett byggsats med möjlighet till skyddsnät. Precis som med premiumvinnaren har materialen här valts med omsorg, och om du tar väl hand om studsmattan kan du räkna med att den håller en god tid framöver. 

Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 245 cm

Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 245 cm

Och så till det billigare alternativet. Vi tycker inte att man borde tumma på kvalitén när det kommer till studsmattor just för hur farligt det kan bli. Man vill aldrig studsa högt upp i luften och sedan landa på något som riskerar att gå sönder. Därför valde vi helt enkelt bara en mindre modell av studsmatta i den här kategorin. På så sätt håller den hög kvalité utan att vara så dyr!

Berg Studsmatta Nedgrävbar Talent 300 med Nät Comfort

 Berg Studsmatta Nedgrävbar Talent 300 med Nät Comfort

Här har vi en studsmatta från Berg som heter Talent 300. Man hör på namnet att den hintar om att man kan utveckla sin talang på den här studsmattan. För att göra den mer tillgänglig och mer säker kan man också gräva ned den här modellen. Det är lite extra jobb med att göra det, naturligtvis, men å andra sidan är resultatet oslagbart. 

Det är enkelt att ta sig in och ut ur studsmattan och du behöver aldrig oroa dig för att den ska välta eller stå ostadigt.

Köpguide för studsmatta

Vem behöver en studsmatta?

Studsmattan hör till kategorin av saker som ingen faktiskt behöver. Så är det med den saken. Men har man en trädgård med plats för en studsmatta blir det så mycket roligare att spendera tid utomhus! Ännu viktigare blir det om du har barn eller barnbarn som uppskattar att kunna gå och studsa lite. Det är ju som sagt både roligt och en bra träningsform. Alltså finns det mängder med bra fördelar! 

Vad ska man tänka på innan man köper en studsmatta?

När det kommer till studsmattor så ser i princip alla modeller likadana ut när det kommer till hur själva studset uppstår. Det handlar ofta för att inte säga alltid om en stabil och vävd duk som är uppspänd med fjädrar i en ram. Det som sedan avgör studskvalitén är antalet fjärdrar, och kvalitén på dessa i kombination med en kvalitativ duk. 

Med kvalitativ duk menas att den ska vara tjock utan att vara tung, då detta innebär att den kan bli rejält spänd. Det är också bra om ramen till studsmattan är väldigt stabil då denna måste kunna stå emot kraften från ditt hopp. Detta ökar också trygghetskänslan när du använder studsmattan. Det sista du vill är att känna dig osäker. 

Oftast får man med kvalitativa fjädrar i alla prisklasser, men för att vara på den säkra sidan skadar det ju inte att slå till på en lite dyrare variant. I regel kan man säga att du borde spendera mer pengar ju fler som ska använda den, samt hur länge du vill att den ska hålla. 

Det allra viktigaste att tänka på när man köper en studsmatta är såklart kvalitén på materialen i studsmattan. Det måste vara bra material så att man kan vara säker på att inte skada sig när man använder den. Bättre material leder ju också direkt till en längre hållbarhet. Det är ju smidigt att slippa behöva köpa en ny studsmatta var och vartannat år. Väljer man en dyrare variant av studsmatta kan man i princip vara säker på att man får en med bättre material än om man valt en billigare modell. 

Med andra ord rekommenderar vi att man inte sparar på krutet när det kommer till studsmattor. Det är också så att de billigare modellerna lättare går sönder och då behöver du ju ändå byta studsmatta. 

Det är också viktigt att kantskyddet runt om själva studsmattan är högkvalitativt så att det inte riskerar att gå sönder vid normalt slitage. Detta skyddar användarna från att klämma sig i fjädrarna. Förutom detta är det också bra om plastdetaljer och annat är av hög kvalité så att de inte slits så snabbt av vädret. 

För att säga lite om duken så är det bra om den har medelmåttig friktion. Är denna för liten glider man runt utan att få fäste, men om den är för hög riskerar man att få brännmärken varje gång man trillar. Det är alltså en bra punkt mellan dessa ändlägen. 

Sist men inte minst är det bra om ramen är relativt tung då den kommer att utsättas för stora krafter. Oftast är dessa i galvaniserat rostfritt stål, och därmed ganska tungt. Detta kan dock vara bra att dubbelkolla så att man vet helt säkert. 

