Web Analytics

Bästa vertikalskäraren 2024 – Ge nytt liv till gräsmattan

Många är vi som har både trädgård och gräsmatta men förvånansvärt få känner till vad en vertikalklippare är, vad den gör, eller att den ens finns. Det kanske inte är så konstigt då det är förlåtet om man misstar den för en gräsklippare. Till utseendet är de nämligen mer än snarlika. Funktionen skiljer sig däremot åt ganska mycket. 

En vertikalklippare används inte för att klippa gräs, utan istället för att göra gräset grönt. Det finns många olika tillvägagångssätt för att liva upp en brun och tråkig gräsmatta, och få den att återfå sin gnista och sin grönska. Det uppenbara sättet är ju att lägga en ny gräsmatta, men det är både dyrt och kostsamt. Istället kan du använda en vertikalskärare! Det är det enklaste sättet att ge nytt liv till en gammal gräsmatta. 

Idén bakom en vertikalskärare är otroligt enkel. Den luftar gräsrötterna samtidigt som den plockar bort gamla och döda rötter. Den gör detta genom att skära vertikala skåror i jorden. Detta gör att gräsrötterna får bättre tillgång till syre, och detta gör i sin tur att din gräsmatta mår bättre. 

För att få ett så bra resultat som möjligt bör du köra med maskinen två gånger per år så det är ju inte något överdrivet jobbigt! Du får dessutom en mycket finare gräsmatta för jobbet. För att hjälpa dig hitta bland alla vertikalskärare på marknaden har vi naturligtvis satt ihop en topplista! Du hittar den om du läser vidare, där tar vi upp vilken som är den bästa vertikalskäraren just nu. 

MTD Vertikalskärare Optima 35 VO

MTD Vertikalskärare Optima 35 VO

Först ut är en vertikalskärare från Optima. Denna lämpar sig bäst för er med lite större gräsmattor som ni gärna ser gröna. Den här vertikalskäraren är så pass kompetent att vi hade rekommenderat den för dig som har en större gård eller kanske till och med golfbana. 

Drivmedlet för den här vertikalskäraren är bensin, så du är aldrig begränsad av något batteri eller liknande. Istället kan du köra på hur mycket du vill så länge det finns soppa i tanken. Detta är en kraftfull vertikalskärare, så har du inte en så stor gård rekommenderar vi att ni kanske tittar på de något mindre varianterna om ni vill ha mer valuta för pengarna dvs!

Hecht Eldriven Vertikalskärare med 38 cm Klippbredd

Hecht Eldriven Vertikalskärare med 38 cm Klippbredd

Detta är vertikalskäraren för dig som bor i villaområde! Denna är nämligen eldriven vilket innebär att den går väldigt mycket tystare än vad en bensindriven variant hade gjort. Jobbet en vertikalskärare gör fungerar klockrent för en eldriven maskin.

Vertikalskäraren som Hecht har tagit fram här är av toppkvalité, och för att vidare bevisa den punkten får du en lång garantitid med den här vertikalskäraren. Hög kvalité är det också. Med andra ord ett bra val! 

Hecht Eldriven vertikalskärare med 32 cm klippbredd

Hecht Eldriven vertikalskärare med 32 cm klippbredd

I vår billigare kategori hittar vi den mindre varianten av vår mellanklassvinnare! Detta är alltså också en eldriven vertikalskärare från Hecht. Det betyder att du kan räkna med ett bra resultat och hög kvalité. Tystgående är den så klart också.

Den här modellen är dessvärre inte batteridriven, utan kopplas in med elkabel. Det kanske kan kännas jobbigt, men å andra sidan innebär det att du aldrig behöver tänka på när batteriet eller bensinen tar slut. Den fungerar konstant och startar alltid!

Wolf-Garten Vertikalskärare VA 378 E

Wolf-Garten Vertikalskärare VA 378 E

Sist ut hittar vi specialaren som även denna kopplas in med elkabel. Det är en tystgående vertikalskärare med en effekt på 1800 watt. Det betyder att du kan köra den över diverse olika typer av gräs utan att få några problem. Denna modellen är dessutom utrustad med vad som kallas en dubbel vals. Detta är så att vertikalskäraren bättre hanterar mossa, avrivning och skärning. 

Du får också en bra uppsamlingspåse. Denna gör att du kan köra din vertikalskärare länge utan att fundera på att tömma uppsamlaren.

Köpguide för vertikalskärare

Om du vet med dig att du sitter hemma med en brun och tråkig gräsmatta behöver du inte känna att hoppet är förlorat. Kanske har du försökt under en längre tid med att få liv i gräsmattan utan resultat. 

Det kan vara dags att du provar att använda dig av en vertikalskärare. Denna är försedd med vad som kallas valsar. Dessa sitter undertill på vertikalskäraren, och det är dessa som skär ner i jorden. De skär upp små skåror i jorden och samtidigt som detta görs får man upp mossa och döda rötter som man inte vill ha i sin gräsmatta. 

Det finns i vanlig ordning lite olika modeller av vertikalskärare. De vanligaste typerna är såklart bensindrivna, och eldrivna. Inom de eldrivna finns sådana med kabel och sådana som drivs med batteri. När det handlar om den här typen av maskiner är det ju oftast så att de som drivs på bensin är något mer kraftfulla. Dessa klarar således av tyngre arbete och kan vara bra om du har en illa åtgången gräsmatta. 

De eldrivna alternativen är bra för dig med en normal gräsmatta, samt dig som ogillar bullret från bensinmotorn. 

Vertikalskärarens uppsamlare

Som sagt finns det olika modeller när det kommer till drivmedlet. Utöver detta kan funktionaliteten variera ytterligare. Vissa modeller kommer med en uppsamlingspåse. Det är då i denna allt skräp samlas upp när man kör med vertikalskäraren. Dessa uppsamlare kan ofta vara väldigt smidiga. 

Har man inte en uppsamlingspåse får man annars gå och kratta upp skräpet i efterhand. Vissa vertikalskärare kan dock finfördela rötter, mossa, och annat på ett sådant sätt att det kan fungera som gödning för jorden. Detta är nästan lika smidigt som uppsamlingspåsen! 

Huruvida du borde köpa en modell med eller utan uppsamlare är svårt att säga. Har du en stor gräsmatta kan det vara jobbigt om uppsamlaren blir full hela tiden, men det kan i övrigt kännas skönt att veta att man slipper kratta samma område man redan gått över.

Överlägset resultat

När du använder din vertikalskärare får du alltså inte bara en grönare gräsmatta, du ger den också näring när du kör över den. Dessvärre är ju vertikalskäraren en sådan produkt man inte använder särskilt ofta. Det för med sig att engångssumman för att köpa en kan kännas lite extra jobbig. 

Å andra sidan kommer du i princip aldrig att behöva hantera en brun och tråkig gräsmatta igen. Avvägningen lämnar vi upp till dig, men vi hade aldrig tvekat på att skaffa en vertikalskärare. Faktum är att användningen kan göra så att gräsmattan behöver mindre vatten för att må bra. Det gör att du i längden kan spara pengar på vattenräkningen när du inte behöver vattna gräset lika ofta. 

Att välja rätt vertikalskärare

När det kommer till att då välja vertikalskärare så är det inte helt enkelt. Det finns många att välja på och kvalitén kan variera kraftigt. Man kan ju alltid titta på priset för att få en uppfattning om dess kvalité, men det säger inte alltid allt. 

Som tur är har vi vår topplista här nedanför där vi sållat ut marknaden lite åt er så att det ska bli lättare att göra rätt val. 

De viktigaste parametrarna att titta på när man ska välja sin vertikalskärare är så klart att den ska vara effektiv. Man vill ju inte jobba mer än man måste. Förutom detta är det såklart också väldigt bra om den är ergonomisk. Kanske kan man till och med justera handtaget så att fler kan använda den? Sist men inte minst är det ju också en fördel om man kan ställa hur högt eller lågt valsarna ska gå, då har man ju fullständig kontroll! 

Bäst i test bland vertikalskärare

Premium: MTD Vertikalskärare Optima 35 VO

MTD Vertikalskärare Optima 35 VO

Du som sitter på en gård eller annat stort grönområde som exempelvis en golfbana ska med fördel kika närmre på vår premiumvinnare! Detta är en riktigt bra vertikalskärare från Optima. Man märker tydligt att det gått in mycket eftertanke i konstruktionen. Den har många detaljer som gör den otroligt användbar. 

För att göra jobbet enkelt för dig är den här vertikalskäraren utrustad med en uppsamlare. Uppsamlaren ligger på hela 45 liter, så du behöver inte tänka på att tömma den i första taget. Du hinner köra en stor del av din gräsmatta innan det ens börjar bli lite av ett bekymmer. 

Förvaring och transport av den här vertikalskäraren är mycket enkelt. Du kan utan problem fälla ihop handtaget och på så sätt göra så att skäraren tar mycket liten plats. Väl ihopfälld kan du också enkelt packa in den i bilen om du ska ta den till en vän, eller en annan del av golfbanan. 

Även hjulen på denna vertikalskärare har fått premiumbehandling. De har väldigt bra kullager som gör att de rullar ordentligt oavsett underlag. Du kan alltså komma fram lite överallt med denna vertikalskärare. 

Sist men inte minst vill vi passa på och säga att mossrivaren är otroligt bra, och likaså knivvalsen. Det sitter 16 singelknivar undertill på vertikalskäraren, och dessa kan du justera i en höjd av 15 millimeter. Detta är alltså vertikalskäraren för dig som behöver extra allt.

Medium: Hecht Eldriven Vertikalskärare med 38 cm Klippbredd

Hecht Eldriven Vertikalskärare med 38 cm Klippbredd

Här har vi valet för dig som bor i ett villaområde. Den fungerar ju självklart även om du skulle ha en gräsmatta på landet, men anledningen till att den är ett bra alternativ i ett villaområde är att den går väldigt tyst. Anledningen till detta är såklart att den är eldriven! Denna drivs med elkabel och det får ned bullernivåerna avsevärt jämfört med en bensindriven modell. 

