Web Analytics

Bästa vattenslangen 2024 – Effektiv och snabb bevattning och rengöring

Oavsett om du bor i en herrgård, villa, stuga, eller ett radhus är chansen god att du har ett behov av en vattenslang. Gärna en bra sådan också. En vattenslang är en sådan där grej du gärna bara köper en gång och sedan glömmer bort. Därför är det ju bra att välja rätt första gången.

Kanske har du lite blommor hemma som behövs vattnas. Eller så kanske du vattnar din gräsmatta under de riktigt varma sommardagarna. Då kan du verkligen ta hjälp av en vattenslang. Det blir väldigt snabbt väldigt jobbigt att hålla på med vattenkannor fram och tillbaks. En vattenkanna rymmer sällan tillräckligt för att få alla sina växter tillräckligt bra vattnade.

En annan grej du inte ens kan göra med en vattenkanna är att t.ex. tvätta av husfasaden. Och inte bara det, med en vattenslang kan du dessutom också tvätta av utemöbler, din altan, motorcykel om du har en sådan, eller bara tvätta bilen. Så många funktioner i ett enda redskap. Fantastiskt smidigt. Har man varit på stranden och barnens leksaker fortfarande är sandiga går det snabbt att tvätta av om man har sin vattenslang nära till hands.

I den här artikeln tar vi fram ett gäng bra vattenslangar som ger dig ett mycket högt värde för pengarna. Vi tar dessutom upp lite punkter att tänka på inför köp av vattenslang i vår köpguide.

I budgetklassen hittade vi Serva Vattenslang 20 m som är en mycket bra slang för sitt pris och funkar utmärkt för dig som inte behöver mer avancerade funktioner.

I mellanklassen hittade vi sedan Gardena Vattenslang Comfort HighFlex 30 m. Efter mellanklassen har vi premiumklassen, och där hittade vi Hozelock Ultramax 25 m. Sist men inte minst har vi vår specialkategori. Där hittade vi Granngårdens Vinterslang, en vattenslang du kan använda året om.

Hozelock Ultramax 25 m

Bild på Hozelock Ultramax vattenslang

Hozelock är något av en vattenslangsgigant och har varit aktiv i branschen länge. De har verkligen koll på hur man gör en riktigt bra vattenslang. Det märks väldigt tydligt i deras Ultramax. Det är en väldigt robust vattenslang som du kan använda utan att oroa dig för att den ska twistas eller gå sönder av andra skäl.

Den här slangen har en särskilt patenterad TNT-teknik som gör den mycket hållbar. Du kan enkelt köra över slangen med bilen utan några som helst problem. Slangen kommer med 25 års garanti, så man kan vara säker på dess oöverträffliga kvalité.

Gardena Vattenslang Comfort HighFlex 30 m

Bild på Gardena HighFlex Vattenslang

Gardenas vattenslang Comfort HighFlex levereras med en Power Grip-profil som gör att du aldrig behöver oroa dig för läckage vid eventuella kopplingar. Det är i övrigt en mycket stabil och kraftfull slang som klarar upp till 30 bar i tryck. Den här vattenslangen är dessutom väderbeständig och står emot UV-strålning.

Även här får du 25 års garanti, så du vet att du handlar en kvalitéprodukt. Den här modellen är dessutom extra flexibel vilket gör den mycket lättarbetad. En fröjd att använda i trädgården med andra ord.

Serva Vattenslang 20 m

Bild på Serva Vattenslang

Här har vi en slang för dig som vattnar ibland, och som kanske inte behöver den mest exklusiva jobbet. I alla situationer där det räcker att slangen levererar vatten kommer den här vattenslangen att göra dig nöjd. Det är ett alternativ som är mycket billigare än många andra i den här listan.

Trots att den inte kostar så mycket klarar den av att stå emot 24 bar i tryck. Den är dessutom hela 20 meter lång vilket gör att den räcker en lång väg!

Granngården Vinterslang 15 m

Granngården Vinterslang 15

Den här vattenslangen tar sig in på listan då den är väldigt unik i sitt utförande. Färgen är inget nytt, den är en klassisk gul vattenslang. Det som gör att den här modellen sticker ut dock är att den går att koppla in i ett eluttag. Längs med hela slangen sitter värmeelement som ser till att vattnet alltid är plusgradigt. Med andra ord ett bra alternativ om du vill kunna använda din vattenslang mitt i vintern.