Måste man ta in studsmattan på vintern?

Måste är ett starkt ord. Det är många som väljer att låta sin studsmatta stå ute året runt. Kanske handlar det om lathet, eller så handlar det om att man inte vet bättre. Man måste naturligtvis inte ta in sin studsmatta på vintern, men många av delarna till studsmattan kan ta skada av de lägre temperaturerna. 

Med andra ord är det starkt rekommenderat att du faktiskt tar dig tiden att montera ned studsmattan på hösten när den inte längre används. Det tar inte så lång tid, och när du väl lärt dig hur det fungerar gör du det väldigt fort. 

Ska man ha skyddsnät till studsmattan?

Vi tycker att man verkligen borde sätta upp skyddsnätet. Det kommer med nästan alla köp av studsmatta så det är egentligen bara dumt att inte göra det. Många skador uppkommer av att folk råkar trilla ned från studsmattan på ett eller annat sätt. Därför är det ju såklart bra om man minskar denna risken så mycket man kan.

Hård eller mjuk studsmatta

Om studsmattan ska vara hård eller mjuk är lite av en smaksak. Det kan också ha och göra med vem som ska använda studsmattan. Överlag rekommenderar vi en mjuk studsmatta till yngre barn samt de vuxna som har ont i knän och rygg. Då kan man inte studsa lika högt, och studsen är mer skonsamma mot kroppen. 

Finns inga problem med knän eller rygg, eller om det är äldre barn som ska hoppa kan man istället använda en hårdare studsmatta. Detta möjliggör också högre studs och mer avancerad akrobatik. 

Vissa studsmattor säljs med fjäderförlängare som gör så att studsen blir mjukare. Dessa förlängarna kan sedan bli bortplockade när de inte längre behövs. Det är alltså väldigt smidigt då du kan låta studsmattan växa upp med barnet, givet att du köpt en så pass bra studsmatta så att den håller länge nog. 

Bäst i test bland studsmattor

Premium: Berg Studsmatta Favorit 430 med Nät Comfort

Berg Studsmatta Favorit 430 med Nät Comfort

Den här studsmattan från Berg är vår premiumvinnare. Den säljs i ett komplett paket där studsmatta med säkerhetsnät ingår. Förutom detta har den säkerhetscertifiering med både CE och TÜV/GS-märkning. Det betyder att du kan vara helt lugn med att den är okej att användas under en längre tid. Skyddskanten är också väl tilltagen på hela 38 centimeter, så du kan i princip aldrig komma åt fjädrarna när du hoppar. Det ger en ytterligare känsla av stor säkerhet. 

Skyddskanten är en kombination av skum och PVC. Det är också vattenavvisande så att inget vatten ska kunna ta sig igenom. PVC-lagret är mycket tjockt och därmed väldigt väderbeständigt.

Du kommer också att märka att den här studsmattan är mycket enkel att sätta ihop. Ramen har ett väldigt smidigt klicksystem som gör att du enkelt får ihop den på första försöket och det är också svårt att göra fel. Det ger också en höjd säkerhet då det inte finns någon risk att ramen skulle glida isär vid hög användning. Förutom detta har ramen 8 ben för maximal kontaktyta mot marken. Den är också zinkbelagd vilket hjälper till med rostskyddet. 

Fjädrarna till den här studsmattan är av modellen som heter goldspring solo. Dessa är galvaniserade rakt igenom. För att göra dem snäppet ännu bättre är även dessa zinkbelagda för att skydda mot rosten. 

Sist men inte minst kan vi säga några ord om nätet. Det är otroligt hållbart och har en självstängande öppning som gör det enkelt att både komma in till och gå ut från studsmattan.

Medium: Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 425 cm

Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 425 cm

Mellanvinnaren är en riktig favorit hos kunderna. Denna är minst sagt en storsäljare och det är inte konstigt. Den har en hög kvalité som talar för att den går att använda länge. Samtidigt är den inte heller ful att se på och det bidrar naturligtvis till ett bättre helhetsintryck. 

Studsmattan blir levererad komplett med skyddsnät. Nätet uppgår till en höjd på 180 centimeter så det betyder att du i inte behöver oroa dig för att falla av studsmattan i första taget. Materialvalet här är också väldigt bra så det är väderbeständigt. Alltså behöver du inte oroa dig för att kvalitén skulle försämras av vädret. 

Den här modellen har 80 fjädrar så det blir ett trevligt studsande. För att skydda dig från dessa fjädrar använder man vanlig ordning ett kantskydd. Detta ligger på cirka 26 centimeter i bredd. Det är alltså fullt tillräckligt för att du inte ska råka komma åt fjädrarna. För att ta dig in och ut från själva studsmattan använder du den självstängande dörren i nätet.

Billigast & Bäst: Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 245 cm

 Hemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 245 cm

Och så har vi kommit till budgetmodellen. Som vi nämnde i köpguiden tycker vi aldrig att det är en bra idé att tumma på kvalitén när det kommer till studsmattor. Därför var det svårt för oss att välja ut en budgetmodell. Sättet vi valde att göra på var helt enkelt att titta på lite mindre modeller då dessa oftast också säljs för mindre pengar. Så var fallet med denna modellen. 

Den här har en diameter på 245 centimeter och gör den alltså lämplig för ett eller max två barn åt gången, men då är det inget aggressivt studsande som rekommenderas. Valet av den här studsmattan var ändå relativt enkelt då den håller toppkvalité samtidigt som den helt enkelt bara är av en mindre storlek.

Även denna modellen har ett skyddsnät och detta sitter på plats med hjälp av en förstärkt tråd. Resultatet av detta är att det är mycket svårt att råka komma åt fjädrarna när man är i full gång med att studsa. Detta är väldigt bra! 

Ramen till den här modellen är gjuten i ett stycke och är alltså inte ihopsvetsad. Vad det betyder är att den är mycket stark och hållbar. Mer så än de svetsade varianterna. Detta leder inte bara till en bättre studsförmåga utan också en längre livslängd överlag. 

Maxvikten för de som får använda studsmattan är på 75 kilogram, men detta är också rimligt i och med att den helt enkelt är av mindre storlek och kanske också därför lämpar sig till yngre barn. 

Special: Berg Studsmatta Nedgrävbar Talent 300 med Nät Comfort

Berg Studsmatta Nedgrävbar Talent 300 med Nät Comfort

Berg har även gjort vår specialare. Denna kom med på listan då det är så att denna är gjord för att bli nedgrävd! Du behöver såklart inte göra detta, men det går alldeles utmärkt att göra det om du så skulle önska. Det gör att du upplever att den tar mindre plats, samtidigt som den står mer stabilt. 

Som vi sa när vi pratade om premiumvinnaren så handlade det om en riktigt kvalitativ produkt. Eftersom den här studsmattan säljs av samma tillverkare kan du räkna med samma höga kvalité här. Något som också är en bonus hos den här studsmattan är just faktumet att den är nedgrävd. Det gör att den är mer lättillgänglig för fler familjemedlemmar, och det är inte lika långt till marken så eventuell skaderisk är minskad. 

Som sagt är detta en kvalitativ produkt och alla metaller är rostskyddade. Övrigt material är naturligtvis väderbeständigt. Den skyddande kanten för fjädrarna mäter in på 30 centimeters bredd samt 17 millimeters tjocklek. Du får alltså anstränga dig ordentligt om du ska in och klämma dig på några fjädrar. Denna studsmattan får en klockren rekommendation från oss! 

Hur gick testerna av studsmattor till?

Våra testvinnande studsmattor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Studsmattan är fantastisk eftersom den inte bara är en rolig leksak. Man får ju även träningen på köpet. De flesta, för att inte säga alla, älskar att studsa på en studsmatta. Barn i alla åldrar uppskattar dessa roliga trädgårdsprodukter, och en biprodukt av att de är roliga att använda är att barnen kommer ut mer, och bort från sina telefoner som tar allt mer uppmärksamhet. I vår topplista hittar du enkelt vilken som är den bästa studsmattan just nu. Baserat på det är det också enkelt för dig att välja rätt nästa gång du är på jakt efter en studsmatta för att förgylla vardagen!

KategoriStudsmattaBästa pris
PremiumBerg Studsmatta Favorit 430 med Nät ComfortLäs mer…
MediumHemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 425 cmLäs mer…
Billigast & BästHemfint Studsmatta med Säkerhetsnät 245 cmLäs mer…
SpecialBerg Studsmatta Nedgrävbar Talent 300 med Nät ComfortLäs mer…

Källor:

Premium: Berg Studsmatta Favorit 430 med Nät Comfort

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar