Web Analytics

Styla din altan – bra tips och idéer

Vi är många som uppskattar det här med inredning. Att se möjligheterna med ett rum eller utrymme. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra, och det är just det som är tilltalande för många. Alla rum är dock olika och bör därför inredas som sådana. Ditt vardagsrum bör ju lämpligen skilja sig lite åt från exempelvis altanen eller balkongen. 

Just altanen, uterummet, eller balkongen kan vara riktigt roliga att inreda då man oftast kan använda sig av många olika idéer och fortfarande få det att gå ihop i slutändan. Av denna anledning kan det också kännas som en stor utmaning att inreda en balkong eller altan. Just för att man helt enkelt har så många alternativ. 

Du kan ju exempelvis välja att inreda din altan med ett Thai-tema, eller kanske ett mer minimalistiskt tema. Kanske vill du inreda det för att det ska vara mysigt, funktionellt, eller en kombination av allt? 

Vill man satsa på att ha mycket växter, eller är det en bättre idé att lugna sig på den fronten? Hur vill man matcha färger och mönster? Ska det finnas något särskilt övergripande tema eller ska det vara mer fritt? 

Det finns många variabler att fundera på här. I denna texten tänkte vi att vi skulle gå igenom lite tankar och idéer vi samlat på oss under åren. Kanske kan ni få lite inspiration av att läsa vidare! Vi tar upp allt från inredningsidéer till andra saker du kan tänkas vilja ha i eller på din altan. 

Anpassning efter användning

När det kommer till någon typ av inredning alls så gäller det alltid att börja med att fastställa en grundfråga. Vem kommer att vara på altanen? Vem kommer att påverkas av de valen vi gör? 

Antagligen kommer du själv att spendera en del tid på altanen. Du kanske också har en partner, eller kanske barn som också bor hemma och vill ta nytta av altanen. Helt plötsligt har du flera människor att ta in i ekvationen. Om du också gillar att bjuda hem gäster kanske du behöver fundera ännu en gång på hur altanen ska se ut. Kanske ska altanen vara förberedd för sommarfesterna? 

Så fundera lite på hur din altan brukar användas, samt hur du önskar att den ska användas i framtiden. Då har du en väldigt bra startpunkt att utgå ifrån. Det blir således mycket lättare att fundera på vilken typ av inredning du kan tänkas behöva, samt om du behöver skaffa några nya möbler eller liknande. 

Ett tips om du har mindre barn, eller vänner med småbarn, är att inreda altanen med dessa i åtanke. Det är bra om det är roligt för dessa barn att vistas på altanen så att du och dina vänner också kan vara där i lugn och ro utan att barnen vill därifrån. 

Att välja stil

Nu har vi kommit till vad vi skulle vilja kalla en av de svårare, men kanske också roligaste punkterna. Det är såklart att välja stilen på altanen. Vilken stil ska prägla de valen av möbler och inredning du gör? Det finns ju en otrolig massa olika stilar att välja från, och beroende på hur huset ser ut i övrigt kan det vara olika relevant att inreda på olika sätt. 

Om du exempelvis bor i skärgården eller nära till havet kan det vara fint med ett marininspirerat tema på inredningen. Annars kanske du gillar ett mer vitt tema, där tanken är att framhäva utrymmet och få det att framstå som stort och rymligt. 

I ett äldre hus kan det vara lämpligt med en inredning som hintar åt husets förflutna. Samtidigt kan det vara snyggt med en mer modernistisk inredning om huset ser ut därefter. Det gäller att hitta matchningar som funkar. Om du exempelvis gillar något visst mönster är ett tips att bara ha det på väl valda platser och att inte överdriva med mönstret. På så sätt kan mönstret sticka ut och ge ett bättre intryck. 

Det viktigaste av allt är dock att man väljer en stil man själv är bekväm med, det är ju trots allt man själv som kommer att använda altanen! 

Blomster och andra växter

För många är altanen synonym med en plats med mycket växter. Det behöver naturligtvis inte vara så men det är ju ändå en väldigt smidig plats att ha lite växter på. Växterna kan ju till och med vävas in i stilen på hela altanen så att allt smälter ihop fint. 

Hur många växter du faktiskt vill ha på altanen är ju naturligtvis upp till dig. Allt från en liten krukväxt till flera stycken runt om hela altanen. Valet är ditt. Om du inte vet hur du ska börja kan du ju för all del börja med någon enstaka växt. Det går ju sedan snabbt att köpa fler om du så skulle önska! Då vet du också ungefär hur mycket uppmärksamhet växterna kommer att kräva. 

Sitt- och liggplatser

Altanen kan ju ses som sommarens allrum. Man kan vara där i tid och otid. Har man en vinterbonad altan kan man ju även använda den året runt. Med detta sagt är det därför klart att man behöver någon form av sittplatser till sin altan. Man vill ju inte gärna sitta på golvet. 

Beroende på hur stor altan man har får man ju plats med olika stora, eller olika många sittplatser. Om du har en stor altan kan du ju faktiskt klämma in flera olika sittgrupper som kan användas vid olika tillfällen. Vanligare är kanske att man har en lite mindre altan som kanske bara får plats med en sittgrupp. 

Då gäller det att man tänker efter ordentligt innan man köper sina möbler. Vilken typ av möbel vill man ha? Ska det vara enklare stolar, fåtöljer, eller kanske soffor? Du kanske till och med vill ha en kombination av de alla tre för att få till en egen känsla på altanen? 