Köpguide för vattenslang

Att köpa en vattenslang är inte så lätt som det kanske verkar. Om du bara tar första bästa finns det en stor risk att den inte lever upp till dina önskemål. Samtidigt, om du betalar lite mer för en vattenslang kan du komma att få funktioner du inte visste att du behövde.

Med andra ord finns det inget enkelt val av vattenslang. På marknaden hittar vi just nu massor av olika längder, storlekar, funktioner och tillverkare. Det går att hitta vattenslangar i alla olika prisklasser så att du kan hitta en som passar dig perfekt.

De viktigaste aspekterna av vattenslangen är delvis att den inte ska vara för tung att arbeta med. Är vattenslangen för tung och jobbig att dra runt på kan det bli svårt att få upp den slangvindan också. Förutom det är det otroligt smidigt om den är UV-resistent. Billigare vattenslangar är ofta inte skyddade mot UV-strålning och det kan komma att göra så att slangarna spricker och går sönder. En slang med UV-skydd håller mycket längre.

Utförande

Vad behöver man ha för typ av vattenslang nu då? Det beror såklart från person till person, men i standardfallet finns det lite grundförutsättningar för en bra slang.

Den behöver som sagt vara skyddad mot UV-strålning. De allra flesta slangarna på marknaden som är värda sina pengar är skyddade mot UV-strålning, så det borde inte vara svårt att hitta. Förutom det behöver man skänka en tanke åt längden på slangen. Behöver du ha 5, 10, 15 eller kanske 20 meter? Behöver du mer än 30 meter kan du komma att behöva köpa till extra kopplingar och förlänga slangen själv. Har man bra kopplingar brukar det dock inte vara några bekymmer.

Man behöver också tänka på miljön man ska använda slangen i. Finns det risk för höga belastningar måste man veta att slangen klarar av det. Likaså, om man ska arbeta i minusgrader måste man antingen ha en välisolerad eller eluppvärmd vattenslang. Sist men inte minst är det bra att köpa en slang vars maxtryck är en bit över det tryck man har hemma i vattenkranen. Det är ofta inga problem.

Förvaring

Man måste också fundera på förvaringen av vattenslangen. Det finns i huvudsak två olika sätt att göra det på. Antingen har du en slangvinda på väggen där du enkelt virar upp slangen efter användning. Nackdelen med den här idén är att den ofta kan se ful ut. Konsekvensen av det är att man sätter vindan på ett skymt ställe, och det kan i sin tur göra att man behöver köpa en längre slang.

Det andra stora alternativet är en fristående slangvinda. Dessa klarar i regel av kortare slangar än den väggmonterade typen, men eftersom den är fristående gör det ju inget. Har man inte vattenslang som är vinterbeständig kan det vara bra att förvara den inomhus under de kallare månaderna. Då kan det vara bra att ha funderat ut en plats för det innan det beger sig.

Bäst i test bland vattenslangar

Nu går vi igenom vilka vattenslangar vi tyckte var bäst i test. I vanlig ordning tittar vi först närmre på premium-, mellan-, och budgetklassen, samt vår specialkategori. Därefter kollar vi på andra bra alternativ.

Premium: Hozelock Ultramax 25 m

Bild på Hozelock Ultramax vattenslang

Hozelock har arbetat med att hitta den perfekta vattenslangen i över 50 år. De har en stor erfarenhet och är mycket självsäkra i sina produkter. Så pass så att de kan leverera 25 års garanti på sin Hozelock Ultramax.

Ultramax är en av Hozelocks bästa vattenslangar och är tillverkad med hjälp av en mängd olika tekniker. Den är försedd med den patenterade TNT-tekniken för att se till att slangen inte vrider sig under tryck. Det gör slangen allmänt stabil och ger ett kontinuerligt vattenflöde.

För att se till att Ultramax vattenslang inte ska böja sig eller få veck som stoppar vattnet har den utrustats med teknik för det också. Det handlar om tekniken Soft & Flex som ger en förstärkt känsla av lätthet och flexibilitet.