Denna är också mycket lätt att transportera samt hantera. Anledningen är att chassit är i plast som gör att den väger väldigt lite. Förutom detta är en elmotor också lättare än en bensinmotor. Trots det är elmotorn effektiv. Den kan köra knivarna i 3200 rpm. Man kan också justera knivarna i 15 millimeter. 

Även här får du med en uppsamlare, och även här är den väl tilltagen på 45 liter. Det är otroligt trevligt. När det kommer till vikten av vertikalskäraren så ligger denna på 14,5 kilogram. Det är alltså inte alls särskilt mycket så du kan enkelt manövrera den. Den har också en klippbredd på 38 centimeter som gör att du snabbt tar dig igenom din gräsmatta. 

För säkerheten och ergonomins skull har den en behändig handbroms vid handtaget som gör det enkelt att styra vertikalskäraren. Sist men inte minst kan vi också nämna att denna har en garantitid på 2 år. En riktig toppenmodell!

Billigast & Bäst: Hecht Eldriven vertikalskärare med 32 cm klippbredd

Hecht Eldriven vertikalskärare med 32 cm klippbredd

Från den ena eldrivna vertikalskäraren till den andra. Detta är den mindre modellen av mellanvinnaren. Denna har en lite mindre klippbredd på 32 centimeter, men motorns effekt är fortfarande på imponerande 1700 watt. Detta ger en rotationshastighet på 1200 rpm så du borde inte ha några problem med prestandan. 

Även till denna vertikalskärare får du med en uppsamlare. Den är på hela 50 liter så du kan i princip garanterat köra hela din villaträdgård utan att behöva ens fundera på att tömma den. Denna modellen är eldriven med kabel precis dess storebror. Det gör att den alltid startar när du behöver den så länge du är nära ett vägguttag. 

När det kommer till yta så kan denna jobba på 1200 kvadratmeter. Det är ganska så mycket, men för att komma åt hela denna ytan rekommenderar vi att du köper till en förlängningskabel. 

Manövrering och effektivitet är också bra. Denna väger bara 15 kilogram och är därför väldigt enkel att köra runt och flytta på. Den arbetar också effektivt som ett resultat av dess 20 knivar. 

Special: Wolf-Garten Vertikalskärare VA 378 E

Wolf-Garten Vertikalskärare VA 378 E

Sist ut hittar vi naturligtvis vår specialare. Detta är en vertikalskärare från Wolf-Garten. Denna är lite speciell då den inte bara agerar vertikalskärare. Denna har en dubbel vals som du kan använda till mossa, avrivning, och skärning. Det betyder att din gräsmatta blir ännu friskare efter en genomkörning med denna. Även denna är eldriven, men dessvärre inte batteridriven. Istället får du koppla in elkabel för att få den att fungera. Detta kan man både föredra och ogilla så det är upp till dig vad du tycker. 

Själva skäraren har 14 knivar så den hinner att jobba på bra när den kör. Den har dessutom en arbetsbredd på 37 centimeter så du kommer snabbt igenom trädgården. För att orka driva alla 14 knivar har motorn en effekt på 1800 watt. Detta gör också att den har tillräckligt med kraft för att jobba sig igenom även de tuffaste gräsmattorna med mycket mossa. 

Denna modellen har också en justeringsmöjlighet. Du kan justera skäraren i höjdled och detta gör du vid handtaget. Du kan ställa den mellan 0 och 12 millimeter. När du kör med maskinen behöver du heller inte tänka på uppkrattning av restprodukterna. Allt samlas i en behållare på 50 liter. Du kan alltså antagligen ta dig igenom stora delar eller hela din trädgård utan att behöva tömma den alls. 

Hur gick testerna av vertikalskärare till?

Våra testvinnande vertikalskärare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

De vackraste gräsmattorna är ju ofta de grönaste gräsmattorna. Det kan dock vara knepigt att få sin gräsmatta att vara så fin som man vill att den ska vara. Kanske har den varit brun och tråkig länge. Då kan det vara dags att ta till med hårdhandskarna och skaffa en vertikalskärare. Denna skär upp skåror i jorden så att syre och vätska lättare kommer ned till gräsrötterna. Resultatet blir en mycket finare gräsmatta. I vår topplista går vi igenom de bästa vertikalskärarna just nu så passa på att kika i den innan du köper din nästa vertikalskärare! 

KategoriVertikalskärareBästa pris
PremiumMTD Vertikalskärare Optima 35 VOLäs mer…
MediumHecht Eldriven Vertikalskärare med 38 cm KlippbreddLäs mer…
Billigast & BästHecht Eldriven vertikalskärare med 32 cm klippbreddLäs mer…
SpecialWolf-Garten Vertikalskärare VA 378 ELäs mer…

Källor:

MTD Vertikalskärare Optima 35 VO

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar