Web Analytics

Plantera fruktträd – Fruktsallad från trädgården

Det är otroligt svårslaget att kunna gå och plocka egenodlad frukt på sommaren. Det finns nästan inget bättre. Efter mycket omhändertagande av fruktträden ger de äntligen resultat, och det är antagligen bättre än något du kunnat vänta dig! 

Kanske ligger det också någon sanning i att frukten smakar bättre om man odlat den själv. Varför inte sätta dig in i världen av odling och prova själv? Det är inte jättesvårt om man får rätt hjälp, och det är just det vi tänker ge dig i den här artikeln!

Antingen kanske du har tur och bor på en tomt som redan har fruktträd. Då kan vi ge några bra tips på hur du ska ta hand om dina träd så att de ska må så bra som möjligt. Det är ju när träden mår som bäst de ger ifrån sig den bästa skörden. 

Om du däremot inte redan har fruktträd i trädgården gäller det alltså för dig att plantera dem. Det kanske kan kännas svårt eller jobbigt, men faktum är att det inte är så krångligt. Dessutom finns ju en stor fördel med att göra det själv, du kan ju nämligen välja själv vilka frukter du vill ha i trädgården!

Allt du egentligen behöver för att lyckas med odlingen av fruktträd är tid, tålamod, och lite engagemang. Med dessa tre bitar på plats kommer du snart att bada i olika typer av frukter från dina träd. 

Så för att få stenkoll på hur du ska göra i trädgården när det kommer till att odla fruktträd behöver du bara läsa vidare. Vi ska ta upp allt och lite till när det kommer till trädodling, och ge andra bra tips som kan vara bra att tänka på när man ska sätta sina fruktträd. Vi hoppas att du provar att odla några fruktträd då du snabbt kommer att märka att de inte bara ger en god skörd, utan att de också är fina att se på, samt är bra för miljön!

Fördelar med att plantera fruktträd

Om du själv inte redan är helt övertygad om att ditt liv kommer att bli bättre med egna fruktträd i trädgården tänkte vi att vi skulle lista några fördelar här nedan! Det är såklart inga konstigheter om du inte skulle vilja ha något fruktträd trots att du har möjligheten. Det är ju trots allt lite av ett antagande att börja odla ett fruktträd. Men trots detta tänkte vi ändå lista några fördelar för att bara belysa hur trevligt det faktiskt kan vara! 

Frukten är både ren och solmogen

Eftersom du själv odlar frukten vet du ju också vad som görs med frukten. Det är bra mycket mer än vad du kan säga om frukten du köper i affären! Du kan alltså se till att odla en massa god frukt utan något besprutningsmedel. Det är verkligen inte fel! 

Att du vet att det inte är något besprutningsmedel gör också att du vet att frukten är helt ren när du plockar den. Det är inte bara en fördel för dig när du äter den, men det betyder också att du faktiskt kan plocka ett äpple och äta det rakt från grenen utan att oroa dig! 

Sist men inte minst väljer du också själv mognadsgraden. Frukt du köper i affären plockas oftast när den inte är helt mogen så att den sedan kan mogna på vägen till affären där den säljs. Detta gör att frukten egentligen inte är helt mogen när den plockas. När du odlar egen frukt kan du ju plocka den när den är perfekt mogen och således också få godare frukt! 

Frukten finns utanför dörren

En annan stor fördel med att ha fruktträd hemma är såklart hur smidigt det är! Om du känner dig sugen på lite frukt behöver du helt enkelt bara gå ut i trädgården! Vetskapen om att det dessutom är bra frukt gör det hela ännu bättre. 

Frukten smakar mer och är nyttig

Som vi pratat om tidigare blir egenodlad frukt ofta godare just för att den inte är besprutad, och för att den plockas när den är helt mogen. Det är faktiskt så att vissa besprutningsmedel kan ta bort smak och näringsämnen från frukten. Här har vi alltså ännu en bra anledning till att odla frukt hemma. 

Du väljer utbudet

En annan stor fördel med att plantera egna fruktträd är ju såklart att du själv väljer vad som ska planteras! Om det är en viss frukt du föredrar över andra finns det ju ingen anledning för dig att inte plantera den frukten. Du kan helt enkelt välja precis vad du vill ha i trädgården och på så sätt få ett helt personligt anpassat utbud. 

Trädgården behöver inte vara stor

Du behöver inte ha en gigantisk trädgård för att komma igång. Om du bara skulle få plats med ett enda fruktträd gör det ju inget, för ett träd är bättre än inget träd. Det enda viktiga är att trädet måste kunna stå på en bra plats där det är relativt skyddat och får mycket solljus. Detta är allt som krävs för att ett fruktträd ska kunna må riktigt bra och ge en fin skörd.

När ska man plantera fruktträd?

När vi nu kommit förbi delen där vi tagit upp alla fördelar med att ha fruktträd har vi förhoppningsvis också övertygat några av er som varit tveksamma. Nu går vi därför vidare till nästa del av texten. Här pratar vi istället lite mer om hur själva odlingen går till, lite tips, samt när man ska börja. Det är ju faktiskt så att växter är ganska beroende av tiden de planteras i så här ska vi försöka gå in i detta i lite mer detalj. 

Träd som kan planteras hela året

Den typ av fruktträd som är enklast att jobba med är de som är krukodlade. Vad det betyder är att de helt enkelt börjat växa när de varit i krukor. Detta innebär att de har i princip helt färdigutvecklade rotsystem som gör att de snabbt kan börja växa i marken. Du kan plantera dessa utomhus så fort jorden är mjuk nog att du kan gräva i den. 

Du bör dock fortfarande undvika att plantera dem i den kallaste vintern, då plantan lätt kan få frostskador och dö. Den varmaste sommaren är något du också vill undvika för att din planta inte ska träffas av en värmebölja innan den hunnit växa sig stark. 

Hösten föredras

Den bästa tiden för fruktträd att planteras är dock hösten. Detta är för att träden på så sätt hinner att rota sig ganska bra innan vintern kommer. När vintern kommer går plantorna in i vintervila, och detta blir mycket bättre om plantorna hunnit breda ut sig i jorden lite innan. Sedan när värmen kommer på våren kan plantan direkt fortsätta med att växa eftersom att den redan blivit väl etablerad. 

Höstplanterade fruktträd växer sig ofta väldigt starka och ger ofta en mycket bra skörd. Därför rekommenderar vi att du försöker sätta dina fruktträd på hösten om du har möjlighet till det! 

Tips och råd

För att underlätta din odlingsprocess och göra så att du mer sannolikt får ett bra resultat tänkte vi att vi skulle ge några tips och råd! Det finns ju såklart massor av saker att tänka på när man ska hålla på med odling så vi tänkte att några tips kanske kunde underlätta det hela. 

Hur länge ska äppelträden leva?

Just äppelträd är lite speciella i att du kan välja lite olika typer. De olika typerna avgör sedan i sin tur hur länge trädet lever och ger frukt. Det finns så klart olika typer av alla olika fruktträd, men just äppelträdet är väldigt unikt med hur länge det lever. 

Om du personligen inte bryr dig jättemycket om äppelträdet och egentligen bara vill ha ett träd som ger bra frukt kan du gå till en trädgårdsbutik och välja första bästa äppelträd. Den vanligaste sorten du kan hitta är A2 grundstam. 

Vill du istället ha ett äppelträd som klarar sig betydligt längre än vanligt vill du leta efter en speciell sort. Det du vill leta efter kallas för ett äppelträd satt på fröstam. Detta innebär att de kommer att leva längre. Ett äppelträd satt på fröstam kan leva i över 50 år om man tar hand om det! 

Tänk på stamhöjden

En viktig sak att tänka på när du ska välja ut dina fruktträd är stamhöjden! Stamhöjden är alltså hur högt trädet kommer att vara. Ju högre stam desto högre träd. Stammen växer inte särskilt mycket efter att du väl planterat trädet, utan det är istället trädkronan som växer och får trädet att se stort ut. 

Detta betyder att du måste bestämma tidigt hur hög stamhöjd du vill ha. Om du vill kunna gå eller sitta under trädet måste du alltså välja en stamhöjd som är hög nog för att tillåta detta.

Rätt växtplats är viktigt

För att dina fruktträd ska må så bra som möjligt är det viktigt att de får så bra förutsättningar som möjligt. En viktig sådan är dess växtplats. När växterna ännu inte blivit planterade är det viktigt att man skyddar dem från solen så att de inte torkar ut. 

När träden väl är satta i marken är det dock bra om trädet får stå på en väldigt solig plats. Det hjälper till när trädet ska växa, och det gör också så att insekter som pollinerar trivs. Ett soligt träd ger dessutom bättre skörd! Bäst av allt är en solig plats som också är skyddad från vinden, samt en plats där de har utrymme att växa fritt.