Om du har en större altan kan det också vara trevligt att kanske få in någon solsäng på altanen. Dessa ger ett enormt lyft och man märker snabbt att de kommer väl till användning. Det är ju inte mycket som slår känslan att bara kunna lägga sig på altanen en stund. 

Om du planerar för att ha flera sittgrupper kan du ju också försöka inreda dessa grupper unikt. Det ger en större känsla av att altanen är stor och rymlig om det finns en distinkt skillnad mellan var man sitter. Den ena sittplatsen skulle till exempel kunna vara ett vanligt bord, medan den andra skulle kunna vara en lägre sittgrupp där man kan ta kvällsfikan eller liknande. 

Plats för hängmatta eller hammock

När du är klar med dina vanliga sittplatser och kanske har plats kvar kan du med fördel fylla denna plats med en hammock eller hängmatta! Det är väldigt trevligt att kunna sätta sig och gunga lite i en sådan när man har tillfälle för det. 

Hängmatta går faktiskt att få till på en rad olika ställen. Antingen knyter du upp den på lämpligt vis, eller så gör du något smidigare och köper en variant som har ett tillhörande stativ! Då kan du ha din hängmatta var du vill, och den kan dessutom flyttas vid behov. 

Förutom dessa alternativ finns ju också de alltmer populära hänggungorna för en eller två personer. Dessa är oftast ungdomarnas favoriter, men ingenting hindrar ju dig som vuxen att köpa en och hänga i!

Kuddar och andra textilier

Något man inte får glömma när man inreder sin altan är såklart kuddarna och textilierna! Detta kan vara det som avgör om altanen bär eller brister. En bra filt passar sig alltid fint om kvällarna, och kuddarna är både sköna att använda och att se på! 

Förutom filtar och kuddar är det många som också gillar att pryda sin altan eller uteplats med gardiner! Det viktiga här blir då att välja färger på gardinerna som smälter in fint i sin omgivning. Grönt eller vitt är därför mycket fina färgval här. Det finns också skäl att välja tunnare och nästan genomskinliga gardiner för att det ska se ännu trevligare ut. Det finns ju ingen idé med att ha mörkläggningsgardiner utomhus!

Belysningen

Nu har vi kommit till belysningen för altanen. Även detta är en otroligt viktig punkt. Skillnaden mellan en trevlig filamentlampa och ett lysrör är enorm. Det gäller alltså att man väljer sin belysning med stor eftertanke. Vid uteplatsen kan det också vara trevligt med lite variation. Det ger en ökat mysighetskänsla om inte allt ljus ser likadant ut. Ännu bättre är det om ljusstyrkan går att ställa in, eller om den är ganska svag. Det blir en bättre upplevelse! 

Vi tycker därför att man kan kombinera några “vanliga” lampor med solcellslampor. På så sätt kan man få till en riktigt trevlig känsla vid altanen eller uteplatsen. Även batteridrivna lampor kan vara en bra idé då dessa kommer i flera olika utföranden. 

Ljusslingor och ljuslyktor kan man också placera ut strategiskt för att ge lite fin belysning där det saknas. Har man ljuslyktor gäller det så klart att man har lite uppsikt över dessa och att man inte råkar täcka dessa med tidigare nämnda textilier. Man vill ju inte råka bränna ned huset! 

Insynsskydd – bra eller dåligt?

Nu kommer vi till sista delen att fundera på. Det är insynsskyddet. Det är inte alla som behöver det då det beror mycket på hur man bor, var man har grannar, samt var man har sin altan. Men om ens altan eller uteplats står på ett sådant sätt att man lätt har insyn från grannar eller gatan kan det absolut vara trevligt med ett insynsskydd. 

Varför skulle man inte vilja ha ett? Jo beroende på utförandet av insynsskyddet kan ju detta faktiskt blockera solens strålar. Det är ju inte alltid att detta är ett byte man vill göra så det gäller att tänka efter innan man slår upp sitt insynsskydd. 

Det kan dock vara en fördel för dig att den blockerar solen lite. Kanske är du en sån person som uppskattar värmen men som inte vill bli stekt av solens strålar så fort du är ute? Då är ju insynsskyddet perfekt. Förutom detta ger insynsskyddet också ytterligare en dimension att inreda på. Om insynsskyddet är stabilt kan man ju med fördel sätta ljusslingor eller växter i insynsskyddet.

Sedan finns det ju inget som säger att du måste ha insynsskydd som täcker hela altanen! Det går ju bra att bara täcka vissa delar, samtidigt som andra delar inte har något skydd! Då kan man välja på om man vill sitta i solen eller skuggan dessutom.

När det kommer till att just välja insynsskyddet så finns även dessa i flera olika utföranden. Här kan det alltså vara bra att försöka välja ett som passar in med det övriga temat på altanen eller uteplatsen. Det finns allt från mer neutrala i tyg, till mer bastanta i trä eller kanske bambu. 

Nu har vi tagit upp det mesta som finns att säga om inredningen på altan eller uteplats. Förhoppningsvis känner du dig lite mer inspirerad, och kanske har vi kunnat vara dig behjälplig med lite idéer på hur du vill göra med din altan! Glöm inte att belysningen är väldigt viktig för att skapa en mysig atmosfär när kvällen närmar sig!

Lämna en kommentar