Den här vattenslangen är såklart också UV-skyddad. Men inte bara det, den klarar av att användas i temperaturer ner till minus 20 grader! Väldigt imponerande jobb.

Medium: Gardena Vattenslang Comfort HighFlex 30 m

Bild på Gardena HighFlex Vattenslang

Gardena står bakom en uppsjö av trädgårdsredskap, och särskilt sådana relaterade till bevattning av olika slag. De har alla typer av slangar och andra tillbehör du kan tänka dig. Här tittar vi närmre på deras Comfort HighFlex.

Den här modellen kommer i hela 30 meter. Det är en lång och mycket hållbar slang som även denna kommer med 25 års garanti. Gardenas Comfort HighFlex kommer med Power Grip-tekniken som gör att den får en perfekt fästkraft med en mycket god anslutning vid kopplingen. En konsekvens av Power Grip-tekniken är att slangen får en något högre profil som gör den lättare att rulla ihop.

Den här slangen kan du dessutom använda till otroligt högt tryck. Den motstår upp till 30 bar. Detta är tack vare slangens extra tjocka slangväggar. Den här vattenslangen får sitt namn HighFlex tack vare sin täta spiraltextil runt slangen. Den här specialtextilen ser till att slangen aldrig slår knut på sig själv eller vrider sig. Ett mycket bra köp!

Billigast & Bäst: Serva Vattenslang 20 m

Bild på Serva Vattenslang

Det finns inte jättemycket mer att säga om den här vattenslangen än att den gör sitt jobb och att den gör det bra. Du kan enkelt vattna dina plantor eller tvätta av din altan och utemöbler med den här modellen.

Det är en mycket prisvärd modell som räcker hela 20 meter. Den här slangen behöver du dock förvara inomhus på vintern, och du rekommenderas att skydda den från UV-strålning i den utsträckning du kan.

Special: Granngården Vinterslang

Bild på Granngården vinterslang

Här har vi vår specialare, vinterslangen. Det här är en speciell vattenslang då den är elektriskt uppvärmd. Den här modellen är inte tänkt att användas som de andra vattenslangarna i listan, utan denna är mer avsedd för att transportera vatten utan att det fryser. Slangen har ett maxtryck på 10 bar.

Uppvärmningen av slangen sker som sagt med hjälp av elektricitet. Värmeeffekten ligger på minst 10 watt per meter. Den ser till att hålla ditt vatten frostfritt i upp till minus 30 grader. För att ansluta den här slangen används en 25mm stor invändig gänga. Har man en annan storlek än så kan man använda en adapter för att få just den storleken man behöver.

Vinterslangen är tillverkad i livsmedelsgodkänd PVC, och går att få i 5, 15, eller 20 meters längd.

Vattenslangar som utmanar

Nu ska vi ta oss en titt på vilka vattenslangar som nästan tog sig in på vår lista över de absolut bästa vattenslangarna.

Granngården Vattenslang 1/2 tum 25 m

Bild på Granngården vattenslang

Först ut bland utmanarna hittar vi Granngårdens 25 meter långa vattenslang. Det är en vattenslang i god kvalité och som är mycket hållbar. Den kan motstå tryck upp till 20 bar vilket ofta är mer än tillräckligt.

Den här vattenslangen består av tre lager och är så kallat kryssarmerad för att ge en lättarbetad vattenslang. Den här vattenslangen har dessutom en anti-algbehandling som ser till att din vattenslang håller sig fräsch längre. Den är dessutom skyddad mot UV-strålning.

Hozelock vattenslang Ultraflex 25 m

Bild på Hozelock Ultraflex

Ännu en stark produkt från Hozelock! Den här gången tittar vi på deras Ultraflex. Den är lik vårt premiumval Ultramax, men med ett annat fokus. Den här slangen är designad för att vara så flexibel som möjligt, utan att offra kvalité.

Hozelock Ultraflex är utvecklad med vad som kallas Tricoflex stickningsteknik. Det gör att slangen blir förstärkt utan att offra flexibilitet. Slangen hålls stabil och smidig, och det blir mycket trevligt att använda den. Den här modellen kommer med samma Soft & Flex-teknik som Ultramax gjorde. Alltså kommer den här slangen heller aldrig att vecka sig eller vrida sig. Mycket trevlig funktion som försäkrar ett kontinuerligt flöde av vatten.