Jordtyp

Jordtypen är ytterligare en sak som spelar stor roll när du ska odla dina fruktträd. Olika träd behöver olika jord för att må som bäst. Oftast kommer man undan med att välja en vanlig jordtyp, men vissa typer av fruktträd är mer kräsna än så. 

För att ge en generell riktlinje kan vi säga att du alltid borde satsa på att hitta en jordtyp som är väldränerad och näringsrik. Detta gäller för i princip alla fruktträd. Om jorden är för sandig och lerig kan man blanda ut den med hjälp av torv, kompost, barkmull, eller planteringsjord. Förutom detta är det också bra om jorden där du ska sätta ditt träd är fri från ogräs. Detta är för att ogräset annars tar näring som trädet behöver.

En annan rekommendation är också att försöka ställa det nya fruktträdet på en ny plats. Alltså inte där ett gammalt fruktträd har stått. Om detta är oundvikligt är det bra om du blandar ut jorden mycket så att det nya trädet får gott om ny jord. 

Plantera inte för djupt

För att ditt fruktträd ska växa så bra som möjligt är det viktigt att du inte planterar det för djupt. Detta betyder alltså att själva planteringen är något mer komplicerad än att bara gräva en stor grop och sedan sätta ner plantan. Gropen får varken vara för djup eller stor. 

Anledningen till detta är enkel. Rötterna hos trädet behöver syre, och det blir mindre och mindre syre ju längre ned i jorden du kommer. 

Det är alltså bättre att vara på den säkra sidan och inte sätta det för djupt. Om man skulle vara orolig för att trädet står instabilt kan man ju enkelt fylla på med mer jord i efterhand.

Hur planterar man fruktträd

Nu kommer vi till textens huvudattraktion. Nämligen hur man planterar fruktträd. För att göra det så enkelt som möjligt för er att lyckas så skriver vi en steg-för-steg lista nedan som du enkelt kan följa när du ska plantera dina fruktträd. Följer du dessa tips kan du nästan garanterat få ett bra resultat varje gång. 

1. Förbered plantan

När det kommer till plantering av fruktträd vill du först och främst börja med att förbereda plantan. Detta gör resten av jobbet lättare. Det du gör är dessutom enkelt. Det du behöver är en hink med vatten och lite skugga. Du ställer sedan plantan i hinken i skuggan. Detta gör att rötterna hinner att suga åt sig en massa bra vatten innan du sätter ned den i jorden.

2. Plocka fram rätt redskap

När plantan står och suger åt sig vatten kan du passa på att plocka fram de redskap du behöver för att kunna plantera ditt träd. Grundläggande saker är sådant som extra jord, en spade, samt en kanna med vatten. Förutom detta kan du också vilja ha uppbindningsband för trädet, samt ett skyddsnät för stammen. Sist men inte minst kan det också vara bra med en sekatör. 

3. Välj ut växtplatsen

När du gjort tidigare nämnda förberedelser har du kvar att välja plats för ditt träd. Tänk då på de tips vi tagit upp tidigare. Alltså att trädet ska stå skyddat från vind, men med mycket sol och bra jord. Prickar du rätt på dessa punkter kommer du att få ett riktigt fint träd.

4. Plantera flera träd?

När du väl satt igång med planteringen kanske du känner för att plantera fler än bara ett träd? Om så är fallet behöver du tänka på att varje träd behöver sitt utrymme för att växa. Om du ska plantera flera träd vill du försöka att se till så att träden har minst 3 meter mellan sig. Med andra ord kan du behöva en lite större trädgård för att få plats med många fruktträd. 

5. Gräv planteringsgropen

När vi har kommit såhär långt i processen är det dags att gräva gropen som plantan ska stå i. Som vi redan tagit upp är det alltså bra om gropen inte är för djup. 

Ett bra djup för gropen är mellan 40 och 50 centimeter. Diametern på gropen kan vara ungefär samma som djupet. Det är viktigt att toppen av rötterna inte hamnar för långt under den omkringliggande marken.

Detta är för att skydda rötterna från eventuella angrepp från svamp och liknande. Sätter man plantan för djupt kan jorden sedan ge vika ännu mer, och då sjunker plantan givetvis ännu mer. Då kan det bildas en grop på plantan där vatten kan samlas. Ligger vattnet kvar länge kan svampar lätt få för sig att komma dit och göra skada.

Det bästa är om du kan luckra upp jorden när du sätter plantan. Förutom detta vill du också att jorden ska vara näringsrik. 

6. Förbered platsen

Nästa sak att göra är såklart att få gropen helt redo för plantering. Detta gör vi genom att avlägsna gräs och ogräs från gropen. Det är även i detta steget du kan blanda ut jorden med planteringsjord för att ge jorden lite extra näring innan du sätter ner din planta.

7. Använd en stödkäpp

När trädet ännu är ungt kan det vara lite instabilt. Då gäller det att du ger det stöd så att det kan växa bra. Ett enkelt sätt att göra detta på är genom att sätta ned en stödkäpp i gropen som trädet kan bindas mot. Det är också bra om stödet står i den riktningen det oftast blåser i för att ge maximalt med stöd. 

Tänk på att stödkäppen inte bör vara högre än upp till trädkronans början. Trädkronan måste alltid få växa obehindrat. Om du vill vara på den säkra sidan när du sätter stödkäppar kan du faktiskt sätta tre stycken samtidigt. Då bildas som en triangel runt själva trädet. 

8. Sätt ner trädet

Nu har vi kommit till stunden då själva planteringen faktiskt sker. Alltså när du sätter ner trädet. Detta är det minst komplicerade med hela odlingen. Avlägsna eventuell plast eller kruka runt rötterna och sätt sedan ned trädet i den grop du förberett.

9. Jord och vatten

När trädet står i gropen är det dags för dig att börja lägga i jord. Lägg i så att jorden täcker ungefär två tredjedelar av rötterna till trädet. Tryck sedan på jorden med foten så att du kan klämma ur eventuella luftfickor. När detta är gjort kan du fylla på med resten av jorden så att gropen fylls igen. Även här kan du trampa på jorden för att få bort luftfickor. 

Nu gäller det bara att vattna så att jorden blir genomblöt. Om du skulle märka att din jord sjunker mycket när du vattnar den kan du fylla på med lite mer jord som du den här gången inte behöver trycka ned. Om du istället ser att vattnet inte sjunker in i jorden har du packat den för tätt. Då behöver du bara luckra upp den lite för att vattnet ska kunna ta sig ned.

Innan vi går vidare till nästa steg är det också viktigt att dubbelkolla så att trädet står rakt. Detta är din enda chans att välja vinkel på hur det ska växa!

10. Bind upp trädet

När nu trädet står i marken är det dags att binda upp det i stödkäppen. För att göra detta på bästa sätt vill du använda ett trädband. Det som är viktigt att tänka på här är att inte binda för hårt då trädet hela tiden växer. 

Det är bra om du lossar lite på bandet allt eftersom trädet växer sig större. 

11. Gnagskydd

Träd är väldigt fina och det är fler än vi människor som tycker så. Gnagare, rådjur, och annat kan få för sig att gå till anfall på ditt nya fina träd. För att motverka detta eller åtminstone se till att de gör mindre skada kan du alltid använda dig av ett gnagskydd. 

Gnagskyddet kan du ha vid trädet i cirka två år. Därefter bör det kunna stå emot eventuella utmaningar på egen hand!

Sammanfattning

När vi nu tagit oss igenom hur man gör för att plantera fruktträd tänkte vi att det var på sin plats med en sammanfattning. Som du märkt i texten ovan är det alltså inte så svårt att plantera fruktträd. Så fort man vet vad det är man måste tänka lite extra på är det ju väldigt enkelt att hålla koll på detta. 

Oavsett om du har tidigare erfarenhet av odling eller inte kan du absolut lyckas med att odla dina egna fruktträd. Det enda du faktiskt behöver är lite tålamod, tid, och engagemang. Ju mer tid och jobb som läggs på planteringen desto bättre resultat får du.

Den bästa tiden för plantering är på hösten, men vill du kan du plantera dem året runt. Rotsystemet på fruktträd är ju oftast ett intakt sådant och då går dessa att plantera så länge jorden går att gräva i. 

Det viktigaste att tänka på vid själva planteringen är att trädet ska stå i rätt läge. Det är också viktigt att man använder bra jord, samt att trädet får skydd och stöd. Dessa är förutsättningarna för att ett träd ska kunna växa sig stort och starkt. Tänk också på att inte plantera trädet för djupt då rötterna lätt kvävs. 

Du kommer att vara omåttligt nöjd när du väl får skörd från dina egna fruktträd. Få saker slår känslan av att kunna gå ut i trädgården och plocka solmogna frukter. Det bästa av allt är ju att du heller inte behöver använda några bekämpningsmedel vid din odling, och därför kommer din frukt också att båda smaka och vara bättre! 

Lämna en kommentar