Eftersom att den här kommer från Hozelock kan vi förvänta oss hög kvalité och de levererar även här. Slangen kommer med 20 års garanti, samt har ett UV-skydd. Den här modellen går dessutom att använda ner till minus 20 grader. En mycket bra vattenslang!

Hozelock Sprinklerslang 15 m

Bild på Hozelock sprinklerslang

Hozelock har med sin Sprinklerslang på 15 meter tagit fram en riktigt bra vattenslang. Den gör så mycket som möjligt med så lite vatten som möjligt. Med andra ord är detta ett bra alternativ om du vill spara in en slant på vattenräkningen.

Det som gör den här vattenslangen speciell är att den är perforerad och därför fungerar något som en sprinkler när vattnet flyter igenom den. Med andra ord fungerar den fantastiskt bra att lägga längs med ett blomsterland. Den har dessutom en andra funktion som en vattenspridare för barnen att leka i.

Grouw Flexvattenslang med munstycke

Bild på Grouw Flexslang

Här har vi en mycket smidig vattenslang som tar upp mycket lite plats när den inte används. När den inte används mäter den bara 7.5 meter. När den sedan fylls med vatten expanderar den upp till 3 gånger av sin egen längd. Perfekt om man inte har någon bra stans att förvara slangen utomhus. När den är krympt tar den mycket liten plats och går att förvara enkelt.

Den här slangen skickar dessutom med ett strålmunstycke. Munstycket har 7 stycken olika inställningar. Väldigt praktiskt. Något som är ännu mer praktiskt är att man inte bara får med den traditionella vattenslangskopplingen. Utöver den vanliga får man också med en krankoppling som gör att den går att koppla på vattenkranen inomhus. En väldigt flexibel vattenslang med andra ord!

Gardena Vattenslang i textil 30 m

Bild på Gardena Vattenslang i textil

Nu har vi kommit till listans enda vattenslang i textil. Denna är gjord av Gardena som redan varit med i listan. Sedan innan vet vi att vi kan förvänta oss hög kvalité av Gardena, och så är fallet även här. Den här vattenslangen levereras nämligen med hela 30 års garanti!

Att den är gjord i textil gör att den är mycket flexibel och går att använda kors och tvärs över hela trädgården utan att den böjs eller vrids för mycket. En annan god fördel som kommer med att den är gjord i textil är dess låga vikt. Det gör att den är mycket lätt att både manövrera och förvara. Den går bra att använda i såväl fasta som fristående slangvindor.

Den här vattenslangen har ett otroligt högt maxtryck på hela 35 bar. Även dess exteriör är en hållbar sådan. Du kan dra denna slang genom rosenbuskar utan att skada den. En unik vattenslang som har många intressanta kvalitéer!

Vattenslang som utgått hos leverantörer

Vi slänger in en produkt som utgått men som fortfarande går att hitta i vissa butiker. Den här vattenslangen är så pass bra att det vore synd att inte ta med den.

Bosch Vattenslang 8 m för GHP 5-13 C

Det här är ingen traditionell vattenslang, utan istället en som är avsedd att användas till högtryckstvättar. Den här klarar av tryck upp till 600 bar. Insidan av slangen är stålarmerad vilket gör att den kan klara ett så pass högt tryck.

Slangen passar till olika Boschprodukter, och inte bara deras högtryckstvättar. Ett mycket bra val om man behöver byta ut en slang eller helt enkelt ha en mycket trycktålig slang.

Sammanfattning

Nu har vi kommit till slutet av artikeln. Vi har tittat på en mängd olika vattenslangar med diverse olika funktionalitet och prestanda. Det finns en tydlig trend bland de allra bästa slangarna, och det är såklart att de klarar UV-strålning, låga temperaturer och att de inte virar ihop sig själva. Vi hoppas att ni kan ta hjälp av den här artikeln när ni köper er nästa vattenslang!

KategoriVattenslangBästa pris
PremiumHozelock UltramaxLäs mer…
MediumGardena Vattenslang Comfort HighFlexLäs mer…
Billigast & BästServa VattenslangLäs mer…
SpecialareGranngården VinterslangLäs mer…

Hozelock Ultramax

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar